Viimeinen Jedi, todellakin: Teoria uudesta trilogiasta

”Ilman jedejä Voimassa ei voi olla tasapainoa”, sanoo Lor San Tekka (Max von SydowThe Force Awakensin alkusanoiksi.

Mutta ei hän sitä tiedä. Tuo on jediuskovaisen historioitsijan Lor San Tekkan teoria – ja hän saattaa olla väärässä. Tai kuten Yoda Episodi III:ssa sanoi, viitaten samaan ennustukseen Voiman tasapainosta: ”ennustus, jota tulkittu ehkä väärin on”.

Tämä on yksi teoria: omani. Eikä kyse ole vain prequelien ennustuksesta, vaan episodien VIII ja IX juonesta. Kyse on spekulaatiosta, ei juonihuhuista, joten tämän lukeminen ei spoilaa. Paitsi tietenkin jos osoittautuu, että olen epäilyksissäni täysin oikeassa…

luke-vii

”Onko tukkani hyvin? Onko Voimani epätasapainossa?”

Vielä kolmas ennustuslainaus. Tämän kohdalla on jo hieman epäselvempää, puhutaanko edelleen Voiman tasapainosta:

First comes the day
Then comes the night.
After the darkness
Shines through the light.
The difference, they say,
Is only made right
By the resolving of gray
Through refined Jedi sight.
―Journal of the Whills, 7:477

Tämä runo julkaistiin The Force Awakensin romanisaation alkulehdillä, ja se on todella kiinnostava. Kirjan kirjoitti Alan Dean Foster, mutta se on siis kaanonia, eikä ole mitään syytä epäillä, ettäkö se olisi siellä vain kirjailijan päähänpistosta. Runon sanoja voi tulkita monella tavalla, mutta minusta sanat eivät ainakaan kuvaa Episodi VII:n tapahtumia.

On mahdollista ajatella, että ensin tuleva päivä oli jedien vanha suuruuden aika. Sitten koitti yö: pimeät ajat, sithit, Imperiumi. Pimeyden jälkeen paistaa valo; Luke Skywalkerin aika, jossa valo on erilainen, tasapainoisempi, viisaamman jedikatseen näkemä. Tämä tulkinta myötäilisi George Lucasin kuuden elokuvan saagan sanomaa: että Anakin Skywalker oli kuin olikin ennustuksen valittu, joka toi tasapainon Voimaan tappamalla keisari Palpatinen ja samalla sith-perinteen – käännyttyään tosin sitä ennen traagisesti pimeälle puolelle ja pyyhittyään pois myös jediperinteen.

Mutta jos näin on, ei uudella ennustuksella olisi mitään tekemistä The Force Awakensin ja uuden trilogian kanssa, joiden romaaniversion ensilehdillä se meille annettiin. Ja jos näin on, tuo harmaamman valon parempi aika oli Episodi VII:n alussa pahasti uhattuna. Omituiset alkusanat, eikö teistäkin? Etenkin kun tiedämme, että JJ Abramsin, Rian Johnsonin ja kumppanien taustalla Lucasfilmin kerrontaa ohjaava tarinaryhmä todella pelaa niin sanottua pitkää peliä, sijoittaen esimerkiksi animaatiosarja Rebelsin ensimmäiselle kaudelle repliikin, joka saa täyden selityksensä vasta pari vuotta myöhemmin Rogue Onessa.

Siksi minua houkuttaa tulkita toisin. On mahdollista ajatella, että tämä ennustus onkin jatkoa alkuperäiselle tasapaino-ennustukselle (eihän tässä edes mainita tuota sanaa!), ja se kuvaakin alkuperäisen ennustuksen jälkeistä aikaa. Siis: Ensin koitti runon alun päivä, kun Anakin toteutti kohtalonsa. Päivää seurasi jälleen yö, kun Kylo Ren kääntyi pimeälle puolelle ja pysäytti Luken uuden päivän alkuunsa. Mutta että vasta tätä pimeyttä olisi ennustuksen jälkeen määrä seurata uudenlaisen valon. Sen, jossa jedit lopulta hylkäävät mustavalkoisen ajattelunsa valosta ja pimeästä, ja näkevät asiat harmaina.

