Luke on saarella, mutta toinen Skywalker puuttuu

Silläkin uhalla, että joudun vähän kertaamaan edellistä, Reyn vanhempien arvoitusta käsittelevää kirjoitustani, otan tämän ihan omaan käsittelyynsä. Kirjoitusta ovat innoittaneet Antin ja SithFiston kommentit tuon merkinnän perässä. Jälleen kyseessä on spekulatiivinen kirjoitus, ei spoilaava!

Tarkoitan kysymystä, johon liittyvää spekulaatiota ei hämmästykseni juuri näe kansainvälisissäkään Star Wars -intoilun piireissä. Kysymystä, joka (myönnän että ymmärrettävästi) on jäänyt Reyn arvoituksen, Snoken henkilöllisyyden ja Luken saaritekemisten pohdinnan varjoon, vaikka sen itse asiassa ehkä pitäisi olla aivan uuden trilogian ytimessä.

Nimittäin: Missä on Anakin Skywalker?

anakin-skywalker-hayden-rots

”Muistatteko minut?”

Selitänpä tai kertaanpa ensin vanhan jutun, koska George Lucas ei (lupauksistaan huolimatta!) selittänyt sitä prequeleissaan kovin hyvin. Miksi jedit Ben Kenobi ja Yoda katoavat kuollessaan originaalitrilogiassa, mutta prequel-trilogian jedit eivät?

Ei toki missään nimessä siksi että Lucas olisi keksinyt selittää katoamistempun vasta originaalien ja prequelien välisinä vuosina (…), vaan kaanonin mukaan näin. Anakinin ensimmäinen mestari, omapäinen jedi Qui-Gon Jinn kuolee Darth Maulin käsissä, mutta sitä ennen hän on salaa melkein oppinut muinaisen, tuonaikaisille jedeille vieraan tekniikan, jonka avulla tietoisuuden voikin säilyttää kuoleman jälkeen. Qui-Gon ei tuntenut tekniikkaa eläessään tarpeeksi hyvin, ja pystyy siksi ilmaantumaan vain pelkkänä äänenä, mutta siten hän kykenee auttamaan Yodaa ja myöhemmin Obi-Wania oppimaan koko tempun. Niinpä nämä myöhempien aikojen pasifistit liukenevat kuolemansa hetkellä Voimaan kuten Qui-Gon on heitä ohjeistanut, voidakseen auttaa Lukea voimakkaampina. Tämän selityksen Lucas jemmasi The Clone Wars -sarjan loppupuolelle, ja se on siis täysin kaanonia.

(Miten Anakin sitten pystyy samaan, vaikka Darth Vaderille moista temppua ei kukaan paljastanutkaan ja vaikka hänen sisältään palannut jedi Anakin kuolee hetikohta Vaderin jälkeen? No, Lucasfilmin puhemiehen Pablo Hidalgon mukaan Lucas vastasi tähän kysymykseen yhtiön sisällä kysyttäessä, että Anakin ”sai apua toiselta puolelta”.)

JediGhosts-anakin-yoda-ben-ROTJ

Voima-haamut ovat ajan ja paikan ulkopuolella, joten selvähän se, että heistä yhden näyttelijä saattoi olla vasta taapero kahden muun kuvaamisen hetkellä.

Oikein hyvä, mutta mitä Endorin iltajuhlissa kummitelleille Voima-haamuille tapahtui Jedin paluun jälkeen? Luken tekemisistä ja jedien tulevaisuudesta kiinnostuneita haamuja on siis tuossa vaiheessa jo kolme, tai jopa neljä, jos Qui-Gonillakin on vielä kiinnostusta tällaisiin maallisiin asioihin. Kummitustarinoissahan tällaiset haamuoppaat usein ”jatkavat matkaa”, mutta Obi-Wanilla kiinnostusta tuntuu todistettavasti riittävän vielä The Force Awakensin aikaankin: puhutteleehan hän Reytä ääneen tämän Forceback-näyn päätteeksi.

Oheisteoksissa Lukekin on yleensä tavannut palaveerannut kolmikosta Obi-Wanin kanssa. Se onkin siinä mielessä aivan luontevaa, että alkuperäinen elokuvahan antaa selvästi ymmärtää, että vanha Ben uhraa itsensä tietäen voivansa auttaa Lukea rajan takaakin, ja kuitenkin itse elokuvissa nuo opetustilaisuudet jäävät melko vähiin. Episodin VI jälkeisiä haamuhommia ei kuitenkaan ole vielä mitenkään käsitelty nykyisessä kaanonissa, jossa Luke Skywalkeria ei ylipäätään ole vielä juuri nähty Jedin paluun ja The Force Awakensin välisissä tarinoissa.

