Obi-Wanin omat seikkailut: Spinoff-rintamalta vähän uutta

Ewanmcgregor

Ewan McGregor. Kerran vielä poijjaat? Tai kerralla kolme kertaa? (kuva: Nicolas Genin, CC BY-SA 2.0)

Episode VII –huhupaljastusten hyökyaallon keskellä oli virkistävää saada vaihteeksi huhuja spinoff-elokuvista. Cinelinx raportoi kuluneella viikolla huhun peräti kolmesta tekeillä olevasta Obi-Wan -elokuvasta.

Huhun mukaan Disney-Lucasfilm suunnittelee tosiaan ei yhtä, vaan kolmea Obi-Wan -elokuvaa. Trilogia ei kuitenkaan olisi jatkuvajuoninen, vaan kolme erillistä tarinaa episodien III ja IV välissä, mikä kuulostaa hieman indianajonesmaiselta. Yksi seikkailu tapahtuisi Tatooinella, kaksi muualla. Mukana olisi tuttuja hahmoja: Owen Lars, Qui-Gon Jinn, Clone Wars -sarjan hahmoja.

Kuten sanottua, tämä on huhu. Vieläpä sellainen, jonka kertojakin epäilee kertomaansa. Cinelinxin toimittaja arvelee – kuten minäkin – että todellisuudessa tekeillä on yksi Obi-Wan -elokuva, jonka juoni-idea on vielä auki, ja useampi premissi pyörii pöydillä. Yhdistetään tähän elokuvastudion luonnollinen halu kopioida SW-franchiselle Marvel-leffojen menestystietä (kuten Disneyltä on myönnettykin) eli valita spinoff-elokuvien hahmot mahdollisia jatko-osia ajatellen. ja kas, tuotannon liepeillä pyörii varmasti huhuja Obi-Wan -trilogiasta.

Ajatus Obi-Wanin omasta elokuvasta sinänsä on luonteva, jopa todennäköinen. Obi-Wan Kenobi on Star Warsin suosituimpia hahmoja. Tänä vuonna hahmo voitti SW.comin hahmoäänestyksen, ohittaen siis sarjan varsinaisen keskushahmon Darth Vaderin ja kestosuosikki Yodan. Prequeleissa Obi-Wania tunnetusti alikäytettiin, vaikka rooliin oli kaapattu erinomainen näyttelijä Ewan McGregor. Viimeistään Clone Wars -sarjan myötä Obi-Wan on valtavalle nuorten fanien massalle kenties läheisempi hahmo kuin Luke Skywalker konsanaan – ja toisin kuin CW:n toinen päähenkilö Anakin, käytettävissä spinoffeihin episodien III ja IV välisenä pitkänä tyhjänä aikana. Tuota aikaa taas Lucasfilm selvästikin haluaa koluta, Rebels -animaatiosarjasta alkaen, jossa Obi-Wan saattaa silloin tällöin cameo-pistäytyä, ja joka vastaavasti mahdollistaisi spinoff-elokuvan kirjoittamisen liittymään Rebelsiin.

Viimeinen palapelin pala on näyttelijä Ewan McGregor, joka on ikääntynyt juuri sopivasti, ja joka nimenomaan on sanonut olevansa kiinnostunut palaamaan rooliin erilliselokuvassa (kukaties toivoen pääsevänsä viimein esiintymään hyvin kirjoitetussa SW-elokuvassa…). Muutkin mahdollisesti tarvittavat näyttelijät saadaan helposti kasaan: Liam Neeson suostuisi palaamaan Qui-Gon Jinniksi ja Joel Edgerton samoin Owen Larsiksi, kuten arvata saattaa.

– – –

Spinoff-sooloelokuvia on tiettävästi tekeillä ainakin kolme. Vaikuttaa siltä, että valitut hahmot ovat Boba Fett, (nuori) Han Solo ja Obi-Wan Kenobi. Ainoa tätä kolmikkoa vastaan taisteleva väite on se taannoinen listaus, jonka mukaan sooloelokuvat olisivat ”Boba Fett, Solo and Red Five”. Tämä väite tunnustettakoon, mutta en edelleenkään näe Luken omaa seikkailua kovin todennäköisenä soolofilmin aiheena – etenkään, kun Obi-Wan-leffan voisi tehdä sen sijaan castaamatta roolia uudelleen.