Lyhykäisyydessään teoriani, joka ei tosin selity ihan näin lyhyesti, kuuluu: Luke Skywalker on kuin onkin Viimeinen Jedi, kuten Episodi VIII:n maanantaina paljastettu alaotsikko toteaa. Mutta tämä ei ole surullista, vaan sekä ennustettua että loppujen lopuksi oikein. Jedien opit olivat vääristyneitä, jedit ansaitsivat mennä. Jedit ovat kuolleet, kauan eläköön Voima.

rey-vii

”Ota nyt hei tää miekka. Vai etkö sinä koulutakaan minua? Mitä tuo horisee?”

Saattaa tietenkin olla, että olen täysin väärässä. Että Episodi VII:ssä Luke (Mark Hamill) kouluttaa Reystä (Daisy Ridley) jedin, että Kylo Ren (Adam Driver) vielä ennen Episodi IX:n loppua pelastetaan pimeältä puolelta aivan kuin hänen isoisänsä aiemmin, että salaperäinen Snoke kukistetaan, että uusi jedijärjestö lopulta nousee siihen tapaan kuin vanhassa expanded universessakin.

Mutta vihjeitä siitä, että uudessa trilogiassa voisi olla kyse siitä, pitäisikö jedien sittenkään palata galaksiin Skywalkerien suvun tekosten jäljiltä, tuntuu tulevan vastaan siellä täällä. Vähintään tunnen näkeväni kaikkialla enemmän tai vähemmän hienovaraisia vihjeitä siitä, että ”jedi” ei todellakaan ole enää Star Wars -universumissa synonyymi ”hyvälle Voiman käyttäjälle”, kuten vuodesta 1977 lähtien pitkään ilmiselvältä tuntui. Ihan äskettäinkin tarinaryhmän Pablo Hidalgo ihan erikseen näki parhaaksi tähdentää Twitterissä, että ei suinkaan ole olemassa ”harmaita jedejä”, kuten fanikunnassa etenkin 1990-ja 2000-luvuilla puhuttiin. Nykyisessä Star Wars -kaanonissa henkilö joko on tai ei ole jedi samaan tapaan kuin henkilö on tai ei ole kasvissyöjä.

Ennustuksen lähteeksi mainitut Whillit pääsivät joulukuussa elokuvaankin. Rogue Onessa esiteltiin Voima-uskovaisten pyhiinvaelluskohde Jedha-kuu sekä siellä sijainneen temppelin ”Whillien vartijat” Chirrut Imwe (Donnie Yen) ja Baze Malbus (Jiang Wen). Se, mitä tai keitä Whillit lopulta ovat pysyy arvoituksena, mutta Rogue One Ultimate Visual Guide -kirjan mukaan Voima on tunnettu galaksissa yli 25 000 vuoden ajan. Kirjan mukaan jedijärjestö oli ”sen tunnetuin harjoittaja”, mutta ei suinkaan ainoa: Voimaan nojasi myös muita koulukuntia ja uskontoja. Monet näistä kulttuureista eivät ”käyttäneet” Voimaa siten kuin jedit, jotka rutiininomaisesti tekivät temppuja galaksia sitovaa mystistä energiakenttää hyödyntäen, mutta monet muutkin kuin jedit uskoivat sen olemassaoloon ja vaikutukseen.

En voi olla näkemättä tässä (ehkä tahatonta?) paluuta Lucasin 1970-luvun näkemykseen. Tuohon aikaan kun Lucas näki vielä Voiman käyttämisen asiana, johon kuka tahansa pystyisi. Moni onkin tulkinnut Rogue Onen sokean Chirrutin käyttävän jollain tasolla Voimaa kulkiessaan luotisateen halki vahingoittumatta ja aistiessaan väkijoukon keskeltä Jyn Erson kaulalla Kyber-kristallin. Oli miten oli, jonkinlaiselta mystisen energiakentän kanavoinnilta kyvyt kyllä tuntuvat – ja jedi Chirrut ei siis ainakaan ollut.

chirrut

”Olen yhtä Voiman kanssa, ja Voima on minun kanssani, vaikka jedi en ole, lälläslää.”