(Viime vuonna julkaistu Bloodline-kirja sen sijaan käsittelee Leian suhtautumista biologisen isänsä henkilöllisyyteen siinä määrin, että katson ilmaistuksi, että Leia ja Anakin eivät ole keskustelleet. Vaikka olisihan Anakinilta ollut miehekäs teko käydä pyytämässä erästäkin kidutusta anteeksi!)

luke-ben-ghost-rotj.jpeg

Jedin paluussa haamu-Ben on jopa niin fyysinen, että istuu.

Kaiken saagan sisäisen järjen mukaan myös Anakin Skywalkerilla olisi, tuota noin, melko paljon puhuttavaa pojalleen. Ajattelen, että Luken jedikäsitykseen luulisi vaikuttavan vähintään Yodan opetusten verran se, mitä hänen isälleen aikanaan tapahtui.

Minusta tuntuu uskottavalta, että Luke (Mark Hamill) olisi aloittanut jedikoulunsa vasta vuosia Jedin paluun jälkeen juuri siksi, että hänen täytyi ensin huolellisesti pohtia opettajiensa ja isänsä sanoja tietääkseen, miten välttää näiden virheet. Samoin kuin se, että kun ne virheet sitten kuitenkin toistuivat Ben Solon ottaessa nimen Kylo Ren, tämä olisi saattanut olla melko painavakin peruste Luken The Last Jedin teaserissa kuultuun päätökseen: ”Jedien on aika päättyä”.

Ja niin, Kylo Ren (Adam Driver)! Tuo isoisänsä alter egoon pakkomielteisesti suhtautuva pimeän puolen oppilas, joka The Force Awakensissa anelee Vaderin kypärää näyttämään ”jälleen” pimeän puolen mahdin. Itse olen tulkinnut Kylon hämmentävän yksinpuhelu-kohtauksen (rohkea veto pahishahmon tyypittelyksi, muuten) eräänlaiseksi rukoukseksi: en usko, että Kylo on aiemminkaan nähnyt mitään, mutta pimeän puolen paremmuuteen uskovana hän uskoo nähneensä, ja pyytää heikolla hetkellä talismaaniaan avukseen. Mutta, kuten Antti viime merkintäni kommenteissa huomauttaa, kohdan voi kyllä tulkita niinkin, että Kylo(kin) on todella tavannut Anakinin.

kylo-ren-darth-vader-helmet

Vaari tuu ikkunaan, täällä huutaa Kylo!

Tähtään siis tähän: jos katson tähänastista kaanonia, se suorastaan vaatii, että Anakin Skywalkerin Voima-haamu esiintyisi joko episodissa VIII tai IX.

Kylo Ren kirjaimellisesti kerjää Anakinia pitämään hänelle ”Älä sie hiton nulikka auvo päätäs” -puhuttelua. Jos Kylon koko pimeä puoli -usko perustuu Vaderin ylivertaisuuteen, mitä hän ajattelisikaan, jos entinen Vader tulisi itse sanomaan hänelle tajutessaan kuollessaan olleensa väärässä?

Myös Luken tarina tarvitsee Anakinia. Koska The Last Jedi käsittelee selvästi (nimeään myöten) jedien menneisyyttä ja tulevaisuutta, on tuon murroskohdan keskeisen vaikuttajan puuttuminen keskustelusta oikeastaan yhtä huutava aukko kuin olisi, niin, Luken itsensä puuttuminen olisi.

Ja mitä tulee uuden trilogian varsinaiseen päähenkilöön, mitä suoremmin Rey kirjoitetaan ”vahvimmaksi jediksi Anakinin jälkeen” tai ”ennustusten uudeksi toteuttajaksi”, sitä enemmän myös hänen tarinansa hyötyisi Anakinin tarinan käsittelystä.

Ulkoelokuvallisena vaikuttimena meillä on vielä Lucasfilmin ilmeinen halu kytkeä uudet Star Wars -tarinansa mahdollisuuksien mukaan sen tunnetuimpaan hahmoon. Pelkkä Vaderin kypärä -kohtaus The Force Awakensissa oli episodin keskeisimpiä saagan kokonaisuuden kannalta, mutta kyllä sitä markkinoinnissakin osattiin käyttää.

rogueone-trailer-vader

Sanaa ”ikoninen” käytetään usein väärin, mutta Vaderin hahmoa kuvaamaan se kuuluu.

