The Last Jedin jälkeen: Ennustukseni episodi IX:stä

The Last Jedin kompleksisuudesta kertoo hyvin, että vasta nyt, monta viikkoa elokuvan jälkeen, pääsen tässä blogissa ”mihin tämän jälkeen?” -kirjoitukseen. Vaikka saattaa se toki kertoa omista kiireistänikin. Joka tapauksessa pohdin seuraavassa episodia IX. Luonnollisesti spoilaa episodia VIII, varoitan nyt vielä kerran.

Niin kuin parissa aiemmassa kirjoituksessa olen kirjoittanut (ja kuten The Last Jedin erikoisessa jälkipuinnissa on selväksi tullut), episodi VIII pyyhkii pöydän hyvin puhtaaksi. Vaikka se ehkä oli tietyiltä rakenteiltaan lähempänä Imperiumin vastaiskua kuin vaikkapa minä olisin toivonut, ei trilogian päätösepisodi voi sen jälkeen enää mitenkään olla toisinto Jedin paluusta – ja sitä paitsi eräät senkin elementit kierrätettiin jo The Last Jediin. Asetelma on nyt aivan toisenlainen: urhean protagonistin reitti kukistettavan tai pelastettavan antagonistin luo on jo kertaalleen kuljettu, ja antagonisti onkin kukistumisen tai pelastumisen sijaan päättänyt pysyä pahana.

Itse asiassa The Last Jedi olisi nykyisellään voinut melkein olla saagan loppu. Kyllä, hyvikset jäivät lopussa ahtaalle, mutta toivonkipinä syttyi ja (uudenlaisten) jedien annettiin ymmärtää palaavan. Syklisten myyttien sääntöjen mukaan tarina jatkuu joka tapauksessa ikuisesti. Aivan kuin Maz Kanata sen edellisessä episodissa sanoi: aikojen halki taistellaan aina ”sitä ainoaa” taistelua, taistelua pimeyttä vastaan, jossa vain taistelijoiden kasvot vaihtuvat. Luke Skywalkerin liukuessa The Last Jedin lopussa Voimaan ja siirtäessä näin taistelun lopullisesti uudelle sukupolvelle, me katsojat olisimme melkein voineet feidata pois, ja franchise siirtyä jo tässä vaiheessa episodinumeroidusta sarjasta eteenpäin.

Mutta toki vain melkein, sillä liian keskeiset langat ovat vielä auki, että Skywalkerien sukusaaga voisi päättyä vielä numeroon VIII. The Last Jedin perusteella keskeisin noista langoista ei taidakaan olla uuden trilogian pääsankarin Reyn tarina, vaan sen pääpahiksen Kylo Renin eli Ben Solon tarina. Mihin episodi IX muuten johtaakin, sen on käytännössä johdettava joko Kylon kääntymiseen valoon, kuolemaan tai molempiin. Vasta sitten meillä on piste – vaikka ikuinen taistelu jatkuukin, ja vaikka galaksin tila jäisi kahden vuoden kuluttua mihin tahansa.

No mutta, nyt olemme siis tässä:

The Last Jedi päättyy ehkä vain vajaa viikko sen jälkeen, kun First Order on paljastanut tulivoimansa galaksille präjäyttämällä Tasavallan senhetkisen hallinto-aurinkokunnan ja suurimman osan sen laivastoa. Samalla tuo galaktinen terrorijärjestö on käytännössä julistanut koko galaksin kalifaatikseen. Leia Organan piskuisen vastarinnan selviytyjien pyytäessä apua Crait-planeetalle on koko galaksi yhä niin kauhusta kankea, ettei kukaan uskalla tulla. Vaikka First Order ei siis mitenkään vielä episodi VIII:n päättyessä hallitse koko galaksia Imperiumin tavoin, mikään ei näytä välittömästi sen tiellä seisovankaan.

Pahuuden puolella valta on kuitenkin jo vaihtunut. Yksinvaltias Snoke ei istu enää valtaistuimellaan, eikä siis odota pääpahiksena tämän trilogian lopussa. First Orderin yksinvaltiaaksi julistautunut Kylo Ren on siis saavuttanut aseman, jota hänen ihailemansa ”isoisä” Darth Vader ei koskaan aivan saavuttanut. Skywalkerien suvun nuorimmainen on The Last Jedin lopussa galaksia sortavan fasistisen armeijan ylimmäinen komentaja – vaikka me katsojina tiedämme, että Kylo on yhä inhimillisempi kuin Vader mustan puvun vuosinaan oli.

