Episode VII: The Search for Luke?

Tuoreimmat juonihuhut kertovat Episodi VII:n pääjuonen olevan galaksinlaajuinen etsintä, jossa haetaan kateissa olevaa Luke Skywalkeria. Oikeastaan huhut eivät ole vain tuoreita: viitteitä tästä on kuulunut aiemminkin. Tämänkertaiset huhuilijat, AICN ja Badass Digest, kuitenkin asettavat sanansa aiempaa painavammin.

Ensin pro-osasto. Huhua tukee, että jonkin tai jonkun etsintä on klassinen tarinamyytti, ja Star Wars on tunnetusti & tarkoituksellisesti täynnä klassisia tarinamyyttejä. Silti etsintä olisi tuore perusta Star Wars -elokuvalle, sillä tähän mennessä sarjassa ei ole rakennettu kokonaista elokuvaa juuri tämän tarinamyytin pohjalle. Lähimmäksi pääsee alkuperäinen Star Wars eli Episodi IV (ANH), mutta senkään kantava juonilanka ei oikeastaan ole prinsessa Leian etsintä – sehän tapahtuu melkein vahingossa sankariemme pelmahtaessa Kuolemantähdelle, kuten ANH:ssa lähes kaikki.

Sitten con-osasto. Pääkysymys kuuluu: miten Luke Skywalkerin kateissa oleminen selitettäisiin uskottavasti? Miksei häntä vain tavoiteta galaktisella hologrammiskypellä, joka jo prequel-trilogian aikana toimi hyvin? Keksin vain kaksi perustetta: joko Luke olisi uppoutunut syvälle tavoittamattomiin johonkin Voima-harjoitteeseen juuri sillä hetkellä, kun galaksi häntä tarvitsee, tai joku pitäisi häntä vankinaan. Peruste yksi tuntuu kovin laiskalta premissiltä kokonaiselle elokuvalle. Peruste kaksi taas kliseeltä, tuttuna Jedin paluun alusta.

Luke Skywalkerin kateissa oleminen epäilyttää minua myös eräästä ulkoelokuvallisesta syystä. Tähän asti olemme olleet siinä uskossa, että ohjaaja JJ Abrams ja käsikirjoittaja Lawrence Kasdan muuttivat Michael Arndtin ja George Lucasin aloittamaa kässäriä painottamaan enemmän vanhoja hahmoja. Jos Luke olisi kateissa elokuvan ajan ja nuoret hahmot etsisivät häntä, juoni toimisi pikemminkin päinvastoin. Etsintäjuonihan voitaisiin sepittää, jos vanhojen hahmojen poissaoloa pitäisi selittää (tai heidät haluttaisiin kirjoittaa pois tapahtumien keskiöstä).

Mutta koska emme näe juonihuhupalapelistä kuin pienen, suttuisen palan, en hylkää tätä. On täysin mahdollista, että Episodin VII juoneen liittyy Luke Skywalkerin etsiminen. Epäilemättä siihen liittyy paljon muutakin. Kieltämättä etsintä selittäisi hyvin esimerkiksi, miksi tarina kulkee taas Tatooinelle, joka tosin olisi Star Wars -universumin piilopaikoista kenties ilmeisin. (MakingStarWars muuten kirjoitti eilen niin perusteellisia ja uskottavia täsmennyksiä juonen Boyega/Ridley/Tatooine-kuviosta, että tätä raporttia oikeita juonispoilereita välttelevien ei ehkä enää kannata edes lukea – toki muistaen, että kyse on yhä täysin vahvistamattomista huhuista.)

Mikä sitten epäilyttää minua enemmänkin, on molempien huhuilijoiden AICN:n ja Badass Digestin väite Han Solosta elokuvan päähenkilönä ja Luke-etsinnän johtajana. Tämäkään huhu ei ole aivan uusi – se esiintyi ainakin Deadlinen casting-julkistusta edeltäneessä uutisessa, jossa mainituista neljästä uudesta näyttelijänimestä kolme meni oikein. Tähän en silti vieläkään usko, enkä ainakaan ideaa kannata.

Perustelen. Tähänastinen Star Wars -sarja on näkökulmasta riippuen Anakinin tarina, Skywalkerien suvun saaga tai jedien tuhon ja uuden toivon kuvaus. Uuden trilogian pitää kertoa uusi painava lukunsa samaan tarinaan, eli kahteen jälkimmäiseen päälankaan. Salakuljettaja Solo ei ole Skywalker eikä jedi. Niin rakastettu hahmo kuin Solo onkin, hän ei ole alkuperäisen trilogiankaan päähenkilö. Han Solon rooli voi olla keskeinen, mutta en pidä järkevänä enkä uskottavana, että hänet olisi nostettu suorastaan uuden trilogian avauksen pääosaan. Etenkään se ei ole järkevää, jos tarkoitus on heivata vanhat hahmot avausosan myötä yhä sivummalle ja keskittyä episodeissa VIII-IX uuteen sukupolveen: uusiin Skywalkereihin tai uusiin jedeihin.

