Taas tarjolla: Huhuja Kenobi-elokuvasta vuodelle 2020

Solon maailman ensi-ilta oli viime yönä Yhdysvalloissa, ja sen suomalaiseenkin ensi-iltaan on enää vain 12 päivää. Paljon voisi siis sanoa Solostakin, mutta samaan aikaan pintaan kuplii kaikenlaista muutakin kiinnostavaa. Esimerkiksi Nerdist skuuppasi punaiselta matolta Jon Favreaun kertomassa, että hänen kipparoimansa näytellyn Star Wars -sarjan ajoitus olisi seitsemän vuotta Endorin taistelun eli Jedin paluun jälkeen ja että siinä (oletettavasti pää)rooleissa olisivat uudet hahmot.

Mutta nyt en mene mihinkään näistä, vaan tarjoilen päivityksen viime vuorokauden sisällä jälleen nousseen supinaan Obi-Wan Kenobin omasta elokuvasta.

Tällä kertaa asialla on fanisivu Fantha Tracks, jonka mukaan Kenobi-elokuvan esituotanto olisi jo käynnissä. Fantha Tracksin lähteen mukaan ohjaaja ja kirjoittajatiimi olisivat työskennelleet projektin parissa viime vuodesta lähtien, ja nyt sen pariin olisivat siirtyneet esituotannon luonnostaiteilijat, mallinrakentajat ja storyboard-taiteilijat. Lähteen mukaan Lucasfilmin väkeä siirtyy tämän projektin puolelle episodi IX:n tuotannon edetessä tämän vuoden aikana (ysin kuvaukset alkavat kesällä). Kenobin pääkuvaukset alkaisivat huhtikuussa 2019 ja ensi-ilta olisi vuorossa joulukuussa 2020.

Tämä kaikki kuulostaa täysin loogiselta, ja juuri näin täytyy ehdottomasti tapahtua, jos Lucasfilm aikoo täyttää jo vuosia sitten lupaamansa vuoden 2020 standalone-elokuvan slotin. Yksittäisen tarinan filmaaminen siihen tuntuu luontevalta myös siksi, että vasta juuri The Last Jedin parista vapautuneen Rian Johnsonin tai toistaiseksi Game of Thronesin valtapeleissä askartelevien David Benioffin ja D.B. Weissin elokuvasarjojen avausosat eivät minun ymmärrykselläni voi mitenään ehtiä vielä vuoteen 2020.

En itse ylläty vähääkään, jos Kenobi-elokuva julkistetaan virallisesti piankin Solon jälkeen. Mutta ennen kuin merkitsette päivää kalenteriin, ottakaa toki huomioon tämä.

Asiahan on siis niin, että Kenobi-elokuvan suunnitteluakaan ei ole koskaan julkistettu. Se elokuva, jota ohjaaja Josh Trank ja kirjoittaja Simon Kinberg valmistelivat tähtäimessään ensi-ilta tänä vuonna, on sittemmin eri lähteistä summaten lähes varmistunut Boba Fettin sooloksi, ja se projekti näyttää siirretyn kokonaan hyllylle. Alunperin vuoden 2018 standalone-elokuvan piti siis olla Boba Fett ja vasta vuoden 2020 elokuvan Solo, joka siirrettiin aiemmalle julkaisupaikalle.

Vaikka Lucasfilm on tosiaan julkistanut Johnsonin sekä Benioffin ja Weissin suunnittelevan kokonaisia elokuvien sarjoja, joiden ensi-ilta on vielä kaukana tulevaisuudessa, vuoden 2020 hankkeesta ei ole pukahdettu mitään vuosiin. Tietomme siitä, että Lucasfilmiltä olisi luvassa spinoffeja vuorovuosin episodielokuvien kanssa vuosien 2015-2020 aikana, periytyy ylipäätään kauas Lucasfilm-kauppojen jälkeisiin aikoihin, ja sen jälkeen on totisesti tapahtunut paljon. Hollywoodin nykyisen jatko-osaperspektiivin ja Lucasfilmin oman tiedotusstrategian huomioiden olisi todellakin voinut kuvitella, että vuoden 2020 ensi-ilta olisi vahvistettu sijoittajille jo hyvän aikaa sitten. Kun kerran näillä kauaskantoisilla (ja lukuisista ohjaaja- ja kirjoittajavaihdoksista päätellen suorastaan uhkarohkean ennenaikaisilla) julkistuksilla halutaan kerran pitää yllä vaikutelmaa suurista suunnitelmista, tuntuu nurinkuriselta, että niiden väliin olisi ilmestymässä paljon lyhyemmällä julkistusvälillä kokonainen elokuva.