Kylohan ei nimittäin ole se armoton jeditappaja, jona hän The Force Awakensin alun perusteella mielellään alaisilleen näyttäytyy. Edes lopulliseksi uhraukseksi tarkoitettu isänmurha ei kääntänyt Kylon sydäntään täysin pimeyteen. Hän ei toki halunnut jäädä enää Snoken oppilaaksi, mutta kun olemme nyt The Last Jedissä nähneet tapahtumat, jotka lopullisesti hänet pimeyteen sysäsivät, voimme epäillä, ettei hän ehkä pohjimmiltaan haluaisi olla Snoken paikallakaan. Kylo ei esimerkiksi tunnu erityisen kiinnostuneelta johtamaan ihmisiä – Snokekaan ei toki ollut siinä lajissa mitenkään valistunut, mutta vaikutti sentään nauttivan vallastaan. Kylon opinkappaleita ovat ennen kaikkea vihan ja raivon hyväksyminen sekä vääränä pidetyn menneisyyden tappamisen omakätinen oikeutus: näillä filosofioilla voi ehkä synkistellä pahiksena, muttei hallita galaksia. Mutta niine aatteineen hän nyt istuu Snoken paikalla, emmekä ole nähneet hänen alaisistaan kuin aloitekyvyttömän kilpakumppanin kenraali Huxin. Kuinka vahva on nuoren yksinvaltias Kylon asema?

Vastarinnasta selviää Craitilta vain kourallinen, Millennium Falconiin mahtuva joukko, joka näyttää palaavan vanhaan nimeensä ”kapinalliset”. Elokuvien ulkopuolella on joulukuun aikana tosin ehtinyt jo selvitä, että osa The Force Awakensin piloteista ehti paeta ennen tuhoa Craitilta toisaalle – toisin sanoen esimerkiksi episodi IX:n ohjaajan JJ Abramsin lapsuudenkaverina tunnettu Greg Grunberg päässee vielä palaamaan Temmin ”Snap” Wexleyn rooliinsa. Joka tapauksessa: vaikka Luke Skywalker on viimeisellä teollaan sytyttänyt sen kipinän, josta uusi kapina vielä roihahtaa, sillä menee välittömästi juuri elokuvan päättyessä huonosti. Jopa amiraali Ackbar on kuollut (snif!). Elossa tosin ovat kenraali Leia Organa ja kaikki nuoret sankarimme: Rey, Finn, Poe Dameron ja Rose Tico.

Jos siis First Order on VIII:n lopussa mahtava, mutta vailla vahvaa johtajaa, on kapinallisilla kyllä vahva johtaja, muttei tarpeeksi kapinallisia. Mutta kuten hyvin tiedetään, kapinallisten vahvaan johtajaan liittyy tuskallinen ulkoelokuvallinen ongelma. Prinsessamme Carrie Fisher on poissa. Lucasfilmiltä on itse asiassa hämmästyttävän suoraan sanottukin, kuinka suuri ongelma tämä on. Toimitusjohtaja-tuottaja Kathleen Kennedy on yhtäältä kertonut, että Leian olisi pitänyt olla IX:ssä yhtä keskeisessä osassa kuin Han VII:ssa ja Luke VIII:ssa, ja toisaalta luvannut, että Leiaa ei tulla sen paremmin herättämään henkiin tietokoneella kuin valitsemaan rooliin uutta näyttelijääkään.

Tämä on jo yksinään sen luokan dilemma, että en ihmettele yhtään, että episodi IX:n ensimmäinen kirjoittaja-ohjaajavalinta Colin Trevorrow jäi käsiksen kanssa jumiin. Ajatelkaapa vaikka, jos oli suunnitelmissa – kuten jopa todennäköisesti oli! – että äiteliinillä olisi keskeinen rooli Kylon kohtalon ratkaisussa. No, eipä ole enää. Aiemmin olen juuri tämän vuoksi ollut Leia-ongelmasta sitä mieltä, että jos minulta kysyttäisiin, hahmolle itse asiassa pitäisi valita uusi näyttelijä, jos tarina sitä todella vaatii, mutta tiedän kyllä, että näin ei tehdä.

The Last Jedin ensi-illan jälkeen olen kuitenkin pitänyt Leia-ongelmaa pienempänä kuin ennen sitä. Episodi VIII nimittäin päättyy niin, että sen ja seuraavan episodin välissä täytyy joka tapauksessa vierähtää hyvä aika. Vähintään kuukausia, todennäköisemmin vuosia, kuten useimpien George Lucasin episodien välissä. Ja kun näin on, Leian kirjoittaminen ulos ei sinänsä ole vaikeaa. Se toki on, miten nuori polvi pärjää kuvassa yksin. Temaattisesti sekin tosin on sopivaa: olihan uudessa trilogiassa koko ajan kyse vanhan väistymisestä uuden tieltä.

