Sithin musta lady?

Hiukan ennen eilisiltaista uutista – viime lauantaina, itse asiassa – Iltalehti uutisoi näin: ”Lupita Nyong’on huhutaan näyttelevän klassikkotrilogian jatko-osassa itse Darth Vaderia”. True story. Minua nauratti.

vader

(kuvakaappaus)

Sunnuntaina korjatussa uutisessa puhutaan pääroolista. Darth Vaderin paluu, sukupuolenkorjausleikkaus tai ns. michaeljacksonisaatio eivät luultavasti kuulu uuden trilogian juonenkäänteisiin.

Mutta oliko Iltalehden hupsuilun takana oikeaa tietoa? Tai siis edes huhua?

12 Years a Slavessa kovia kärsinyt kaunotar, tuore Oscar-voittaja ja todennäköinen tuleva supertähti Lupita Nyong’o tosiaan kierähti huhumyllyn tuoreimmaksi nimeksi viime viikonloppuna. Mutta siinä missä Iltalehti viittaa lähteenä Daily Mailiin, Daily Mail itse viittaakin huhumylläriykköseen, Latino Review’een. Siispä: uskottavuus tällä väitteellä ei ole sen korkeampi kuin millään muullakaan. Kenties jopa, niin, no.

Leikitään nyt kuitenkin, että tämä olisi totta, ja nimenomaan huhutussa muodossa: että Lupita Nyong’o olisi vahvoilla pahisrooliin, mahdollisesti sithiksi. (Ihan niin pitkälle en lähde leikkimään, että kyseessä olisi eräiden fanitoiveiden ja ilmeisesti Nyong’on ulkonäön innoittamana Asajj Ventress – muun muassa siksi, että en mitenkään usko Clone Wars -hahmoa käytettävän uuden trilogian merkittävänä pahiksena, tai siksi että Asajj Ventress on syvimmästä helvetistä.)

Tämä tarkoittaisi siis, että Episodin VII pää- tai kakkospahis olisi naispuolinen sith (tai ”musta jedi”, jos EU-termi tuodaan elokuviin – mutta jos hahmoa näyttelisi tummaihoinen näyttelijä, ei varmasti tuotaisi). Eilinen (virallinen!) tieto siitä, että elokuvan pääosassa on uusien kasvojen trio, jättää tosiaan tilaa sille, että yksi etsityistä neljästä nuoresta näyttelijästä olisi elokuvan pahis. Aiemmassa tulkinnassani uuden trilogian uusista hahmoista Lupita Nyong’o vaikuttaisi hakeneen ”Rachel”-roolia, jota etsittiin myös avoimella haulla ja joka oli avoin kaikilla ihonväreille. Aikanaan oletin käytetyn kuvauksen (”street smart and strong orphaned girl” jne) perusteella, että ”Rachel” olisi Episodin VII päähenkilö. Samalla kuitenkin epäilin olevan mahdollista, että kaikki kuvauksen hahmoa luonnehtivat sanat olivat huijausta ja niiden sijaan haettiin oikeasti vain tietyntyyppistä sisukasta näyttelijää. Jos ”Rachel” nyt sitten osoittautuu pahikseksi, jälkimmäinen epäilykseni oli oikea ja LFL:n kettumaisuus kaiken uuden trilogian juoneen liittyvän pitämiseksi piilossa on paremmalla tasolla kuin luulinkaan.

Naispahis siis: ei lainkaan epätodennäköistä. Ja, mikä tärkeämpää: minusta tämä olisi myös tervetullut veto. Sithin mustan lordin Darth Vaderin rouhean hengityksen perässä seuraaminen on paha paikka pahikselle kuin pahikselle. Uuden trilogian tekijät ovat toivottavasti myös ymmärtäneet, että prequel-trilogian ongelmista syvimpiin kuului pahisten puute (tai alikäyttö, jos haluatte). Tässä kohtaa peljätyllä sukupuolikortilla voikin olla tehoa: Hollywood-pahikset ovat edelleen ura, jossa naisia ei näy juuri enempää kuin pörssiyhtiöiden toimitusjohtajina. Tehokas ja uhkaava naispahis voi päästä tavallaan jo sukupuolellaan lähtökohtaisesti rinnan mitan (okei, oli huono) edelle siitä, mitä vastaavan hahmon miehenä pitäisi saavuttaa lähestyäkseen Darth Vaderin tai edes Darth Maulin tehokkuutta.