Toisaalta samoista syistä tuntuu tällä hetkellä myös epätodennäköiseltä, että Lucasfilm aikoisi enää pitää välivuosiakaan. Ja tulihan Solokin suurelle yleisölle teattereihin kuin varkain, vain muutama kuukausi The Last Jedin jälkeen ja lyhyellä mainoskampanjalla.

Mutta vaikka virallisia tietoja ei ole ollut, ei huhuja Kenobi-elokuvasta ole puuttunut. Jo vuonna 2014 Cinelinx raportoi tekeillä olevan kokonaisen trilogian Obi-Wan-elokuvia, kaikki sijoittuen episodien III ja IV välisiin pimeisiin vuosiin. Sama väite on pulpahdellut esiin aika ajoin myöhemminkin, ja ideahuhuihin on liitetty monia muitakin Obi-Wanin läheisyyteen sopivia tuttuja hahmoja Luken ”sedästä” Owen Larsista pahiksiin Darth Mauliin ja mainittuun Boba Fettiin (joka voisi perustellusti kantaa kaunaa Obille isänsä Jangon kuolemasta).

(Tähän väliin mieto Rebels-spoiler, maalaa lukeaksesi: Maulin ja Obi-Wanin jälleenkohtaamisen tarina on sittemmin käsitelty tuossa animaatiosarjassa. Se olikin elokuvaa luontevampi ratkaisu – vaikka Maul palautettiin kanonisesti henkiin The Clone Warsissa jo kauan sitten, olen sitä mieltä, että aidosti suurelle yleisölle The Phantom Menacessa kuolleen hahmon tuominen takaisin valkokankaalle olisi ollut turhan hämmentävää.)

On helppo kuvitella Lucasfilmin valmistautuneen Obi-Wanin paluuseen jo vuosien ajan. Se on vielä pientä, että hahmo on nähty esimerkiksi Star Wars -sarjakuvissa. Prequelien Obi-Wan Ewan McGregor itse kun käväisi The Force Awakensin Voima-näyssä kuiskaamassa (audiotekniikalla yhdessä Alec Guinnessin kanssa!) sanat ”Rey, these are your first steps”. McGregorin huhuttiin eräässä vaiheessa näyttäytyvän seuraavassa episodissa The Last Jedissä kasvoillaankin Voima-haamuna, mutta sen ensi-illan jälkeen Johnson on kiistänyt, että Yodan sijaan Luken luo olisi koskaan aiottu lähettää Kenobia – juuri siksi, että sarjan sisällä Mark Hamillin näköisen Luken luona tulisi vierailla Guinnessin näköisen eikä McGregorin näköisen Kenobin. Ovelasti tästä voisi tosin ynnäillä, että ehkäpä McGregor-Kenobin vierailu Reyn luona episodi IX:ssä ei olisikaan ongelmallista – ja asioista perillä oleva Star Wars -journalisti Anthony Breznican onkin tarjoillut pöytään huhun, että Obi-Wan-elokuvaa ei olisi vielä julkistettu juuri siksi, että hahmolla halutaan ennen omaa elokuvaansa tehdä jotain episodi IX:ssä…

Kaikkiin Obi-Wan-huhuihin liittyy joka tapauksessa olennaisesti se tieto, että kaikki tietävät Ewan McGregorin olevan

 1. oikean ikäinen näyttelemään vanhentunutta Obi-Wan Kenobia
 2. Star Wars -fanien rakastama Obi-Wan Kenobi, monien muistoissa ”paras pala prequeleja”
 3. ehdottomasti halukas palaamaan rooliin.

Esimerkiksi vuonna 2016 McGregor melkein tunnusti Colliderille (koska ei kiistänyt) keskustelleensa asiasta Lucasfilmin pomon Kathleen Kennedyn kanssa ja viittasi jopa trilogia-huhuun. Suosikkini on kuitenkin McGregorin lausuma samana vuonna Total Filmille, jossa näyttelijä sanoi ”ohjaajaystävänsä” käyneen tarjoamassa Lucasfilmille omaa ideaansa Kenobi-elokuvaksi.

