Myös Rogue One sai jo teaserin (tai no): Star Wars kohtaa Zero Dark Thirtyn

Sattuivat Suomen vaalit (ja niihin liittyvät siviiliammattini pitkät työpäivät sanomalehden toimituksessa) väliin, joten en ole ehtinyt kirjoittamaan lisää The Force Awakensin toisesta teaserista ja muista Anaheimin Star Wars Celebration -messujen Episodi VII -uutisista. Palaan niihin vielä.

Tähän väliin kuitenkin muutama nopea sananen Rogue Onesta. Sillä niinhän kävi, että (poliittisiin päiviin liittyvää lainausta hyödyntäen) pyytämättä ja yllättäen Celebration-yleisö sai eteensä teaserin myös ensimmäisestä standalone-elokuvasta.

Tai no, teaserin ja teaserin.

Alle minuutin mittaisessa, ILM:n tekemässä pätkässä ei ole sekuntiakaan todelliseen elokuvaan kuvattua materiaalia. Kamera kulkee viidakon yllä, ja vain yksinäinen tuttu alus taivaalla vie kuvan pois luontodokumenttikuvastosta…kunnes pilvet muodostavat Kuolemantähden siluetin. Ääniraidalla kuullaan Ben Kenobin tuttua muistelua A New Hopesta:  ”For over a thousand generations the Jedi Knights were the guardians of peace and justice in the old Republic. Before the dark times. Before the Empire.”

Toisin kuin The Force Awakensin teaseria, jota katsottiin 88 miljoonaa kertaa ensimmäisen vuorokauden aikana, Rogue Onen teaseria ei ole julkaistu virallisesti netissä. Suttuisia kopioitakin on yritetty poista Youtubesta – yksi versio löytyy StarWars7Newsin linkin kautta. Hyvin mahdollisesti tämä viitteellinen pätkä oli vain pieni lahja Celebration-yleisölle, eikä sitä aiotakaan julkaista virallisesti. Ehkä sitä ei edes lasketa ”oikeaksi” teaseriksi?

Toki teaser tekee tehtävänsä: kiusaa, ja paljastaa konseptin. Kuolemantähti vihjaa siihen, mikä Celebrationissa vahvistettiinkin. Gareth Edwardsin ohjaaman ensimmäisen standalone-elokuvan aihe on tosiaan A New Hopen alkuskrollissa tiivistetty tarina: kuinka kapinallisjoukot voittivat ”ensimmäisen suuren voittonsa Imperiumia vastaan” ja varastivat ensimmäisen Kuolemantähden suunnitelmat. Felicity Jones näyttelee kapinallissotilasta, mutta sitä ei paljastettu, onko hahmo uusi vai jostakin tuttu. Periaatteessa on yhä mahdollista (vaikkei todennäköistä), että hahmo olisi jopa Leia.

Tämäkin tarina on kerrottu eräitä kertoja vanhassa expanded universessa, mutta uusi kaanon kertoo sen nyt uudelleen. Mikäpä siinä – vaikka se nyt sitten tarkoittaakin, etteivät standalone-elokuvat olekaan yksiselitteisesti ”hahmoelokuvia” saati ”origin-storyja”, kuten alkuperäiset suunnitelmat kuuluivat. Celebrationin paneelissa (jota ei lähetetty nettiin; läsnäolleiden kertauksia: StarWars7News, ClubJade, TheForceNet) nämä filmit kastettiinkin uudelleen ”Anthology-elokuviksi”, joka valitettavasti tuntuu ainakin minusta kankealta, byrokraattiselta otsakkeelta.

