Mä näitä planeettoja tallaan kai viimeiseen asti

Edellisen merkinnän planeettapohdintojen myötä ajattelin summata huhuja. Tässä planeetat, joilla Episodin VII on väitetty tapahtuvan.

Vanhat tutut:

 • Tatooine. Tietenkin, kaikki olettavat, että Abu Dhabin autiomaakuvaukset, jotka todistettavasti tapahtuivat ainakin vanhalla markkinapaikalla ja huhujen mukaan sisälsivät suuren taistelun tapahtumapaikan sekä avaruusaluksen maahansyöksyn, tapahtuvat Tatooinella. Markkinapaikka näyttikin vuotaneissa kuvissa tatooinemaiselta. Luonnollisena vastareaktiona meillä on tietysti monta huhuilijaväitettä siitäkin, että autiomaaplaneetta ei ole Tatooine, mutta, ihan totta, miksi meille esiteltäisiin toinen, geografiselta luonteeltaan samanlainen takahikiäplaneetta, kun niin moni katsoja nostalgisoi Tatooinea?
 • Hoth. Episodiin VII väitetään kuvatun jo ennen Abu Dhabin keikkaa Islannissa kohtaus, jossa Chewbacca taistelisi stormtroopereita vastaan. Muitakin huhuja lumiplaneettalokaatiosta on liikkeellä, mukaan lukien Han Solon lämpimät asuluonnokset. Edelleen huhumyllylogiikka olettaa tietysti, että kyseinen planeetta on Imperiumin vastaiskun alun klassinen jääplaneetta. Toisaalta, MakingStarWarsin kuulemien huhujen mukaan Hoth olisi ollut mukana nimenomaan Arndtin käsikirjoituksessa – joka ei siis tarkoittaisi, että se olisi enää mukana, vaikka tämä väite pitäisikin paikkansa. Hoth-huhua ei ole lämmitelty enää vähään aikaan – sen sijaan on väitetty, että lunta nähtäisiin jollain ihan muulla planeetalla.
 • Yavinin neljäs kuu. Pinewoodin studioilla on metsälavaste, jota on kuvailtu Yavin IV -henkiseksi. Episodi VII:n tuotannon varhaisvaiheessa liikkui huhuja Jediakatemiasta Yavinilla, mutta ne olivat kyllä peräisin suoraan expanded universesta, joka sittemmin tuomittiin ei-kanoniseksi Legends-jatkumoksi.
 • Endorin metsäkuu. Puzzlewoodin metsän kuvausten jälkeen on selvää, että Episodi VII:ssä todella on metsäplaneetta, jolla Pinewoodin metsälavastekin silloin todennäköisesti sijaitsee. Puzzlewoodin metsä näyttää Endorilta tai Yavin IV:ltä, ja kappas vain, tottakai meillä on huhuja Endor-kohtauksista, ewokkien massamurhasta ja Darth Vaderin jäännöksistä.
 • Dagobah. Kyllä, tuoreen väitteen mukaan Luke Skywalker piileskelisi Yodan vanhoilla hoodeilla. Ja jos näin olisi, niin joo-o, kaipa metsäkuvaukset voisivat osoittaa tännekin. Mutta hei, kamoon.
Puzzlewood

Puzzlewoodin metsä. Kyllä, tämä voisi olla Endor. Tai Yavinin neljäs kuu. Tai Dagobah. Tai Kashyyyk. Tai, miten olisi, mahtaisiko metsää kasvaa galaksissa tuntemattomillakin planeetoilla? (kuva: Reiner Tegtmeyer, CC BY-SA 2.0)

Näin siis jokainen – jokainen! – originaalitrilogian varsinainen lokaatiotaivaankappale on saanut oman huhunsa Episodi VII:ään liittyen. Tai no, Pilvikaupungin alla vellova kaasuplaneetta Bespinhän sarjasta vielä puuttuu, mutta vastapainoksi meillä on tietenkin huhuja kolmannesta Kuolemantähdestä (huokaus). Henkilökohtaisesti uskon, että Abu Dhabissa todella kuvattiin Tatooine-kohtaus ja uusikin trilogia vierailee näin sarjan ”kotiplaneetalla”. Mutta että metsä- ja jääplaneetat ovat jotain muuta.

Mielenkiintoista on, että en muista törmänneeni yhteenkään huhuun, joka liittäisi prequel-trilogian planeettoja Episodiin VII. Tai no, wookiee-planeetta Kashyyyk kyllä mainittiin joillain fanisivuilla yhtenä vaihtoehtona metsälokaatioksi, mutta ei sitäkään edellä mainittujen tapaan ole väitettynä tosiasiana huhuttu.

Kukaan ei siis ole huhuillut Skelligin saaren kuvauspaikan sijaitsevan SW-universumin ainoalla elokuvissa nähdyllä vesiplaneetalla, hiton hyvien kloonaajien Kaminolla. Kukaan ei ole kuiskaillut Pinewoodille rakennetun Coruscantin hallintorakennuksia muistuttavia huoneistoja, vaikka spekulatiivisessa hengessä on melkein vaikeampi keksiä, miksi Episodi VII ei vierailisi pääkaupunkiplaneetalla kuin toisinpäin. Eikä kukaan ole edes vakuuttanut viime- ja tämänviikkoisten Greenham Commonin lentokentän kuvausten esittävän Naboota, vaikka juuri Naboo tunnetaan SW-universumissa ruohokentistään.