Kukahan tuo ohjaajaystävä mahtaisi olla? No, ainakin tästä pääsemme kaikkein uskottavimpaan Obi-Wan-elokuvahuhuun, sillä se käsittelee brittiohjaaja Stephen Daldrya (en tiedä, ovatko Daldry ja McGregor ystäviä, mutta ns. piirit tietäen he hyvin voisivat olla). Hollywood Reporter – siis todellakin Hollywood Reporter, joka ei todellakaan ole mikään epämääräinen huhusivu – uutisoi viime vuoden elokuussa, että Daldry (Tunnit, The Reader) oltaisiin palkkaamassa Obi-Wan-elokuvan ohjaajaksi. Verkkaisten tyylidraamojen ohjaaja Daldry olisi yllätysvalinta – joskin myös taas yksi länsimainen keski-ikäinen valkoinen mies lisää – mutta ajankohta todellakin täsmäisi siihen, että elokuvalle valittu ohjaaja olisi voinut aloittaa työnsä projektin parissa viime vuoden loppupuolella.

Omasta mielestäni Obi-Wan-elokuva on koko ajan tuntunut itsestäänselvältä suurelta osin juuri nimiroolin näyttelijän takia. Pidän kyllä Kenobista hahmonakin (ja myös hahmona Kenobi on yksi niistä, joita Lucasfilm on aivan varmasti katsonut ensimmäisenä sillä silmällä standalone-tarinoita miettiessä), mutta jos McGregor ei olisi käytettävissä, emme mielestäni mitenkään erityisesti tarvitsisi Kenobi-elokuvaa.

Mutta koska hän on, McGregor ansaitsee päästä viimein näyttelemään Kenobia hyvässä tarinassa – ja me fanit ansaitsemme saada nähdä hänet sellaisessa. Luonnollisesti asiaa auttaa se, että noin parikymmentä vuotta episodien III ja IV välissä ovat ehdottomasti kyllin pitkä aika sijoittaa Kenobi moniinkin seikkailuihin. Eikä asiaa varmasti yhtään haittaa, että kyse on juuri siitä Imperiumin valkoisten haarniskojen ajasta, johon Lucasfilm on niin mielellään sijoittanut lähes kaikki muutkin tähänastiset Disney-vuosien projektinsa lippulaiva-episoditrilogiaa lukuunottamatta. Kenobi-elokuva sijoittuisi tietenkin ainakin osittain Tatooinelle, joka sekin iskisi miellyttävästi tärkeään nostalgiasuoneen. Ah, niin, ja vähintäänkin pieneen rooliin voisi tietenkin poimia mainitun Owen Larsin, jonka prequel-näyttelijä Joel Edgerton on sopivasti kasvanut isompien roolien saappaisiin – ja joka niin ikään on kertonut haluavansa palata Star Wars -maailmaan.

Kun vielä huomataan, että McGregor oli eilen kunniavieraana paikalla eilisessä Solo-ensi-illassa, tekee itsenikin mieleni kirjata Kenobi: A Star Wars Story kalenteriin joulukuulle 2020. Kuten sanottua, en ylläty siitä uutisesta vähääkään. Mutta uutinen se ei siis vielä ole – vaan edelleen vasta huhu.

11 thoughts on “Taas tarjolla: Huhuja Kenobi-elokuvasta vuodelle 2020

 1. Päivitysilmoitus: Solo voi todellakin johtaa jatkoon (mutta katsotaan nyt tämä ensimmäinen ensin) | Tähtien jatkosota

 2. Kuka sitten olisi pahis?

  Maul vs. Obi 2: Maul Harder on käytännössä poissuljettu.

  Tuskenin ryövärit? Siis ne jotka Obi-Wan karkoittaa pelkällä Viikon luontoääni -imitaatiolla? Tässä on lähinnä potentiaalia vääntää Chuck Norris -vitsit Obi-Wan vitseiksi. ”Hiekkaväki ei kulje jonossa salatakseen lukumääränsä Imperiumilta. He kulkevat jonossa salatakseen lukumääränsä Kenobilta.”

  Jabba? Miksi Jabba on hengissä jos joutui napit vastakkain Kenobin kanssa, kun jo Jedin paluusta nähdään, mitä käy kun sekalainen gangsterilauma saa edes puoliksi koulutetun jedin vieläpä liian monta liikkuvaa osaa -suunnitelman kera vastaansa? (Joo, Jabba kerskui Jedin paluun kirjasaattorissa ”I was killing your kind when being a Jedi meant something”, todisteiden edelleen puuttuessa alan vähitellen taipua sille kannalle, että tämä on joko retconnattu tai oli pelkkää normaalia taparikollisen uhoamista.)