Han Solon roolin keskeisyys tosin riittää siihen, että Harrison Fordin puolen vuoden sairausloma pysyy isona ongelmana. Lähipäivinä on huhuttu muun muassa Oscar Isaacin roolin lihottamisesta Harrison Fordin puutteen paikkaamiseksi. Tähän on mahdotonta sanoa mitään – ja on suorastaan absurdia, että Lucasfilmin pr-osasto automaattiohjauksella kiisti tämänkin huhun – koska kenelläkään meistä ulkopuolisista ei ole aavistustakaan, minkä kokoinen Isaacin rooli alunperinkään oli (tai edes mitä hahmoa Isaac näyttelee). Epäilemättä Fordin poissaolon ratkaisemiseksi harkitaan kuitenkin kaikenlaisia keinoja, tällaisiakin. Ehkä epätoivoisempiakin.

10 thoughts on “Episode VII: The Search for Luke?

 1. Kunnes useammalla toisistaan riippumattomalla lähteellä on käsis, niin epäilen kaikkia huhuja vaikka ne olisivatkin vilpittömästi väärinkäsitystä suodattuneena rikkinäisen puhelimen läpi. Ennen TPM:ää oli varma tieto jotta Sithejä on laumoittain, Kloonisodat jo käynnissä, ja Kauppaliitosta ei kukaan ollut kuullutkaan. Boba Fettinkin piti olla merkittävässä roolissa tai no Jabban ainakin. Tai niin no mikä TPM, sehän oli Star Wars: Genesis. AOTC:tä ennen taas meni läpi niin EU:sta pöllitty sotiminen mandaloreja vastaan Concord Dawnilla kuin TFN:n foorumeilla keksitty Darth Kimball. Ja niin edelleen.

  Toisaalta sitten kun varmaa tietoa on, niin ”spoiler gamekin” jossa tietoa tiputellaan pala kerrallaan on niin web 1.0:aa. Mikäli käsis on saatu hankittua niin ettei vuotajaa voida jäljittää niin ainoa syy miksei OMG TORRENT PLOX ja/tai scribd ja/tai pastebin ja/tai Mega/Mediafire/tms. jakopalvelu on oman digitaalipippelin kasvattaminen. MOT, ei mitään muutakaan genrekäsistä ole viime aikoina vuodettu pieninä murusina silloin kun on ollut jotain vuodettavaa, vaan kyllä sieltä on se koko pdf/txt/doc tipahtanut kerralla seurauksista välittämättä. Dredd, Pacific Rim, Interstellar, development helliin jäänyt Grayskull: Masters of the Universe, Predators, World War Z jne. (Tosin otaksun, että ainakin osa näistä on ”vuodettu” ennakkohypen nostatuksen toivossa.)

  Toinen vaihtoehto taas on, että JJ onnistuu pitämään yhtä tarkan väijyn kuin Trekkien kuvauksissa, jolloin tosiaan ollaan huhujen varassa oikeastaan siihen asti kunnes filmikopioiden monistus alkaa (ellei romanisaatio ehdi ensin).

  • Niin. Mieleni minun tekevi, aivoni ajattelevi pitää näitä täsmentyvimpiä ja uskottavimmalta tuntuvia huhuja, kuten nyt tosiaan juuri tuota, mitä MakingStarWars nyt on tietävinään Boyegan ja Ridleyn hahmoista Tatooinella, jo aika vahvoina. Ne tiedot kun täsmäävät niin moniin muihin, muun muassa lavasteperusteisiin huhuihin.

   Mutta samalla yritän muistuttaa itseäni, että olisi hyvin helppo keksiä tai spekuloida siihenkin juoniryppääseen jokin yksityiskohta lisää. Jos niin tekisin, ja sitten liittäisin spekulaationi huhuraportteihin, näyttäisi tiedon lisääntyminen helposti huhun vahvistumiselta, vaikka lähdettä uudelle tiedolle ei olisi lainkaan. Tarkentaen: koska lavastehuhujen mukaan Tatooinella on avaruusaluskolari, ei välttämättä tarvita edes kolmannen käden rikkinäisen puhelimen lähdettä väliin veikkaamaan, että Boyega saapuu planeetalle tuolla aluksella. Huhunmukainen Boyegan ja Ridleyn hahmojen suhteen alku taas on kovin lähellä Thomas/Rachel-castingharjoituksissa käytettyä kohtausta, ja se ei taatusti ollut elokuvasta. Tällaiset spekulaatiot eivät siis varsinaisesti tee huhuista todempia, jos kohta eivät mahdottomampiakaan.

