Vanhan vuoden summaus, uuden veikkaus

Vuosi vaihtuu, hiiohoi.

Tämä blogi sai alkunsa viime helmikuussa eikä siis vielä aivan täytä vuotta. Mutta ajatus Star Warsista kirjoittamiseen palaamisesta kyti ehdottomasti jo päänupissani viimeksi muiden ihmisten maksamia ilotulitteita katsoessani. Tuolloin, noin vuosi sitten siis, taisin myös kuvitella sen paluun johtavan vuodessa enempään kirjoittamiseen kuin kävikään. Mutta toisaalta, vuosi sitten kuvittelin myös Star Warsin tulevaisuudesta paljastuvan vuonna 2013 paljon enemmän kuin on paljastunut.

Toisaalta: onhan tuota. Vuosi sitten tiesimme oikeastaan vain, että Lucasfilmillä on uusi omistaja ja uusi johtaja(tar), ja että Star Wars tosiaan palaa valkokankaalle. Kathleen Kennedyn lisäksi meillä oli nimistä vain tieto Michael Arndtista käsikirjoittajana – ja juuri se tieto onkin, sattumoisin, ehtinyt vuoden varrella muuttumaan. (Oletan, että lopputekstien krediitit sanovat aikanaan J.J. Abramsin ja Lawrence Kasdanin kirjoittaneen käsiksen ”based on a story by George Lucas and Michael Arndt”.) Vuoden vaihtuessa 2014:ksi tiedämme liki hämmästyttävästi yhtä vähän kuin vuosi sitten Episodin VII juonesta, tapahtuma-ajasta, tyylilajista ja jopa näyttelijöistä kuin vuosi sitten (ja eikö ole melkein virkistävää, että näin!). Castingin myötä paljastuneet karkeat hahmokuvaukset ovat ainoat kurkistusluukut tulevien elokuvien sisältöön. Mutta kameran toiselta puolelta asetelmat ovat selkiytyneet paljonkin.

Episodin VII julkistettua tekijälistaa katsoen käy selväksi, että J.J. Abrams ei ole vain hired gun huikkailemassa megafoniin. Uutta Star Warsia tekemässä ovat muiden muassa lähes kaikkien Abramsin sarjojen ja leffojen tuottaja Bryan Burk, Abramsin Trekkien apulaisohjaajat Tommy Harper ja Tommy Gormley, Trekkien kuvaaja Dan Mindel, Abramsin luottoleikkaajat Maryann Brandon ja Mary Jo Markey, niin ikään Trekit puvustanut Michael Kaplan… Huh huh. Itse asiassa, listaa läpi käydessä alkaa tuntua siltä, että ainoa osasto, jota Abrams ei ole miehittänyt vanhoilla yhteistyökumppaneillaan, on käsikirjoitushuone – jossa mielessä ei tosiaankaan ole mikään ihme, että Arndt sai tai päätti lähteä.

Vanhat SW-tekijät ovat listalla harvassa – kuten ehkä vanhat muutenkin, sillä enemmistö tekijöistä on Abramsin (s. 1966) sukupolvea, ei Lucasin tai Kennedyn. Wars-veteraaneja ovat Kasdanin lisäksi lähinnä concept artistit & prequelien ehkä suurimmat sankarit Doug Chiang ja Ian McCaig sekä kaksi miestä, joita ilman Star Wars ei ainakaan suurelle yleisölle kuulostaisi Star Warsilta, säveltäjä John Williams ja efektimies Ben Burtt.

Mainittakoon vielä pari ei-Abrams -leirin mielenkiintoista nimeä. Puvustuspuolen tuotantosuunnittelija Keith Christensen tulee Disneyn Marvel-leffojen haarasta. En vedä tästä mitään johtopäätöksiä, mutta kunpahan huomautan: kaveri on tosiaan suunnitellut urallaan ennen kaikkea supersankarileffojen asuja. Tuotantosuunnittelijoiden listalta löytyy myös Avatarista ja Lincolnista oscar-palkittu Rick Carter, jolla puolestaan on takanaan pitkä ura Spielberg-leirissä, on Kathleen Kennedyn nosto tiimiin, ja varmasti vakaa sellainen. Vielä yksi, kenties kiehtovin nimi: casting director on Nina Gold, joka on viime vuodet etsinyt näyttelijöitä television Game of Thronesiin. En välttämättä kutsuisi Thronesia telkkarin ihan parhaiten roolitetuksi sarjaksi, mutta onpa sarjan kymmenissä ja kymmenissä hahmoissa ollutkin roolitettavaa. Jos ei niistä riveistä nouse ketään matkalle kaukaiseen galaksiin, olen hämmästynyt.

