Taas kävi ovi: Josh Trank ei ohjaakaan spinoffia

Viikonloppuna paukahti. Josh Trank liittyi Michael Arndtin ja Gary Whittan seuraan miehinä, jotka ovat lähteneet tai saaneet lähteä Star Wars -elokuvastaan ennen sen valmistumista.

Siinä missä kaksi edellistä kaveria, Trank lähti pikemminkin pamauksella kuin pihauksella. Arndtin lähtö Episodi VII:n käsikirjoittajan pallilta kerrottiin aikanaan parhaiden viestinnän spin-doctoroinnin sääntöjen mukaan kiertäen: virallisen sivun uutinen oli julkistavinaan ”mestarielokuvantekijätiimin”, vaikka se oikeastaan julkisti Arndtin vaihtuneen JJ Abramsiin ja Lawrence Kasdaniin. Whittan lähdöstä ensimmäisen standalone/Anthology-elokuvan Rogue Onen käsikirjoittajan pestistä taas ei pukahtanut virallinen sivu mitään, ja Hollywoodin uutismediat saivat ihan itse kertoa ensin sen ja pian sen jälkeen seuraavan käsikirjoittajavalinnan Chris Weitzin.

Mutta Trankin lähtö toisen, aiheeltaan tuntemattoman standalone/Anthology-elokuvan ohjaajan hommista siis kerrottiin nimenomaan virallisella sivulla. Pari päivää ennen Star Wars Daytä, ja uutisessa, jossa ei kerrota korvaavaa valintaa.

Viestinnällä on merkitystä. Lucasfilmillä, joka suunnittelee ja koordinoi ainakin The Force Awakensin paljastuksia todella tarkkaan, pitäisi olla varaa miettiä tarkkaan tällaisten ikävämpienkin julkistusten viestintää. Aivan eri asia kuitenkin on, onko meidän ulkopuolisten mahdollista päätellä viestinnästä mitään.

Esitän kuitenkin tämänhetkiset teoriani. Minusta vaikuttaa siltä, että Whitta – jonka lähdöstä SW.com siis vaikeni – lähti sittenkin näistä kolmesta parhaissa oloissa. Hän on esimerkiksi jatkanut sosiaalisessa mediassa uskottavasti mukavien puhumista SW-kokemuksistaan. Kenties Whittan käsisversio Rogue Onesta oli sinänsä oikein hyvä, mutta Lucasfilmin vallanpitäjät (ehkä jopa yhdessä Whittan kanssa?) vain päättivät, että käsikirjoitus hyötyy siitä, että sitä seuraavaksi tuunaa joku toinen. On jopa spekuloitu, että Whitta oli koko ajan palkattu vain kirjoittamaan ensimmäinen versio. Sekin, että virallinen sivu ei kertonut hänen lähdöstään, voisi viitata siihen, ettei lähtö ollut kahden muun tapauksen veroinen järeydessään. Uskon, että Rogue Onen kirjoittajakrediitti tulee aikanaan kuulumaan ”Written by Gary Whitta and Chris Weitz, based on an idea by John Knoll”, ja sillä hyvä.

Michael Arndtin ja The Force Awakensin tapaus on paljon monimutkaisempi. Tiedetään, että Arndt oli George Lucasin valinta uuden trilogian avausosan kirjoittajaksi, ja tapahtumien kulusta tiedetään, että ohjaajaksi valittu JJ Abrams ja (Lucasin valitsema!) pääpomo Kathleen Kennedy eivät lopulta olleet samaa mieltä. Tarkkoja syitä peittävät varmasti todella tiukat salassapitosopimukset, enkä valitettavasti usko, että saamme ihan lähivuosina kuulla totuudenmukaista versiota tapahtumista. Tämä kun liittyy siihen suureen arvoitukseen, josta olen kirjoittanut usein aiemminkin: kuinka paljon Lucasin ja Arndtin tarina erosi siitä tarinasta, jonka valkokankaalla näemme?

Joka tapauksessa Arndtin lähtö näyttää johtuneen niin sanotuista taiteellisista erimielisyyksistä. Sellaiseksi on tarjottu esimerkiksi erimielisyyttä siitä, ovatko Episodi VII:n pääosassa uudet vai vanhat hahmot. Se, saiko Arndt tarkkaan ottaen potkut, ei taida loppujen lopuksi olla kovin olennaista, sillä täysin vapaaehtoisesti hän tuskin lähti.

Mistä pääsen viimein Josh Trankiin, jonka uskon saaneen tästä kolmikosta sanojen konkreettisimmassa mielessä kenkää.