Mutta tietenkin ymmärrän, mistä tässä kenkä puristaa. Ongelma on, että virallisen, peruuttamattoman kaanonin mukaan Anakin Skywalkerin Voima-haamu näyttää Hayden Christenseniltä. (Vaikka tämä muutos kuuluu Lucasin special editionien inhotuimpiin ja vaikka itsekään en siitä elokuvankatsojana pidä, se on itse asiassa yksi sisällöllisesti perustelluimmista muutoksista: kun saagan katsoo kokonaisuutena, on kiistatonta, että Anakin Skywalker ei koskaan näyttänyt siltä, miltä Sebastian Shaw Jedin paluun lopussa.)

Star Wars -fanit sulattaisivat toki Christensenin paluun. Tämän vuoden Celebrationin vierailunsa yhteydessä hänet otettiin hurraten vastaan. Olen itsekin sitä mieltä, että Christensen on täysin syytön (ainakin lähes) kaikkeen häntä kohdanneisiin haukkuihin: prequelien Anakin on sellainen kuin on, koska George Lucas ja vain George Lucas halusi hänestä juuri sellaisen. Suomessa saattaa myös unohtua, että on olemassa suuri yleisö, jolle Anakin on yksi läheisimmistä Star Wars -hahmoista: yleisö, joka on kasvanut prequelien tai The Clone Wars -sarjan kanssa.

Mutta todella suurelle yleisölle, siis esimerkiksi originaalitrilogiaa nostalgisoivalle yleisölle, ja ehdottomasti esimerkiksi suomalaiselle suurelle yleisölle, koko ajatus Christensenin ilmestymisestä uuteen trilogiaan tuntuu mahdottomalta – ainakaan ääni-cameota suuremmassa roolissa. Niin moni prequeleja vihaa, ja niin monen vihaan liittyy juuri Hayden Christensen -parka, etten usko Lucasfilmin haluavan viitata niihin näin osoittelevasti.

Paljon mahdollisemmalta, itse asiassa suorastaan todennäköiseltä, tuntuu Yodan, Obi-Wanin tai jopa molempien mahdollinen ilmaantuminen haamuna episodiin VIII tai IX. Näyttelijät Frank Oz ja Ewan McGregor ovat käytettävissä, ja he selvisivät suuren yleisön silmissä prequeleistakin kunniallisen tahrattomina. Voin kuvitella, että he viittaavat osuudessaan jotenkin kumppaniinsa (”terkkuja iskältä, lähti käymään auringossa”?), mutta että Anakinia ei nähdä. Vaikka minusta hänen poissaolonsa siis pitäisi kyllä selittää.

rey-finn-falcon-10-biggest-force-awakens-mysteries

”Ai kuka? Luulin että hän oli vain myytti.”

Tässä mielessä yksi edellisessä kirjoituksessa esittelemistäni Rey-teorioista saa siis arvaamatonta ulkoelokuvallista potkua. Jos Rey paljastuisi Anakinin reinkarnaatioksi, kuten jotkut ihan vakavissaan ovat spekuloineet, olisi valkokankaalla ainakin selitys Anakinin Voima-haamun puuttumiselle. Anakinin henki ei voisi käydä valaisemassa asioita Kylolle, koska se olisi uudessa kehossaan vasta matkalla kohti hetkeä, jossa pelastaa Kylon pimeältä puolelta ja johtaa jedit uuteen, tasapainoisemman opetuksen aikakauteen (kuten uskon Reyn lopulta tekevän ihan riippumatta siitä, tuodaanko Star Wars -sarjaan jälleensyntymää vai ei).

Mutta kaanonin juonen kannalta Luken ja Anakinin tai Kylon ja Anakinin välisen keskustelun puuttuminen on kyllä suuri sääli. Kirjoissa tai sarjakuvissa sitten joskus?

16 thoughts on “Luke on saarella, mutta toinen Skywalker puuttuu

 1. Erittäin hyviä pointteja. En itse ollut edes ajatellut asiaa noin pitkällisesti, mutta totta: jossakin välissä Anakinin täytyy keskustella Luken kanssa. Jos ei elokuvissa niin sitten vaihtoehtomedioissa. Itse en ymmärrä Hayden-vihaa (koska hän tekee huonosta kirjoituksesta huomattavan uskottavaa) ja toivoisin kovasti että hän käväisee ihan fyysisesti paikalla. Noh, haamu-fyysisesti.

  Anakin ja Obi-Wan varmasti ohjeistivat Lukea, toivottavasti pitkäänkin, mutta mitäs jos Rey todella on uudelleensyntynyt Anakin? Osaisiko Anakinin Voimahaamu ennustaa tämän, vai katoaisiko hän vain kuvioista? Mitä tämä tekisi Lukelle, jos isukki yhtäkkiä vain häviäisi kuvioista? Ei varmaan hyvää. Ja varsinkin jos Ben on tässä kuviossa mukana niin Anakinin häviäminen voisi hyvinkin vaikuttaa näiden kahden suhteeseen.

