Michael Arndt sai potkut

Nyt ollaan sen verran päräyttävien uutisten äärellä, että on ihan pakko pikablogata. Ja otsikoida uutisella.

Tuoreen virallisen tiedotteen mukaan Episode VII:n käsikirjoittavat Lawrence Kasdan ja J.J. Abrams. Mikä siis tarkoittaa, että sitä ei enää kirjoita tähänastinen pääkäsikirjoittaja Michael Arndt. Tuottaja-toimitusjohtaja Kathleen Kennedyn korulause tiedotteesta: ”Michael Arndt has done a terrific job bringing us to this point.”

Olen aiemminkin tarjonnut valtakuntaa Michael Arndtin haastattelusta. Nyt pitäisi varmaan antaa useampi. Pahimmassa tapauksessa tästä syntyy mysteeri, joka ei selviä vuosikausiin, ja minkälainen uusi trilogia onkaan, kansa voi vetäytyä kuppiloihin pohtimaan, miten paljon parempi tai ainakin erilainen ”se Arndtin versio” olisi ollut.

Mutta pika-analyysini:

Tärkein taustafaktori: George Lucas palkkasi Arndtin – jo ennen Disney-kauppaa. Kathleen Kennedy ja JJ Abrams tulivat kehiin paljon myöhemmin, ja nimenomaan he johtavat tuottajana ja ohjaajana nyt showta. Jos Arndt ei ole heidän käsikirjoittajansa tässä valtavassa hankkeessa, he vaihtavat käsikirjoittajan. Tässä ei sinänsä ole mitään outoa – ehtipä moni jälkiviisastelija jo kommentoimaan ”arvanneensa” tämän heti kun Abramsin valinta julkistettiin.

That said, ajoitus on totisesti jännittävä. Episodi seiskan kuvausten on edelleen mukamas määrä alkaa vuodenvaihteen jälkeen (joskin tuoreessa tiedotteessa ajankohtaa on siirretty tammikuulta ”kevääseen”). Ensi-illan on niin ikään edelleen määrä olla 2015 (joskin tiedote ei enää mainitse kesäkautta). Ja sitten siinä tiedotteessa on lause: ”Location scouting, production design, casting, and costume design are already underway on Episode VII”.

No himpura, onpa hyvä että ovat sentään ”jo meneillään”! Vertailun vuoksi: Phantom Menacen tuotanto kesti viisi vuotta. Minä olen ihmetellyt nyt vuoden ajan tässä hankkeessa kaikista eniten aikataulua, ja tämän uutisen myötä olen tästä lähes varma: tämän elokuvan ensi-ilta ei ole vuonna 2015. Miten olisi 2017, originaalifilmin 40-vuotisjuhlille?

Mutta mitä siis tapahtui käsikirjoittajalle? Koska Arndtia ei (ainakaan vielä) vaihdettu, vaan hänet syrjäytettiin projektissa jo mukana olleiden Abramsin ja Kasdanin tieltä, veikkaisin, että kyse ei ole siitä, että potkuilla haluttaisiin pistää käsikirjoitus totaalisen uusiksi. Kyse ei esimerkiksi voi olla siitä, että tähän mennessä olisi seurattu Lucasin treatmentia ja se haluttaisiin nyt kokonaan hylätä, koska a) se olisi voitu tehdä jo kauan sitten (ja se on voitu tehdä jo kauan sitten, koska mitäänhän me emme elokuvan tapahtumista tiedä!) ja b) se olisi voitu tehdä myös Arndtin kanssa.

Badass Digestin Devin Faraci ehti jo väittämään, että hänen lähteidensä mukaan Arndtin aiempi kässäri on vaihdettu heinäkuussa hyvin toisenlaiseen elokuvaan. Mutta tätä juuri tarkoitankin: Arndtin potkut eivät johdu (ainakaan pelkästään) käsikirjoituksessa tapahtuvista muutoksista. Mitä tahansa uudessa trilogiassa on ensin Lucasin, sitten Arndtin ja myöhemmin Kasdanin, Simon Kinbergin ja Abramsin jäljiltä määrä tapahtua, pistäisin rahani siihen, että Arndtin lähdön jälkeen tietä ei olla täysin vaihtamassa. En usko, että Arndt yritti tehdä aivan toisenlaista elokuvaa kuin Abrams ja Kennedy, koska jos olisi yrittänyt, hänen olisi kaiken tolkun mukaan pitänyt saada potkut jo paljon aiemmin. 

Sen sijaan kyse voi olla yllättävän pienistäkin jutuista. Vaikkapa ryhmädynamiikasta: jos vaikkapa Arndt ja Abrams eivät kerrassaan tulleet toimeen keskenään, kävisi järkeen, että ohjaaja käyttäisi kirjoittajaa vain niin kauan kuin on tarinankehittelyn kannalta tarpeellista. Viimeistelyn voisi sitten tehdä ominkin voimin. Aiemminhan huhuttiin muun muassa Abramsin uhanneen lähteä projektista. Tämä uutinen tietenkin vahvistaa, että vakavia ristiriitoja oli.