Greenham_Common

RAF Greenham Commonin lentokentän entiset ohjussiilot. Huhuilijoiden mielestä todennäköisemmin Yavin IV kuin Naboo. (Kuva: Joolz, CC BY-SA 2.0 UK)

Tämä johtuu uskoakseni kahdesta asiasta. Ensinnäkin useimmat spekulaattorit tulkitsevat (todennäköisesti oikein) Disney-Lucasfilmin haluavan painottaa yhteyksiä originaalitrilogiaan ja vähän, jos lainkaan, prequeleihin. Toisekseen monet huhumyllyn pyörittäjät ovat yksinkertaisesti mielikuvituksettomia.

Jos Episodissa VII onkin metsäplaneetta, ei se tarkoita, ettäkö metsäplaneetan pitäisi olla meille tuttu metsäplaneetta. Sama pätee tietysti jäähän, ja periaatteessa jopa aavikkoon. Välillä minun tekisi mieleni huutaa huhuilijoille (vaikka eihän internetissä kukaan kuule suomenkielistä huutoasi): ajatelkaa laatikon ulkopuolelta! Hyvä, joskaan ei täysin uskottava mallisuoritus: Badass Digestin väite, että elokuvassa on Game of Thronesin pohjoisen kaltainen metsä-ja-lumi -planeetta.

Tähän asti jokainen Star Wars -elokuva on esitellyt katsojille vähintään yhden sellaisen planeetan, jota ei oltu sitä ennen edes mainittu missään. Prequeleissakin tahti oli tältä osin vain kiihtyvä: Episodi III:ssahan uusia planeettoja oli sun huru mycket. Toivon totisesti, että myös Episodin VII:n tekijät noudattavat perinteitä tältäkin osin ja uskaltavat heittää kehiin edes jonkin upouudenkin planeetan. Tylsäähän se on, jos uutuuselokuva vain kierähtelee tutuilla paikoilla, vaikka niin epäilemättä saakin tehtyä käänteissään kiinnostavan nostalgiaelokuvan (”…ja seuraavaksi, katsotaanpa mitä kuuluu Endoriin!”).

Vanhojen leffojen suosikkiplaneettoja mielenkiintoisempia valintoja ovat sitä paitsi myös ne lokaatiot, joita Episodi VII:ssä voitaisiin näyttää niin, että ne olisivat samaan aikaan katsojille uusia että SW-faneille enemmän tai vähemmän tuttuja. Aloitin merkinnän listalla, lopetan listalla.

Vähemmän tutut vanhat tutut:

 • Dantooine. Monien mielestä Greenham Commonin kuvauspaikka voisi olla kapinallisten/Tasavallan tukikohta Dantooinella, ja totta, Wookieepediassa on kuva, joka näyttää täsmäävän Greenham Commonin kuvauspaikkaan melkein tarkalleen. Dantooinehan oli kapinallisten lyhytaikainen tukikohta ennen Episodi IV:ää, jonka Leia mainitsee tuossa elokuvassa ja jonka uskoisin ajoituksen vuoksi meidän näkevän Rebelsissä. Erityisesti jälkimmäisen huomion vuoksi tämä spekulaatio voi hyvin osoittautua todeksi: siinä olisi mainio kevyehkö linkki Rebelsiin. Planeetta esiintyy muun muassa SW-peleissä.
 • Dathomir. Rancorien kotiplaneetta päätyi kytketyksi Episodi VII:ään, kun sitä asuttavien nightsister-noitien väitettiin olevan elokuvan pahislistalla, Gwendoline Christien heidän riveissään. Esiintyi ensimmäisen kerran EU/Legends-romaaneissa, mutta on kaanonia The Clone Wars -animaatiosarjan kautta. Huhun uskottavuus? Erittäin vähäinen.
 • Moraband. Sithien muinainen kotiplaneetta ja pyhä paikka. Tunnettiin Legends-tarinoissa alunperin nimellä Korriban, mutta George Lucas päätti viisaudessaan vaihtaa nimen Clone Warsissa – eli tämäkin planeetta on kaanonia, ja vieläpä oli Lucasin mielessä uuden trilogian alullepanon aikaan, mikä lisää väitteen painoarvoa. Huhun mukaan planeetalla tehdään elokuvassa kaivauksia, ja väitetäänpä koko planeetan olevan valtavan aseen, jolle annetaan nimi Kuolemant…ei, lopettakaa nyt jo. Aseosaa lukuunottamatta: hyväksyn. Joidenkin huhujen mukaan juuri Moraband on elokuvan jääplaneetta.
 • Mon Cala. Toinen nimeä vaihtanut planeetta: amiraali Ackbarin kotiplaneetta tunnettiin pitkään nimellä Mon Calamari ja 1980-luvun syvien lähteiden mukaan nimellä Dac, mutta Clone Warsissa nimi lyheni muotoon Mon Cala. Joka tapauksessa: huhun mukaan Skelligin saaren kuvauspaikka on tämän planeetan ainoa maapläntti, ja se olisi paikka, josta Luke Skywalker löydettäisiin. Minusta kuulostaa kiehtovalta.

7 thoughts on “Mä näitä planeettoja tallaan kai viimeiseen asti

 1. Päivitysilmoitus: En saa sanoa siitä mitään joten sanon vain tämän | Tähtien jatkosota

 2. Päivitysilmoitus: Falcon! Valomiekat! Kanada? | Tähtien jatkosota

 3. Päivitysilmoitus: Spoilaavat kommenttini luonnoskuvavuodosta | Tähtien jatkosota

 4. Päivitysilmoitus: Kuvausten vuodesta ensi-illan vuoteen | Tähtien jatkosota

 5. Päivitysilmoitus: ”Olemme kotona”, osa 2: Kolmetoista kysymystä | Tähtien jatkosota

 6. Päivitysilmoitus: Episodi VII -hahmot: Kohta piilossa on enää Gleeson | Tähtien jatkosota

 7. Päivitysilmoitus: 20 hulluinta huhua The Force Awakensista | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s