The Force Awakens -bluray tulee – mutta myöhässä

Ensi viikolla se ilmestyy: The Force Awakensin kotiteatteriversio, dvd ja bluray. Nettitietojen mukaan jotkut onnekkaat ovat saaneet kappaleensa yhdysvaltalaisista kaupoista jo eilen perjantaina.

Mutta näin siis tosiaan Yhdysvalloissa. Jostain syystä The Force Awakensin br- ja dvd-painosten suomalaisten versioiden julkaisupäivä on vasta perjantaina 22.4.2016. On vaikea ymmärtää miksi – eihän näitä sisältöjä ainakaan enää tarvitsisi varjella esimerkiksi kääntäjiltä leffateatterikopion tavoin – mutta siitä tämä ainakin todistaa, että edes suurimmat studiot eivät enää odota suuria kotijulkaisuilta. Muutenhan tästä olisi rakennettu event kuten ensi-illastakin.

Kun bluray aikanaan suomalaisiin kauppoihin saapuu – enkä yllättyisi, vaikka se olisi lopulta vähän 22.4. aiemminkin – se näyttää olevan aivan sama pakkaus kuin kaikkialla muuallakin, ja sen virallinen traileri on tässä:

Tarkemmin katsoen kyseessä on itse asiassa verrattain vaatimaton julkaisu. Itse elokuvan lisäksi mukana on vain tämä (suluissa ekstrojen kestot):

 • Secrets of The Force Awakens: A Cinematic Journey (69:14)
 • The Story Awakens: The Table Read (4:01)
 • Crafting Creatures (9:34)
 • Building BB-8 (6:03)
 • Blueprint Of A Battle: The Snow Fight (7:02)
 • ILM: The Visual Magic Of The Force (7:54)
 • John Williams: The Seventh Symphony (6:51)
 • Force For Change (3:22)
 • Deleted Scenes:
  1. Finn And The Villager (0:31)
  2. Jakku Message (0:47)
  3. X-Wings Prepare For Lightspeed (0:22)
  4. Kylo Searches The Falcon (0:50)
  5. Snow Speeder Chase (0:48)
  6. Finn Will Be Fine (0:23)

Eli reilun tunnin mittainen varsinainen making of -dokkari, puoli tusinaa featurettea ja saman verran poistettuja kohtauksia. Kakkiaan vajaat kaksi tuntia katsottavaa elokuvan jälkeen. Ei siis mitään, mikä saisi Hobitti-elokuvien yhdeksän tunnin dokkarit (per episodi!) kalpenemaan. Esimerkiksi ennakkoon intoiltu Table Read eli käsikirjoituksen lukutilaisuutta käsittelevä pätkä on vain neljän minuutin mittainen, ja minä kun olisin mielelläni katsonut sitä vaikka koko leffan pituudelta… Ekstrojen pääruoka on ilmiselvästi dokkari, jossa nähdään muun muassa otteita näyttelijöiden koekuvausnauhoista. Ja näin pitää ollakin: olemmehan jo vuosia odottaneet näkevämme, miten huhuissa kuultu ja sittemmin elokuvassa nähty todella tehtiin. Mutta tämäkin dokkari on siis ainakin kestoltaan paljon pikaisempi katsaus kuin odotin.

Poistettuja kohtauksiakin on alle neljän minuutin verran, ja vaikka niiden joukossa on jo ensi-ilta-aamuna kaipailemani Kylo Ren Falconilla -kohtaus, ei noista välttämättä ole kuin ärsyttämään niitä faneja, jotka odottivat kunnon kattausta leikkauspöydälle jääneistä noin 20 minuutista. Tarjolla olisi ollut muun muassa Leian ja Korr Sellan välinen kohtaus joka selitti galaksin tilaa, Reyn Voima-näyn pidennetty versio, kohtaus jossa Chewie repii Unkar Pluttin käden irti Maz Kanatan linnassa tai Maz Kanata itse vastarinnan tukikohdassa. Yhden minuutin teaser neljän minuutin poistetuista kohtauksista tuntuu jo sinällään silkalta kettuilulta.