Ohjaaja Edwardsin mukaan Rogue One painottaa temaattisesti jedien poissaoloa, kuten teaseriin valittu repliikkikin tekee. Valinta tuo mieleeni Tarun sormusten herrasta klassisen kotimaisen takakansitekstin: ”Kun maailman mahtavien silmät ovat muualla, joutuvat pienet ja hiljaiset tekemään sankaritöitä”. Kun rauhaa ylläpitäneet hyveelliset jedit ovat poissa, karkeiden kapinallisten on sodittava. Vähintäänkin mielenkiintoinen on Edwardsin ”vaikutelista”: Saving Private Ryan, Black Hawk Down ja Zero Dark Thirty. Näiden perusteella luvassa olisi pääsaagaa realistisempaa ja rankempaa sotakuvausta. Mielenkiintoista, jos näin todella on. Mukanahan tosiaan on jo muun muassa Zero Dark Thirtyn kuvaaja.

Mutta niin mielenkiintoista kuin tämä kaikki on, suoraan sanoen olisimme minusta selvinneet ilman tuota teaseria. Ensinnäkin: en oikein tykkää videoista, jotka esitetään jossakin, mutta joita ei haluta esittää koko maailmalle. Koska Celebrationissa sai kuvata (vaikka TFN:n kattavan livetwiittauksen perusteella nimenomaan Rogue One -teaserissa se kiellettiin), oli selvää, että suttuiset kopiot leviävät nettiin. Olisi siksi ollut minusta parempi, että teaser olisi julkaistu reilusti nettiinkin – ja jos se taas jätettiin tekemättä siksi, että vähäinen anti olisi vain aiheuttanut pettymyksen aallon suuren yleisön silmissä, miksi video piti näyttää juhlakansallekaan? Konseptin selittäminen ja parin luonnoskuvan näyttäminen olisi ajanut aivan saman asian.

Erikseen en innostu teaseriin valitusta repliikistä. Sehän on nimittäin jo kertaalleen käytetty Star Wars -teaserin avauksena: Revenge of the Sithin yhteydessä. Vanhan idean toistaminen ei tunnu hyvältä valinnalta elokuvaan, jonka on tarkoitus olla uuden ladun avaus.

Rogue Onen kuvaukset alkavat kesällä ja elokuvan ensi-ilta on joulukuussa 2016.

9 thoughts on “Myös Rogue One sai jo teaserin (tai no): Star Wars kohtaa Zero Dark Thirtyn

 1. Kaipa tuolla sitaatilla haettiin sitä, ettei jedejä ole auttamassa, mutta kierrätyksen välttämiseksi olisi voitu käyttää Tarkinin puheenvuoroa samasta aiheesta. Samalla olisi saatu itse Kuolontähteenkin viittaavia reploja sopivasti sieltä täältä leikkaamalla: ”The Jedi are extinct. Their fire has gone out of the universe. — No star system will dare oppose the Emperor now. — Fear will keep the local systems in line – fear of this battlestation.”

  Julkaisematta jättäminen tosin tukisi huhua siitä, että Paramount pelkäsi Rogue Onen sekoittuvan Mission Impossible: Rogue Nationiin ja vaati sopimusta, ettei Disney mainosta omaansa ennen heinäkuun ensi-iltaa. Huvittavaa kyllä, Disney oli ehtinyt julkaista nimensä ennen Paramountia…

 2. Päivitysilmoitus: Vielä kerran Celebration | Tähtien jatkosota

 3. Päivitysilmoitus: Taas kävi ovi: Josh Trank ei ohjaakaan spinoffia | Tähtien jatkosota

 4. Päivitysilmoitus: Rogue One: Kuvaukset alkoivat, keitäköhän kuvataan? | Tähtien jatkosota

 5. Päivitysilmoitus: The Force Awakensin jälkeen: Marvelin mallin merkit | Tähtien jatkosota

 6. Päivitysilmoitus: Rogue One teaser: ”Minä kapinoin” | Tähtien jatkosota

 7. Päivitysilmoitus: Rogue One ei ole vaarassa epäonnistua – vaan keventyä | Tähtien jatkosota

 8. Päivitysilmoitus: Rogue One, Schmogue One | Tähtien jatkosota

 9. Päivitysilmoitus: (Melkein) kaikki Rogue One -trailerit, klipit ja featurettet | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s