Kolme hahmoa maskien takaa

Star Wars Day, May the Fourth Be With You. (Ehdin postata tämän juuri oikean vuorokauden puolella.)

Netti on juuri nyt täynnä reippaita SW-merchandise-tarjouksia niistä kiinnostuneille, mutta niistä viis. (Valitettavasti paras tarjous, SW.comissa ilmaiseksi katsottavissa oleva Rebelsin ykköskausi, ei näy tänne pohjolaan asti.) Tässä blogissa olen tarjouksia enemmän kiinnostunut elokuviin liittyvistä uutisista. Vanity Fair sai kunnian julkistaa itsensä Annie Leibovitzin valokuvien myötä kolme The Force Awakensin pitkään huhuttua casting-uutista. Sekä, hmm, JJ Abramsin suunnitelman tappaa Jar Jar Binks elokuvien välissä. (En vastusta.)

Tämä kirjoitus ei spoilaa, sillä tämän tason hahmotiedot ovat julkistuksen myötä avointa tietoa.

adamdriver

Ensimmäinen naamio: uutta pahista Kylo Reniä näyttelee Adam Driver. (kuva: dtstuff9, CC BY-SA 2.0)

Ensinnäkin: Episodi VII:n pahista Kylo Reniä näyttelee kuin näytteleekin Adam Driver. Näinhän arveltiin jo kauan ennen kuin hahmosta tiedettiin nimeä tai ulkonäköä, mutta totta tosiaan, tätä ennen sitä ei oltu julkistettu. Vielä pari viikkoa sitten Celebration Anaheimissa, jossa Daisy Ridley, John Boyega ja Oscar Isaac esiintyivät faniyleisölle ensimmäisen kerran SW-näyttelijöinä, ohjaaja Abrams toppuutteli puhumasta muista uusista hahmoista, viitaten tuleviin kuukausiin ”riittävänä aikana” seuraaville paljastuksille.

Driverin valinnasta uuden trilogian avausosan näkyvimmäksi pahikseksi (Kylo Ren näyttäisi olevan esimerkiksi lelupakkauksissa episodi VII:n kasvot samaan tapaan kuin Darth Maul oli episodi I:n) minun on enää tässä vaiheessa vaikea keksiä uutta sanottavaa, koska niin selviö se on ollut jo pitkään. Pidin ja pidän valinnasta: Adam Driver kuuluu sukupolvensa kiinnostaviin näyttelijöihin, eikä ole millään tavalla itsestään selvää, miten hän tulkitsee pahaa hahmoa – mikä on siis kehu. Hyvä kuitenkin, että casting-vahvistus on nyt viimein pois tieltä. Nyt kun tiedämme, kenen kasvot Kylo Renin maskin alla odottavat, voivat spoilereita vähemmänkin seuranneet keskittyä pohtimaan, millainen hahmo maskiin kätkeytyy. Minä olen kirjoittanut aiheesta aiemmin parikin kertaa, mutta varoitan spoileriherkimpiä, että noissa kirjoituksissa käsittelen järeähköjä juonihuhuja.

lupitanyongo

Toinen naamio: vielä tuntematonta motion capture -hahmoa Maz Kanataa näyttelee Lupita Nyong’o. (kuva: aphrodite-in-nyc, CC BY 2.0)

Seuraava Vanity FairpaljastusLupita Nyong’on hahmo on kuin onkin motion capture -tietokonehahmo. Hahmo, jonka huhuja seuraavat ovat tähän asti tunteneet koodinimellä ”Rose”, sai samalla (hyvin starwarsmaisen) nimen: Maz Kanata. Hahmo näyttää Leibovitzin taatun tyylin potrettien kuvatekstien perusteella emännöivän linnaa, jossa asustaa joukko piraatteja. Piraateista on kyllä kuultu huhuissa tässäkin blogissa, mutta minulta on mennyt ohi, jos ”Rose” on huhuissa mainittu rosvojoukon johtajana. Saa nähdä, onko tästä kyse, mutta näin meille nyt väitetään!