Jos oletamme, että elokuvan toinen pahis on se Imperiumin upseeri, johon rooliin huhujen perusteella ovat olleet ehdolla muun muassa Hugo Weaving ja Michael Fassbender, voisi sithitär hyvinkin olla uuden trilogian avausosan, ellei koko sarjan, päävastus. Imperiumin upseerin kun en usko sitä ainakaan olevan. Tosin muistaa sopii, että Star Warsin perinteisiin kuuluu, ettei varsinainen paha paljastu verhon takaa heti.

Star Warsin expanded universen puolellahan naispahikset eivät sinänsä ole uusi juttu: kevyt-sith Asajj Ventressin lisäksi muistetaan ainakin palkkionmetsästäjä Aurra Sing, Imperiumin tiedustelupalvelun johtaja Ysanne Isard sekä tietenkin Shira Elan Colla Brie eli Lumiya, alkuperäinen ”naispuolinen Vader” 1980-luvun puolivälistä. Elokuvissa nainen pahisteli vain hetkosen Attack of the Clonesin alussa, yrittäessään salamurhata Amidalaa.

Ja mitä nyt sitten tulee Lupita Nyong’oon, niin ellei se jo selväksi tullut, niin hänetkin kyllä toivottaisin tervetulleeksi Episodin VII castiin. Huhun lähteen huomioiden en pidätä sen puolesta hengitystäni.

10 thoughts on “Sithin musta lady?

 1. En jotenkin vieläkään jaksa uskoa, että niin iso produktio kuin warssi tekisi sellaisen irtioton, että musta nainen olisi pääpahis. Jompikumpi menisi kyllä läpi (no, olihan Vaderinkin ääni musta, mutta epäkorrektilla 70-luvulla), mutta molemmat yhtä aikaa, kyllä nykyisenä aikana rapakon takana jonkun Huolestuneen Kansalaisen poliittinen korrektiusmittari alkaa jo hälyttää.

  Mitä tulee sithien paluuseen, niin siitä puolestaan minun sisäinen parkugeneraattorini ottaa ylikierroksia.

  Kaiken Lucasin selittelyn jälkeen kuinka Anakin oli valittu ja palautti tasapainon Voimaan olisi se jotenkin pyyhe katsojan kasvoille (tosin ei toki ensimmäinen eikä taatusti viimeinen kerta Warssin historiassa kun jokin ”näin se on aina tarkoitettu olemaan” kiveen hakattu totuus taas kerran retconnattaisiin).

  Plus sithit itse erittäin tyhmästi hoitivat asiat niin, että kukaan ei tiennyt heistä saatika ollut perinnettä jatkamassa, joten olisi aika epätodennäköistä, että random katu-uskottava orpo yhtäkkiä löytäisikin veljeskunnan salaisuudet (inb4 ”kadonnut sith-holocron”). Vertailun vuoksi: ANH:n perusteella Imperiumin ylin upseeristokin luuli Vaderin olevan JEDI, ei sith. Tuskin Palpatinekaan kovin avoimesti mainosti tätä (etenkin kun virallisestihan oltiin sodittu sithejä vastaan Tasavallan nimissä).

  Plus jopa Luke sai jonkinasteista opastusta jedeilyssään, noinkohan sithiys onnistuisi itseopiskeluna? Ei kiitos millekään haamuille, koska se vain ampuu entistä enemmän alas aiempia trilogioita. Kiitos Lucasin pölhön leikkauksen, jäi kirjaversion varaan selittää, mihin Voimahaamuilu perustuu, mutta kyvyn antaminen Sitheille olisi potku suoraan jedeilyssä midichlorian-pelleilyn jälkeen säilyneen vähäisenkin mystiikan arkaan paikkaan.