Uskon muuten tällä hetkellä, että Leia nimenomaan kuolee ja nimenomaan elokuvien välissä. Hänelle olisi voitu rakentaa The Last Jediin parikin dramaattista kuoleman paikkaa, mutta niin ei tehty, ja Fisherin viimeinen roolityö sai pysyä sellaisena kuin se oli ennen näyttelijän poismenoa tarkoitettukin. En jaksa uskoa, että Leian kuolemaa enää näytettäisiin millään seuraavassa osassa, kolme vuotta näyttelijän kuoleman jälkeen, vaikka se toki parillakin teknisellä tempulla mahdollista olisi. Kuolema elokuvien välissä täsmää nimenomaan meidän maailmamme todellisuuteen, ja kunnioittaa siten Fisherin muistoa parhaiten. Kolmas vaihtoehto – että Leian annetaan elää, mutta hänet kirjoitetaan jotenkin kauas tarinasta – ei sovi lainkaan Leian hahmoon, sillä se tarkoittaisi, että Leia jättäisi kapinalliset sotimaan ilman häntä ja poikansa mellastamaan pahana Kylo Reninä ihan omassa rauhassaan.

Ajan kulumista episodien välissä tarvitaan joka tapauksessa muuhunkin kuin Leian ratkaisemiseen. Kapinallisten on nyt suorastaan kirjaimellisesti odotettava, että heidän kipinänsä syttyy. The Last Jedin lopussa First Order vaikuttaa ylivoimaiselta, mutta seuraavan episodin vain parin tunnin aikana se ei draaman lakien perusteella voi sitä enää olla. Eikä se jonkin ajan kuluttua varmasti olekaan. Leian avunpyyntö ja Luken esimerkki kuullaan nopeasti halki galaksin, kuten The Last Jedin epilogi Canto Bightin tallissa jo näytti. Epäilenpä, että First Order rakoilee pian sisältäkin päin: kuten edellä totesin, siltä puuttuu vahva johto, ja lisäksi sen riveissä on juuri todistettu myyttisen Luke Skywalkerin ja heidän tuoreen itsevaltiaansa kohtaamista Craitilla. First Orderin talsijasta(kin) katsottuna tuon kohtaamisen on täytynyt näyttää Kylon nöyryytykseltä.

Ajan kuluminen avaa myös mahdollisuuksia elokuvien ulkopuolella. Episodit VII ja VIII ovat nyt ainoat SW-elokuvat, joiden väliin ei mahdu uusia oheisseikkailuja. VIII:n ja IX:n väliin taas voi sovitella vaikka kokonaisia animoituja tai näyteltyjä sarjoja, jollaisia muuten Lucasfilmillä sattumoisin onkin kehitteillä.

Vaikka Leia olisi poissa, ei kaikki vanha toki ole poissa. Ensinnäkin lienee selvää, että Mark Hamill palaa vielä Episodi IX:ssä Luke Skywalkerin rooliin Voima-haamuna. Voi olla, että Luken ja Reyn annetaan ymmärtää pitäneen konferensseja elokuvien välissä (onhan Luken Yodan ohjeen mukaan vielä siirrettävä ne ”epäonnistumisensakin” Reylle), mutta varmasti hänet nähdään vielä myös valkokankaalla jonkin merkittävän hetken tai opetuksen verran. Suuren yleisön silmiinkin The Last Jedissä oikein korostettiin, kuinka Luke oli aikeissa antaa Reylle ”kolme oppituntia”, jotka perustelisivat, miksi jedien on aika loppua. No, Luke muutti mielensä, mutta kolmas oppituntikin jäi antamatta. Kuullaankohan se vielä?

En ihmettelisi sitäkään, jos jotain Leialle suunniteltua jouduttaisiin nyt siirtämään haamu-Lukelle. Mitä tulee uumoilemaani Leian tarkoitettuun rooliin Kylon kohtalossa, olisi joka tapauksessa myös tarinallisesti huikeaa, jos Luke-haamu palaisikin rajan takaa kiusaamaan Reyn sijaan tai lisäksi Kyloa!

Yodakin voidaan toki tarvittaessa vielä tuoda takaisin, mutta siihen en laittaisi rahojani. Eihän Yodalla ja Reyllä ole mitään suhdetta, ja IX:ssä Reyn täytyy olla pääosassa (oltuaan VIII:ssa väliaikaisesti jopa vähän sivummalla). Yodaa mielenkiintoisempaa olisi sitä paitsi nähdä jedihaamuista joko Obi-Wania (joka sentään puhutteli Reytä The Force Awakensissa) tai Anakinia (jolla olisi kaikki perusteet käydä sanomassa suorat sanat Kylolle). Kumpikaan näistä tapaamisista ei toteudu, ja syyt ovat jälleen ulkoelokuvalliset: käytettävissä oleva Obi-Wan (Ewan McGregor) on tavallaan väärä verrattuna vanhaan Ben Kenobiin ja käytettävissä oleva Anakin (Hayden Christensen) taas on liian suora viittaus prequeleihin, joiden olemassaolosta Lucasfilm ei tahdo liikaa muistuttaa.