  Nokitan yllätys-, tai ei siis välttämättä edes yllätysnimellä: Snoke. En nyt ole perehtynyt kaikkeen taustamateriaaliin, mutta ilmeisesti Snoke on tarpeeksi vanha muistaakseen Kloonisodat ja Tasavallan hajoamisen ja on kehitellyt suunnitelmiaan vuosikymmeniä. Hän viis veisaa Sitheistä mutta haluaa korruptoida Voimalle alttiit omiin tarkoituksiinsa. Jos Keisari kykeni aistimaan Luken galaksin halki (tosin vasta kun tämä alkoi käyttää Voimaa), kenties siihen kykenee joku muukin? Saattoihan olla, että Luke pystyi tiedostamattaan käyttämään Voimaa samalla lailla kuin isänsä ja Snoke nyt vain oli herkempi havaitsemaan nämä ja Tatooine oli lisäksi lähempänä Tuntemattomia alueita kuin Coruscantia. (Okei, wookiepedioin. Snoke oli tosiaan jo aiemmin tietoinen Lukestakin. Lisätodisteita.)

  Samalla selittyy myös Snoken arpi; vaikkei Obi luulisikaan tämän kuolleen, niin Snoke ottaa kuitenkin osumaa sen verran, että joutuu etenemään vahvasti selustaan päin rynnäköllä kohti Käpälämäkeä. Tietysti on vielä se, että Obi-Wan näyttää ja tuntuu ANH:ssa ikäistään vanhemmalta, eli ehkä syy ei ole pelkästään se, että aavikkoilma kuluttaa ihon ja hiukset, vaan että yhteenotto vei hänen elämänvoimiaan pysyvästi.

  Tämä olisi se joka lopullisesti ajaa Obi-Wanin ja Owenin (entistä pahempaan) välirikkoon: Obi-Wanin mielestä se, että Pimeän puolen käyttäjät metsästävät Lukea on syy aloittaa jedikoulutus välittömästi, Owenin mielestä se vain todistaa, että Luken pitää pysyä entistä enemmän piilossa ja vielä vähemmän tarvitaan epäilyksiä puoleensa vetävän ”Benin” vierailuja pojan luona, vaan se pikemminkin haittaa suojelua.

  Snoke toisi myös yhteyden uusiin episodeihin: Obi-Wan tietää Snoken kohdattuaan, että tuolla ulkona (halkoliiterin takana) on muitakin Pimeän puolen käyttäjiä kuin Palpatine, ja ei kuoltuaan vahdi ainoastaan Lukea, vaan muitakin Voimalle herkkiä yksilöitä. Mielten sotaa tuonpuoleisessa on käyty siis jo vuosikymmeniä, ja kuka Rey sitten onkaan, sekä Obi-Wan että Snoke ovat kamppailleet hänen sielustaan alusta asti, ja siksi(kin) Obin ääni puhuu tälle.

  • Komea idea! Isoin ongelma: Tekisikö Snoken käyttäminen ja Luken ja Reyn kohtaloihin viittaaminen Story-yksittäiselokuvasta melkein episodielokuvan?

   Yksittäisen Kenobi-tarinan kunnollisella uudella konnalla saisi aikaan ajamalla nimihahmon pois Tatooinelta pakottavan syyn vuoksi, esimerkiksi auttamaan ystävää hädässä tai pyyhkimään piiloon jotain Anakinin ja Padmen lasten kohtalon paljastavaa.

 3. Päivitysilmoitus: Sen erään hahmon paluu Solossa ja mitä se merkitsee | Tähtien jatkosota

 4. Päivitysilmoitus: Solon vaisun menestyksen takana on monta syytä, ja Lucasfilm pohtii niitä vielä tarkkaan | Tähtien jatkosota

 5. Päivitysilmoitus: Story-elokuvat joutuivat hyllylle, ja oikeastaan hyvä niin | Tähtien jatkosota

 6. Päivitysilmoitus: Boba Fett -elokuva on kuollut, kuten oli aiemminkin | Tähtien jatkosota

 7. Päivitysilmoitus: Disney+:n Star Wars -suoratoistosarjat: aikuisten juttu? | Tähtien jatkosota

 8. Päivitysilmoitus: The Mandalorianin kakkoskauden tähdet: se yksi vanha tuttu ja se toinen vanha tuttu, mutta myös se, jonka tähtiroolia onkin odoteltu | Tähtien jatkosota

 9. Päivitysilmoitus: Obi-Wan Kenobi -sarja kertoo, kuinka toivon vartija löytää uskonsa jälleen, ja se saattaa olla parasta Star Warsia pitkään aikaan | Tähtien jatkosota

 10. Päivitysilmoitus: Välitilinpäätös: Obi-Wan Kenobi -sarja on vain suoratoistopalvelun kuukausimaksun kokoista tarinankerrontaa, mutta sydän sillä on paikallaan | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s