Kuvausten vuodesta ensi-illan vuoteen

Vuosi vaihtuu, ja Voiman heräämiseen on enää päiviä. Tosin niitä on sentään vielä 352, mutta kuitenkin.

artoo_kalenteri

Tiedän, mitä teet ensi joulukuussa. (Kuva: Aki Jörgensen)

 

Niin paljon kuin tässäkin blogissa olen tuskaillut Star Warsin paluun salailevaa valmistelua ja kaivannut huhujen ja spekulaatioiden sijaan avoimempaa elokuvanodotusta, on vuodessa toki hurjasti tapahtunutkin. Summatessani päättynyttä vuotta 2013 tähän blogiin vuosi sitten emme tienneet elokuvasta oikeastaan mitään muuta kuin että se oli tulossa ja keitä oli palkattu kameran taakse.

Vuosi 2014 oli vuosi, jolloin (suureksi osaksi – muttei kokonaan – katseiltamme piilossa) maailmassa valmistettiin uutta Star Wars -elokuvaa. Kuvaukset alkoivat toukokuussa ja päättyivät marraskuussa.

Saimme tietää, että elokuva tapahtuu 30 vuotta Jedin paluun jälkeen ja että nuoren pääosakolmikon lisäksi siinä esiintyy monta vanhaa tuttua. Huhtikuun lopussa kohtasimme elokuvan päänäyttelijät, mutta heidän rooleistaan emme vieläkään tiedä kovin paljon. Ihmettelimme jonkin aikaa näyttelijäkaartin testosteronista ylivoimaa, mutta sittemmin näyttelijöitä julkistettiin lisää (eikä esimerkiksi Christina Chongia tai Maisie Richardson-Sellersiä ole vieläkään julkistettu, vaikka molemmilla on elokuvassa jonkinlainen rooli).

Seurasimme kuvauksia kärkkyen tietoa sieltä, mistä sitä tihkui – ja nettiaikanahan sitä tosiaan tihkui, tiukimminkin suljetun mysteerilaatikon raoista. Oli Abu Dhabin autiomaasta bongattu AT-AT:n jalka, joka paljasti autiomaakuvaukset ja johdatti meidät kohti tilannetta, jossa nyt tiedämme Episodi VII:n tapahtuvan monella planeetalla, mutta melkein kaikki vuotaneet tiedot ja luonnoskuvat koskevat yhä autiomaaosaa. Kesäkuussa lavasteovi rojahti Harrison Fordin jalalle, ja yhtäkkiä kaiken maailman tabloiditkin heräsivät uuden Star Warsin kuvauksiin. Englannissa elokuvaa kuvattiin studion ulkopuolella Puzzlewoodin metsässä ja Skelligin saarella melko onnistuneesti paparazzeilta piilossa sekä Greenham Commonin vanhalla lentokentällä erittäin epäonnistuneesti piileskellen.

Saimme tietää, että Star Warsin vanhaa expanded universea seuranneiden kannalta Episodi VII on kuin onkin reboot: vanha EU siirrettiin Legends-tittelin alle ja uusi elokuva aloittaa puhtaalta pöydältä. Uuden elokuvan kuvausten lomassa Lucasfilm valmistautui tykittämään Star Warsia pian enemmän kuin osasimme koskaan odottaakaan, ja palkkasi ohjaajia ja käsikirjoittajia tulevien spinoff-elokuvien tekijöiksi (sekä episodien VII-IX tekijäksi, vaikka Rian Johnsonin duunia ei ole vieläkään (!) julkistettu virallisesti). Syksyn aikana saatoimme myös katsoa oikeaa uutta Star Warsia eli animaatiosarja Rebelsiä, joka oli avoimesti nähtävillä jopa SW.comissa, ja josta en ole ennättänyt kirjoittaa oikeastaan mitään vaikka koko syksyn on ollut tarkoitus.

