The Force Awakens: Spekulaatio saa jatkua

The Force Awakensin nähtyäni ymmärrän paremmin JJ Abramsin ja Disneyn halua pitää elokuvan elementtejä salaisuutena mahdollisimman pitkään. Kun edellisessä merkinnässä pohdin sitä, kuinka ”hyvä elokuva” episodi VII oli, nyt siirryn saagan tarinankerrontaan – joten jos lukijoissa sattuisi olemaan joku elokuvaa vielä näkemätön, varoitan: nyt spoilaa.

kylo

Kylo Ren (Adam Driver): hahmo, josta saimme eräitä ensimmäisiä vastauksia.

Niin, on ymmärrettävää, että JJ halusi pitää Luke Skywalkerin piilossa elokuvan trailereista, koska ainoa hänen kasvonsa näyttävä kuva olisi ollut elokuvan loppukohtaus. Ja on selvää, ettei Reyn sukunimeä paljastettu ennen elokuvaa, koska ei sitä paljastettu itse elokuvassakaan. Itse asiassa luettelo kysymyksistä, joita fani jää miettimään The Force Awakensin lopputekstien pyöriessä, on hämmästyttävän yhteneväinen niiden kysymysten kanssa, joita moni mietti jo ennen elokuvaa, vaikkei olisi pahasti huhuista spoilaantunutkaan. Esimerkiksi:

 • Miksi Luke on pysynyt piilossa vuosia, eikä ole yrittänyt pysäyttää Ensimmäistä ritarikuntaa ja Kylo Reniä? Mitä hän on tehnyt poissaolonsa vuosina?
 • Mikä oikeastaan on galaksin tila: kuinka voimakas on Tasavalta, kuinka voimakas Ensimmäinen ritarikunta? Jos jälkimmäinen käyttää lapsina kaapattuja sotilaita ja tappaa vääräuskoisia siviilejä, onko se pikemminkin tosielämän Isisin kaltainen, uskonnollisten fanaatikkojen kauhulla alueitaan hallitseva terrorijärjestö, eikä lainkaan Imperiumin kaltainen ”oikea valtio”? Ja jos näin, mikä itse asiassa on se usko, jota Ensimmäinen ritarikunta tunnustaa?
 • Kuka tai mikä on tuon Ensimmäisen ritarikunnan Itsevaltias Snoke? Nähdäkseni kaikki vaihtoehdot ovat yhä avoinna Darth Plagueisista ihmemaaoz-maiseen jättimäisellä kuvajaisella alaisiaan pelottelevaan nukkemestariin.
 • Ketkä ovat Reyn vanhemmat, ja miksi hänet on jätetty Jakkulle?
 • Mikä on lopulta ”Herääminen”, joka on elokuvan nimessä asti? Reykö, joka ei kuitenkaan ole Snoken repliikin vaiheessa vielä koskenutkaan Voimaan? Heräsikö jokin muukin kuin Lucasfilmin tuotantokoneisto?

Emme tiedä. Ja mikä vielä yllättävämpää: näiden jo ennen elokuvaa pohdittujen kysymysten oheen The Force Awakens liittää oikeastaan vain yhden uuden kysymyksen (lukuunottamatta ilmeisiä ”Mitä tapahtuu seuraavaksi?” ja ”Kuinka sen-ja-sen-hahmon kävi?”): Mitä tapahtui Luken jedikoulussa, ja kuinka Ben (Solo? Organa? Skywalker?) tuli Snoken viettelemäksi?

Tuon yhden suuren salaisuutensa The Force Awakens muuten paljasti mielestäni tyylikkäästi, alleviivaamatta sen paljastuksenomaisuutta. Näin, vaikka mahdollisuudet ”I am your father” -tyyppiseen paljastushetkeen olivat olemassa: vaikka monet meistä olettivat Kylo Renin olevan Solo, ”varmana tietona” tämä ei käsittääkseni vuotanut minnekään, enkä ainakaan minä muista missään törmänneeni Ben-nimeen. Itse asiassa paljastus oli siksi yllättävänkin smooth: olihan jo kauan sitten huhuraportteja siitä, että elokuva ”kiusaisi” mahdollisuudella Luke Skywalkerista pimeällä puolella, ja etukäteen ”Onko Luke Kylo?” -spekulaatio netin vähemmän spoilaantuneissa jengeissä kiersikin. Siksi en olisi yllättynyt, jos elokuva olisi ensin antanut joidenkin katsojien uskoa mahdollisuuteen, että naamion sisällä tosiaan olisi Luke – kunnes kypärä lähtisi päästä Reyn kuulustelukohtauksessa. En silti ole pahoillani, ettei näin: myöhemmillä katsomiskerroilla tällaiset hämäykset tuntuvat aina vaivaannuttavilta.