  Ja asiasta kolmanteen: Ewan Obina olisi outoa. Äänenä ehkä vielä menisi, mutta Obin nuortuminen ei mielestäni oikein sovellu kaanoniin.

  • Totta, ehkäpä Ewaninkin esiintyminen on tällaisista syistä poissa laskuista. Yoda, siis – kuten muuten huhuttiin jo The Force Awakensiinkin.

 2. Täytyy sanoa, että tuo Anakinin reinkarnaati oli omia suosikkejani noista teorioista – mutta en usko, että se toteutuu.

  ”Leia ja Anakin eivät ole keskustelleet. Vaikka olisihan Anakinilta ollut miehekäs teko käydä pyytämässä erästäkin kidutusta anteeksi!”
  Jotenkin voisin kuvitella, että jos Anakinin aave olisi jossain vaiheessa edes yrittänyt ilmestyä Leian läheisyyteen, olisi siinä alkanut suola lennellä ja manaajat olisi kutsuttu paikalle.

  Mutta tähän liittyen, ajatuksia:

  Voisin kuvitella, että voima-aaveiden ilmestymiseen (tai ainakin toistuvaan ilmestymiseen) vaaditaan myös sen vastaanottajan hyväksyntä. Kerran tai kaksi aave voinee ilmestyä yllättäen, mutta ehkä aaveen voisi torjua jopa ihan alitajuntaisesti, ilman tietoista yritystä. Mahdollisesti jopa toinen henkilö voisi estää aaveen kohtaamisen. Jos tällainen olisi mahdollista, olisi Leia tai Luke voinut estää Anakinia kohtaamasta Kyloa tämän jedikoulutuksen aikana. Oletan, että hän kuitenkin viettää aikaa Luken luona eikä ihan vain peruskielto estäisi Anakinia menemästä tutustumaan lapsenlapseensa.

  Entäpä sitten, kun jedeiltä lähti henki? Veikkaisin, että Anakin olisi tässä vaiheessa ilmestynyt Kylolle, MUTTA Kylo ei olisi uskonut aaveen olevan (eikä tämä olisikaan ollut) Vader, sillä eihän Kylo tiedä Vaderin vaihtaneen puolta. Pikaisena ajatuksena nousi mieleen, että Kylo olisi saattanut iskeä aaveen kimppuun ja jopa tuhota tämän ainakin hetkellisesti, minkä Kylo olisi tietysti luokitellut Vaderin ilmestymiseksi ja voiman pimeän puolen ilmentymäksi. Ja tämän jälkeen Kylo ajaisi Anakinin, Obi-Wanin ja Yodan haamut kokonaan pois luotaan ja kuvittelisi oman pimeän puolen voimansa olevan Vader.

  Tällainen ”lalala, en kuule” -teoria estäisi kaikkein helpoiten aaveita näkymästä, jos juonesta puhutaan, mutta vaatisi sitten TOSI hyvän selityksen, jos Lukella ei ole aavetrioa apunaan.

  • Kiinnostava pohdinta. Minusta ei muuten ole lainkaan selvää, mitä Kylo tietää Vaderista. Pitäisin todennäköisenä, että hän kyllä tietäisi Vaderin olleen Anakin ja kääntyneen takaisin pimeältä puolelta, muttei uskoisi sitä tai pitäisi sitä esimerkiksi Vaderin ainoana virheenä. Mutta voi toki olla, ettei tiedäkään! Silloin olisi ehkä ollut Luken virhe olla kertomatta…

   • Tämä on nyt täysin varmistamatonta koska olen töissä enkä viitsi googlettaa, mutta itse jotenkin ymmärsin Bloodlinesta, että Ben tietää isoisänsä olleen jedi, ja kyseisessä kirjassa tämä ”Leian isä on Vader” -asia kuitenkin paljastuu, joten ei kai Ben niin tyhmä olisi, ettei osaisi laskea 1+1?

    • Ja miten minulla on sellainen olo, että TFA:n novellisaatiossa Ben pohtii tätä enemmänkin ja olisi todennutkin jotain siitä, kuinka ei usko isoisän kääntymiseen tai vastaavaa…? Nyt jäi häiritsemään, täytyy ehtiä illalla tarkistamaan.

    • Ah, olet aivan oikeassa. Tottakai Ben viimeistään Bloodlinen jälkeen tietäisi, jos ei sitä ennen. Nyt kun sanot, niin sitä lukiessani muistan miettineeni, että mahtaako tämän salailun paljastuminen peräti katalysoida Benin kääntymistä pimeälle puolelle.

