Herää Voima! Nyt on tosi kyseessä

Tällä viikolla päättyivät kuvaukset. Ja mutta kas, sehän sitten julkistettiinkin virallisesti näin:

Toisin sanoen: meillä on alaotsikko. Seitsemännen Star Wars -elokuvan nimi on The Force Awakens.

Mikään SW-otsikko ei voi miellyttää kaikkia (itse pidin Revenge of the Sithiä tylsänä valintana ja olin kummissani, kun kaikki muut tuntuivat siitä niin varauksetta pitävän). Mutta tästä minä pidän. Pidän!

Miksi?

Koska The Force Awakens on yllättävä titteli. Se ei peilaa A New Hopea ja The Phantom Menacea, kuten useimmat (minäkin) olettivat. Eikä se myöskään liian suoraan viittaa uuteen alkuun, vaikka tavallaan viittaakin. Juuri sopivan vienosti. (Yksikään huhutuista otsikoista ei osunut vähemmän yllättäen lähellekään.)

Koska The Force Awakens kutkuttaa mielenkiintoa. Pari edellistä SW-otsikkoa, Attack of the Clones ja Revenge of the Sith olivat itsensä selittäviä. Vaikka emme vuonna 2001 tienneet, mitä tai keitä kloonit olivat, tiesimme kuitenkin, että kloonisotahan sieltä tulossa on. Ja sithien kosto siis tosiaan oli minusta suorastaan tylsä otsikko: ”no joo joo, tiedettiin jo”. The Force Awakens voi tarkoittaa monta asiaa, kuten parhaat otsikot yleensä ja kuten alkuperäisen SW-trilogian otsikot 1977-1983. En tiedä, mitä Voiman herääminen tarkoittaa, mutta voi hemmetti, että haluankin tietää!

Koska The Force Awakens sisältää arvaamatonta uhkaa. Kun ajattelen, mitä otsikko voi esimerkiksi tarkoittaa, päädyn kutakuinkin tähän: jos Voima ”nukkui” mahtavan Yodan ja Anakin Skywalkerin aikakautena, haluammeko edes sen heräävän? Se, että otsikko viittaa lauserakenteeltaan aiemmista SW-elokuvista juuri The Empire Strikes Backiin ei taatusti ole sattumaa. Minusta tämä otsikko vahvistaa lopullisesti sen, mikä huhuja seuraaville on kai ollut jo pitkään selvää (ja mitä esimerkiksi tuoreimmat Luke-huhut vain vahvistavat): tulossa oleva elokuva ei ole mikään kepeä, onnellinen jälleennäkeminen. Ehkäpä Episodi VII ikään kuin alkaa siitä, mikä useimmissa trilogioissa olisi ”se keskimmäinen, synkkä osa”?

Koska The Force Awakens lupaa aivan uuden, ainakin minulle arvaamattoman kulman siihen, miksi elokuva on jatko-osa tähänastiselle saagalle. Minähän olen koko ajan tässäkin blogissa hokenut esimerkiksi hahmojen sukulaisuussuhteita pohtiessa, että Star Wars -saagan päälanka on tähän mennessä ollut Skywalkerien suku, ja että uuden trilogian vain kerrassaan täytyy kertoa Skywalkereista ollakseen ”episodit VII-IX” sarjassa, jonka tähänastinen keskushenkilö Anakin/Vader ei kuitenkaan ole enää mukana. The Force Awakens tarjoaa uuden mahdollisuuden: ehkäpä sarjan päälangaksi nouseekin galaksia järisyttävä muutos Voimassa, joka alkaa Anakinin petoksesta ja sitä seuranneesta jedien joukkomurhasta, jatkuu Qui-Gonin Jinnin, Obi-Wanin ja Yodan yhtyessä Voimaan voimakkaampina kuin mitkään jedit heitä ennen ja etenee uuden trilogian aikana…mihin? Prequel-trilogiahan ei koskaan tarkkaan selittänyt, mitä todella tarkoitti ennustus tasapainon tuomisesta Voimaan…

Ja koska The Force Awakens tuntuu jo nyt, pari tuntia julkistuksena jälkeen, oikealta.