rey-gun

Rey (Daisy Ridley): hahmo, jonka koin jo oppivani tuntemaan, mutta jonka historia kiinnostaa siksi yhä enemmän.

Se spekulaatio on nyt joka tapauksessa ulkona, mutta monet muut saavat jatkua, koska The Force Awakens käytti (ilkeästi kärjistäen) niin suuren osan ajastaan ikään kuin toteamaan sen saman, minkä trailerit ja etukäteishaastattelutkin. Tällä en tarkoita, että markkinointi olisi pilannut elokuvan, kuten en tarkoita sitäkään, ettäkö pitäisin lopputulosta huonona, vaan nimenomaan tätä minun ja monien muiden harrastusta spekuloida suuren saagan suurta tarinaa. Tämän blogin oheen perustamassani, yllättäen pirteästi tähän päivään asti jatkuneessa chat-keskustelussakin on pääosin pohdittu näitä ihan samoja juttuja, joita tosiaan useimpia pohdittiin jo ennen elokuvaa: Reytä, Snokea ja Lukea. Oletan, että monet näistä pohdinnoista elävät tästä episodiin VIII asti.

The Force Awakensissa on siten jonkin verran samaa vikaa kuin Pimeässä uhassa (kauhistus!): se on ennen kaikkea johdatus uuteen aikakauteen. Uutuus tuskin jää Pimeän uhan tavoin irralliseksi seuraajistaan – päinvastoin, episodi VIII voi jopa alkaa VII:n loppukohtauksesta, vaikka todennäköisemmin ei – mutta uuden trilogian kokonaisuuden näkökulmasta The Force Awakens tuo vasta päähenkilöt yhteen ja törmäyttää heidät ensimmäisen kerran pahan Kylo Renin kanssa. Loppukuva Luken ja Reyn kohtaamisesta toimii cliffhangerina, mutta samalla se ärsyttää juuri siksi, että se tuntuu kohdalta, josta uusi tarina kunnolla vasta alkaa.

Elokuvaa katsoessa tämä ei ole ongelma, koska The Force Awakens etenee niin kertakaikkisen sujuvasti, ja koska sekä katsojalla on niin mukavaa sekä uusien että vanhojen hahmojen parissa. Narratologian termein: The Force Awakensin tarina (se, mitä siinä tapahtuu) on aika köykäinen ja sitä paitsi lähes toisinto New Hopesta, mutta elokuvaa katsoessa se ei haittaa, koska sen juoni (se, miten tapahtumat seuraavat toisiaan ja miten tarina kerrotaan) toimii hyvin.

Mutta katsoessa The Force Awakensia seitsemäntenä osana pitkää sarjaa, tarinan heppoisuus onkin toisenlainen ongelma. Kirjoitinkin jo edellisessä merkinnässä siitä, että The Force Awakensista saattaa vielä tulla elokuva, josta fanit pitävät vähemmän kuin ei-fanit. Voin melkein jo kuvitella, kuinka kotisohvan tulevissa maratoneissa harmitellaan eräitä The Force Awakensin yksityiskohtia samaan tapaan kuin prequelien tyhmyyksiä. Se, että vastarintaliike ei muka kykene tulkitsemaan galaktisen kartan palaa ilman koko galaktista karttaa, tai se, että R2-D2 herää sopivasti elokuvan lopussa tuon loppupalan antamaan, ei ole kovin paljon fiksumpaa kirjoittamista kuin George Lucasin kömpelö ratkaisu saada nuori Anakin auttamaan jedejä antamalla ymmärtää, että huumekartellien ja salakuljettajien suosimalla Tatooinella yhdellekään rahanvaihtajalle eivät kelpaisi tasavallan rahayksiköt.