Mitä tämä tiimi tarjoilee meille ensi vuonna, kun ei kuitenkaan vielä valmista elokuvaa (tuskin edes traileria)? Veikkaan, että rymisee kovaa. Abrams on kova luu spoiler gamessa, ja hän todennäköisesti haluaa pitää käsikirjoituksen piilossa. Epäilen vahvasti, onko se Star Warsin kohdalla mahdollista. Mutta vaikka olisikin, näyttelijävalintojen myötä ja kuvausten käynnistyttyä elokuvan sisällöstäkin alkaa vähitellen tihkua tietoa. Loppuvuodesta luvassa on sitten ihan katsottavaakin, kun Rebels alkaa. Ja puhumattakaan sitten siitä, että ihan jo se pelkkä elokuvan tekeillä oleminenkin on, niin no, jännää!

Veikkaan, että rytinä alkaa melko pian heti vuodenvaihteen jälkeen. Käsikirjoituksen on kerrottu valmistuvan tammikuussa ja aiemman aikataulun mukaan tuolloin piti alkaa kuvaustenkin. Muun muassa näistä syistä Disney tahtoo hankkeelle positiivista mediahuomiota tammikuussa, ja sitähän saa paljastamalla sen, mitä aihetta seuraava kansa on odottanut kieli pitkällä jo yli puoli vuotta.

Siispä, virallinen uuden vuoden veikkaukseni on, että tammikuussa kuulemme, että Episodi VII:ssa esiintyvät kuin esiintyvätkin Mark Hamill, Carrie Fisher, Harrison Ford ja kenties myös Billy Dee Williams vanhoissa rooleissaan. Koska tätä tietoa on pantattu näinkin pitkään, tämä julkistetaan pressitilaisuudessa, jossa samalla esitellään kolme uutta näyttelijää. Heistä kaksi on nuoria kasvoja: mieluiten ”Rachel” ja ”Thomas”, koska heitä on etsitty kissojen, koirien ja avoimien casting callien kautta. Veikkaan kuitenkin, että jos näistä nimistä toinen olisikin ns. pystymetsästä, ainakin toinen on varmasti vähintäänkin bubbling under -listan pikkutähti: siis tyyliin huhuttu Rachel Hurd Ward (ja kuten Natalie Portman oli vuonna 1997). Kolmantena SW-elokuvien uutena näyttelijänä pitää samalla paljastaa tähti, joka on jo tuttu elokuvia katsovalle yleisölle, siis vähän kuten Liam Neeson tai Ewan McGregor olivat aikanaan. Huhutuista tällainen voisi olla Ryan Gosling tai Dominic Monaghan, mutta taidan ennemmin veikata, että kyseessä on joku huhut välttänyt vanhemman sukupolven tähti. Taannoisessa casting-listassa oli paikkoja sellaisellekin.

Ja voi pojat, siitä tämä vasta kiihtyykin.

7 thoughts on “Vanhan vuoden summaus, uuden veikkaus

 1. Kyllä nyt pikkuhiljaa toivoisi vahvistuksen edes alkuperäisen kolmikon mukanaolosta. Uskon tosin, että Disney/Lucasfilm/Bad Robot lykkää tiedottamista niin pitkälle kuin mahdollista – vaikka nimien on kyllä jo oltava papereissa. Julkistus tulee varmaan vasta kuvausten alkaessa – silloinhan on helppo marssittaa koko joukko kerralla esille.

 2. Koska vuosi 2013 oli hyvin hiljainen virallisten uutisten suhteen, uskon että Disneyn PR-osastolla tehtailtu mediasuunnitelma alkaa vasta vuoden 2014 alusta. JJ Abramsin aikaisempien projektien tyylinen salailu ei Star Warsin tapauksessa tule onnistumaan, eivätkä fanit sulattaisi sitä. Odotan siis prequeleiden tyyliin jonkinlaisia videoblogeja tuotannon aikana. Sitä paitsi, Star Warsin virallinen tili on tässä vaivihkaa ilmestynyt esimerkiksi Instagramiin ja Tumblriin, molemmat hyviä alustoja jakaa behind the scenes -materiaalia kuvauksista. 😉

 3. Ottaen huomioon, miten JJ-Trekit ovat jakaneet kansaa (lähinnä siis niin, että ryppyotsaisimmat suippokorvat ovat repineet Starfleetin uniformujaan ja puhisseet naama punaisena kuin olisi kaikki pon farit kerralla) ja että prequelit edustavat jo valmiiksi aikamme vihatuinta elokuvataidetta (vaikka Revenge olikin jo kelpo kamaa niin se oli liian vähän liian myöhään), ja että viime aikoina Disney on pääsääntöisesti sössinyt kaikkien hallitsemiensa (Marvel ei ole) franchisejen markkinoinnin (Marsin sankari, Yksinäinen ratsastaja – paikallisia vuosikymmenien taakse ulottuvia käännösnimiähän ei voinut käyttää) niin näin maalaisjärjellä (tai jopa kaupallisen koulutuksen pohjalta) ajateltuna olisi suoranainen pakko alkaa luomaan sitä kuuluisaa ”positiivista pöhinää” ruohonjuuritasolla.

