Hei hei, expanded universe II: Hei hei nyt ihan oikeasti

Okei, emme saaneet näyttelijäuutisia eilenkään. Tunnustan, olin pienessä valmiudessa.

Mutta tänään näemmä sitten toisia uutisia: virallisella sivulla julkistettiin viimein lopullinen vahvistus siitä, että vanha expanded universe todellakin on nyt ei-kaanonia: Star Wars Episodes VII-IX will not tell the same story told in the post-Return of the Jedi Expanded Universe. 

Uutta kaanonia ovat nyt lähtökohtaisesti vain elokuvat ja Clone Wars -sarja. Seuraavaksi siihen liittyy tietenkin Rebels-animaatio, ja sitten kaikki uusi EU tästä lähtien. Kai sitä muuten yhä kutsutaan EU:ksi?

Tämän ei pitäisi enää yllättää ketään, mutta ehkä vielä juuri tänään joitakuita, jotka sitkeästi toivoivat Peter Mayhewnkin näyttelevän Episode VII:ssa Lowbaccaa tai jotain. Hyvä siis, että tämä asia nyt vihoviimein on sanottu suoraan. Kauan sitä odoteltiinkin.

Ilmoitus sisältää lisäksi tunteikkaan muisteluvideon, jossa suosikki-EU-tarinoitaan muistelevat muun muassa niiden luojat. Video on melkeinpä rohkea sentimentaalisuudessaan: siinähän nostetaan esiin koko joukko kenties osalta jo unohtuneita EU-tarinoita, joiden Lucasfilm kuitenkin juuri tällä ilmoituksella haluaa nyt jäävän toissijaisesti!

heir-to-the-empire-legends

Imperiumin perillinen: nyt kivijalkana vaihtoehtouniversumissa nimeltä Legends.

Lisäksi tiedote sisältää itseäni erityisesti ilahduttavan toisen vahvistuksen: vanhan expanded universen kohtalon. Sen sijaan, että sieltä ”poimittaisiin parhaita palasia” uuden kaanonin puolelle, kuten välillä ehdittiin jo arvella, vanhat kirjat, sarjakuvat ja muut tarinat luokitellaan nyt leimalla ”Legends”. Tässä tapauksessa selkeä ratkaisu on myös paras, ja aikalailla se mitä uutta kaanonia ylläpitävän tarinaryhmän julkistuksen yhteydessä arvelin: nyt meillä kaksi vaihtoehtoista SW-historiaa, Legends-kaanon ja uusi kaanon. Vaikka vanhaa expanded universea rakastaisi kuinka, on pakko myöntää, että epäselvä kirsikoidenpoimintatilanne olisi ollut vaihtoehdoista pahin.

Se, että julkistusviestissä kerrotaan uusien tarinoiden luojien ammentavan vanhasta EU:sta, tarkoittaa tietysti, että sieltä voidaan kierrättää uuteen tapahtumia, paikkoja tai hahmoja (tiedote mainitsee esimerkkinä muun muassa Sienar Fleet Systemsin). Ei varmaankaan, että sieltä kierrätettäisiin kokonaisia tarinoita sellaisenaan mukaan uuteen kaanoniin, ellei sitten aikajanan prequel-sidonnaisia osia. Jolloin sen täytyy tarkoittaa, että EU:sta, anteeksi Legends-tarinoista, mahdollisesti nostettavat tapahtumat ja paikat voivat olla nyt aivan toisenlaisia, ja hahmot käyttäytyä toisin. En vastusta tätä lainkaan: jos vaikkapa pidämme suuramiraali Thrawnia erinomaisena hahmona, miksi vastustaisimme hänen kiepauttamistaan mukaan johonkin uuden kaanonin tarinaan? Kunhan vain muistamme, että tämän Thrawnin tausta tai tulevaisuus voi olla toinen kuin entisen.

Carry on, nothing to see here. Paitsi että onhan se juuri tällä hetkellä vähän hassua, että nyt kaikki Clone Wars -animaation lapsellisimmat Binks-jaksotkin ovat ”immovable canon” – ja kaikkein aikuisimmatkin expanded universe -romaanit eivät.

