30 vuotta vähemmän kauan sitten

Pitkästä aikaa huhujen sijaan virallisia uutisia. Ja, huh, näitä tässä onkin odoteltu:

Disney and Lucasfilm are excited to announce that principal photography on Star Wars: Episode VII, directed by J.J. Abrams, will commence May 2014, and will be based at London’s historic Pinewood Studios.
(- – -)
It has also been confirmed that Star Wars: Episode VII is set about 30 years after the events of Star Wars: Episode VI Return of the Jedi, and will star a trio of new young leads along with some very familiar faces.

Vahvistus kuvausten alkamiselle, tsek. Vahvistus vanhojen tuttujen palaamiselle – vaikkakin ilman nimiä – tsek. Vahvistus uusien hahmojen pääosalle, tsek. Ja – hitto vie, tätä en todellakaan odottanut samalla kertaa kaiken tämän salailun jälkeen – uutinen elokuvan tapahtuma-ajasta saagan sisällä. Itse asiassa, tätä viimeistä en ole osannut uskottavasti kaivaa huhuista lainkaan, vaikka miettinyt sitä paljon olenkin. (Ilmeisesti tiedotteen takana on sanatarkasti se, mitä Disney-pomo Bob Iger tuli sanoneeksi osakkeenomistajille)

Leikelläänpä uutiset auki. Kuvausten alkamisesta minulla ei ole mitään sanottavaa (ellei sitten Penny Lanen sanoin ”It’s all happening!”). Mutta tämä jälkimmäinen viaton lause aukeaa ainakin näihin suuntiiin:

 • 30 vuotta Jedin paluusta täsmää hyvin 31 vuoteen Jedin paluun julkaisusta. Vanhan trilogian näyttelijät ovat siis vanhentuneet käytännössä saman 30 vuotta edellisestä kerrastaan rooleissa.
 • Samalla pitää huomata, että näyttelijät olivat jo tuolloin enemmän tai vähemmän roolejaan vanhempia. Mutta koska uusi trilogia nyt sijoitetaankin noin kauas vanhan jälkeen, ei näyttelijöiden ja hahmojen ikäero ole sittenkään kovin merkittävä. Luke Skywalker ja Leia Organa olivat episodissa VI noin 23-vuotiaita ja Han Solo 33-vuotias. Mark Hamill oli elokuvan kuvauksissa 31-vuotias, Carrie Fisher käytännössä roolin ikäinen 25-vuotias ja Harrison Ford jo 40-vuotias. Tämä siis tarkoittaa, että nyt 71-vuotias Harrison Ford näyttelee Episodissa VII vain kahdeksan vuotta itseään nuorempaa pappa-Soloa ja kuusikymppinen Mark Hamill viisikymppistä mestari Lukea – mikä ei ole lainkaan niin pahasti vinksallaan kuin ainakin minä oletin. Ja mistäs me tiedämme, vaikka kaukaisessa galaksissa vanhennuttaisiin nopeammin kuin täällä kohoavan eliniän maapallolla.
 • 30 vuotta Jedin paluun jälkeen on vanhassa expanded universen aikajanassa hieman New Jedi Order -kirjasarjan ja Yuuzhan Vong -sodan jälkeen. Aivan teoreettisessa mielessä siihen kohtaan olisi monia muita vuosia helpommin mahdollista sijoittaa tarina, joka sopisi yhteen vanhan expanded universen kanssa, koska NJO on juuri Jedin paluun ja Hand of Thrawn -romaanikaksikon tavoin eräänlainen SW-aikajanan exit-point. Joten, hyvät tätä toivetta vielä epätoivoisesti elättevät: nauttikaa spekulaatioistanne vielä hetki.
 • ”Some very familiar faces” on tietenkin käytännössä virallinen vahvistus vanhan trion paluulle. Carrie Fisherhän on vahvistanut oman osuutensa jo monta kertaa, ja sekä Fisher että Hamill ovat todenneet ehdonomaisesti haluavansa mukaan muutkin. Pääkolmikon lisäksi muitakin vanhoja voi hyvin palata – ei välttämättä ole päiväntarkkuutta lukuun ottamatta sattumaa, että Billy Dee Williams tanssi juuri eilen tähtien kanssa Star Wars -hengessä.
 • ”A trio of new young leads” on tarkemmin sanottu kuin olisin toivonutkaan, ja tarkoittanee, että näyttelijäjulkistusten kanssa tullaan ulos (viimein!) ihan kohta.
 • Jos katsotaan aiemmin tulkitsemaani kuutta uuden trilogian uutta hahmoa, tämä tarkoittaa käytännössä, että yksi neljästä nuoresta hahmosta ei ole ”lead”.
 • Ulkopuolelle jäävä non-lead ei kuitenkaan välttämättä ole sen vähäpätöisempi sivuhenkilö: kyseessä voi olla pahis, kuten tuoreet huhut ovatkin väittäneet. Tiedotteen sana ’trio’ kun viittaa ainakin päällimmäisessä merkityksessään siihen, että kolmikko olisi samalla puolella.
 • ”A trio of new young leads along with some very familiar faces” ei tue kovin hyvin aiempaa väitettä siitä, että käsikirjoittajanvaihdoksessa olisi ollut kyse riidasta, jossa Arndt olisi halunnut kirjoittaa uudet hahmot pääosaan ja Abrams olisi halunnut pitää vielä Episodissa VII fokuksen vanhoissa sankareissa. Ei lause varsinaisesti väitä, etteivätkö vanhukset voisi elokuvan pääroolissa ollakin, mutta eiköhän uusikin sukupolvi esiin jo pääse.
 • Luonnehdinta ”new young” täsmää hyvin esillä olleisiin casting-nimiin Adam Driverista ja Jesse Plemonsista tunnustetusti koeluvuissa käyneeseen Saoirse Ronaniin, samoin kuin Varietyn äskettäin julkistaneeseen niminelikkoon Ed Speleers, John Boyega, Matthew James Thomas ja Ray Fisher. Jos päärooleihin nyt sittenkin julkistetaan edes yksi valmiiksi iso nimi, olen yllättynyt.

Seuraavaksi: näyttelijäjulkistukset. Ensi viikolla?

7 thoughts on “30 vuotta vähemmän kauan sitten

 1. Voi voi, saakohan ne iskettyä Boban tuonne mukaan, kun kloonipoika on jo 60-vuotias… Kypärän ansiosta tosin ei ole ainakaan huolta näyttelijävalinnoista.

  • Saattavathan ne tosiaan. Sitä todennäköisempänä tosin pitäisin Boban omaa spinoff-elokuvaa, tai ainakin osallisuutta jossakin spinoff-elokuvista. Ne kun voi sijoittaa kätevästi prequelien ja vanhan trilogian (tai toki myös vanhan ja uuden!) väliin…

 2. Päivitysilmoitus: Sithin musta lady? | Tähtien jatkosota

 3. Päivitysilmoitus: Tässä ovat Episodin VII näyttelijät | Tähtien jatkosota

 4. Päivitysilmoitus: Kuvausten vuodesta ensi-illan vuoteen | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s