Mitä tulee elokuvan konkreettisiin avoimiin kysymyksiin, The Last Jedi näytti ratkaisevan The Force Awakensin kaksi suurta. Ratkaisu oli tiivistetysti olla vastaamatta niihin, mikä sitten monia ärsyttikin. Episodi IX:ään mennessä fanit ovat toivottavasti hyväksyneet nämä vastaukset, ja päätösosa voi suhtautua niihin valitsemallaan tavalla. The Last Jedin jäljiltä se nimittäin todella on valittavissa.

Koska Snoke (Andy Serkis) on kuollut, häneen ei ole pakko palata päätösosassa millään tavalla. Suurelle yleisölle hänellä ei ole enää merkitystä, ja fanit saavat aikanaan First Orderin ja Snoken historiat oheiskirjallisuuden puolella. Jos elokuvantekijät kuitenkin niin haluavat, he voivat kaikin mokomin vielä palata Kylo Renin kääntymiseen pimeälle puolelle: ovathan jopa flashbackit nyt esitellyt Star Wars -saagassa. Näin Snoke saatetaan vielä jopa nähdä, tai ainakin hänestä kuulla hieman lisää. Todennäköisesti kuitenkin korkeintaankin vähän.

Toinen arvoitus, Reyn vanhemmat, voi niin ikään joko olla nyt ratkaistu tai sitten ei. The Last Jedin selitys, jonka mukaan Reyn vanhemmat eivät olleet ”ketään” ja saattavat ihan hyvin levätä vaikka kerjäläishaudassa Jakkulla, voi pitää paikkansa, ja Rey saa löytää itsensä aivan ilman synnyinperheensä löytymistä.

Toisaalta voi myös olla, että Reyn ja Kylon tulkinta Reyn muistoista ja peililuolan Voima-näystä (jonka mukaan Reyn identiteetin etsinnän ainoa vastaus on hän itse) osoittautuu vielä vääräksi. Näyttihän itse Voima Reylle The Force Awakensissa tilanteen, jonka sekä hahmo että katsoja tulkitsivat hylkäämisen hetkeksi, ja siinä joku tai jotkut lähtivät Jakkulta avaruusaluksella. Olen varma, että Rey ei varmasti paljastu enää IX:ssä Skywalkeriksi tai Anakinin reinkarnaatioksi, mutta kyllä hänelle vielä oikea suku voi löytyä. Oikein hyvin voi silti olla löytymättäkin, eikä tarina enää sitä vaadi.

Kaikki riippuu siitä, ovatko nämä arvoitukset vielä kiinnostavia itse mysteerimiehen, episodi IX:n kirjoittaja-ohjaajaksi palaavan JJ Abramsin mielestä. Abramsilla on urallaan, aivan erityisesti telkkarin puolella sarjoissaan Alias ja Lost, ollut taipumus kehitellä kutkuttavia mysteerejä, joiden ratkaisemisen hän on sitten jättänyt alaistensa huoleksi. Nyt Abrams on urallaan ensimmäistä kertaa tarinan lopettajan tehtävässä.

Yksi juonikuvio, johon episodi IX todennäköisesti The Force Awakensista palaa, on Renin ritarit. Näin uskon, koska ohjaaja Abrams sanoi jo edellisen Star Warsinsa aikaan kehitelleensä ritareille kokonaisen taustatarinan. Luulen, että Renin ritarit löytyvät jostain episodiin IX mennessä ja tuovat läsnäolollaan Kylolle myös lisää kaivattua arvovaltaa First Orderin johdossa.

The Force Awakensissa Snoke kutsui Kyloa Renin ritarien mestariksi, ja katsoja ainakin oletti näkevänsä juuri nuo ritarit Renin rinnalla sateisia veritekoja tekemässä Reyn Voima-näyssä. The Last Jedi ei koskenut Renin ritareihin, mutta sanoi Kylon lähteneen Luken jeditemppelistä joidenkin muiden Luken oppilaiden kanssa. Jos he olivat noita Renin ritareita, ja jos tuo The Force Awakensin sateinen näky kytkeytyi Luken jeditemppelin tuhoon, olivat ritarit järjestäytyneet kypäräpäiseksi salaseuraksi jo ennen hetkeä, jolloin Luke hetken kohtalokkaasti harkitsi Benin tappamista. Tämän toteaminen elokuvassakin olisi muuten vähän perustellut tuota The Last Jedin monille niin vaikeaa hetkeä, jos näin todella oli.

Viimeisellä episodilla on kuitenkin suoraan kesken jätettyjen arvoitusten lisäksi solmittavanaan jokaisen hahmon tarinat ja koko episodinumeroitu saaga temaattisesti siinä sivussa. Yhteen elokuvaan on mahduttava paljon, ja hyvät loput ovat aina vaikeita.