Jos (anti)sankarit ovat Boba, Han ja Obi-Wan, kaikki kolme elokuvaa sijoittuisivat luontevasti aikaan episodien III ja IV välillä. Tämä mahdollistaisi spinoffien viittaamisen toisiinsa tai Rebelsiin sekä näyttelijöiden vierailemisen elokuvissaan ristiin Marvel-leffojen tapaan. Kolmesta spinoffista voisi rakentaa jopa löyhän trilogian, vaikkapa samojen pahisten avulla, vaikka tarkoitus varmasti onkin tehdä niistä melko erillisiä verrattuna selvästi jatkuvajuonisiin pää-Episodeihin. Boba Fettillä ja Han Solollahan oli jo Legendes-universumissakin yhteistä historiaa. Toki näistä hahmoista kerrotut tarinat yhdistyisivät helposti uuteen trilogiaankin, kun esimerkiksi nuoren Han Solon kokemuksiin voitaisiin viitata vaikkapa Episodissa VIII.

(Mieleeni juolahtaa jopa tällainen villi teoria: entä jos huhu kolmesta Obi-Wan -elokuvasta juontaakin juurensa myös siihen, että Obi-Wanin kaavaillaan esiintyvän kaikissa kolmessa tekeillä olevassa spinoff-elokuvassa…)

Omasta mielestäni kaikki kolme hahmoa ovat oman elokuvansa arvoisia. Han Solon elokuva olisi selkeimmin ”origin story”, jota termiä Disney on näistä elokuvista käyttänyt, ja joka voisi viedä SW-galaksin niihin varjoihin, joihin Jedi-keskeiset tarinat eivät kulje. Boba Fettin tarina kertoisi tietysti hahmon kehittymisestä prequelien ja Clone Warsin aikaisesta lapsesta kohti sitä pysäyttämätöntä palkkionmetsästäjää, jona hahmo nähdään. Obi-Wan taas, virkistävästi, voisi seikkailla luonteeltaan toisenlaisessa tarinassa, koska hahmoa tai tämän taustaa ei tarvitsisi esitellä katsojille – ellei sitten Obinkin soololeffaa nimenomaan kirjoitettaisi paljastamaan Obi-Wanin alkuperää, vaikka sitten flashbackien avulla.

SW-soololeffoissa on ilmeinen ylitarjonnan vaara, mutta kaikkien näiden kolmen hahmon ympärille rakennetut tarinat olisin kiinnostunut näkemään. Esimerkiksi Yoda-elokuvan voi minun puolestani jättää Lego-animaatioiden puolelle.

– – –

Tiedämme, että ensimmäisen sooloelokuvista ensi-ilta on jo 16.12.2016. Sen ohjaa Gareth Edwards (Monsters, Godzilla ’14) ja kirjoittaa Gary Whitta (The Book of Eli, After Earth). Toisen (ensi-ilta ilmeisesti 2018) ohjaa Josh Trank (ChronicleFantastic Four ’15) ja kirjoittaa ilmeisesti Simon Kinberg, Kirjoitin näistä uusista tekijöistä jo aiemmin. Whitta saattaa olla palkattu projektiin, jonka kirjoittajan piti alunperin olla joko Michael Arndt tai Lawrence Kasdan: ensinmainittuhan siirrettiin sivuun SW-projekteista, jälkimmäinen taas saattaa tästä syystä olla Episodin VII:n parissa liian kiireinen kirjoittamaan spinoff-käsikirjoitustaan.

Sitä emme tiedä, kuka tekee mitä. Olen aiemmin ajatellut, että ensimmäisenä tekeillä olisi Boba Fett -elokuva ja toisena Han Solo -leffa, aivan kuin mainittu nettiin vuotanut listakin väitti. Näin voi edelleen olla, mutta nyt en voi olla ajattelematta, että Kinbergin kirjoittama kakkos-spinoff saattaisi sittenkin hyvin olla myös Obi-Wan. Puuhasteleehan Kinberg parhaillaan Rebelsin kanssa hyvin samankaltaisilla laitumilla joilla Obi-Wankin saattaisi sooloilla.