Kaikkiaan tuntuu siltä, että monet paukut on säästetty tuleviin erikoisjulkaisuihin, kuten uuden trilogian valmistuessa nähtävään settiin. Aiempienkin Star Wars -elokuvin pois jääneitä kohtauksia paljastettiin vähin erin vasta vuosien päästä, ja niin näyttää tapahtuvan nytkin. Tosin Yhdysvalloissa tarjolla on parikymmentä minuuttia ekstrojen ekstroja heille, jotka ostavat lättynsä Targetista, mutta Daisy Ridleyn ja John Boyegan erikoishaastattelut ja katsaus elokuvan aseistukseen eivät tunnu erityisen ikimuistoisilta tarjouksilta nekään.

Tämä ei tietenkään tarkoita, ettenkö hae omaa kappalettani kaupasta niin pian kuin mahdollista, ja ettenkö ahmi ekstrojen rippeitäkin. Eikä sitä, etteikö itse elokuva sinänsä ole jo nyt osoittautunut useita uudelleenkatsomisia kestäväksi. Sitä vain, että…olisin voinut ottaa niin paljon enemmänkin. Vaikka niin, että tosifaneille olisi myyty kolmen levyn kattausta ja kansalle tätä nyt saatavaa.

6 thoughts on “The Force Awakens -bluray tulee – mutta myöhässä

 1. Vaikka pelimaailman rahastus-meininki onkin aivan hirveää, niin vähän kyllä toivoisin, että edes joskus elokuvamaailmassakin voisi saada kaiken hyvän (tai huonon) heti kättelyssä -kunhan siis hinnasta sovitaan. Omastakin hyllystä löytyy vanhaa trilogiaa kolmena eri versiona, ja muita leffoja sekä bluray että dvd-versioina koska ”vanhassa versiossa on eri kommenttiraita / eri ekstroja / eri elokuva / eri paketti kuin uudessa!”

  Aivan varmasti tulee sitten IKUISUUDEN (= tuo lyhyt aika, joka trilogiaan päättämiseen oikeasti menee) päästä super-hyper-kokoelma, jossa on puolet poistetusta materiaalista. Ei suinkaan kaikki, koska tämä loppu pitää jättää super-hyper-deluxe-kokoelmaan, joka julkaistaan epämääräisenä vuosipäivänä ”rajoitettuna” painoksena. Ja sitten muutaman kymmenen vuoden kuluttua voidaan julkaista ”galactic collector’s edition” jossa on kolme minuuttia ihan ihka uutta materiaalia, joka Big Bang Theory:na mukaillakseni ”totaalisesti muuttaa saagan fiilikset.”

  Ja hullu fani sisälläni vain huutaa ”SHUT UP AND TAKE MY MONEY” 😉

  Eli joo, meilläkin tullaan katsomaan leffaa ja ekstroja heti kun tuo postista kilahtaa. Vanhan saagan steelbook-julkaisutkin saisi nyt halvalla, nehän sopisivat niin hyvin tuohon rivin jatkoksi ja viikossahan olisi sopivasti seitsemän päivää…

 2. Jos Episodi IX:n jälkeen nyt ylipäätään edes julkaistaan enää blu-ray -levyjä! Vuonna 2020. Todennäköisesti Disney joutuu jonkun lätyn julkaisemaan, jotta fanien hyllyyn ei jää tyhjää koloa.

  Mutta juu, noiden muutaman minuutin höpöhöpöpätkien sijaan ottaisin kommenttiraidan ja ne loput poistetut kohtaukset. Ehkä sitten 2020.

 3. Päivitysilmoitus: Rogue One teaser: ”Minä kapinoin” | Tähtien jatkosota

 4. Eilen se tuli, ja kaikki on jo katsottu poistettuja kohtauksia lukuun ottamatta. Jäi kyllä harmittamaan kun dokkarit olivat niin lyhyitä -eniten itseäni jäi kiinnostamaan, miten valolliset mutta lyömistä kestävät stuntti-valomiekat on tehty. Ja kommenttiraita olisi kyllä oikeasti aika must-juttu, mutta minkäs teet. Adam Driveria olisi myös mielellään kuunnellut enemmän, hänen puheistaan tulee nimittäin sellainen olo että hän tietää Renin historiasta ja motiiveista aika paljon enemmän kuin muu maailma, mikä tuo mukavaa lisäsyvyyttä hahmoon haastatteluissa.

 5. Päivitysilmoitus: The Force Awakens bluray kiehtoo ja suututtaa | Tähtien jatkosota

 6. Päivitysilmoitus: Rogue One tulee kotiin huhtikuussa, mutta pihahtaen | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s