Reyn (Daisy Ridley) tarinan täytyy johtaa jedien paluuseen, vaikkakin sitten ”uudenlaisten jedien”. Henkilökohtaisella tasolla Reyn on tultava sinuiksi perheettömyytensä kanssa ja löydettävä paikkansa maailmassa. Ehkä hän voi löytää itsensä eräänlaisena Skywalkerien henkisenä perillisenä, tai kenties hänen on kasvettava omilleen heistäkin. Soisin kyllä, että Reyllä olisi sukunimi kolmannen elokuvansa lopussa. Mielenkiintoista on nähdä, kirjoitetaanko Reylle kolmannessa osassakaan perinteistä, ”oikeaa” romanssia – tarjokkaista sekä Finnillä että etenkin Kylolla oli näissä kahdessa elokuvassa pyrkyä, mutta Rey tuntui pysyttelevän omalta puoleltaan molempien kanssa ystävyyden alueella. (Tässä muuten erinomainen kirjoitus episodi VIII:n tukahdutetusta romanssista.)

Finn (John Boyega) eli entinen FN-2187 on nyt kahden elokuvan aikana valinnut lopullisesti puolensa ja ilmoittanut ylpeänä olevansa rebel scum. Hänen tarinansa looginen kaari johtaa siihen, että juuri Finnin on oltava keskeisessä roolissa First Orderin voittamisessa. Se onkin loogista, sillä toisen sankarin Reyn tehtävä liittyy enemmän Kylo Renin henkilöön kuin First Orderiin pahana organisaationa. Tästä seuraakin tarinallinen kysymys: onnistuuko Abrams silti palauttamaan episodi IX:ään Reyn ja Finnin parivaljakoksi, vai onko kaksikko liukunut toisistaan lopullisesti erilleen? Niin, ja mitenkäs se Rosen pusu?

Poe Dameronin (Oscar Isaac) piti alunperin kuolla The Force Awakensin alussa, mutta hänestä tuli puolivahingossa uuden trilogian kolmas uusi päähenkilö. Sattuvaa on, että Leia kouli häntä johtajaksi The Last Jedissä, koska Fisherin kuoleman seurauksena hänelle todennäköisesti siirtyy nyt elementtejä Leialle tarkoitetusta roolista episodi IX:ssä. Poen kaareen kuuluu, että hänen täytyisi näyttäytyä trilogian lopussa aikuistuneena, vastuullisena johtajana – joka kuitenkin todennäköisesti edelleen jossain vaiheessa lentää helevetinmoisesti. Ja mitä tulee näihin ihmissuhdekysymyksiin: tässä vaiheessa alan olla melko varma siitä, että Poen homoseksuaalisuus ei ole enää vain katsojien silmässä, mutta en silti ole kovin vahva uskossani, että sitä kahden vuoden päästäkään näytettäisiin tätä avoimemmin valkokankaalla.

Kylo Ren (Adam Driver), joka saattaa tosiaan lopulta näyttäytyä tämän trilogian keskeisimpänä hahmona, on kohtaloltaan huomattavasti hyviksiä vaikeammin ennustettava. Jos pyydätte minua sanomaan, kääntyykö Kylo takaisin valoon, joudun ehkä heittämään kolikkoa.

Yhtäältä haluaisin ajatella, että Kylossa nimenomaan on yhä enemmän Beniä kuin vaikkapa Darth Vaderissa oli Anakinia, ja että paluu valoon – tai ainakin ”uuteen, harmaampaan” jediyteen – on siksi ehdottomasti mahdollinen. Toisaalta olisi aivan oikein niinkin, että Kylon mahdollisuus parannukseen oli ja meni jo The Last Jedissä, ja IX:n väistämätön yhteenotto on sitä katkerampi, koska molemmat osapuolet tämän tietävät. Ainakin siltä tuntuu, että minunkin taannoin spekuloimani mahdollisuus siitä, että Kylo ja Rey tavallaan vaihtaisivat osia tämän trilogian aikana ja valoon palaava Kylo pelastaisi lopulta Reyn kääntymästä pimeälle puolelle, meni nyt ohi tuossa The Last Jedin hetkessä, jossa kaksikko taisteli hetken yhdessä. Tyylikkäästi kyllä menikin, toisaalta.

Se on selvää, että Kylon on kohdattava päätöselokuvassa sekä Rey valomiekoin että henkisesti menneisyytensä, jonka hän niin tehokkaasti on kahden elokuvan ajan yrittänyt tappaa. Kannattaa myös muistaa, että Kylon ja Reyn välinen Voima-yhteys jäi auki elokuvan lopussa.

Ah niin, mitä tulee tappamiseen ja kuolemiseen. Leia siis tosiaan uskoakseni kuolee elokuvien välissä, mutta valkokankaallakin nähdään episodi IX:ssä varmasti ainakin yksi päähenkilön jalo loppu.

