Hieno juhannusuutinen: Seuraavan episodin ohjaaja

Tämä ei ole vielä virallista, mutta käytännössä uskottavaa:

800px-Rian_Johnson_by_Gage_Skidmore

Rian Johnson (kuva: Gage Skidmore)

Ohjaaja Rian Johnson neuvottelee Lucasfilmin kanssa Episodin VIII (ja mahdollisesti myös IX:n) kirjoittamisesta ja ohjaamisesta. Tiedon taisi ehtiä ensimmäisenä kertomaan Deadline, jonka jälkeen siitä ovat raportoineet eri muodoissa muun muassa vahvat Hollywood Reporter ja Variety. Johnson itse twiittasi osuvan vastauksen. Osa lähteistä tiedottaa IX-osan uutisesta pelkkänä tarinakrediittinä, mutta kyse voi olla yksinkertaisesti siitä, että kasin ja ysin ohjaajaa ei lukita samalla kertaa, ja hyvä mies voi hyvin saada jatkopestin hommassaan. Joka tapauksessa, virallinen sivu vahvistanee asian pian.

Yhtä kaikki: tämä on loistava uutinen. Jo Gareth Edwardsia ja Josh Trankia uutisoitaessa minäkin mietin valintojen sarjaan sopivaksi Rian Johnsonia. Kuten nuo kaksi, myös Johnson (s. 1973) on Star Warsin kasvattamaa sukupolvea. Kuten noilla kahdella, myös Johnsonilla on takanaan kehuttu indie-debyytti (Brick, 2005) ja isomman budjetin genreleffa (Looper, 2012). Kuten nuo kaksi, myös Johnson on pelkän ohjaajan lisäksi lähtökohtaisesti kirjoittaja.

Mutta jos noiden kahden resumeissa katsojalle jää ns. reasonable doubts (Edwardsin viime keikka Godzillassa oli vain palkkaohjaajana, Trankin kyvyt ison leffan ohjaimissa Fantastic Fourissa ovat vielä näkemättä), Johnsonista ei pitäisi olla kenelläkään mitään valittamista. Sekä Brick että Looper ovat lajissaan vähintään paljon lupaavia, elleivät peräti erinomaisia. Johnson on ehdottomasti auteur, joka on pitänyt tähänastisten elokuviensa langat esimerkillisesti käsissään. Niitä on sitä paitsi kolmaskin (The Brothers Bloom, 2008), mikä viimeistään tuo Johnsonille kokemuslisää Edwardsiin ja Trankiin nähden.

Mitä sitten tulee JJ Abramsiin: niin, vaikka minä olen kaukana Abrams-inhoajasta, en ollut koskaan aivan riemuissani hänen valinnastaan juuri Star Wars -ohjaajaksi. Jotenkin sekä toivoin että oletinkin, että kyse olisi yhden elokuvan mittaisesta keikasta. Kathleen Kennedy halusi saagan starttaajaksi sen miehen, jonka hän varmuudella tiesi pystyvän ohjaamaan näin isoa tähtilaivaa, eikä häntä voi siitä syyttää. Abrams, joka pohjimmiltaan on luonut maineensa enemmän tuottajana, visionäärinä ja ideanikkarina kuin nimenomaan ohjaajana, oli studionäkökulmasta turvallinen valinta, vaikka eräistä faninäkökulmista kenties kaikkea muuta.

Johnson, sen sijaan, on hyvällä tavalla jännittävä valinta. Ehkä studionäkökulmasta pieni riskikin – kuten Hollywood Reporter huomauttaa, hän on tähän asti ohjannut vain omia tarinoitaan, eikä todellakaan ole aiemmin koskenut franchise-tuotantoihin. Star Warsissa hän ei välttämättä sanoisi yksin viimeistä sanaa – mutta tähänastisten näyttöjen perusteella hänen sanaansa kannattaisi kyllä kuunnella. Rian Johnson ei ole tuotesuunnittelija, vaan elokuvafani, joka innostuu aiheistaan.

Yleiselläkin tasolla sitä paitsi soisin, että elokuvatrilogioiden ja -sarjojen osien välissä vaihdettaisiin kipparia useammin. Toinen yritys on yleensä ensimmäistä väsyneempi, kolmas usein jo tuntuvasti (katsomiskelpoisen pään esimerkkeinä vaikkapa Raimin Spider-Man 3 tai Nolanin Dark Knight Rises).

Minulla ei ole ollut mielessäni varsinaista suosikkiohjaajaa Star Warseille. Pikemminkin eräänlainen tyyppi omaperäisestä audiovisuaalisesta kertojasta, joka kuuluisi sopivaan sukupolveen ja olisi osoittanut aiemmilla töillään osaamisensa. Johnson on niin lähellä, että tyypin voi katsoa täytetyn.

9 thoughts on “Hieno juhannusuutinen: Seuraavan episodin ohjaaja

  1. Päivitysilmoitus: Sota kaipaa yhtä jalkaa | Tähtien jatkosota

  2. Päivitysilmoitus: Heinäkuun hellesatoa, osa 1: Kovat faktat | Tähtien jatkosota

  3. Päivitysilmoitus: En saa sanoa siitä mitään joten sanon vain tämän | Tähtien jatkosota

  4. Päivitysilmoitus: Kuvausten vuodesta ensi-illan vuoteen | Tähtien jatkosota

  5. Päivitysilmoitus: Episodi VII -huhumyllystä poimittua: Tanssii tähtien kanssa | Tähtien jatkosota

  6. Päivitysilmoitus: Ei Boba, ei Han, vaan Rogue One | Tähtien jatkosota

  7. Päivitysilmoitus: Ja jälleen vaihtui ohjaaja: Hei hei, Colin Trevorrow | Tähtien jatkosota

  8. Päivitysilmoitus: Mitä odottaa kun odotat The Last Jediä, osa 3: Ketkä sen meille tekivät | Tähtien jatkosota

  9. Päivitysilmoitus: Näin syntyi The Last Jedi | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s