Osa näistä ongelmista johtuu JJ Abramsin yleispiirteestä elokuvantekijänä: mieluummin siistejä juttuja tapahtuu kuin järjen annettaisiin estää siistien juttujen tapahtuminen. Mutta osa voi johtua ikävämmin nimenomaan Lucasin vahvasta varjosta, prequelmaisuuden sairaalloisesta välttelystä. Siihen piikkiin panen esimerkiksi sen, että The Force Awakens tosiaan hämmentävästi jättää kertomatta, miten galaksissa oikeastaan isommin menee:  onko esimerkiksi superasettaan lataava Ensimmäinen ritarikunta niskan päällä kuten Imperiumi originaalitrilogiassa oli, vai onko se pikemminkin armeijaksi järjestäytynyt terroristiryhmä.

On hienovarainen linja, selitetäänkö kuviteltua maailmaa liikaa, liian vähän vai juuri sopivasti. Paljon yleisempi synti on selittää liikaa. The Force Awakens selittää sitä minusta hieman liian vähän. Ei siihen paljon olisi tarvittu: muutamat repliikit lisää ekspositiota esimerkiksi Han Solon, Leian tai Maz Kanatan suuhun, ja elokuva olisi asettunut paremmin suureen kuvaan siitä, mitä tapahtui kapinaliitolle ja Imperiumille sen jälkeen kun Endorissa juhlittiin. Mutta prequeleja syytettiin liiasta politiikasta, ja episodi VII:ää tehdessä oli selvästi päätetty väistää kaikkea, mistä prequeleja syytettiin.

Samalla mieleni tekee sanoa, että yksi prequelien perusteella vältelty asia saattoi olla suvantokohdatkin: episodit I-III kun jämähtelevät usein paikalleen, ja The Force Awakens todellakaan ei. Huomaan toivovani, että luvassa olisi vielä bluraylle myös leikkaus, johon todennäköisesti kuvattuja hengityshetkiä olisi palautettu – elokuvasta oli pudotettu pois jopa huhuraporttien perusteella eniten odottamani kohtaus, jossa Kylo Ren käy tyhjässä Millennium Falconissa ja istahtaa vielä kerran isänsä tuoliin. Mitään massiivista special editionia en kaipaa: viisikin minuuttia lisää ilmaa sinne tänne ripoteltuna voisi tehdä ihmeitä.

leia

Leia Organa (Carrie Fisher): hahmo, jonka olisin suonut puhuvan elokuvassa enemmänkin.

Jälleen mieleni tekee tarkentaa, että tämä ei tarkoita, ettenkö olisi pitänyt näkemästäni. Kyllä pidin (molemmilla tähänastisilla kerroilla). Pikemminkin tämä tarkoittaa sitä, että The Force Awakens asettuu Star Wars -jatkumoon siinäkin, että se ei suinkaan ole elokuva, josta fanit eivät löytäisi kritisoitavaa – ja että se, kaikkien edeltäjiensä tavoin, jättää avoimia kysymyksiä sekä juonestaan että siitä, millainen elokuva olisi vaihtoehtoisesti voinut olla.

Pohjimmiltaan esimerkiksi minä haluankin Star Warsini juuri sellaisina.

13 thoughts on “The Force Awakens: Spekulaatio saa jatkua

 1. Ihan pian alamme kuulla huhuja Episodi VIII:n tuotannosta – ja ehkäpä esimerkiksi Marvel voi heittää bensaa spekulaatioihin ennen toukokuuta 2017. Elämme mielenkiintoisia aikoja, spoiler game jatkukoon!

  (Minusta FO on nimenomaan kuin terrorijärjestö, kaukaisen galaksin IRA tai ISIS. Imperiumimielisten fanaatikkojen yhteenliittymä, jota puppet master Snoke selvästi käyttää vain välineenä omien tarkoitusperiensä (sithien paluu?) edistämiseen.

 2. Minusta osuit naulan kantaan sanoessasi, että Force awakens on elokuva, josta ei-fanit todennäköisesti tykkäävät faneja enemmän.

  Sitten hieman asiaa itse elokuvasta. Viihdettä isolla V:llä ja huumori iski. Näyttelijät (sekä uudet että vanhat) ilmiömaisiä. Elokuva tosiaan kierrätti aika paljon aikaisemmista, mutta mitä sitten. Alkuperäinen trilogiahan ei matkinut yhtään mitään (huomaa sarkasmi).