Olen tässä blogissa kirjoittanut aiemminkin tyrmistyksestäni siitä, että Nyong’o näyttelee cgi-hahmoa. Kieltäydyin pitkään uskomasta tätä huhua yksinkertaisesti siksi, että se tuntui järjettömältä. Pystyn toki ymmärtämään ja kannattamaankin sitä, että cgi-hahmojenkin näyttelijöiksi valitaan parhaat mahdolliset kyvyt, mutta pidän hyvin merkillisenä, että juuri Oscarin voittanut nuori nouseva tähti palkataan rooliin, jossa hänen kasvojaan peittää tietokonegrafiikka. Ihmettelen valintaa jopa Nyong’on uran kannalta…mutta minkäpä sille teen. Odotan kyllä mielenkiinnolla, millainen hahmo Maz Kanata on (Vanity Fair ei paljastanut hahmon ulkonäköä) ja kuinka Lupita Nyong’o rooliin upotetaan, mutta en voi olla ajattelematta, että mieluummin olisin sittenkin nähnyt Nyong’on elokuvassa omilla kasvoillaan.

GwendolineChristie2014

Kolmas naamio: ”kromitrooper” kapteeni Phasmaa näyttelee Gwendoline Christie. (kuva: Gage Skidmore, CC BY 2.0)

Kolmas hahmopaljastus oli ilmeisesti tarkoitus jättää printtilehteen, mutta näyttelijän lehti itse paljasti jo: nettijutussa kun kerrotaan Leibovitzin kuvanneen erityisesti Driveria, Nyong’oa – ja Gwendoline Christietä. Ja, jostain syystä, herra wookiee itse eli Peter Mayhew otti ja twiittasi kyseisen kuvan, kuvateksteineen kaikkineen. Siispä: kolmas VF-paljastus on (niin ikään huhujen jo kertoma) fakta, että Christien hahmo on teaser II:n ”kromitrooper”, ja hahmon nimi on kapteeni Phasma.

Tämä on mainiota: Gwendoline Christie on tiukka täti Tarthin Briennenä Game of Thronesissa, ja tiukkaa menoa lienee odotettavissa Phasmaltakin. Jälleen, emme oikeasti tiedä hahmosta juuri mitään, mutta olen aiemmin kirjoittanut odottavani Phasman olevan eräänlainen The Force Awakensin Boba Fett -hahmo. Huhujen puolelta voidaan muistaa, että tämän hahmon on väitetty olleen käsiksessä mies. Erityiseen haarniskaan pukeutuva stormtrooper on joka tapauksessa varmasti aivan erityinen stormtrooper, ja palan halusta tietää, mitä se erityisyys on.

Entä mitä ja keitä seuraavaksi? Niin, alkuperäisen casting-kuvan näyttelijöistä pimennossa ovat edelleen Max von Sydow, Andy Serkis ja Domhnall Gleeson. Huhuissa on kyllä tarjolla hahmot heille kaikille, ja tässä vaiheessa vaikuttaa siltä, että huhut ovat oikeassa näissä asioissa. Kaikille heille ei kuitenkaan ole vielä rooleja huhuissakaan: Pip Andersen, Crystal Clarke, Warwick Davis, Greg Grunberg, Christina Chong ja Maisie Richardson-Sellers. Kaikkien heidän pitäisi siellä jossain olla. Elleivät sitten jää leikkauspöydälle.

Mutta nämä siis iloisina uutisina. Näiden lisäksi käsissäni on kuitenkin toinen aihe, joka vaatii pikaista käsittelyä. Se on itse asiassa jo viikonlopun uutinen, ja se ei ole iloinen.

11 thoughts on “Kolme hahmoa maskien takaa

 1. Kommentoin lyhyesti kutakin.

  Kylo Ren: Huh. Minua ainakin helpotti tieto, että ilmeisesti hahmo ei sentään ole ihan suora Vaderin uudelleenlämmittely maskinsa takana, vaan hahmo on tätä, sanoisiko monisyisempi tai moniulotteisempi. Ilmeisesti kypärä on vain pelottava työasu. Ehkä Kylolla on vain se päässään tarpeeksi uskottavuutta First Orderin stormtroopereiden silmissä?