   Käsisvuodosta: olet varmasti oikeassa, että ”tavalliset” nettihuhuilijat paljastaisivat varmasti Star Warsistakin heti kaiken jos käsiinsä saisivat, mikä tietysti antaa palasen oikeutusta Abramsin armottomalle juonensuojelulogiikalle. Mutta: uskon, että ns. rakastavissa SW-piireissä on myös sellaisia kirjoittajia, joilla on oikeita lähteitä elokuvanteon piirissä, jotka eivät julkistaisi kaikkea kerralla. Tällaisilta vaikuttavat minusta ainakin juuri MakingStarWars ja TFN:n pääylläpitäjät. Jos tällaiset tahot saisivat käsiinsä kässärin, luulen, että jotain spoiler gamen tapaista nähtäisiin. MSW paljastaisi varmasti ainakin premissin, mutta tuskin ihan kaikkea. TFN ei välttämättä heti mitään, koska se lafka haluaa pysyä Lucasfilmin hyvissä kirjoissa (ja, äskettäiseen salamyhkäisyyteen viitaten, sieltä annetaan jo nyt ainakin ymmärtää eräiden tietävän enemmän kuin paljastavat). Molemmat saattaisivat ensihuumansa jälkeen käyttää käsistä muualta esiin nousevien huhujen vahvistamiseen ja hylkäämiseen.

   Tai mistäpä minä tiedän, kunhan veikkailen. Varmasti on niin, että jos käsis vuotaisi yhtään minnekään, se aika nopeasti sen jälkeen vuotaisi myös sellaiselle taholle, joka sen sitten julkaisisi.

 2. Mitä etsintäjuoneen tulee, niin väitän että on toisinpäin: seniorit etsivät junioreita. ”Rachel” ollut omin nokkineen ties missä ja häntä ei siis alussa edes tiedetä etsiä Tatooinelta. Itse asiassa tähän sopisi jopa se debunkattu ”jedi hunters” tai sith-wannabet sivujuoneksi: näitä epäillään katoamisen aiheuttajiksi, vaikka eivät olekaan, mutta yrittävät silti silloin tällöin lyödä kapuloita rattaisiin. Tosin muistuttaa ehkä jo liikaa TPM:ää, jos käy niin, että pääpahis on joku muu mutta lopussa sitten Darth Plagueis manataan eloon näennäisesti varapahisten toimesta koska cliffhanger.

  Miksi Plagueis, no se mahdollistaisi edes sen, että Voimahaamuilu selitettäisiin ROTSin poistettujen kohtausten/faniedittien sijaan NT:ssä. Tai siis, jotta Plagueis oli niin tyyni ja sinut vihansa kanssa, että moinen temppu onnistui pimeällä puolellakin (versus miten se yleensä onnistuu). Miten niin tyynesti, no vaikkapa siten, että Plagueis oli totaalinen sosiopaatti, mutta oppipoika Palpatine otti asiat niin henkilökohtaisesti ja tunteella, ettei sitä koskaan oppinut. Tai toisaalta: Palpatine ei ehkä edes tiennyt Plagueisin löytäneen ”ikuisen elämän salaisuuden”, vaan luuli valehtelevansa ja vahingossa puhuikin totta.

  • Etsintäjuonen kääntäminen toisinpäin kuulostaa itse asiassa hyvältä. Jos Daisy Ridley ei ole Solo/Skywalker, en ymmärrä yhtään mitään. Siksi huhut Ridleyn hahmon pitkäaikaisesta oleilusta Tatooinella tuntuvat juonta tuntematta oudoilta. Selitys voisi mennä jotenkin noin.

   Ja jos juuri Plagueis tosiaan nähdään Episode VII:ssä, äänestän minäkin, että Palpatine ei todellakaan tiennyt opettajansa onnistuneen siinä, mistä uskoi valehtelevansa Anakinille.

   • Sitä paitsi, eikö tuo spekulaatio sitten kannattaisi kääntää ympäri loppuun asti? Eli että Tatooinelle ei crashaa Boyega, vaan nimenomaan Solo-Ridley. Joka taas selittää, miksi nuoria etsittäisiin, ja miksi Ridley tarvitsisi Boyegan apua.

 3. Päivitysilmoitus: Heinäkuun hellesatoa, osa 3: The Hand of Luke | Tähtien jatkosota

 4. Päivitysilmoitus: Juonihuhut: Luken etsintä ja kas, siinähän hän jo onkin | Tähtien jatkosota

 5. Päivitysilmoitus: Ei-spoilaavat kommenttini luonnoskuvavuodosta | Tähtien jatkosota

 6. Päivitysilmoitus: Spoilaavat kommenttini luonnoskuvavuodosta | Tähtien jatkosota

 7. Päivitysilmoitus: Kuvausten vuodesta ensi-illan vuoteen | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s