  Olet oikeassa siinäkin, että jos alkaa oikein miettimään niin elokuvasta löytyy vaikka kuinka paljon vikaa ja epäloogisuuksia, mutta jos sen ei anna häiritä on se mahtava viihdepaukku. Ainoa suurempi valituksen aihe on rytmitys. Elokuva käytännössä juoksee itsentä läpi vetämättä henkeä ollenkaan. Ne lonkero-otukset rahtialuksessa olisi mielestäni voinut jättää pois ja käyttää aika pieneen hengähdystaukoon. Vai miten olisi pidempi director`s cut?

  Sitten vielä vähän toiveita tulevaisuudesta. Itse toivoisin, että Rey ei ole sukua Skywalkereille. Reyn laittaminen Luken tyttäreksi olisi todella pliisu ratkaisu, eikä Kylo Renin siskokaan olisi paljoa parempi (vaikka loisikin tensionia tuleviin kohtaamisiin). Rey Random olisi minusta siis kaikkein passelein ratkaisu, mutta toiveeni lienee turha. Viitteitä siitä, että Rey on Skywalker on sekä leffassa että sen ulkopuolella vähän liikaa (tuottaja Kennedyn sanat Star warssista Skywalkereiden perhesaagana).

  • Minusta elokuvan lopussa vaihdetut katseet ovat niin paljonpuhuvia, että jollei Rey ole {spoiler} tytär, minä lähden Dagobahille vetämään Yodaa korvasta. Netti on pullollaan mukamas ihan varmoja todisteita Leian ja Hanin suuntaan, mutta kyllä niille vielä nauretaan sitten toukokuussa 2017.

   • Tismalleen niin. Lisäksi parista kohtauksesta on selkeästi nähtävissä, että Han ja Leia tietävät Reystä ehkä enemmän kuin Rey itsekkään.

 3. Päivitysilmoitus: 20 asiaa, jotka putosivat pois The Force Awakensista | Tähtien jatkosota

 4. Isolla fällä kirjoitettava fani-ihannointini VIII:n juonikuvioista, joka ei koskaan tapahdu mutta joka oikein tehtynä tekisi leffasta V:stakin paremman:

  Rey kääntyy pimeälle puolelle ja Snoke korvaa Kylo Renin hänellä.

  Tämä olisi minusta ultimate käänne molempien hahmojen kaaressa ja toisi vähän lisää ”I am you father” -tyyppistä potkua koko saagaan. Mielestäni VII:n lopun taistelussa Reyn ylimielisyys kuultaa aika voimakkaasti läpi, ja koko maan vajoaminen hahmojen välillä jättää aika voimakkaan ”what if” -fiiliksen kohtaukseen. Kylo Ren taas pyrkii selvästi kaikilla toimillaan olemaan riittävän hyvä, korvaten Hanin (jota kohtaan oleva kauna täytyy olla jostakin pettymyksen tunteesta lähtöisin) Snokella ja pimeällä puolella yrittäessään todistaa isähahmolleen olevansa riittävän hyvä (Luke on mahdollisesti vihjannut että Ben ei ole niin vahva kuin kuvittelee, ja tästä seurasi tuo koko massasurma?). Elikäs:

  Rey etenee kouluttautumisessaan niin että kura roiskuu ja ylimielisyys hiljalleen kasvaa. Pahikset tekevät pahuuksiaan ja jossain välissä tulee V:n tyyppinen mahdollisuus astua suoraan leijonan luolaan (voi kun tämä olisi Korriban), ja Rey tietenkin tarttuu syöttiin ja ajattelee hoitavansa koko pahuuden pois tieltä -samalla hetkellinen otto-isä (tai oikea, ihan miten vain) saisi hänelle kuuluvan koston.
  Noh, Snoke huomaa tuon kytevän ylimielisyyden ja manipuloi Reyn pimellä puolelle ja hylkää Kylo Renin samalla. Tämä olisi murskaava isku kakaran omakuvaan ja sieluun, ja jättäisi hänet totaalisen yksin oman kykenemättömyytensä kanssa. Fade to black sekä kankaalla että sieluissa. Jos lisäpontta halutaan niin Rey voi tappaa pelastusyritykseen tulevan Luken, jolloin galaksissa on kaksi gray zone -voimankäyttäjää koko trilogian loppua varten.
  Tämän koko roskan voisi sitten lopettaa IX:ssä siten, että Kylo Ren ja vastarinta lyöttäytyvät yhteen Reyn pelastamiseksi, Ren ja Rey angstaavat hieman siitä että molemmat ovat käyneet sekä valossa että pimeässä ja loppu tulemana olisi ”harmaa voima,” eli totuus siitä, että kukaan ei ole täysin hyvä eikä täysin paha vaan elämässä on harmaita alueita.