  Maz Kanata: Ajattelin samoin ensi kerran kuullessani Nyong’on roolista. Ihmettelin, miksi haaskata tuore Oscar-voittaja CGI:n taa. Mutta emmehän me oikeasti tiedä tästä hahmosta yhtään mitään. Roolihan voi olla vaikka kuinka herkullinen revittelymahdollisuus Lupitalle. Aivan ilmiselvästi tällä (sivu)hahmolla on paljon painoarvoa. Vaikka piraatti olisikin, hänellä voi olla jopa jonkin sortin mentorin rooli. Jos Kanata käyttää Voimaa (olisiko hänellä jopa jotain jeditietoutta – ellei hän ole voimallinen Voimankäyttäjä, ehkä hänellä on muuta tärkeää tietoa), hän voisi jopa olla jonkinlainen Sequel Trilogyn kevyt-Yoda tai ainakin Resistancen tärkeä liittolainen. En ihmettelisi, mikäli hahmo esiintyisi myös seuraavissa episodeissa. Hahmossa on oltava jotain erityistä, koska yhdentekevämpää CGI-sivuhahmoa voisi näytellä kuka tahansa. Nyong’on castaukselle on jokin syy. Aivan varmasti on.

  Captain Phasma. En voi olla ajattelematta, miltä tämä hahmo kuulostaa. En tunne Christien töitä ollenkaan, joten en osaa aavistaa kuinka hunajainen ääni kromitrooperilla oikein onkaan.

  • On second thought, ehkä Mazissa on jotain piirteitä niin Yodalta kuin Jabbaltakin. Piraatithan ovat kelmejä mutta symppiksiä, kuten siitä eräästä toisesta Disneyn miljoonafranchisesta tiedämme. Toivottavasti hahmo on Han Solon tuttuja, sopisi jotenkin kuvaan että Solo tuntisi tätä porukkaa.

   • No nyt tuli mieleen, että Kanata kuulostaa aika samalta kuin Katanga, eli se rosvolaivan kapteeni siinä eräässä täysin tuntemattomassa arkeologiseikkailuelokuvien ensimmäisessä osassa, jonka käsikirjoitti – niin, Lawrence Kasdan.

    • Erittäin hyviä huomioita! Erityisesti sen Vanity Fairin piraattien ryhmäpotrettin perusteella Mazissa tosiaan tuntuisi olevan sekä Yodan että Jabban piirteitä. Tai no, ne Yoda-piirteethän tulevat enemmän huhujen kuin VF-kuvien puolelta…

  • Kysymys siitä, miksi Kylo Ren pukeutuu maskiin, on minulle yksi tällä hetkellä kaikkein kiinnostavimmista. Uskon ja oletan, että syy on olemassa – siis jokin muu kuin ”it looks cool”. Taidan palata tähän erillisessä merkinnässä ehtiessäni.

   • Niin, vähän Palpatine/Sidious -tyyliinhän Kylolla voi olla hyvinkin ”normaali” elämä First Order -hommien ohella. Jos näin on, paljon riippuu siitä kuinka pitkälle tuo kuvio viedään ennen totuuden paljastumista kaikille.

    Ja kun Kylo murhaa krhm jonkun, suorittaako hän verityön maskihahmona vai omana itsenään? Tietääkö uhri edes, kuka murhaaja oikein on?

    • SPOILEREITA… no enimmäkseen spekulaatiota mutta varoitetaan kuitenkin

     Tavallaan olisi luontevaa, jos ”Kylo Ren” esiintyy tällä nimellä vain kun viettää kaksoiselämää omalla naamallaan – mielellään vielä loitollaan First Orderista ettei käy lipsahduksia – mutta maski päällä hän sitkeästi väittää olevansa Darth Vader: hänellä on Voima, jonkin sortin valomiekka ja alkuperäinen kärsinyt maski, ja aikalaisetkin muistavat varmasti hyvin että Vader viihtyi kypärän ulkopuolella tasan yhtä hyvin kuin Judge Dredd ja The Stig joten kukaan ei uskalla vaatia naamaa näkyviin. Tosin miksi Kylo tavoittelee nimenomaan Anakinin eikä Vaderin valomiekkaa on hyvä kysymys, paitsi siis jos joko galaksille on kerrottu että Anakin oli Vader – tai se Legendsin ”tietystä näkökulmasta” sangen osuva selitys, että Vader surmasi jedilapsia puolustaneen Anakinin. (Tietysti se on Kylon kannalta hyvä – joskaan ei höynäytettäville paljastettavissa oleva – käytännön syy, että Vaderin miekka jäi räjähtävään Kuolontähti Mk. 2:een.)