Rogue Onen Chirrut ja Baze eivät ole ainoat hahmot, joiden kautta meille on viime aikoina kerrottu, että galaksin Voima-suhde on paljon jedejä ja sithejä monipuolisempi. Rebels-animaatiosarjan kolmannella kaudella esiintyy hyvin vanha hahmo Bendu (jonka nimikin on lainattu Lucasin hyvin varhaisen käsikirjoituksen termistä ”jedi bendu”), jonka näkökulmasta jedien ja sithien väliset kiistat ovat peräti lapsellisia. Ensiesiintymisessään Bendu myhäilee: ”Jedit ja sithit käyttävät valoa ja pimeää. Minä olen keskellä.”

Itse asiassa myös Baze Malbusin suuhun on Rogue Onen romanisaatiossa pantu samantapainen pieni pilkka. Itse en ole sitä kirjaa lukenut, mutta tämän lainauksen olen: Baze ”muistelee kuulleensa jedien pitävän vihaa polkuna johonkin, jota he kutsuvat pimeäksi puoleksi”. Baze ei ajattele näin: hän kun on Whillien vartija eikä jedi, ja hänen vihansa on oikeamielistä. Hänen vihansa ohjaa hänen laukauksiaan.

Lisäksi ja aivan erityisesti on tietenkin muistettava, että melkein kaikki se vähä, mitä Episodi VIII:sta virallisesti tiedämme, viittaa siihen, että siinä todellakin tutkitaan jedien historiaa. Tiedämmehän kerrotun, että Luke Skywalker katosi etsiessään ”ensimmäistä jeditemppeliä”, ja tiedämme, että Episodi VIII alkaa siitä, mihin VII jäi. Luvassa on todennäköisesti (ja toivottavasti) hyvä syy sille, miksi Luke on eristäytynyt kaukaiselle Ahch-Ton planeetalle vuosikausiksi. Ehkäpä meille on esimerkiksi luvassa aimo annos pohdiskelua siitä, miten jedivoimien tuomaan suureen valtaan tulisi suhtautua – siis samaan tapaan kuin Imperiumin vastaisku aikanaan löi itsensä kaikkien aikojen jatko-osat -listalle kuljettamalla Luken ja katsojan uusien seikkailujen sijaan suoplaneetalle pohtimaan, tekevätkö sodat sittenkään suureksi.

yoda

”Se Bendu se vasta yksi muinaismuisto on.”

Enkä halua spekuloidessani unohtaa aiemmista trilogioista väheksytyintä. Uuden trilogian isot juonikuviot saattavat olla täysin Lucasfilmin tarinaryhmän kutomia jatkolankoja Skywalkerien saagan kolmanneksi trilogiaksi, mutta ei ole mahdotonta, etteikö tämäntapainen kuvio voisi kummuta myös George Lucasin luonnoksista uudeksi trilogiaksi.

Lucasin parjatuissa prequeleissakin ovat nimittäin läsnä väreet jedien vanhojen sääntöjen harhaoppisuudesta (kuten absurdi rakastumisen kieltävä koodeksi) tai pimeän ja valoisan puolen liiallisesta ehdottomuudesta (kuten Obi-Wanin paradoksin paljastava lause ”Only a sith deals in absolutes”). Ne sivuutetaan usein huonona käsikirjoittamisena, ja valitettavan huonosti prequelit monelta osin ovatkin käsikirjoitetut. Mutta luultavasti Lucasin vilpitön tarkoitus tämäntapaisissa kohdissa oli näyttää meille jedien olevan tyhmiä – me vain keskityimme haukkumaan häntä tyhmäksi.