Virallisen sivun tiedote toki sisältää Trankin sanat ”henkilökohtaisesta päätöksestä lähteä eri tielle” ja tarinaryhmään kuuluvan Kiri Hartin kiitokset Trankin panoksesta projektille. Kiertoilmauksilta nämä kuitenkin tuntuvat. Likaisen työn makua on siinäkin, että Trankia kehumaan pantiin nimenomaan suurelle yleisölle tuntematon Kiri Hart eikä Kathleen Kennedy, joka lausui vastaavat sanat Michael Arndtista aikanaan – ja joka kehui Trankia hänen valintansa uutisoimisen yhteydessä. Saatan tietysti lukea näihin tiedotteisiin liikaa, mutta minusta tuntuu kuin Trankilta olisi näin viety mahdollisuus käyttää Kennedyn nimeä suosituksena.

Trankin ohjaama Anthology-elokuva on ensi-ilta-aikataulussa vuorossa vasta 2018. Sitä ennen pitäisi julkaista paitsi Episodi VII, myös Rogue One ja myös Episodi VIII (!). Kun edes Rogue Onen casting ei ole valmis, Trankin projekti tuskin on vielä niin pitkällä, että sen sortin taiteellisiin ristiriitoihin oltaisiin päästy, jotka olisivat saaneet ohjaajan tekemään ”henkilökohtaisen päätöksen” jättää elokuvasarja, jonka fani hän tiettävästi on. Trank on nuori ohjaaja, jonka ensimmäinen iso projekti on vasta saamassa ensi-iltansa: Fantastic Fourin remake, nimittäin. Sen lisäksi Trank on ohjannut vain yhden elokuvan, käyntikorttiprojektinsa Chroniclen.

Mitä sitten tapahtui? On pakko todeta, että mahdollisesta selityksestä liikkui ikäviä huhuja jo jokin aika sitten. Viikonlopun uutisen jälkeen näitä samoja huhuja toisti uskottava viihdealan lähde The Hollywood Reporter. Tiivästäen tarina siis kertoo, että Fantastic Four -leffa olisi lähtenyt pahasti ohjaajansa näpeistä, ja elokuvan valmistuminenkin olisi vaatinut tuottajien väliintuloa. Trank olisi näin päätynyt riitoihin kalliit viulut ja muut jousisoittimet maksavan studion kanssa, ja lisäksi vielä FF:n käsikirjoittajan Simon Kinberginkin kanssa. Kinberg taas oli sama mies, joka nimenomaan toi Trankin Star Wars -maailmaan – ja jonka on uskottu, vaikkei vahvistettu, olevan myös Trankin ohjaaman SW-elokuvan käsikirjoittaja.

Nämä ovat tietysti vain huhuja. Mutta nyt, kun Trank todella sai lähteä, ne alkavat vaikuttaa ikävän todennäköisiltä. Huhuissa ei tarvitse olla kuin puolet totta, ja tuntuu todennäköiseltä, että Kinberg olisi suositellut Kennedylle vetäjänvaihtoa jo näin hyvissä ajoin.

(Sivuhuomautuksena: Viikonlopun uutinen tietenkin selittää myös sen kummallisen näytelmän, joka nähtiin kaksi viikkoa sitten Star Wars Celebrationin yhteydessä. Tuolloinhan Trank oli merkitty esiintymään yhdessä Rogue Onen ohjaajan Gareth Edwardsin kanssa standalone-elokuvia käsittelevässä paneelissa, jossa nuo filmit kastettiin ”Anthology-elokuviksi”. Trankin mukana olo Celebrationin ohjelmassa nähtiin muun muassa tämän pöydän ääressä merkkinä siitä, että ikävät huhut eivät olleetkaan totta. Mutta sitten Trank puuttuikin paikalta, vedoten ”elämänsä pahimpaan flunssaan”. Joka nyt vielä uskoo tuon selityksen, nostakoon kätensä ylös. Ylimääräinen merkillinen yksityiskohta oli se, että Fantastic Fourin teaser julkistettiin netissä tarkalleen tuon paneelin aikana.)

