Sota kaipaa yhtä jalkaa

Samaan aikaan kun mainio uutinen Rian Johnsonin palkkaamisesta Episodin VIII ohjaajaksi vaikuttaa yhä varmemmalta, meillä on käsissämme synkempi ”we really need to talk about this” -aihe.

Harrison Ford (kuva: Gavatron at the English language Wikipedia)

Harrison Ford (kuva: Gavatron at the English language Wikipedia)

Harrison Ford mursi alkuperäisen tiedon mukaan nilkkansa Episodin VII kuvauksissa torstaina 12. kesäkuuta. Ford joutui sairaalaan, mutta Disney tiedotti heti elokuvan kuvausten jatkuvan ”suunnitelmien mukaan”. Fordin jalka jäi virallisten tietojen mukaan autotallinoven ja sitkeiden väitteiden mukaan Millennium Falconin oven tai rampin alle.

Pian kävi ilmi, että kyse ei ollut ihan pikkujutusta. Mirror raportoi 15. kesäkuuta Fordin olevan poissa kuvauksista kahdeksan viikkoa. 19. kesäkuuta Fordin tiedottaja kertoi BBC:lle tähden murtaneen sittenkin nilkan sijaan jalkansa ja aloittavansa kuntoutuksen. Viikonloppuna The Sun uutisoi Fordin sairausloman kestävän peräti kuusi kuukautta.

Yksityiskohtia tietämättä: tuntuu siltä, että tapauksessa olisi voinut käydä pahemminkin. Onhan Ford sentään jo 71-vuotias, ja muun muassa juorulehti Perez Hilton huhuili jo väitteitä lantiovammoista ja rinta-alueen röntgenkuvista. Fordin vaimo Calista Flockhartkin lensi paikalle, mutta kylläpä kai monen taviksenkin puoliso vastaavassa tilanteessa lentäisi. Pikaista paranemista siis Harrison-sedälle, ja vitsit sikseen (no okei, tässä ihan vain pari: 1 2 3).

Mutta meidän muiden kannalta varsinainen pihvi on, mitä onnettomuus tarkoittaa Episodin VII kannalta.

Mahdollista on yhä, ettei mitään. Episodin VII näyttelijöitä on nyt julkistettu kuusitoista, mikä on paljon. Jos Harrison Fordin eli Han Solon rooli elokuvassa on verrattain vähäinen, ei ehkä ole pidennetyn sairausloman myötäkään mahdotonta kieputtaa kuvausaikataulua Fordin toipumisen ympärille, kuten ensihuhut loukkaantumisen seurauksista sanoivatkin. Kuvataan vain kaikki muu nyt, pistetään kenties jopa tuotanto pakettiin, ja palataan mahdollisimman pienellä poppoolla kuvaamaan Fordin osiot talvella, elokuvan jälkituotannon jo pyöriessä. Tältä kuulostivat minun korvaani The Sunin lähteen sanat lauantain uutisessa kuuden kuukauden toipumisajasta. Koska Pinewoodin studioilla kuvataan vielä monta Star Wars -elokuvaa, ei tässä projektissa ole kaikkia niistä ongelmista, jotka estäisivät tavallista filmituotantoa tekemästä näin: lavasteita ei ole pakko purkaa, tuotantohenkilökunta ei karkaa omille teilleen. Eikä lisäkuvausten aiheuttama rahanmeno niin ikään taida olla ongelma.

Mutta mahdollista on sekin, että Harrison Fordin osuus tarinassa oli merkittävä, ja suurta osaa elokuvasta ei voida kuvata ilman häntä. Scifiuutissivu Io9 kuvittelee jostain syystä Han Solon suorastaan filmin päähenkilöksi, mitä en kyllä usko. Mutta iso rooli voi silti olla – onhan Ford toki elokuvan suurin tähtinäyttelijä. Erityisesti Han Sololle olisi varmasti kirjoitettu valkokangasaikaa,  jos juuri Solo on hahmoista se, joka uuden trilogian loppuhuipennuksessa menettää henkensä panosten nostamisen merkiksi. (Moni spekulaattori on koko ajan olettanut näin. Syyt ovat uskoakseni ulkoelokuvalliset, liittyen muun muassa Fordin tähtistatukseen ja oletettuun matalaan kiinnostukseen Star Wars -saagaa kohtaan.)