Keskeinen tällainen yksityiskohta on Episodi I:n juonikuvio Anakinista liian vanhana jedikoulutettavaksi. Tämäkin seikka ohitetaan usein typeryytenä, koska kaikkihan elokuvan ilmestyessä vuonna 1999 tiesivät, että Luke koulutettiin jediksi vasta parikymppisenä. Prequel-puolustajat näkevät tämän toisin: heidän mielestään Lucasin tarkoitus oli näyttää, että vanha jedijärjestö todella aivopesi lapsia uskomaan heidän oppiensa mukaan. Ja että Yoda ja Obi-Wan ymmärtävät Episodi III:n loppuun mennessä tämän ajan päättyneeksi, ja nimenomaan siksi eivät ryhdy välittömästi kouluttamaan Anakinin kaksosvauvoista superjedejä Palpatinen kaatajiksi. Parempi antaa Luken ja Leian ensin kasvaa ihmisiksi ja katsoa sen jälkeen, onko heistä myös jedeiksi.

Tämän voi tietenkin nähdä vain fanipoikien jälkikäteisenä selittelynä. 1970-luvun Lucas ajatteli Voimasta ja jedeistä toisin kuin prequel-aikojen Lucas, eikä hän tuolloin edes kirjoittanut Lukea saati Leiaa kenenkään kätketyksi salaiseksi lapseksi. Mutta jos uusi trilogia lähtee suuntaan, jota olen tässä pyöritellyt, käy tällainen prequel-tulkinta kyllä erittäin näpsäkästi in universe samaan pirtaan. Siinä missä Yoda ja Obi-Wan olisivat oppineet kouluttamaan Lukesta uudenlaisen jedin verrattuna prequel-aikojen organisoidun järjestön kasvatteihin, siinä Luken vuoro olisi nyt päättää, millaisessa muodossa hän oikeastaan haluaa siirtää perinteen eteenpäin. Jos minkäänlaisessa – yksi selitys Luken Episodi VII:ää edeltäneelle eristäytymiselle kun voisi olla sekin, että sankarimme olisi päättänyt, ettei kenenkään ole enää hyvä oppia häneltä tällaista Voimaa!

anakin-yoda-kenobi

”Tää on ny sen pojanklopin käsissä, kamut.”

Jos siis olen oikeassa, uuden trilogian juonilangaksi paljastuu Episodi VIII:n myötä kaikkea muuta kuin ”jedien paluu”. Kyse olisi pikemminkin siitä, miten Luke ja/tai Rey oppivat näkemään valon ja pimeän sijaan kaikki harmaan sävyt (lisää-50-sävyä-vitsi-tähän).

Tällöin Episodi VIII:n otsikko The Last Jedi saa lisää merkityksiä. Kyse ei ole vain siitä, että Luke on tuo otsikon viimeinen jedi, kuten jo edellisessä episodissa sanottiin ja kuten Yoda Episodi VI:ssa sanoi Luken hänen jälkeensä olevan. Kyse olisi myös siitä, että Luken on syytäkin olla viimeinen vanhoista jedeistä – ja Reyn ehkä siis ensimmäinen uusista, paremmista.

Itse asiassa en edes jätä teoriaani niin vaatimattomaksi, että tässä olisi kyse olisi vain Episodi VIII:n otsikon merkityksistä. Aivan viime kädessä haluan nimittäin ajatella, että tässä uudessa, paremman ja tasapainoisemman valon galaksissa….Voima herää.