Tarkin

Tarkinin oma romaani. Olenkohan jopa kiinnostunut?

TÄYDENNYS: Tiedotetta seurasikin toinen tiedote, jossa kerrotaan Del Reyn pitävän SW-kirjojen lisenssin jatkossakin. Ensimmäiset uudet, uuteen kaanoniin kuuluvat kirjat ovat A New Dawn (johdatus Rebels-sarjaan), vanhan trilogian klassikkohahmoon pureutuva Tarkin ja tutunkuuloisesti otsikoidut Heir to the Jedi sekä Lords of the Sith. Viimeksi mainituista: en hämmästyisi, vaikka nämä vuoden 2015 puolelle luvatut romaanit sijoittuisivat jo Jedin paluun jälkeiseen aikaan.

10 thoughts on “Hei hei, expanded universe II: Hei hei nyt ihan oikeasti

 1. Tarinaryhmän Jennifer Heddle on ilahduttavasti vastaillut kysymyksiin Twitterissä: https://twitter.com/jenheddle

  Pääpointti: kyllä, lähtökohtaisesti kaikki vanha on nyt Legends-kaanonia – jopa sellaiset tuoreet ja kauas uusista elokuvista sijoittuvat jutut kuin romaani Darth Plagueis, koska siinä viitataan vanhaan EU:hun. Mutta: samaan aikaan Heddle sanoo, että Old Republic -aikainen kama on ”vielä harkinnassa”. Hieman ristiriitaista, mutta kiintoisaa!

 2. Päivitysilmoitus: Spinoffit: Jos tää pahis ois nyt hyvis | Tähtien jatkosota

 3. Päivitysilmoitus: Spinoffit: Jos tää pahis ois nyt hyvis | Tähtien jatkosota

 4. Päivitysilmoitus: Kuvausten vuodesta ensi-illan vuoteen | Tähtien jatkosota

 5. Päivitysilmoitus: Viisi pelkoa The Force Awakensista | Tähtien jatkosota

 6. Aikanaan varmaan yli 10 v. sitten tuli luettua jotain Timothy Zahnin yms. EU-kirjoja, joku taitaa olla hyllyssäkin, mutta täytyy sanoa että ne eivät oikein iskeneet (muistan kyllä kloppina vau-efektin, kun löytyi OT:n ”väli-osa” Mustan lordin paluu paikallisesta kirjastosta, ei silloin ollut oikein muuta ”semivirallista” Star Wars matskua tarjolla.) Niin oli mulla divarista pari vanhaa suomalaista SW lehteä, jossa seikkailtiin Kashyykissä.

  Tosiaan EU ja sen hahmot eivät oikein koskaan vetäneet puoleensa, suurin osa kirjoista on lukematta ja jo luetut tarinat ovat unhoittuneet. En sano että ne välttämättä huonoja olivat, ehkä muhun vaan vetoaa enemmän se alkuperäiset hahmot ja ”virallinen” kaanoni. Tiedän kyllä suurpiirteisesti EU:n tapahtumista ja hahmoista, ehkä tästäkin syystä ei oikein erinäistä SW-foorumeiden lukeminen jatkunut, koska en ollut kiinnostunut EU:sta. Joten tietyllä tapaa tämä uusi julkistus aiheesta on ”helpotus”, koska voin odottaa nyt jotain ihan muuta ja uutta, tuntematonta materiaalia (pelonsekaisin tuntein! 😉 )

  PT on noin muuten mielestäni ”kauhea, ihan kiva ja välillä hyväkin” mutta luulen, että asiat, jotka tekevät niistä osastoa ei-niin-hyvä-kuin-esim-OT liittyy elokuvallisiin ratkaisuihin enemmän kuin hahmoihin.

 7. Päivitysilmoitus: LucasArtsin oma Episode VII | Tähtien jatkosota

 8. Päivitysilmoitus: Kansalaisaloite haluaa Old Republic -sarjan | Tähtien jatkosota

 9. Päivitysilmoitus: The Bad Batchin avausjakso rikkoi vähän kaanonia, mutta onko sillä mitään väliä? | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s