Jos Harrison Fordin roolin piti olla merkittävä, JJ Abrams, Lawrence Kasdan, Kathleen Kennedy, LFL:n tarinaryhmä ja muut tahot raapivat nyt varmasti päänahkojaan ja leukojaan verille pohtiessaan vaihtoehtoja. Karkeasti katsoen niitä on kaksi: kirjoitetaan lennossa Han Solon osuus pienemmäksi – tai siirretään elokuvan ensi-iltaa.

Merkit ilmassa viittaavat siihen, että tuotanto olisi valitsemassa jälkimmäisen tien. Pinewoodin studioilla liikkuvaksi ilmoittautunut Imdb-postaaja väittää nähneensä muistion, jonka mukaan käsikirjoitusta ei oltaisi muuttamassa Fordin poissaolon takia (raportoi MakingStarWars). Maanantaina Jedi News kertoi Pinewoodilla pidetyn kokouksen, jossa keskusteltiin tuotannon viivästyttämisestä. Disneyn ehdoin tahdoin valitsema aikataulu elokuvan valmistumisesta joulukuulle 2015 on koko ajan ollut tiukka, vaikka yhtiö alunperin tavoitteli peräti kesää 2015. Kun ensi-ilta sitten siirrettiin joululle, Kathleen Kennedyn itsensä kerrottiin toivoneen siirtoa aina vuoden 2016 puolelle. Onko tämä nyt se korsi, joka katkaisee tauntaunin selän?

Lucasfilmiltä kerrottiin maanantaina TheForceNetille, että elokuvan ensi-iltapäivää ei ole muutettu. No, ei toki olekaan, ja näin pr-henkilön pitää vastata. Jos päivää muutetaan, se pitää hyväksyttää monella taholla, kenties Disneyn pääomistajia myöten. Mutta vaikuttaa siltä, että vaihtoehto on ainakin harkinnassa.

Henkilökohtainen mielipiteeni? Kannatan kaikkia ratkaisuja, jotka tehdään elokuvan sisällön ehdoilla. Jos Episodin VII hyväksi katsotut juonenkäänteet vaativat Han Soloa, ja Harrison Ford tarvitsee pitkään lepoa, kannatan ehdottomasti ensi-illan siirtämistä mieluummin kuin Episodin VII hyväksi katsottujen juonenkäänteiden muuttamista. Tarjollahan olisi muun muassa Star Warsin perinteinen toukokuu, jos katsottaisiin vuotta 2016, jolloin ensi-illan siirto olisikin juuri kuuden kuukauden mittainen.

Kaiken tämän jälkeenkin on silti mahdollista, jopa todennäköistä, että epäonnekas jalkavamma vaikuttaa Episodin VII juoneen. Koska kalliit kuvaukset ovat kaiken aikaa käynnissä näyttelijöineen kaikkineen, saatetaan Han Solo joka tapauksessa kirjoittaa elokuvassa jonkin verran tarkoitettua pienempään rooliin. Istuva Solo tai elokuvaan käsikirjoitettava jalanmurtumiskohtaus ovat nekin mahdollisia skenaarioita. Esimerkit läheltä: vahva, joskin epävarma Star Wars -legenda väittää Mark Hamillin auto-onnettomuuden johtaneen Imperiumin vastaiskun kohtaukseen, jossa Luke Skywalker saa kasvovammoja wampan kourissa, ja Harrison Fordin itsensä selkäonnettomuus vaikutti Indiana Jones and the Temple of Doomin toiminnallisuuteen.

Entä worst case scenario? Kirjoittajat ja ohjaaja pitäisivät tuotannon pidentämistä tarpeellisena, Disney ei taivu, ensi-iltapäivä pidetään, käsikirjoitusta muutetaan kiireessä solottomaksi, ja tulos on läpinäkyvästi paikkailtu.

6 thoughts on “Sota kaipaa yhtä jalkaa

  1. Päivitysilmoitus: Episode VII: The Search for Luke? | Tähtien jatkosota

  2. Päivitysilmoitus: Kaivattu jalka lähestyy sotaa | Tähtien jatkosota

  3. Päivitysilmoitus: Kuvausten vuodesta ensi-illan vuoteen | Tähtien jatkosota

  4. Päivitysilmoitus: Episodi VII -huhumyllystä poimittua: Tanssii tähtien kanssa | Tähtien jatkosota

  5. Päivitysilmoitus: 20 asiaa, jotka putosivat pois The Force Awakensista | Tähtien jatkosota

  6. Päivitysilmoitus: 1,8 miljoonan euron sakot | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s