  Tähän voi liittää mitkä versiot tahansa Renin ja Reyn sukulaisuudesta tai ei-sukulaisuudesta, Snoken henkilöllisyydestä (joka toivottavasti on ihan vain Snoke ilman lisäkortteja) ja siitä, kuka lopulta säilyy hengissä/kääntyy/pariutuu. Mutta tuon ylimielisen hyvän käännyttämisen ja Sith-uskoon kuuluvan pettämisen kun pieni fani saisi niin onnesta kiljuisin. Ottaisin itse asiassa mieluiten ihan suoran aivopesun, eli Rey ei oikeasti ole pahis vaan Snoke vaan on tosi hyvä aivopesemään/mind trick-aamaan, jolloin tuo Reyn tuntema tuska ja syyllisyys olisivat vielä voimakkaammat.

  Hyvänä kakkosena ja vähemmän synkeänä vaihtoehtona otan lievemmät pimeä puoli -kokeilut siten, että Luke on tietoinen tästä ”harmaan puolen” tärkeydestä ja siitä, että tasapaino edellyttää kahta vastakkaista voimaa. Mutta kyllä tuollainen kunnon antiikkinen tragedia olisi poikaa 🙂

  Loppukommenttina Reyn vanhempiin liittyen: Itse pidän vaikeauskoisena sitä, että Luke, aavikko-orpojen kuningas, tietoisesti lähettäisi oman lapsensa vielä huonompiin oloihin aavikko-orvoksi. That is what we call bad parenting. Reyn tulisi myös VII:n kohtauksen perusteella muistaa Luke viimeistään hänet nähdessään, joten tuon cliffhangerin paljastaminen vasta VIII:n alussa olisi vain ihan suoraa kettuilua.

  • Hurja kuvio olisi tuo! Epätodennäköinen, kuten sanot, mutta hurja.

   Ehkä pienemmässä mittakaavassa kuitenkin jopa mahdollinen? Tappajaksi Reytä tuskin käännetään, mutta hyvän ja pahuuden harmaudesta tässä trilogiassa saisi kaikin mokomin minustakin olla kyse. The Force Awakensinkin alussa viitattiin taas uusin tulkinnoin vanhaan ennustukseen: että ilman jedejä Voima ei muka olisi tasapainossa. Mutta olisihan se epätasapainossa silloinkin, jos sitä käytettäisiin vain yhdellä, virallisen jediviraston hyväksymällä tavalla!

 5. Päivitysilmoitus: George Lucasin katkera kausi | Tähtien jatkosota

 6. Hujoppi-Snokesta minulle tuli vain mieleen ESB:n Keisari-hologrammi samalla hetkellä kun hahmo paljastuikin holoksi. Meinaan, että Palpykin tykkäsi käyttää jättikokoista kuvaa viestinnässään samalla kun kaikki muut saivat tyytyä pikkukuvatuksiin.

  Tai no, Palpatinen jättikuva nähtiin Imperiumin vastaiskussa oikeasti ja loput viittaukset ovat EU:sta (Thrawn-trilogia, Dark Empire).

 7. Päivitysilmoitus: Episodi VIII: Mitä kuvataan? | Tähtien jatkosota

 8. Päivitysilmoitus: The Force Awakens -bluray tulee – mutta myöhässä | Tähtien jatkosota

 9. Päivitysilmoitus: Mitä odottaa kun odotat The Last Jediä, osa 1: Mitä alkuteksti sanoo | Tähtien jatkosota

 10. Päivitysilmoitus: The Last Jedin romaaniversio ei ole kovin hyvä (mutta kiinnostava se on toki) | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s