Tai: entä jos Arndtin tyyli esimerkiksi dialogin tai hahmokehittelyn suhteen ei vain kerrassaan sovikaan Abramsin ja Kennedyn näkemykseen Star Warsista? Muistammehan, että Arndtin tähänastiset krediitit (Little Miss Sunshine, Toy Story 3) eivät erityisemmin vihjaa kaukaisen galaksin suuntaan. Tällöinkin olisi järkevää, että Arndtin panos jäisi tarinan isojen linjojen puolelle.

Tai: entä jos Arndt ei saanut potkuja, vaan lähti itse? Tällöin kyse voisi nimenomaan olla siitä, että muut ovat vieneet käsistä eri suuntaan kuin hän olisi halunnut.

Facebookissa ehdittiin jo toivoa minulta kannanottoa siitä, onko tämä hyvä vai huono juttu. Rehellisesti sanoen en osaa vastata kysymykseen, vaikka puoli nettiä tuntuu kyllä osaavan. Minusta siihen vastaaminen vaatisi edes jonkinlaisen tiedonmurun siitä, mitä elokuvasta oikeastaan on tulossa. Mutta annan plussat ja miinukset käänteelle:

+ Arndt ei ollut lähtökohtaisesti looginen valinta. Viis siitä, että minä en pitänyt Little Miss Sunshinesta, mutta SW-mäinen se ei ainakaan ollut. En palkkaisi Warssin kirjoittajaksi Coeneitakaan, vaikka pidän heistä valtavasti.
+ Abramsin ja Kasdanin käsikirjoittajaliitto on ”rehti ratkaisu”: nyt on paljon helpompi veikata, mitä olemme saamassa, kun skriptiä väsäävät twisteistään tunnettu ohjaaja-wunderkind ja Empire Strikes Backin käsikirjoittaja. Something old, something new, something borrowed, something…blue?
+ Jos aiemmin heitin epäilykseni dialogista ja hahmoista, niin Lawrence Kasdan jos kuka ainakin tuntee SW-dialogin ja hahmot.

– Arndt on Oscar-palkittu käsikirjoittaja, joka on sikäli uransa alkutaipaleella, että ”taattua Arndt-tyyliä” ei vielä ole. Tämä on siis SW:n harmi, koska Arndtilta olisi voinut ja voi odottaa vielä ihan mitä tahansa.
– Abramsin helmasynti on kehittää juonia, joissa tapahtuu ”cooleja juttuja” cooliuden itsensä takia. Aiemmin ehdin jo riemuita siitä, että häntä nimenomaan ei palkattu Warssiin kirjoittajaksi.
– Lawrence Kasdanin, 64, filmografiassa on kahdenkymmenen viime vuoden ajalta vain kolme elokuvaa, joista yksi on über-kammottava kakkahirviöfilmi (adjektiivin lisäksi juonikuvaus) Dreamcatcher. En kerrassaan ymmärrä niitä, jotka nyt reagoivat tähän Arndt-uutiseen riemuitsemalla Kasdanin noususta isommaksi tekijäksi.

Ai niin, LFL:n tiedotteessa mainittiin myös muita uusia nimiä, kuten äänitaiteilija, SW-veteraani Ben Burtt ja kuvaaja Dan Mindel, joka ehti ilmoittautua jo aiemmin. Mutta äh, vähät heistä.

6 thoughts on “Michael Arndt sai potkut

 1. Kingiähän on Dreamcatcherista ensisijaisesti syyttäminen. Ehkä olisi ollut parempi jättää Äpyn jenkkivastineeseen pohdinta siitä, että ”entäs jos Alien kuoriutuisikin sieltä mistä aurinko ei paista”. Ei sikäli, maksaisin aika paljon jos saisin olla kärpäsenä katossa tässä draamapommissa.

  Tosin kerrankin saatan epäillä, että JJ:llä on ollut syynsä: jos Arndt on Lucasin ohjeistamana tehnyt käytännössä Toy Storyn ärsyttämättömyysasteella varustetun lelumainoksen, ymmärrän hyvin, ettei ole sillä tiellä ollut jatkaminen. INB4 6edgy7me, jos muistellaan niin naiivilla 70-luvulla Warssi OLI vähän kulmikkaampi kuin lastenviihteeksi tuomittut avaruuspräiskinnät keskimäärin (ottaen huomioon esmes, että ennen ensimmäisen kolmanneksen kulumista päähenkilö pääsee katselemaan kasvattivanhempiensa savuavia luurankoja). Silti siinä ei ole mitään niin kovin järkyttävää, etteikö se silti viihdyttäisi kaikenikäisiä.