– – –

Otsikon kutakuinkin ainoa huono puoli on sen käännettävyys. Verbiotsikot kääntyvät huonosti suomeksi, kuten osoittaa vaikkapa kelvon Dark Knight Rises –nimen kääntäminen unettavaksi Yön ritarin paluuksi. Toki säännön poikkeus on juuri mainio SW-otsikko Imperiumin vastaisku, mutta ainakaan äkkiä en keksi kovin briljanttia käännöstä tälle nimelle. Lopputulos voi olla esimerkiksi Jukan ”Heräävä Voima”.

Omituinen puolestaan on nimen mukana tullut tieto, että elokuvan virallinen nimi on Star Wars: The Force Awakens, siis ilman termiä ”Episode VII”. Lucasfilm haluaa jopa, että käyttäisimme Twitterissä hashtagia #TheForceAwakens, ei enää #StarWarsVII. Kuitenkin LFL lupaa, että alkuskrollissa episodinumero seisoo. Tätä en ymmärrä. Käsitän, että Disney-LFL haluaa korostaa uutta alkua verrattuna prequeleihin, jotka tosiaan markkinoitiin numeroillaan, mutta

  1. Markkinoinnillisesti on kummaa heittää hukkaan se, että valtavat yleisöt nimenomaan toivovat jatkoa Star Warsille, ja myös LFL itse on koko ajan tähän mennessä halunnut korostaa, kuinka tekeillä on jatkoa vanhoille klassikoille, ei reboot.
  2. Disney-Lucasfilm on itse tähän asti puhunut elokuvastaan Episode VII:nä, ja ilmoittanut tekevänsä vuorotellen ”saga-elokuvia” ja ”standalone-elokuvia”. Eikö pelkän otsikon käyttäminen myös saga-elokuvissa tällöin nimenomaan sekoita katsojia?
  3. Jo pelkistä käytännöllisyydenkin syistä fanit tulevat taatusti puhumaan episodista VII (vaikka TFA on kelpo originelli lyhenne sekin). Miksi siis piilottaa se julisteista?
  4. Jos alkuskrollissa kuitenkin lukee ”Episode VII”, ja kentiespä aikanaan bluray-selkämyksessäkin, niin mikä siitä nyt sitten niin epävirallisen nimen tekee? Sanonpa, että minä olen muutoinkin kannattanut linjausta, jonka mukaan elokuvan virallinen nimi on nimenomaan kankaalla käytetty, ei markkinoinnin valinta (esimerkkejä: Duck, you sucker!, Equilibrium, Kalervo Palsa ja kuriton käsi),

Pakko lopettaa salaliittoteoriaan, jonka jalostan IndieRevolverin twiitistä: Entä jos The Force Awakens ei ole Episode VII, koska meitä on huijattu, ja oikeasti se on Episode VIII? Star Wars -sarjahan oli alkuperäinen ”out-of-order” -blockbuster. Entä jos aloitamme nytkin keskeltä, etenemme sitten hieman taaksepäin, ja palaamme vasta siitä parin vuoden päästä loppuun?

6 thoughts on “Herää Voima! Nyt on tosi kyseessä

  1. Päivitysilmoitus: Trailereita, onko heitä | Tähtien jatkosota

  2. Päivitysilmoitus: Kuvausten vuodesta ensi-illan vuoteen | Tähtien jatkosota

  3. Päivitysilmoitus: Voima ei herää suomeksi | Tähtien jatkosota

  4. Päivitysilmoitus: Näin syntyi The Force Awakens | Tähtien jatkosota

  5. Päivitysilmoitus: Ensi viikolla: Celebration Europe | Tähtien jatkosota

  6. Päivitysilmoitus: Episodi VIII: Viimeinen Jedi | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s