25 thoughts on “Viimeinen Jedi, todellakin: Teoria uudesta trilogiasta

 1. Joo siis kyllä minusta on aina ollut päivänselvää, että Vanhan Tasavallan jedien opit olivat ihan kieroutuneita. Ja koska Luken omat metodit eivät myöskään tuottaneet toivottua tulosta (oops!), siellä hän nyt meditoi ja yrittää keksiä sitä oikeaa tapaa käyttää Voimaa. Eikä todellakaan ole mahdoton ajatus, että lopputulema episodissa 9 on se, että ei jedimetodeista ole mihinkään. Todellinen Tasapaino vaatii jotain ihan uutta ja muuta ja ne kaikki harmaan sävyt. (Näen jo mielessäni Voima-herkkien omat joogatyyppiset retriitit, joissa Voiman käyttämisestä on tehty jokin kiva kaupallinen New Age -harrastus…)

 2. Niin, jos Voima herää, niin mikä on Voiman tahto tai onko sen käyttäjä enää yhtä itsenäinen kuin ennen? Obi-Wankinhan tietää kertoa Lukelle, että (heräämätönkin) Voima kyllä tottelee sen käyttäjää, mutta myös ohjaa hänen toimintaansa.

  Toinen oppiriitahan, joka ratkesi mitenkään ihmeemmin alleviivaamatta, oli että jedit halusivat nähdä aina askeleen eteenpäin ja tutkivat pakkomielteisesti ennusmerkkejä ja profetioita, Yoda etunenässä – ja epäonnistuivat totta kai katastrofaalisesti. ”Elävään Voimaan” aina uskoneen Qui-Gonin haamun opettama Yoda puolestaan suoraan kieltää Lukea edes yrittämästä nähdä tulevaisuutta, ja käskee elämään nimenomaan tässä hetkessä ja tuntemaan Voiman, siinä missä jedit yrittivät nimenomaan tukahduttaa tunteet (miten meni noin niin kuin omasta mielestä?). Pelkkä haaveilukin tulevaisuudesta on jo uuden Yodan mielestä haitallista!

  Tässä tietysti palataan siihen, miksi Falconin siirto seuraavalle sukupolvelle oli niin tärkeää nostalgian lisäksi: Voiman käyttäjän ei kuulu istua jeditemppelissä, vaan jos hän haluaa käyttää Voimaa hyvään, niin sitä pitää tehdä ympäri galaksia siellä missä paha kulloinkin on, ilman että toimintaa rajoittaa muu kuin omatunto eikä varsinkaan tuhansia vuosia vanha jäykkä oppirakenne. Kuten olen aiemmin ideoinut, niin Voiman käyttäjien uusi sukupolvi mallintuisi siis enemmän kaupunkiin ratsastavaksi cowboyksi tai yön pimeydessä katoilta hyppiväksi supersankariksi, kuin virkamieskoneiston keulakuvana patsastelijaksi.

  Toki niin Tasavaltaa kuin tynkä-Imperiumiakin saattaa tökkiä supersankareiden jakama omankädenoikeus, etenkin kun se saattaa suuntautua järjestelmääkin vastaan. Mutta toisaalta, samaiset supersankarit voivat ratkaista ongelmia joiden suhteen lakeihin sidottu koneisto on voimaton, joten kannattaako näistä hankkiutua eroonkaan? Rohkenen esittää, että Sequel Sequel Trilogy, Episodit X-XII (luuliko joku muka, että episodielokuvat jäisivät tähän, kun Disneyn liiketoimintasuunnitelmissa on vedetty wassille karkeita suuntaviivoja jo 30 vuotta eteenpäin jottei tarvitsisi kirjata tulokseen tappioita tuotemerkin arvonalenemisesta) voisivatkin jo keskittyä jedi-sith-väännön sijaan tämän problematiikan ympärille, mikäli se ei jo astu liiaksi sen Disneyn toisen suositun elokuvatuoteperheen varpaille.

  • Nämä ovat todella hyviä huomioita, jotka käyvät mainiosti täydennyksiksi omiin ajatuksiini. Hear, hear!