  Tai sitten jossain joku ajattelee kyynisesti, että kyllä warssi myy itsensä vaikka ei mainostettaisi lainkaan eikä tehtäisi edes trailereita, riittää että tiedotetaan ensi-iltapäivä. Varmasti näin onkin, mutta jotenkin hirvittää katsella, kuinka tahallaan ammutaan itseään jalkaan, koska uskotaan, että julkisuus on kiusallista. Kiukuttelukohtauksen myötä (Red Tailsin kritiikit) elokuvamaailmasta vetäytyneeltä Lucasilta tällaisen vielä ymmärtäisi. Tai no, JJ ja ”salaperäisyys”. Mutta silti.

  Voisin nostaa esimerkiksi Sormustarun: vaikka siitä suorastaan tulvikin ihan virallistakin matskua koko kuvausten ja jälkituotannon ajan, niin siitä huolimatta kankaalla odotti monen monta yllätystä, mutta ennen kaikkea fanit oli voitettu omalle puolelle (pahimpia jääriä lukuunottamatta) jo ennen ensi-iltaa.

  Tietysti voi olla, että osa hiljaisuudesta johtuu siitä, että Disney pelkää polvet tutisten, mitä tapahtuu kaiken Expanded Universe -krääsän myynnille sen jälkeen, kun meillä on selkeästi eri Cinematic Universe, vai jatketaanko kahden rinnakkaisen maailmankaikkeuden tekohengitystä. (Tosin se, että EU ylipäätänsä myy edelleen, kertoo kyllä siitä, että syytä huoleen ei ole koska mikä tahansa logolla varustettu myy.)

  Pieleen menneistä Warhammer 40,000 -figuista valamani uudenvuodentinat tietävät kertoa, että jos ja kun teaseria ei kuulu siinä vaiheessa kun on enää vuosi ensi-iltaan, saadaan taas lykkäystä ja päitä rupeaa mahdollisesti putoilemaan.

 4. Minä en usko, että näyttelijäjulkistuksia voidaan pantata kuvauksiin asti. Siinä vaiheessahan paljastuvat jo pienempienkin roolien näyttelijät. Kyllä päätähdillä kannattaa tulla ulos aiemmin. Disney-LFL voi näin samalla ottaa ilmatilaa haltuun: että onhan noita franchiseja, mutta hei, täältä tulee sentään Star Wars.

  Itse odottelen tässä vaiheessa jonkinlaista yhdistelmää uuden ajan markkinointitykityksestä ja sen käänteisilmiöstä salamyhkäisyydestä. JJ voi haluta pitää kässärin piilossa, mutta vaikka mitä voi näyttää paljastamatta kässäriä. Jukan huomio nettipalvelutileistä on erinomainen. Sekin kannattaa muistaa, että JJ itsekin käytti netin viraalimarkkinointikikkoja edelläkävijöiden joukossa, vaikka varjeleekin twistejään. Ja kuten Lasse, minäkin pidin Sormustarun taktiikasta, jossa elokuvantekoa saattoi kyllä seurata, mutta elokuvan tapahtumat selvisivät vasta teatterissa. Jotain tällaista?

  Lassen jälkihuomautukseen: joo, totta. Korjaan aiempaa lausumaani: odotettavissa on teaser trailer vuoden 2014 joulun alla. Mutta sellaiseksihan riittää vaikka mehustelu vanhojen elokuvien klipeillä ja jokin nopea väläys.

 5. Kyllä, nopea yhteenveto Luken, Hanin ja Leian seikkailuista OT:n ikonisimmissa kohtauksissa + Williamsin parhaat hetket + hiljainen hetki + vanhemmat Han, Leia ja Luke katsomassa jotakin, mitä ei näytetä sekä mahdollisesti Han Solon oneliner + nopea montaasi jostain toimintakohtauksesta, joka esittelee uuden hahmon valomiekan kanssa. Logot ja ensi-iltapäivä. = Episode VII:n eka teaser.

 6. Päivitysilmoitus: Kuvausten vuodesta ensi-illan vuoteen | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s