Episodi VIII: Viimeinen Jedi

Ja niin meillä on alaotsikko.

viii-logo

Siis pitemmin: Star Wars Episode VIII: The Last Jedi. Ja nythän sen jo edellisvuosien kokemuksella tiedämme, että Disneyn Suomen toimistossa valitsema linja on, että käännösnimeä ei tule. Tämä tosin olisi ollut reippaasti suoraviivaisempi suomentaa kuin The Force Awakens tai Rogue One

Star Wars -alaotsikoilla on tapana olla monimerkityksellisiä, mutta niille on tyypillistä myös se, että ne vaativat sulattelua. Oman fandom-kokemukseni aikana julkistetuista otsikoista The Phantom Menace oli ensikuulemalta hiljentävän outo, Attack of the Clones kulmakarvoja nostattavan camp, The Force Awakens kutkuttavan käsittämätön ja Rogue One harhaanjohtavia odotuksia herättävä. Kaikki näistä olivat samalla myös heti alusta alkaen kiehtovia valintoja, mutta epäilemättä Revenge of the Sith oli alaotsikoista ainoa, jonka fanikunnan enemmistö otti heti vastaan hyväksyvästi. Se taas suli helposti sydämiin, koska se oli niin suora jäljennös Return of the Jedin alkuperäisestä kosto-otsikosta ja koska se niin suoraviivaisesti vastasi elokuvaan kohdistuvia odotuksia.

Ensituntumani The Last Jedista on, että se on kuin Revenge of the Sith.

The Last Jedi on ytimekkään toteava, mutta samalla dramaattinen otsikko. Se on helposti ymmärrettävä, mutta herättää silti kenen tahansa uteliaisuuden. Toisin kuin Rogue One, se vie satunnaisemmankin katsojan välittömästi ajatukset kaukaiseen galaksiin. Vieläpä se muistuttaa täsmälleen siitä asetelmasta, johon tarina viimeksi jäi ja josta tämä episodi alkaa. Sanalla sanoen: otsikko on luonteva.

(Luonteva se taisi olla tekijöilleenkin, sillä jos The Force Awakensilla ei ilmeisesti oikeasti ollut otsikkoa ennen kuin verrattain myöhään projektin aikana, Episodi VIII:n kirjoittaja-ohjaaja Rian Johnson on kertonut tällä episodilla olleen saman otsikon ensimmäisestä käsisluonnoksesta alkaen.)

rey-tfa-end

Tapahtui viime numerossa: Tähän me jäimme.

Ehdottomasti The Last Jedi keskusteluttaa ja lisää spekulaatioita siitä, mitä Skywalkerien sukusaagan kahdeksannessa episodissa tapahtuukaan. Omassa päässäni se tätä kirjoittaessani vain vahvistaa tämänhetkisiä epäilyksiäni siitä, mistä uudessa trilogiassa itse asiassa on kyse (saatte kuulla sen heti, kun vain ehdin sen sanoiksi muotoilla). The Last Jedi on, kuten Star Wars -alaotsikot tosiaan aina, monimerkityksellinen otsikko. Onhan aiemmista episodeista ainakin kahden vuoden 2015 The Force Awakensin ja vuoden 1983 (!) The Return of the Jedin – otsikon pohjimmainen merkitys sarjan isossa kuvassa edelleen auki.

Mutta vaikka voidaan spekuloida vaikkapa siitä, onko tämäkin otsikko pohjimmiltaan yksikkö vai monikko (kuten Jedin paluun englanninkielisestä nimestä tänäkin päivänä väitellään), on uuden otsikon suoraviivainen selitys tällä kertaa jo meidän kaikkien tiedossa. Sikäli kuin tiedämme, Luke Skywalker (Mark Hamill) todella on Episodi VIII:n alussa galaksin viimeinen jedikoulutuksen saanut ja jedioppia harjoittava henkilö. Häntä vieläpä kutsuttiin tämän otsikon nimellä edellisessä elokuvassa.

Tämä tosiasia ei tietenkään mitenkään mitätöi otsikon kiinnostavuutta, päinvastoin. Kaikkihan me palamme halusta tietää lisää juuri Luken tekemisistä, emmekö vain?

lukeviii

Jatkoa viime numerosta: Tähän me palaamme.