Finn on ehkä draaman kaarten mukaan loogisin tarjokas, mutta toisaalta häneltä juuri tällainen uhrautumiskuolema The Last Jedissä kerran jo riistettiin. Kyynisestä ”kuinka myydään oheistuotteita ja kirjoitetaan jatko-osatarinoita” -näkökulmasta on sitä paitsi helpompaa tappaa päähenkilöitä kakkos- kuin ykkösrivistä: siis helpommin Rose tai jopa Poe kuin Rey tai Finn. Periaatteessa jalosti kuolevaksi sankariksi sopisi tässä vaiheessa ehkä jopa parhaiten Chewbacca (joka sitä paitsi kuoli jo aikanaan Legends-universumissakin), mutta silloin kaikki originaalitrilogian hahmot droideja lukuunottamatta päättäisivät uudessa trilogiassa päivänsä, ja se olisi ehkä jo liikaa.

Kylo on tietysti episodi IX:n kaikkein todennäköisin ruumis. Jollain tasolla minua tosin houkuttaa kovasti se rohkea ajatus, että Ben Solo jäisikin eloon trilogian lopussa, koska kuolema (valoon kääntyneenä, pimeään jääneenä tai viime hetkellä jonkin hyvän teon tehneenä) on dramaattisesti niin paljon helpompi ratkaisu.

Joka tapauksessa: tällä hetkellä jotkut sen jo tietävät. Episodi IX:n ensimmäinen Abramsin aikainen tarinaluonnos on valmis, ja vaikka se siitä muuttuu vielä paljonkin, on varmasti esimerkiksi jo ratkaistu, kuinka Kylo Renin loppujen lopuksi käy. Huh huh!

Tässä vaiheessa kaksi vuotta sitten episodi VIII:lla oli muuten jo nimi, joka pysyi loppuun asti: The Last Jedi. Episodi VII nimettiin aikanaan paljon myöhemmin, mutta on aivan erikseen ja erityisen jännittävää nähdä, mikä aikanaan valitaan koko sarjan lopetuksen otsikoksi. Onko se kaikkein ilmeisin liian ilmeinen? Takarivissä jo viitataankin, ja minäkin mutisin tästä jo VIII:n otsikon julkistuksen hetkellä. Tuo koko sarjan ajan jatkuvasti viittailtu ennustuksen salaperäinen ilmaus, Voiman tasapaino, Balance of the Force.

19 thoughts on “The Last Jedin jälkeen: Ennustukseni episodi IX:stä

 1. Hyvä posti taas kerran.

  Tietääkö Kylo ettei Leia kuollut hävittäjäiskussa? Koska siitä saisi ihan hyvää asiaa.

  • Tässä on varmaan spekuloinnin varaa. Selvästi kumpikin oli tietoinen toisesta iskun aikana, mutta onko Leia Voimassa sen verran heikko ettei yhteys ole mahdollista kuin lähietäisyydeltä? Olisiko hän voinut jäädä Kylolta huomaamatta Craitin tapahtumien pyörteissä?

   • Minua jäi häiritsemään se, että Luke ja Rey selvästi kommunikoivat Kylon kanssa (toinen enemmän kuin toinen), mutta Leiaa ei noteerattu. Mielestäni nopat olivat kuitenkin yhteys Lukeen ja osaltaan Haniin, eivät Leiaan.

    Kylo kuitenkin selvästi on ollut äidin poika, joten jäin miettimään, johtuuko Kylon ”heikkous” Reylle elokuvan aikana osittain äidin kuolemasta vai ei. Koska jos Hanin kuolema jäyti Kylon sydäntä, niin varmasti Leian vaikuttaisi vahvemmin, vaikka kuolema ei tullutkaan oman käden kautta. Toisaalta voi myös olla, että Kylo on tietoinen Leian selviämisestä, ja siksi asiaa ei mitenkään mainita.

    Eihän tuolla mitään merkitystä ole, mutta jäi vain päähäni pyörimään 🙂

 2. Episodi VIII:ssä on jo viittauskin tuohon kummitteluun. Luke toteaa Kylolle, että jos tämä iskee hänet vihassaan maahan, tulee hän aina olemaan Kylon luona, kuten tämän isäkin.

 3. Ehkä mun pitäisi uskoa että Kylon ja Reyn suhteeseen on jotain romanttis-seksualiista kirjoitettu, mutta mun mielestä kummallekaan kyse ei ole ensisijaisesti romanttisesta tai seksuaalisesta suhteesta.

  Mun tulkinta on se että Rey kiinnostaa Kyloa voimansa takia ja siksi ettei ole lopullisesti valinnut puoltaan, liittolaisena vanhan tuhoamiseen. Rey taas kaipaa niin paljon hyväksyntää (kuten Kylokin toteaa) ,että kun ei sitä Lukelta oikein saa, niin ehkä Kylon saisi käännytettyä Beniksi ja hän voisi olla Reyn kaipaama opas Voimaan. Reylle kyse on siis kuulumisesta johonkin. Vaikka Rey torjui Kylon aika yksioikoisesti, toivon että seuraavassa osassa he jatkavat sen setvimistä miten Voima ja sen pimeä ja valoisa puoli tasapainotetaan. Muuten kuin jollain ”prinsessa ja puoli valtakuntaa” ratkaisulla.