Mitä Trankin lähdöstä seuraa? No, tietysti tilalle pitää valita uusi ohjaaja. Itse toivoisin, että Lucasfilm miettisi tässä tilanteessa uudelleen strategiaansa palkata uusien Star Warsien tekijöiksi näin kokemattomia kavereita. Kolmas henkilövaihdos parin vuoden sisällä – ilman että yksikään kyseessä olevista elokuvista on vielä saanut ensi-iltaansa! – luulisi alkavan tuntua pahalta. Jos siis olisin nyt rva Lucasfilm-Kennedy, kääntäisin katseeni debytanttiastetta kokenempaan ohjaajakaartiin: sellaiseen joukkoon, johon kuuluvat vaikkapa (hieman provosoiden) Edgar Wright ja Ben Affleck. Episodi VIII:n ohjaaja Rian Johnson on tästä rivistä myös, ja edelleen minusta erinomainen ja luotettava valinta. Sen sijaan en siis liittyisi siihen joukkoon, joka alkoi eilen twiitata hashtagilla #JoeJohnstonForStarWars – kaikki kunnia Joe Johnstonin (s. 1950) uralle Star Warsin alkuvuosien parissa ja miksei myös ohjaajana myöhemmin, mutta minusta hän olisi nimenomaan ohjaajana tylsä valinta, ja väärää sukupolveakin.

Sen jälkeen pitää miettiä, pitääkö aikataulu. Emme tietysti tiedä juuri mitään siitä, millä mallilla Trankin filmi on (emmehän tiedä aihettakaan), mutta mahtaako tavoite sen ensi-illasta vuodelle 2018 olla enää realistinen? Esimerkiksi Celebration Anaheimin paneelissa, jossa paljastettiin Rogue Onesta vaikka mitä, ei kerrottu Trankin elokuvasta mitään. Johtuiko tämä todella vain ohjaajan poissaolosta, vai oliko yleisemmistä epävarmuussyistä sittenkin parempi vaieta? Varietyn lähteiden mukaan ensi-iltaa oltaisiinkin jo siirtämässä vuodelle 2019.

Näitä uutisia odotellessa voidaan tietysti taas kerran pohdiskella sitäkin, mikä mahtaa olla tämän projektin aihe. Luonnollisesti pintaan on taas nostettu Boba Fett (nostajana tällä kertaa The Wrap). Mutta niin nostettiin ensimmäiseenkin Anthology-elokuvaan, eikä kukaan tainnut veikata, että se kertoisi Rogue Squadronista.

Uusien SW-elokuvien kuvausvaiheeseen pääsemisen toivossa parempi valinta voisi sittenkin olla toinen todennäköinen vaihtoehto, Han Solon nuoruusvuodet. Han shoots first.

18 thoughts on “Taas kävi ovi: Josh Trank ei ohjaakaan spinoffia

 1. Episodi 8 aikaistettiin toukokulle 2017 koska 40-vuotispäivät, ja Disney haluaa vähintään yhden warssin per vuosi. Minun johtopäätökseni noiden perusteella on, että Anthology 2: Tin Can kyllä synnytetään vuodelle 2018 vaikka väkisin: vähemmässäkin ajassa on warssin kokoisia elokuvia saatu valkokankaalle täysin nollapisteestä lähtien. Esituotanto on kuitenkin jo käynnissä, joten kolmessa vuodessa ehtii kyllä vaikka mitä, kuten ajaa uuden ohjaajan projektiin sisään.

  Siinäkään tapauksessa että esituotanto ja käsikirjoitus olisi vedetty studiovetoisesti läpi, eikä ohjaajalla olisi täyttä vapautta (no miten vapaa nyt 40 vuotta jatkuneeseen tuoteperheeseen jatkoa tekevä olisi ilman Story Groupiakin tai keskeneräiseen projektiin hyppäystä) olisi ”tilaustyötä” ohjaamaankin useamman korttelin pituinen jono. Itse asiassa ”tylsä” ohjaaja saattaa olla juuri se joka Disneyllä todella on oikeasti hakusessa tämän farssin jälkeen, ja Episodi 9:stä ja siitä eteenpäin sitten taas voidaan ottaa riskejä – mieluummin niin, että kandidaatilla on vähintään myös yksi iso kuva takanaan, että nähdään karkaako mopo menestyksen myötä lapasesta vai ei.

  Neill Blomkamp voisi muuten olla nappivalinta olettaen että Anthologyissä nimenomaan haetaan ”erilaisempaa” tyyliä kuin Episodeissa, mutta lienee hetken jos toisenkin kiinni Aliens 2 -rebootin parissa. Bubbling under: Andrew Niccol, Neil Burger, Doug Liman, Duncan Jones (sitten kun vapautuu Warcraft The Moviesta – leffa on jo kuvattu ja jällkituotannossa vaikka ensi-ilta vasta 2016), Joseph Kosinski (tekee varmaan aluksi Tron: Ascensionin, mutta on jo valmiiksi Disneyn luottomies).

  Niin, mitä huhuihin Trankin lähdöstä tulee, niin ilmeisesti niissä on vinha perä jos pitää keksiä niin mielikuvituksellisia selityksiä kuin että pienet koirat olisivat järsineet omakotitalon purkukuntoon. Ja asiat ovat yleensä miltä ne vaikuttavat – jos warssiohjaajan lähdöstä olisi hyvää sanottavaa, niin Lucasfilmin johto tosiaan tekisi sen itse.