     • Mutta eihän Kylon mielipiteeseen hirveästi vaikuttaisi se, kuka Vader oli ennen kuin muuttui Vaderiksi? En ole kirjoja lukenut, mutta olen saanut spoilereista sellaisen kuvan, että Vaderin viimeisistä hetkistä ei tullut kovin julkista materiaalia. Jos ajattelee, että Luke kertoo Kylolle, että Vader olikin hyvis ja kaikissa historiankirjoissa sanotaan toisin + mukaan vielä koko sukulaisuuden salaaminen, niin ei Kylolla ole mitään järkevää syytä uskoa Lukea.

      • Hyvä pointti. Tämä täytyy nyt tarkistaa, mutta mielestäni jossakin on tosissaan ollut tästä jotain mainintaa, juuri tuohon ”en usko isoisän hylänneen pahuuttaan” -tyyliin.

       Wookiepedia:
       During a conversation between Kylo Ren and Supreme Leader Snoke, they discuss Darth Vader and his downfall, which they agree was due to ”sentiment.”

       Tämä ei ole se, mitä etsin, mutta Snoke on ainakin tehnyt parhaansa isoisän kääntymisen merkityksen vähentämiseksi.

      • Tarkistin nyt. Tuossa kohdassa kirjaa Snoke ja Kylo yhdessä nyökyttelevät Snoken näkemykselle, että Imperiumin tuhosi Vaderin kohtalokas tunteellisuus tuolla hetkellä, jolla hänen olisi pitänyt tappaa poikansa: ”hetkellinen hairahdus muuten niin esimerkillisessä elämässä”. Tuota saatat kyllä muistella, vai kuinka?

       Toiseen keskustelunhaaraan: kohtauksessa, jossa Kylo puhuu Vaderin kypärälle, sanotaan kirjassa suoraan, että vastausta ei kuulunut. Tosin ei kai kukaan väittänytkään, että siinä keskustelussa olisi kuulunut.

 3. Taas erinomainen kirjoitus. Olisi kyllä mahtavaa ja hyvin loogista nähdä Anakinin (& kumppaneiden) voimahaamu tulevissa elokuvissa. Osaatteko sanoa, että millaisilla tuloksilla voimahaamuja on käsitelty Celebrationeissa? Tietenkin kyseessä olisi keskeinen juonipaljastus, joten tuskin tekijäporukka on vastannut voimahaamukysymyksiin juuta tai jaata, mutta jos Last Jedissä ei niitä nähdä, niin käsikirjoittajilta odotetaan varsin hyviä perusteluja tähän.

  • Mielestäni näistä ei kukaan kysynyt mitään, osaako Aki korjata jos olen väärässä? Ainakin Orlandossa tuli sellainen fiilis, että kukaan ei edes ajatellut asiaa (siis faneista/paneelin ohjaajista).

 4. Minusta Lucasfilmin pitäisi olla tässä rohkea ja tuoda jatko-osaan sekä Yodan että Anakinin voimahaamut. Haydenin paluu aiheuttaisi varmasti hurjan haloon ja yskähtelyä yleisössä, mutta jos jollekin niin kyllä sen hänelle soisi. Ihan ulkoelokuvallisista syistäkin, puhumattakaan esittämistänne hyvistä perusteluista hänen ilmestymiselleen.

  Minusta on hyvä, mitä tukevampia liitoksia trilogioiden välille tehdään. PT:n ja OT:n välillä ne ovat vahvat ja samoin OT:n ja ST:n välillä. Liimaa tarvitaan myös suoraan PT:stä ST:hen. Jos kohta siksi, että saamme aikanaan kasaan hienon laajennuksen PT-apologeetikkojen lempiluomukselle eli Ring Theorylle.

  Anakinin voimahaamu on hyvä idea. Olisi todella väkevää, jos hän itse ilmestyisi kiskomaan tyttärenpoikansa Kylon pois Pimeän puolen syleilystä. Koska Resistancen voitto First Orderista on vain puolet voitosta; Pimeän puolen viekoittelemat raukkaparat on myös pelastettava. ”There is good in him.”

 5. Päivitysilmoitus: Vuosi episodi IX:ään: viiden kohdan toivelista | Tähtien jatkosota

 6. Päivitysilmoitus: Episodi IX:n salaisuudet, osa 1: Kuka on kuka | Tähtien jatkosota

 7. Päivitysilmoitus: Hayden Christensen palaa ensi vuonna muuttuneeseen Star Wars -maailmaan | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s