  • Aika samoilla linjoilla, tosin minusta myös molempien kokema hylätyksi tuleminen on sellainen asia, joka on toisessa osapuolessa kiinnostava ja turvallinen tunne. Eli lisäisin yhteenkuuluvuuden tuohon vielä.

   Tämä tulee mielestäni hyvin esille juuri Luken kanssa: Ben kokee itsensä Luken pettämäksi, ja Rey on selvästi pettynyt, kun suuri legenda ei olekaan sitä, mitä hän koko ajan kuvitteli, eikä haluakaan tehdä Rey:stä jediä. Molempia sapettaa, ja yhdessä on aina mukavampi olla pettynyt.

   • Minustakin kiinnostavin osa Reyn ja Kylon/Benin välistä yhteyttä on nimenomaan tuo toveruuden ja yhteenkuuluvuuden tunne. Molemmat ovat yksin, eikä kumpikaan ole varma paikastaan maailmassa. Rey sanoo ääneenkin tarvitsevansa opettajan – Ben taas taitaa uskoa epävarmuutensa häviävän, jos saisi samaa mieltä olevan oppilaan tai kumppanin.

    Mutta kyllä siinä suhteessa minusta enemmän kuin häivähdys romanttistakin kiinnostusta on – Kylon puolelta siis. Ja elokuvan kohtauksessa, jossa parin kädet koskettavat toisiaan, on Star Wars -mittarilla suorastaan eroottinen lataus, vaikkei siinä hahmoista ainakaan Reyn osalta seksistä kysymys olisikaan. Hieno kohtaus!

 4. Uskon, että ne Reyn vanhemmat vielä nähdään. Reyllä voi olla Harry Potter -hetkensä, jona Voima tarjoaa hänelle näyn kadonneista vanhemmista ja lopettaa siten myös Reyn kärsimyksen. Vanhempien kaipuu on kuitenkin olennaista hänen hahmolleenkin, ei pelkästään fanien teorioille.

  Mitä tulee Kyloon, minun veikkaukseni on, että Kylo pysyy pimeällä puolella kuolemaansa saakka. Mikäli Leia olisi vielä elossa, loppu voisi olla erilainen ja Kylo voitaisiin vielä palauttaa valoon ja äidin sylkkyyn. Mutta galaksissa, jossa Kylo on ainoa Skywalker ja se Skywalker on pimeällä puolella, taitaa olla oikeus ja kohtuus että saagan loppu on myös Skywalkerien suvun loppu. Jedien loppu se ei ole.

  Skywalkerit ovat taisteluun sekä syy että avain sen loppuun. Mutta voidakseen lopettaa sen heidän sukunsa on sammuttava.

  (Vielä yleisellä tasolla yksi TLJ:n vastaamatta jättämä kysymys, joka tietysti sekin jätetään oheiskirjaan tai jonnekin muualle, joka muuten on ärsyttävää). Minusta tämä on kuitenkin TFA:n mysteerilaatikosta paljastuneista kysymyksistä kiinnostavimpia, vaikkei ehkä juonen kannalta olennaisin. Eli: Miten Luken vanha valomiekka päätyi Mazille?)

  Koska olen viime aikoina saanut maineen TLJ:stä pitämättömänä tai ehkä jopa vihaajana, sanottakoon muutama asia, jotka TLJ:ssä ovat ainakin itselleni silti ”ihan OK”:

  – Reyn perhetausta. On ihan ookoo, että Rey on nobody. Se on loogisinta, ja jos tosiaan saagan loppu vaatii Skywalkerien mutta ei jedien tuhon, on varsin sopivaa että jedien jatkaja on joku muu kuin Skywalker. Toivon silti Akin tavoin, että Rey saa vielä sukunimen.

  – Snoken tappaminen (periaatteessa) – olisin vain toivonut, että Snoken hahmosta olisi opittu VÄHÄN lisää ennen lahtaamista. Nyt sekin jää oheistuotteisiin, mitä inhoan. Elokuvissa ilmaan heitettyihin kysymyksiin pitäisi minusta myös vastata ELOKUVISSA. Snokea on verrattu originaalitrilogian Keisariin tyyliin ”Emmehän me hänestäkään tienneet juuri mitään”. Niin, ei – kunnes käytännössä Palpatinen taustatarinasta tehtiin ei yhtä, ei kahta vaan KOLME ELOKUVAA. Harvan hahmon taustaa on valotettu yhtä paljon.