 2. Dome.fi tietää kertoa -totta tai ei, että Lucasin alkuperäinen kässäri VII episodia varten hyllytettiin liian nuorten päähenkilöiden takia. Päähenkilöt olisivat olleet lapsia/teinejä ja tästä meillä onkin ”hyvä” ennakkotapaus epiosdi I:ssä.

  Hyvä päätös mikäli pitää paikkansa. Omasta mielestäni nuori aikuinen on ehdottomasti toimivin päähenkilö tällaisiin elokuviin.

 3. Edelliseen kommenttiini liittyen, tuosta onkin sitten helppo vetää aasinsilta Arndtin käsikirjoitukseen ja seikkoihin, jotka johtivat miehen syrjäyttämiseen. Olisiko vanhat vs. uudet hahmot suhteen lisäksi tullut erimielisyyksiä myös uusien päähahmojen iästä?

  Omasta mielestäni lapset ja teinit eivät kuulu avaruusoopperaan.

  • Ajatus ja teoria ovat hyvät. Valitettavasti (tai onneksi) ne eivät taida pitää paikkansa.

   Casting callissa nimittäin haettiin jo kesällä 2013 nimenomaan parikymppisiä näyttelijöitä. Nuorimmaksi olivat merkityt kaksi ”late-teen females”, joista toinen on Rey ja toinen ehkä Maisie Richardson-Sellersin hahmo tai sitten hahmo, joka vaihtoi sukupuolta käsikirjoitusvaiheessa. Joka tapauksessa, tuosta casting callista näkyy, että tuon jälkeen hahmoja on vähintään jonkin verran muutettu – eli nuo tiedot ovat ajalta, jolloin Arndt, jonka potkut julkistettiin vasta syksyllä 2013, oli vielä mukana. Ja silti silloinkaan rooleihin ei etsitty oleellisesti nuorempia näyttelijöitä kuin lopulta valittiin. Oletan, että Rey ja Finn ovat elokuvassa noin parikymppisiä ja Poe jonkin verran vanhempi. Jos casting callin aikaan tähtäimessä oli vaikkapa 18-vuotias Rey, ei siinäkään lapsi-Anakinin tai teinikuningatar-Amidalan iästä puhuttu.

   Lisätodisteeksi: Star Wars Underworldin kaivama parin viikon takainen Lucas-haastis, jossa Lucas huomauttaa (Vanity Fairin artikkelia näkemättä!), että hänen versiossaan uuden trilogian lapset olivat kaksikymppisiä.

 4. Päivitysilmoitus: Rogue One: Kuvaukset alkoivat, keitäköhän kuvataan? | Tähtien jatkosota

 5. Päivitysilmoitus: Anthology-sarjassa: Solon soolo | Tähtien jatkosota

 6. Päivitysilmoitus: Rogue One ei ole vaarassa epäonnistua – vaan keventyä | Tähtien jatkosota

 7. Päivitysilmoitus: Kohti 2021:tä ja sen ylikin | Tähtien jatkosota

 8. Päivitysilmoitus: Solo-ohjaajien potkut kertovat katastrofista, joka olisi pitänyt nähdä ennalta | Tähtien jatkosota

 9. Päivitysilmoitus: Ja jälleen vaihtui ohjaaja: Hei hei, Colin Trevorrow | Tähtien jatkosota

 10. Päivitysilmoitus: Uusi Star Wars -elokuvien sarja Game of Thronesin tekijöiltä: Lucasfilmin iso, iso, iso kuva | Tähtien jatkosota

 11. Päivitysilmoitus: Taas tarjolla: Huhuja Kenobi-elokuvasta vuodelle 2020 | Tähtien jatkosota

 12. Päivitysilmoitus: Sen erään hahmon paluu Solossa ja mitä se merkitsee | Tähtien jatkosota

 13. Päivitysilmoitus: Solon vaisun menestyksen takana on monta syytä, ja Lucasfilm pohtii niitä vielä tarkkaan | Tähtien jatkosota

 14. Päivitysilmoitus: Story-elokuvat joutuivat hyllylle, ja oikeastaan hyvä niin | Tähtien jatkosota

 15. Päivitysilmoitus: Boba Fett -elokuva on kuollut, kuten oli aiemminkin | Tähtien jatkosota

 16. Päivitysilmoitus: The Book of Boba Fettissä ei ole kyse siitä miltä näyttää, ja pian selviää, mistä sitten on | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s