  Ymmärrän kyllä jossain määrin (sen ohella, että faniteoria ”Endorin holokaustista” ja ewokkien kuolemisesta sukupuuttoon Kuolontähti 2.0:n radioaktiivisen jätteen keskellä hykerryttää mieltä), että taloudellisesti riippumatonta imperiumiaan pakkomielteisesti rakentanut Lucas halusi maksimoida lelutuoton ja siksi Jedi ja Aavemainen Vaara (koska vaimo vei puolet Jedin jälkeen avioerossa) ovat lastenelokuvia. Mutta rivien välistä luettuna tämä viittaa siihen, että motivaationa ei ollut pelkästään raha ja Sithin koston sijaan sieltä on ollut taas tulossa (uuden isännän henkeen tosin sopiva) pelkästään taaperoita naurattava hupailu.

  Tässä vaiheessa pitää oikeasti ottaa realiteettitarkistus ja todeta, että toinen vaihtoehto on yksinkertaisesti, että projektissa on kiinni liian monta liian isoa egoa (Lucas, JJ, Kennedy, kuka Disneyn puolella onkaan nakitettu Mr. Mousen etuja ajamaan), että tämä voisi päättyä muuhun kuin katastrofiin.

  Kaksi vuotta ensi-iltaan, kamerat eivät rullaa, käsis on vaiheessa, casting auki, esituotanto kesken. Jopa vaikean synnytysprosessin läpikäynyt Sormustarukin pääsi alkamaan filmauksen kaksi vuotta ennen ensimmäisen osan ensi-iltaa.

  Joo-o, viimeaikaisista megaproduktioista Pacific Rim kyllä uudelleenkirjoitettiin useampaan otteeseen vielä kuvausten ollessa käynnissä, filmattiin käytännössä kahdesti, ja ensi-illan lykkäämisestä huolimatta jälki näkyy ja se on rumaa, etenkin ottaen huomioon että se vuotanut käsikirjoitus oli piljardi kertaa parempi (siitä huolimatta/johtuen, että se oli häpeilemätön EVA-plagiaatti, toisin kuin lopputuote). Toisaalta taas Avengers oli näennäisesti aivan yhtä vaiheessa kuin seiskaepisodi, tosin sen suunnittelu oli aloitettu jo seitsemän vuotta ennen ensi-iltaa, esituotantoa oli tehty jo muiden MCU-leffojen merkeissä, ja pääköörin castauksen kanssa oli lähinnä kyse nollien määrästä palkkashekissä (vrt. lakkokenraaliksi valitun Downey Jr:n johtama kapina, itken krokotiilinkyyneliä kun kahdeksannumeroinen summa jaetusta pääosasta on niin vähän että uhataan kävellä ulos koko produktiosta).

  Taas palataan siihen, että jonkun pitäisi jo jyrähtää, ja siitä palataan siihen, että kenelläkään ei ole tarvittavaa auktoriteettia, jos on koskaan ollutkaan.

 2. Vaikka Michael Arndt on minulle melkoinen arvoitus, en ole valmis näillä tiedoilla syyttämään häntä saagan lapsellistamisesta. Toy story 3 on koskettavampi ja aikuisystävällisempi elokuva kuin Lucasin prequelit – tai vaikkapa mainitsemasi Avengers ja Pacific Rim. Ja se sentään oli koko perheelle suunnattu megamenestysten jatko-osa, jonka pääosassa olivat leluhahmot. Vaikka Lucas olisi halunnut nähdä uuden trilogian lapsiystävällisenä (emmekä tiedä, halusiko), uskon, että Arndtilla olisi kyllä kykyjä tehdä aineistosta osiensa summaa parempi.

  Sen sijaan tuo egojen taiston teoria tuntuisi uskottavammalta. Mikä tahansa projektin suunta onkaan ollut, tai mikä tahansa se nyt on, on selvää, että vääntöä siitä on ollut. Jos olet oikeassa ja kyse on uuden trilogian naiiviustasosta, on totta kyllä ihan turvallinen veikkaus, että Lucasin alullepanema ja Arndtin kehittelemä suunta tuskin ainakaan oli se aikuisempi.

  Mitä tulee Unensieppaajaan, niin kauhunsekaisten muistikuvieni mukaan siinä oli pielessä moni muukin asia kuin juoni. Mutta totta, Kingiähän kakkahirviöistä on syyttäminen.

 3. Päivitysilmoitus: Arndtin jälkeen Whitta: Joku vaihtoi taas käsikirjoittajan | Tähtien jatkosota

 4. Päivitysilmoitus: Taas kävi ovi: Josh Trank ei ohjaakaan spinoffia | Tähtien jatkosota

 5. Päivitysilmoitus: 20 asiaa, jotka putosivat pois The Force Awakensista | Tähtien jatkosota

 6. Päivitysilmoitus: Näin syntyi The Force Awakens | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s