AT-AT:n jalka autiomaassa: tieto löytää tien

”Tätä kirjoittaessani minusta tuntuu, että lähes minuutilla millä hyvänsä saatan olla myöhässä”, kirjoitin viime vuoden syyskuussa, ja tarkoitin Episode VII:n näyttelijäjulkistuksia. ”Missed by that much”, sanoisi Maxwell Smart pää pystyssä. Seitsemän kuukautta on kulunut, tuota pirskatin elokuvaa jo kuvataan (kuten Disney-pomo Alan Horn vahvisti huhtikuun alussa), eikä yhtään näyttelijää ole julkistettu.

Joten olkoon. Lucasfilm tai J.J. Abrams voivat kenties haluta odottaa vaikka ensi-iltaviikolle ennen virallisia tiedotteita, mutta viimeistään tässä vaiheessa piilottelu käy vaikeaksi. Se, mitä elokuvaan tällä hetkellä kuvataankin voi kenties olla vain taustaottoja efektiryhmälle, Pinewood-studioiden ikkunat on voitu peittää heijastavaan lasiin ja kaikissa sopimuksissa voi olla J.J. Abramsin henkilökohtainen uhkaus uran päättymisestä salassapidon rikkomiseen, mutta jo tästä vaiheesta vuotaa väistämättä ihmeelliseen internetiin tietoa, jota ei enää voi ohittaa pelkkinä lähteidensä taakse piiloutuvien klikkikerääjien epämääräisinä huomionhakuina.

Viittaan tietenkin Abu Dhabin autiomaassa valokuvattuun AT-AT-taistelukoneen jalkaan. Sillä se se näyttäisi tosiaan olevan, vaikkapa MakingStarWars.netin animoidun vertailun perusteella.

Jos kuvassa tosiaan on AT-AT:n jalka, jo vain tästä voidaan yrittää päätellä jotain. Se saattaisi tarkoittaa, että hiekkaplaneetalla (jonka kaikki tietysti olettavat olevan Tatooine) taistellaan elokuvassa ihan isommassa määrin. AT-AT:t ovat maasodan hyökkäysvaunuja. Toisaalta, se saattaa tarkoittaa myös, että aavikkolokaatiossa on taisteltu taannoin, jos aavikolla kuvataan vaikkapa kohtaus vanhalla taistelutantereella. Itse asiassa, tämä voisi olla jopa todennäköisempää: AT-AT:eiden kun pitäisi olla Episode VII:n aikaan Imperiumin sotanorsuja 30 vuoden takaa. Ihanko ne todella olisivat yhä jonkin Imperiumin jälkeensä jättämän solun, saati sitten Uuden Tasavallan käytössä?

Yhtä kaikki, minä ainakin tykkään. Imperiumin vastaiskun AT-AT-kohtaus on suosikkejani koko saagassa, joten jos vanhoja muistellaan, niin minun puolestani sitten näitä parhaita. Ikoniset norsumaiset panssarivaununkorvikkeet kuuluvat muutenkin sarjan omintakeisimpiin teknologisiin designeihin. Kovin järkeviä taistelukentällä ne eivät todellakaan luulisi olevan, mutta tässähän onkin kyse kulttuurista, jossa arvostetut rauhanturvaajat käyttävät lähitaistelussa miekkoja ja jonka avaruustaisteluissa noudatetaan ensimmäisen maailmansodan mieleentuovaa dogfight-koodistoa. Tyyli ennen tarkoitusta!

Tietysti, on aivan mahdollista, että kuvassa ei lainkaan ole AT-AT:n jalka. Ja sekin, että kuvan teltta ei liity mitenkään elokuvatuotantoihin… Kuvan skuupanneen paikallisen median pari päivää aiempi kirjoitus avaa kuitenkin uskottavasti kuvaan johtaneita lähteitä ja tiedonmuruja, joihin kuuluvat muun muassa Tinderissä rehvastellut SW-apulaisohjaaja (!) ja kuvausryhmälle buukattu hotelli. Kyllä tässä vahvoilla jäljillä tunnuttaisiin olevan.