  • Minunkin on hyvin vaikea uskoa, että Kylo enää pelastuu. Siis lelumyynnin kannaltahan se varmaan olisi parempi, mutta jonkin tyydyttävän ratkaisun löytäminen tähän on….vaikeaa. Tosin hieman epäreiluna temppunahan Disney voi jättää tilanteen avoimeksi, eli eivät vain tapa Kyloa eivätkä käännä häntä pois pimeältä puolelta. Mutta tämä olisi vielä huonompi skenaario.

   En nyt yritä lähteä kinaamaan vanhasta aiheesta, mutta Palpatinen elokuvat tulivat aika pitkän aikavälin jälkeen, eli onhan tässä edelleen optio Snoken esiintymiselle myös muissa elokuvissa. OT:n keisarista tietomäärä oli kuitenkin omana aikanaan aika vähäinen.

   • Ja aina saa olla pitämättä 🙂 (viha on niin kovin vahva sana) Näin pitäjänä sitä vain kiinnostaa, miksi elokuvasta ei pidetä ja erityisesti se, miten tämä voidaan kokea niin paljon pahempana kuin aikaisemmat pahat.

   • Keisari-vertauksesta: Rian on kyllä minustakin ihan oikeassa verratessaan, että alunperin Keisarista ei tiedetty juuri Snokea enempää. Prequeleita ei tarvitse ottaa huomioon, koska ne tosiaan tehtiin vasta sen viitisentoista vuotta myöhemmin: paha keisari ehti aika kauan olla paha ilman taustatarinaa, ja sen katsojat hyväksyivät.

    Rian on kuitenkin minustakin väärässä siinä, ettäkö tästä voisi suoraan johtaa, ettei Snoken taustatarinaa tarvitsisi ollenkaan selittää. Tottakai tarvitsee, koska TFA ja TLJ eivät ole original storyja. Ne ovat osa 9-osaista sarjaa, ja tekijöiden pitäisi ymmärtää, että me katsojat ansaitsemme ymmärtää, miten episodi 6:sta päädyttiin episodiin 7.

  • Kylon osalta pidän kaikkein todennäköisimpämänä, että hän päätyy tekemään jonkin hyvän teon juuri ennen kuolemaansa. Tämä on myös draamallisesti ”helpoin” ratkaisu: pahista ei tarvitse suoranaisesti palauttaa hyväksi, koska kuolema korjaa ennen sitä. Itse asiassa parempi olisikin, jos Kylo ei varsinaisesti kääntyisi kokonaan, koska muuten loppu tuntuisi helposti toisinnolta Vaderin kuolemasta. TLJ:ssähän Kylo jo teki parikin hyvää tekoa (ollessaan ampumatta Leian komentosiltaa ja pelastaessaan Reyn Snokelta), vaikka teki ne myös itsekkäistä tavoitteista eikä suinkaan kääntynyt valoon niitä tehdessään.

   Realistisesti ottaen ei olisi aivan yllätys muutenkaan, jos Abramsin elokuvan loppu tuntuisi toisinnolta jostakin…

   • Mutta jos noin, niin kenet Kylo pelastaisi? Joo Reyn, mutta se tehtiin jo. Reyn toisen kerran? Tylsää. Finnin tai Poen? Ei tarpeeksi draamallista. Verisukulaisensa? Ai niin. Tietysti Kylo voi uhrata itsensä KOKO GALAKSIN puolesta. Hmm, ei kai vaan Starkiller Basestakin nähdä kakkosversiota, kuten Kuolontähdestä?

    Minä äänestän siis tätä: Kylo menee tästä vain syvemmälle ja syvemmälle pimeään eikä nouse sieltä takaisin valoon senkään vertaa kuin ukkinsa Anakin lopulta teki. Ei, pojanpoika menee niin pahaksi, että hyvisten on kerta kaikkiaan vain tapettava ja tuhottava hänet pelastaakseen galaksin.

    Hmmm. Saa nähdä miten tähän sitten päästään. Olisiko Snoke opettanut Kylolle vastaavia pimeän puolen taitoja kuin häneltä itseltään nyt nähtiin? Vai kiinnostaako Kyloa enemmän vanhat Sith-opit? Keltä niitä voisi oppia?

 5. Päivitysilmoitus: George Lucasin jatko-osatrilogiassa Luke Skywalker eläisi yhä | Tähtien jatkosota

 6. Päivitysilmoitus: Kymmenen väärää mielipidettä The Last Jedistä | Tähtien jatkosota

 7. Päivitysilmoitus: Kymmenen väärää tulkintaa The Last Jedistä | Tähtien jatkosota

 8. Päivitysilmoitus: Kohti episodi IX:ää: Tarvitsemme tasapainoa | Tähtien jatkosota

 9. Päivitysilmoitus: Kuukausi jäljellä, kuume nousee (ja markkinointi) | Tähtien jatkosota

 10. Päivitysilmoitus: Episodi IX:n ensi-illan kynnyksellä: Niin monien asioiden (ja jedinkin) paluun äärellä | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s