Marraskuussa saimme viimein episodi VII:n alaotsikon ja näimme teaserin. Nyt jälkikäteen, täytyy sanoa, että jollain tapaa oli kyllä ihan hienoa kokea se näin puhtaalta pöydältä. Missä tahansa normaalissa elokuvatuotannossa se vähä, mitä Force Awakensin teaser näytti, olisi paljastunut suurelle yleisölle jo hyvän aikaa ennen teaseria: esimerkiksi se, että John Boyega näyttelee stormtrooperia. Sitä neitseellistä katsomisen hetkeä, minkä teaser minullekin kesken erään työillan tarjosi, ei ehkä mikään näihin elokuviin liittyvä hetki voi enää tarjota, sillä esimerkiksi episodi VIII:n kuvausten aikaan tiedämme niin paljon, paljon enemmän siitä, mitä odottaa. Nythän tilanne on se, että vaikka joulukuussa opimme teaserin hahmojen nimet, emme silti tiedä heistä vielä paljonkaan.

Ja siksi, ehkä ennen kaikkea, saimme vuoden aikana upota huhujen ja spekulaatioiden sammioihin niin syvälle kuin vain suinkin tahdoimme. Oli muun muassa Sithin musta lady, oli Boba Fett -spinoff, oli jedimetsästäjät-huhu, oli Luke kateissa -huhu, oli Red Five -spinoff, oli Luken käsi -huhu, oli luonnoskuvien pahisolento, oli huhut noin jokaisen vanhan planeetan paluusta, oli Luke ei ole kovin kauan kateissa -huhu, oli Obi-Wan -spinoff, oli Lukeen liittyy iso, iso paljastus -huhu, oli trailerin ääni -spekulaatiot ja, ihan tässä vuoden viime metreillä ja ilman että ehdin siitä kirjoittaakaan, oli vielä Han Solo -spinoff, jonka olisi luullut koko ajan olleen ilmeisimpänä listalla.

Edellisen vuodenvaihteen kirjoituksessani en uskonut meidän näkevän vuonna 2014 teaseria, joten pitänee olla tyytyväinen. Ei pane kieltäminen, että nämä ovat kenties kaikkien aikojen jännittävimpiä vuosia olla Star Wars -fani.

Vuonna 2015 niin sanottu uusi expanded universe aloittaa toden teolla, kun Marvelin uusi SW-sarjisten linja käynnistyy tammikuussa. Se kuitenkin aloittaa vanhojen elokuvien ajasta, joten episodi VII:n maailma pysyy vielä jonkin aikaa piilossa. Episodi VII itse saanee teaser-julisteen piakkoin ja varsinaisen trailerin todennäköisesti alkukesän aikoihin, mutta samaan aikaan jälkituotanto höyryää kovaa vauhtia omissa kammioissaan, ja niiden kammioiden varjelu julkisuudelta voi olla kuvauksia helpompaa. Viralliset julkistukset saattavat sitä paitsi pikemminkin liittyä niihin spinoffeihin, joista ensimmäisen kuvaukset saattavat alkaa yllättävänkin pian Pinewoodin studioille Force Awakens -tuotannon ohessa rakennetuissa lavasteissa.

Syksyllä kauppoihin alkaa vähitellen ilmestyä sellaisia oheistuotteita, jotka johdattavat meitä kohti elokuvaa – luvassa on ilmeisesti ainakin nuortenromaaneja alaotsikolla ”Journey to Episode VII”. Mutta koska varsinaiset romanisaatiot aiotaan samojen lähteiden perusteella julkaista vasta ensi-illan jälkeen, Lucasfilmin tarkoitus ilmeisesti on todella yrittää säilyttää mahdollisimman suuri osa salaisuudesta ensi-iltaan asti. Vuosi sitten en olisi millään uskonut sen onnistuvan, mutta kuvausvuoden vierähdettyä näinkin vähillä vuotovahingoilla, en vanno enää mitään sen kaltaista. Sitä paitsi, vain 352 päivän kuluttua tämänkin tiedämme (mutta sitten kyllä meidän olisi parempi saada pirun kattavat making of -dokkarit jälkikäteen!).

Kenties minunkin pitäisi vuonna 2015 lakata huolehtimasta ja oppia rakastamaan mysteerilaatikkoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s