Trailereita, onko heitä

Viime viikkojen kiihkein Episodi VII -huhu, anteeksiThe Force Awakens -huhu, on ollut kohina trailerista.

Moni, minä mukaanlukien, odotti pitkään ensimmäistä teaseriakin vasta ensi kevääksi – paitsi siinä tapauksessa, että ensimmäinen teaser ei sisältäisi edes uutta videosisältöä. Tuntui erikoiselta, että juonikuvioita, hahmoja ja jopa näyttelijöitä (Christina Chong ja Billie Lourdparat eivät ole vieläkään saaneet virallista julkistusta rooleilleen) näin pitkään salassa pitänyt tuotanto pläjäyttäisi yhtäkkiä ilmoille teaserin verran informaatiota. Eikö se, jos jokin, sitä paitsi rikkoisi internetin, kuten ihan humpuukipiireissä on äskettäin yritetty?

theater

Kohta tämmöisissä penkeissä odotetaan enemmän erästä mainosta kuin itse elokuvaa. (kuva: Aki Jörgensen)

 

Niin kuitenkin taitaa olla tapahtumassa, ja ehkäpä se juuri sopiikin kuvaan. Eihän näyttelijöistäkään vahvistettu ketään, edes palaavia vanhoja kasvoja, ennen kuin heitä paljastettiin kerralla yli tusina. Kuvausten aikaiset vähäiset ulostulot ovat kaikki tapahtuneet mallilla tässä-ohimennen-paljastamme: esimerkiksi Bad Robotin twiitit, joista ovat paljastuneet muun muassa Millennium Falconin ja X-Wingien mukanaolo sekä IMAX-kameroiden käyttö kuvauksissa. Unohtamatta tietenkään kaksi viikkoa sitten paljastettua otsikkoa The Force Awakens, joka paljastettiin toteamalla Twitterissä sen nimisen elokuvan kuvausten päättyneen.

Teaser-huhut ovat kiihtyneet juuri nimen paljastuksen jälkeen, osittain ehkä sen vuoksi. Sen verran moni vakavampi huhuilija väittää lähteidensä jo nähneen teaserin, että sen täytyy ihan oikeasti olla lähellä. Musiikkikin on tiettävästi jo nauhoitettu.

Badass Digestin uskottavan tuntuisen raportin mukaan teaser olisi yhden minuutin mittainen ja näyttäisi lähinnä väläyksiä, hyvin samaan tapaan kuin Episodi II:n teaser ”Breathing”, joka muuten on kaikkien aikojen trailerisuosikkejani. Jotain tuollaista haluaisinkin mieluiten nähdä: väläyksiä oikeasta tulevasta Star Warsista, sisältäen puvustuksen ja lokaatioiden verran vihjeitä tapahtumista ja hahmoista, mutta ei mitään oikeasti paljastavaa. MakingStarWarsin kilpailevat, aivan toisenlaiset väitteet teaserin sisällöstä puolestaan menevät mielestäni liian – ja huhun todenperäisyyttä ajatellen epäuskottavan – pitkälle,

Huhulijoiden väite trailerin ainoasta repliikistä on tosin sen verran itsestäänselvä, että en ole ihan varma, onko se omiaan kasvattamaan lähteen uskottavuutta…

(Joku saattaa syyttää minua ristiriitaisista vaatimuksista – olenhan tässä blogissa jo pitkään toivonut vähintään hahmojen ja premissin verran tietoa tulevasta elokuvasta. Omassa päässäni ristiriitaa ei tässä kuitenkaan ole: vastustan liian paljastavia trailereita suurelle yleisölle ja kannatan hieman tätä projektia avoimempaa elokuvantekoa erityisyleisöille.)

Tuoreimmat väitteet kertovat, että teaser nähtäisiin kolmannen Hobitti-leffan edellä 17. joulukuuta. Hobitti-paritus ehdottomasti maksimoisi teaserin huomion, mikä voisi puoltaa mainoksen sijoittamista kilpailevan studion leffan eteen. Taloudellisesti pakkoliitto hyödyttäisi siis luultavasti sekä Disneyä että New Linea, mutta taiteellisesti tappiolle voisi jäädä jälkimmäinen: ajatelkaapa, kuinka monen katsojan ajatukset pyörisivät venytetyn Hobitin ajan sitä ennen nähdyssä trailerissa…

Toinen suosittu veikkaus The Force Awakens -teaserin ajoitukselle on telkkarin puolella, Disneyn oman Agents of SHIELD:n kaudenpuolivälifinaalissa 9. joulukuuta.

Ja jos nämä molemmat osuvat harhaan, olisi hyvä sauma myös 23. tammikuuta 2015, jolloin ensi-iltansa saa Lucasfilmin oma, pimennetyin lyhdyin kypsytelty (ei-SW) animaatioleffa Strange Magic. Viime viikkojen huhuilujen perusteella emme taida joutua odottamaan niinkään pitkään.

– – –

Tätä sivuten onkin mielenkiintoista huomata, millaista viestiä kertoo toinen kiinnostava Episodi VII -uutisvirta viime viikoilta. Saksalainen nettisivu Jedi-Bibliotek skuuppasi tulevaa lasten- ja nuortenkirjavirtaa, jonka mukaan luvassa on:

  • syyskuussa 2015: neljä nuortenromaania yläotsikolla Journey to Episode VII: Prinsessa Leia, Han Solo, Luke Skywalker ja jännittävältä kuulostava ”The Fall of the Empire / The Rise of the Rebellion”.
  • joulukuun 22. 2015: ”Episodi VII Character” -romaani, ”Episodi VII Picturebook” ja, kyllä, Episodi VII young adult -romanisaatio
  • Episodi VII -magneettikirjan tapaisia kevyitä lasten oheistuotteita jo syyskuussa 2015, mutta Episodi VII -satu”kasetti” vasta maaliskuussa 2016

Vaikuttaa siis siltä, että Episodi VII:n juonen paljastavat oheistuotteet julkaistaan vasta ensi-illan (18.12.2015) jälkeen. Jos näin on, olen tyytyväinen Disney-Lucasfilmin johdonmukaisuuteen: kaiken mahdollisen Episodi VII:ään liittyvän salaaminen tällä hetkellä olisi pöllöä, jos viralliset kirja- ja sarjakuvasovitukset kaikkine juonenkäänteineen lyötäisiin kauppoihin ennen ensi-iltaa kuten prequelien kanssa tehtiin. Vielä kun sitten pitäisivät onnistuisivat pitämään lelut ja soundtrackit spoilerivapaina, niin olisipa se jo temppu…

3 thoughts on “Trailereita, onko heitä

  1. Päivitysilmoitus: Perjantaina internet räjähtää | Tähtien jatkosota

  2. Päivitysilmoitus: Kuvausten vuodesta ensi-illan vuoteen | Tähtien jatkosota

  3. Päivitysilmoitus: Jedin paluun jälkeen: Galaktinen tiekartta hahmottuu | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s