     Poissaolotkin selittyisivät sillä, että ”Vaderilla” ei tälläkään kertaa olisi mitään virallista asemaa komentoketjussa, vaan että hän tulee ja menee oman päänsä mukaan ja uusio-Imperiumissakin häntä totellaan joko kunnioituksesta tai pelosta aina silloin kuin paikalle sattuu. Ei ole sanottua, että Orderissakaan kaikki olisivat hirveän mielissään Vaderin paluusta, ottaen huomioon miten hyvin viimeksi meni kun kaksi viittahemmoa hillui Imperiumin johdossa omiaan säätäen. (Puhumattakaan siitä, että viiden sekunnin vieterillään oli vaarallisempi omille kuin vihollisille.)

     Mitä jos kapteeni Phasma itse asiassa jahtaa hänkin ”Vaderia” pysäyttääkseen hänet? Orderillekaan ei liene hirveän hyvää PR:ää että random uskonlahkon edustaja käy omiin tarkoituksiin napatun sotajoukon kanssa jyräämässä asutuskeskuksen vailla mitään järjellistä syytä, eikä siitä ole Jakkun tapaisen takapajulan tapauksessa edes pelkoa herättäväksi esimerkiksi (taatusti häikäilemätön Tarkinkin dissasi Dantooinen kohteena siksi, että se oli liian syrjässä, oli siellä kapinallisia eli ei).

  • Vielä omia hourailujani — Jos Maz osaa käyttää Voimaa, ja epämääräisissä huhuissa huttit ovat edelleen mukana, niin jospas viimein väännettäisiin lisää draamaa siitä, mitä Jabba aikoinaan tokaisi: ”I was killing your kind when being a Jedi meant something!”. Jabban bisneksiäkö tulivat useinkin jedit häiritsemään, hmmm? Vai onko taustalla joku isompikin huttien tuntema kauna kaikkia Voiman käyttäjiä kohtaan – tee siinä sitten ”reiluja” kauppoja toisen kanssa jos toinen osaa lukea ajatuksia?

   Phasmasta, näemmekö koskaan hänen kasvojaan, vai tuoko Christie rooliin vain äänensä ja kehonkielensä? Vaderillahan tämä oli käytännön pakko (”enemmän kone kuin ihminen”), Fettistä taas teki kulttihahmon nimenomaan (varmasti tietoisesti tehty) salaperäisyys plus oletettavasti palkkionmetsästäjällä on hyvä syy suojata identiteettinsä, ja perus-stormtrooperit nyt halutaankin näyttää kasvottomina vihollisina. Mutta tuntuisi vähän koomiselta, jos Phasma keskustelisi vaikka muiden upseerien kanssa, kaukana taisteluista, kypärä koko ajan päässään, koska hänen kuitenkin halutaan selkeästi erottuvan joukosta.

   Mielenkiintoista sinällään, Poe Dameron nähdään roikkumassa harmaan uudenmallisen T-70 X-Wingin kyljessä jollaista hän trailerissakin lentää, aiemmassa provokuvassa hän marssii mustan, klassiseksi T-65 tyyppiseksi spekuloidun X-Wingin edessä. Kuuluuko se musta siis edes hänelle, vai ammutaanko se alas elokuvan alkupuolella, vai onko musta X-Wing sittenkin Kylo Renin ”siviiliminän” (heh) alus?

 2. Päivitysilmoitus: Pimeydestä nousee Snoke | Tähtien jatkosota

 3. Päivitysilmoitus: Episodi VII -hahmot: Kohta piilossa on enää Gleeson | Tähtien jatkosota

 4. Päivitysilmoitus: Kuka Luke Skywalker ei ole The Force Awakensissa | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s