   Mutta mitä tulee episodeihin X:stä eteenpäin: en välttämättä usko. Siis en ihmettelisi, vaikka Lucasfilm pitäisi nykyiset sanansa ja episodinumeroitu Skywalkerien sukusaaga päättyisi numeroon IX. Tämä jo sillä perusteella, että kymppi on niin kovin iso numero, ja Hollywoodissa tunnutaan nykyään vierastettavan jopa vitosta pienempien numeroiden näyttämistä (vaikka samaan aikaan jatko-osia tehdään koko ajan ehkä entistäkin enemmän!). Näkeehän sen tästäkin sarjasta, joka sentään voisi rehellisesti hakea kilpailuetuakin ”originaalina pitkänä saagana”: silti uudet elokuvat markkinoidaan nyt vain ”The Force Awakensina” ja ”The Last Jedina”, ja jätetään fanikunnalle niiden kutsuminen episodeiksi VII ja VIII.

   Mietin siksi, että vaikka Lucasfilm lähes varmasti tekee vielä myös elokuvia, jotka suoraan jatkavat episodi IX:n lopputunnelmien jälkeisistä ajoista käyttäen siinä eloon jääviä hahmoja, niitä ei välttämättä ole mitään tarvetta nimittää edes alkuteksteissä episodeiksi. Ja jos Rey ei Skywalkeriksi paljastu ja Luken ja Kylon käy IX:n loppuun mennessä kalpaten, voisi näin myös pitää nykyisen julkilausuman episodielokuvista Skywalkerien saagana paikallaan.

   Teoriasi siitä, mitä niissä karkeasti sitten tapahtuisi, voi toki pitää paikkansa.

   • Jotkut, todennäköisesti prequel-vihaajat ovat hyvin vakaasti sitä mieltä, että Disneyn pitäisi rebootata prequel trilogia, kunhan episodi elokuvat ehtivät IX:ään asti. Not gonna happen, mutta onhan ajatuksella kiva leikkiä miettien näyttelijävalintoja ja juonikuvioita.

    • Kuten sanoit: not gonna happen.

     Ja miksi pitäisikään? Olisi kiva, että ne olisivat parempia elokuvia, mutta mieluummin näen kuitenkin uusia hyviä elokuvia kuin uusintaversioita.

     Sitä paitsi prequelien pelastaminen tarkoittaisi kokonaan toisenlaisia rakenteita ja päähahmoja, ja tarkoittaisi siis prequelien lisäksi esimerkiksi koko Clone Wars -animaatiosarjan katoamista kaanonista. Kuten sanoit, not gonna happen.

 3. Hyvää pohdintaa, johon itse mielelläni yhdyn. En vähiten siksi, että traaginen fani-ideani sopisi tähän kuin nappi silmään kun sekä Kylo että Rey ovat olleet sekä ”jedejä” että ”sithejä” ja päätyisivät lopulta ”johonkin siihen väliin.”

  Toivon todella, että VIII:ssa vihdoin käydään vähän isommalla kädellä kiinni Voimaan, kuten V:ssa silloin ammoin tehtiin. Niin paljon kuin prequeleita jaksetaankin parjata (itse siis pääsääntöisesti pidän niistä edelleen), niin sentään niissä syvennettiin sitä aluetta, mikä tekee SW:stä fantasia-scifiä puhtaan scifin sijaan: Voimaa ja sen käyttöä, ja kuinka Voima juurikin myös itse ohjaa henkilöitä ja tapahtumia (mistäs kautta Anakinin unet tulivat, ja mitenkäs niiden näkemisen jälkeen seurasikaan?). Animaatiopuolella tätä jatkettiin ihan hyvin, mutta nyt alkaisi olla aika siirtyä myös leffapuolella itse asiaan.

 4. Mielenkiintoista spekulaatiota! Minun spekulaationi ei liity aiheeseen, mutta Rebels-sarjaa seuratessa minulle on tullut ”tunne”, että siinä on kytkös sequeliin. Eli epäilykseni on, että Ezra=Snoke.

   • Et, mutta kaikille ”Snoke-on-vanha-tuttu” -teorioille taitaa olla kannattajia…

    En mitenkään sano, että Ezra olisi spekulaationa mahdoton, mutta kyllä minusta tuntuu, että Lucasfilm kuitenkin pitää animaatiot ja elokuvat sikäli erillään, että suuri yleisö ei niiden välisiin yhteyksiin kompastu. Tuo olisi iso, iso yhteys, joka tekisi Rebelsistä ikään kuin suoraan uuden trilogian prequelin.