  Toisaalta, jos meillä on itseopiskellut sith/paha jedi pääpahiksena, niin se mahdollistaisi tämän asetelman, että Tasavalta ja Imperiumin jäänteet tms. joutuvat tekemään vastahankaista yhteistyötä yhteisen vihollisen kukistamiseksi. Mutta toisaalta, mitkä Imperiumin jäänteet? Miksi tätä ideaa pitäisi kierrättää EU:n puolelta? Elokuvathan antavat ymmärtää, että Imperiumi oli pitkälle Palpatinen henkilökultin ympärille muodostunut luomus ja miehen kuoltua harvalla olisi kummoistakaan lojaliteettia (ref. ROTJ:n lopun juhlat ympäri galaksia, niin pääkaupungissa kuin tämän kotiplaneetalla), etenkin kun tämä oli aina ANH:n aikoihin asti hallinnut nimenomaan Tasavallan valtarakenteiden kautta. Pikemminkin niin, että Uudessa Tasavallassa on edelleen sisäistä ristivetoa sen suhteen, pitäisikö mennä Vanhan Tasavallan leppeällä linjalla vaiko Imperiumin rautasaappaalla, mutta että mitään kahden valtion kuviota ei ole, vaan ex-kapinalliset ja ex-Imperiumi ovat joutuneet opettelemaan yhteistyötä jo pitkään.

  • Mutta tästäpä päästäänkin oleelliseen kysymykseen: _kuka_tai_mikä_ on hyväksyttävä pahis uudelle trilogialle, jos se ei ole sith eikä Imperiumi?

   Minusta kysymys kytkeytyy oleellisesti siihen, mikä tekee tekeillä olevasta elokuvasta episodin VII suurta saagaa eikä uuden seikkailun Star Wars -universumissa. Anakin Skywalkerin tarina on kerrottu, samoin Tasavallan loppu ja Imperiumin kukistaminen sen jälkeen. Isossa kuvassa uusi trilogia näyttänee galaksin seuraavan valtarakenteen, ja mikäs siinä – en ihmettelisi, jos se sisältäisi vaikkapa presidentti Organan. Mikrotasolla meille täytyy näyttää Skywalkerien suvun seuraava sukupolvi. Mutta entäpä varsinaisen seikkailun sara: sinne tarvitaan se uusi vastus, uusi uhka – ja vieläpä siis sellainen, joka linkittyy kahdessa aiemmassa trilogiassa nähtyyn. Muistammehan, että kyse on uudesta trilogiasta sarjaa, joka jo nimessään uhoaa kertovansa _sodista_.

   Itsekin sekä toivoisin että uskoisin, että Imperiumia ei 30 vuotta myöhemmin enää vaivoinamme olisi. Monet SW-spekulaattorit tuntuvat pitävän selviönä, että haettu upseerihahmo on Imperiumin, mutta missä se nyt sitten on sanottu? Imperiumin perillisten rinnakkainelo Uuden tasavallan sisällä kävisi minullekin. Tai, jos näin onkin, missä on edes sanottu, että tällaisen upseerin pitäisi olla suuri paha? Tai edes ’paha’ lainkaan?

   Ei, realistisesti odotan Episode VII:n pahikseksi langennutta jediä tai muutoin Voima-sidonnaista ilkiötä. Se kun mahdollistaa valomiekkataistelut ja muut suuren yleisön odottamat spektaakkelit. Onko sitten kyseessä sith, niin, minäkin toivoisin ettei, mutta en yllättyisi, vaikka elokuvissakin käytettäisiin expanded universesta niin tuttu ”oli sittenkin vielä yksi salainen oppilas” -kuvio. Olet kyllä aivan oikeassa, että se heikentäisi Anakinin tekojen painoarvoa, joten parempi ratkaisu olisi itseoppineempi adversary.

   Ilahtuisin ilman muuta myös, jos meidät yllätettäisiin aivan odottamattomalla pahisvedolla, mutta. Mikä se sitten voisikaan olla?

 2. Päivitysilmoitus: Sitä ei voi ylittää, sitä ei voi kiertää: Sukupuolikysymys | Tähtien jatkosota

 3. Päivitysilmoitus: Näyttelijät: Lucasfilm löysi puuttuvat naiset | Tähtien jatkosota

 4. Päivitysilmoitus: Kuka on kuka, osa 2: Casting calls uncoded | Tähtien jatkosota

 5. Päivitysilmoitus: Juonihuhut: Luken etsintä ja kas, siinähän hän jo onkin | Tähtien jatkosota

 6. Päivitysilmoitus: Kuvausten vuodesta ensi-illan vuoteen | Tähtien jatkosota

 7. Päivitysilmoitus: Episodi VII:n pahikset: Vader, Palpatine ja Boba | Tähtien jatkosota

 8. Päivitysilmoitus: Episodi VII -hahmot: Kohta piilossa on enää Gleeson | Tähtien jatkosota

 9. Päivitysilmoitus: 20 hulluinta huhua The Force Awakensista | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s