Samalla kannattaa myös muistaa, että mikään ei sano, että Luken tarvitsisi olla viimeinen jedi vielä Episodi VIII:n lopussakin. Hyvässä tapauksessa yksiköstä voi tulla monikko, pahassa taas tittelin kantaja voi vaihtua… Eikä näitä spekulaatioita ainakaan laimenna julkistuskuvaan valittu pahaenteinen punainen tekstiväri!

Tiesittekö muuten, että siviiliammattini puolella toimittajat kutsuvat tällaisia otsikkoja, jotka koostuvat henkilöä tai asiaa määrittävistä sanoista sisältämättä väitettä ja täydentymättä lauseeksi, hautakiviotsikoiksi?

 

9 thoughts on “Episodi VIII: Viimeinen Jedi

 1. Päivitysilmoitus: Viimeinen Jedi: Toisia ajatuksia | Tähtien jatkosota

 2. Otsikko herätti pienen toiveen, että täälläkin esiin tuomani suuri petos (Rey tappaa Luken ja siirtyy pimeälle puolelle) olisi mahdollinen ihan oikeasti.

  …Tosin IHAN oikeasti se ei tietenkään voi olla mahdollinen. Mutta aina voi toivoa.

 3. Olenko muuten missannut jotain -mikä ihmeen päivä tämä on julkistaa uusi otsikko?

  Itse odottelin julkistusta jo aikaisemmin, esim. Rogue One:n yhteyteen tai jotain, mutta kun tuo oli ja meni ajattelin, että homma siirtyy varmaan Celebrationiin (….ei että olisin katkera nyt tai mitään…eihän sellaista koskaan voisi tapahtua…Traileri saa kyllä luvan osua Celebrationiin).

  Mutta julkaista otsikko näin vain jonain random-päivänä? Hämmentävää.

  • Nythän oli mitä täydellisin hetki. Rogue One on ollut teattereissa yli kuukauden ja ”kaikki” fanit ovat sen jo nähneet. Celebrationiin taas on vielä aikaa – eli täydellinen hetki nostaa huomion keskipisteeksi se SEURAAVA leffa.

   Celebrationissa tulee sit se teaser.

   Mutta mitäs kummaa ROTJ:n nimessä on – eikös se ole päivänselvää, että se ”palaava Jedi” on Anakin?

   • Voi tietysti myös laajentaa sitä tulkintaa ja ajatella myös Luken ”palaavan” kohtalonsa tielle jedikoulutuksensa myötä.

   • Minustakin hetki oli oikein sopiva, vaikka ”arkipäivä” olikin. SW-otsikko on uutinen yksinäänkin, ei tarvita kylkeen muuta tapahtumaa. Ja Rogue One alkaa tosiaan olla nyt ohitettu, joten on aika muistuttaa, mitä tulossa on seuraavaksi.

    Return of the Jedi tarkoittanee konkreettisesti kiistatta Anakinia, mutta kaunopuheisemman tulkinnan Jedien paluusta galaksiin merkitykset on avattu uudelleen.

    • Itse olen aina ajatellut sen olevan nimenomaan laajempi Jedien paluu: Lukesta tulee vihdoin valmis jedi, sithit tuhotaan ja Anakin tuo tasapainon Voimaan palaamalla takaisin hyvisten puolelle. Siis näin olin sen aina ajatellut kun elokuvia oli vain kolme. Kuuden kanssa merkitys kääntyy mielestäni enemmän Anakinin paluuseen, mutta nyt, kun tarina laajenee… Saa nähdä.

     Tosin mikään yksipuolisuushan ei ole tasapainoa, oli kyseessä sitten yksipuolinen hyvä tai yksipuolinen paha. Onkin ihan hauska nähdä, kuinka voimakkaasti tässä uudessa trilogiassa sivutetaan kaikki prequel-lore, koska siinähän nimenomaan Anakinin piti tuoda tasapaino. TFA:n maailma ei vaikuta kovin tasapainoiselta, eli ruumillisessa muodossaan Anakin ei näyttänyt onnistuvan tehtävässään.

 4. Päivitysilmoitus: Viimeinen Jedi, todellakin: Teoria uudesta trilogiasta | Tähtien jatkosota

 5. Päivitysilmoitus: Näin syntyi The Last Jedi | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s