The Hollywood Reporter raportoi jo ennen Abu Dhabi -kuvaa Episode VII:n palaavan Tatooinelle. THR tosin puhui tuolloin vielä kuvausten sijoittuvan ”Marokon kaltaiseen paikkaan”, mutta sittemmin se ja muutamat muutkin uutiskärpät saivat vihiä Abu Dhabista. (Myös Kairo on mainittu.) Joka tapauksessa kaikissa näissä on varmasti kyse samasta in-universe -planeetasta – jonka lokaatioita toki saatetaan tällä meidän pallollamme kuvata useammassakin maassa. Ja lienee tosiaan turvallista uskoa huhua: elokuvassa, joka palaa 30 vuoden takaisiin hahmoihin, on varmaankin tarkoitus jälleen kerran palata myös Tatooinelle.

Täytyy sanoa, että en itse ole suuri Tatooinen ystävä. Hiekkaplaneetta on tietenkin alkuperäisessä Star Warsissa enemmän kuin paikallaan, mutta minun puolestani sen olisi voinut vaikka jättää siihen. Jabba Huttin ei olisi tarvinnut pitää majaansa samalla hiekkakasalla, eikä Anakin Skywalkerin todellakaan olisi tarvinnut olla kotoisin samalta pallolta. Ja kun näin on, niin ainakaan meidän ei tarvitsisi palata Tatooinelle enää kuudetta kertaa seitsemänosaisen elokuvasarjan aikana – Imperiumin vastaiskuhan on sarjan tähän mennessä ainoa Tatooineton episodi. Ollakseen galaksin vihoviimeinen takahikiä jonne Tasavallan tai Imperiumin laitkaan eivät ulottuneet, niiden tupla-aurinkojen alle tottavie tuntuu saapuvan jokainen silmäätekevä vuorollaan.

Mutta, yritän rauhoitella itseäni: ei pidä tuomita ilman kässäriä. Tapahtumapaikkana Tatooine haiskahtaa ikävästi valinnalta nostalgikkojen iloksi, mutta tottakai Episode VII:ssä voi olla täysin järkevä perustelu lokaatiolle. Onhan jedimestari Luke Skywalker tosiaan sieltä kotoisinkin. Jos taas Tatooinelle todella on kirjoitettu taistelukohtaus tai aiempi taistelutanner, on tässäkin jo uusi kulma hiekkaplaneetan historiaan. Toivoa silti sopii, ettei Tatooinella kierrellä koko turistikierrosta Owen-sedän kosteusfarmilta Mos Eisleyn kuppilaan: hakekoon Luke mieluummin vaikka ne unohtamansa taajuusmuuntajat Toschen asemalta, tai jotain muuta ennen näkemätöntä. Ja sitäkin toivon, että jos Tatooinella ollaankin, se toivottavasti ei ole sentään Episode VII:n päänäyttämö.

Kaiken kaikkiaan: Abu Dhabin erämaa ei siis todellakaan ole tarpeeksi syrjäinen paikka absoluuttiseen salailuun. Uskaltaisin jopa sanoa, ettei siihen riittävän syrjäistä paikkaa olekaan – ellei sitten siellä studion heijastavien lasien takana, jonne pääsevät vain salassapitoon sitoutuneet. Kun uutta Star Warsia nyt ihan todella kuvataan, tieto, niin kuin sanotaan, tahtoo olla vapaana.

Useiden huhuraporttien (esim. Badassdigest) mukaan varsinaiset kuvaukset alkavat 14. toukokuuta. Siinä vaiheessa ei voi enää kestää kauaa, ennen kuin joku saa kuvaan näyttelijätkin. Todennäköisesti tämän ymmärtävät Disney ja Bad Robotkin.

5 thoughts on “AT-AT:n jalka autiomaassa: tieto löytää tien

  1. Päivitysilmoitus: Abu Dhabin keikka ohi | Tähtien jatkosota

  2. Päivitysilmoitus: Juonihuhut: Pino paljastuksia ja Episodi VII:n ”I am your father” -hetki | Tähtien jatkosota

  3. Päivitysilmoitus: Kuvausten vuodesta ensi-illan vuoteen | Tähtien jatkosota

  4. Päivitysilmoitus: Viimein traileri: ”Voima kutsuu sinua” | Tähtien jatkosota

  5. Päivitysilmoitus: Näin syntyi The Force Awakens | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s