    • Arvelussa on heikkoutensa, mutta korostan, että kysymyksessä on vasta epäilys.

     Snoke ei edusta puhdasta pimeää puolta, kuten ei Ezran tuleva oppi-isä Maul. Menettäessään kaikki ystävänsä taistellessaan jonkin kuppaisen skywalkerin salaisuuden vuoksi Ezra katkeroituneena ja vammautuneena on helppo käännytyskohde Maulille. He vetäytyvät universumin laitamille odottamaan Imperiumin tuhoa, jonka Maul arvaa oleva edessä johtuen ennustuksista yms. Heikentyneen impeuriumin raunioille on hyvä luoda uutta.

     • Toisaalta olen aika pettynyt, jos epäilykseni pitää paikkaansa, sillä tarina on liian tuttu. Tosin SW-universumissa asiat näyttävän toistuvan ja toistuvan.

      • Ei ainakaan aivan kaikille perquel-vihaajille, sillä luen itseni sellaiseksi mutten näe teoriaa ahdistavana. En tosin kannatakkaan sitä.

 5. Yksi seikka, jonka unohdin tätä kirjoittaessani:

  Jo Jedin paluun lopussa on se jännä juttu, että koko elokuvan viilipyttymäisen tyynenä pysynyt Lukehan suorastaan raivostuu isälleen, kun tämä luotaa Luken päästä ajatuksen sisaresta. Vihanpuuskassaan Luke iskee Vaderilta käden poikki, johon keisari tuumaa, että käytä tuota vihaa, nytpä olisi se oppipojan paikka auki. Jolloin Luke tajuaa: Enpäs käytäkään, koska minullahan on valinnanvapaus. ”Olen jedi kuten isäni ennen minua”, hän sanoo eräässä sarjan hienoimmista hetkistä.

  Prequel-logiikallahan pelon piti johtaa suuttumukseen (tsek), suuttumuksen vihaan (tsek) ja vihan kärsimykseen eli pimeälle puolelle. Mutta Luke on vuosistaan huolimatta prequel-jedejä viisaampi: kyllä, hän suuttui, mutta ei hän silti pimeän puolen ole. Hän on oma itsensä.

  Tämänkin voi kuitata Lucasin muuttuneina Voima-ajatteluina, mutta kyllähän tuostakin voisi olla hyvä ns. rakentaa.

 6. Päivitysilmoitus: Rogue One ei ollut lupaus jatko-osista, mutta… | Tähtien jatkosota

 7. Päivitysilmoitus: Kansalaisaloite haluaa Old Republic -sarjan | Tähtien jatkosota

 8. Päivitysilmoitus: Kevättalven 2017 Snoke-muotiteoria | Tähtien jatkosota

 9. Päivitysilmoitus: The Last Jedi teaser: ”Jedien on aika loppua” | Tähtien jatkosota

 10. Juu, trailerissa nähdään kirja, jota Rey käsittelee, ja siinä on Harmauden Koodi

 11. Päivitysilmoitus: Luke on saarella, mutta toinen Skywalker puuttuu | Tähtien jatkosota

 12. Päivitysilmoitus: The Last Jedi: Se hetki valon ja pimeän taistelussa kun puolet olivat samaa mieltä | Tähtien jatkosota

 13. Päivitysilmoitus: The Last Jedin jälkeen: Ennustukseni episodi IX:stä | Tähtien jatkosota

 14. Päivitysilmoitus: The Clone Wars saa uusia jaksoja – ja prequelit pääsevät pannasta | Tähtien jatkosota

 15. Päivitysilmoitus: Episodi IX:n näyttelijälista päästi pahimmat paineet ulos | Tähtien jatkosota

 16. Päivitysilmoitus: Kohti episodi IX:ää: Tarvitsemme tasapainoa | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s