Ja tästä taas juonnun miettimään, että voisi olla strategisesti hyvinkin toimivaa palata Han Solon nuoruuteen vasta siinä vaiheessa, kun Episodit VII-IX olisivat jo mahdollisesti näyttäneet meille hahmon myöhemmät vaiheet…

11 thoughts on “Obi-Wanin omat seikkailut: Spinoff-rintamalta vähän uutta

 1. Disneyhän on horissut jo, jotta warssia pitäisi pukata ulos ”at least one per year” tahdilla.
  (http://online.wsj.com/articles/disney-expands-the-star-wars-galaxy-1412267710?tesla=y&mg=reno64-wsj)
  Jos luen tätä ja huhuja (joista yhdessä – lähdettä en nyt muista – alkoi kummitella myös 35 vuotta sitten kuopattu Sequel Sequel Trilogy) rivien välistä, niin Disneyn ruokahalu kasvaa syödessä – ennen ensimmäistäkään julkaistua leffaa – ja spinoffien määrää oltaisiin lisäämässä niin että saataisiin kaksi warssia vuodessa ulos koska Marvelkin. Siinä todellisuudessa tilaa olisi kaikille kolmelle Obi-Wan -leffalle, Boban omalle elokuvalle, Young Han Solo Chroniclesille, Yoda Storiesille, ja vanha kööri voitaisiin sitten sopivasti lähettää eläkkeelle Red Fiven myötä (joka varmaan tuupattaisiin ulos ei ennemmin eikä myöhemmin kuin ensimmäisenä warsisna Episodi IX:n jälkeen).

  • Kyllä vain. Ensimmäinen ja ehkä toinenkin spinoff voisivat vielä olla oikeita ”irtoleffoja”, mutta viimeistään kolmatta rakennellessa Disneyn pitäisi sitä paitsi jo rakentaa jatko-osamahdollisuuksia Episodia IX pitemmälle. Bisnesmielessä paras malli tietysti olisi, että kullekin spinoffille voisi tehdä omia jatko-osiaan, ja samoja hahmoja koota tarvittaessa myöhemmin Avengers-tyyppisiin yhteiselokuviinkin.

 2. Kunhan saamme sen Obi-Wan -elokuvan. Minusta se on aivan ilmiselvin projekti kaikista. McGregor on sopivan ikäinen ja halukas palaamaan, hahmo on suosittu, Rebels sijoittuu suunnilleen saman aikaan täyttämään SW:n suurta juonityhjiötä ja ja ja.. Ihan selvää pässinlihaa. Jos olisi Disney-pomo, aloittaisin tästä. Obi-Wan on pääsaagan keskeisimipiä hahmoja ja mahdollisuus täydentää hänen historiaansa on kertakaikkiaan aivan liian kiehtova. Puhumattakaan, että McGregor todella ansaitsee tilaisuutensa ottaa hahmosta ns. kaikki irti, mihin prequeleissa ei annettu mahdollisuuksia. En malta odottaa!

  • En usko, että prequel-vihaajaksi tunnustautunutta Gary Whittaa on palkattu kirjoittamaan Obi-Wan-leffaa. Sen sijaan Simon Kinberg, joka puuhastelee Rebelsinkin parissa, saattaa todellakin sellaista kehitellä. Silloin Obi-leffa olisi spinoffeista toinen. Saas nähdä!

 3. Mitä tulee Episodi IX:n jälkeiseen maailmaan, niin eiköhän uusi trilogia anna meille uusia hahmoja joiden taustaa tai jatkoseikkailuja seurata uusissa spinoffeissa.

  Elämme todella jännittäviä aikoja olla Star Wars -fani! Ei tämä näin jännää ollut edes prequeleita odotellessa ja niitä spekuloidessa. Nyt tuntuu, että koko galaksi on auki.

 4. Päivitysilmoitus: Aluksia, kuvauksia ja trailerihuhu | Tähtien jatkosota

 5. Päivitysilmoitus: Kuvausten vuodesta ensi-illan vuoteen | Tähtien jatkosota

 6. Päivitysilmoitus: Lucasfilmin iso, iso, iso kuva | Tähtien jatkosota

 7. Päivitysilmoitus: Spinoffit: Tummatukkainen palkkionmetsästäjätär? | Tähtien jatkosota

 8. Päivitysilmoitus: Anthology-sarjassa: Solon soolo | Tähtien jatkosota

 9. Päivitysilmoitus: Obi-Wan Kenobi -sarja kertoo, kuinka toivon vartija löytää uskonsa jälleen, ja se saattaa olla parasta Star Warsia pitkään aikaan | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s