Kuka on kuka, osa 3: Kuka on oikeasti kuka

Melkein puolitoista vuotta sitten kirjoitin tähän blogiin tällä otsikolla (yksi ja kaksi). Voitte halutessanne huvittua lukemalla ne nyt: ensimmäinen kirjoituksista on lähes täynnä täydeksi humpuukiksi sittemmin vahvistunutta spekulointia, ja toisessakin on läjä virheitä ja vääriä veikkauksia. Palaan kuitenkin aiempaan otsikkoon, koska nyt on aika eräänlaisen lopullisen spekulaation: viimeiset valistuneet arvaukset ennen totuuden tuloa julki. Tässä kirjoituksessa viittaan myös huhuihin, ja siten varoitan: tämä teksti spoilaa.

star-wars-episode-VII-cast

Tällä kuvalla meille esiteltiin puolitoista vuotta sitten episodi VII:n keskeisin cast, mutta tuolloin emme tienneet lainkaan, kuka näyttelee ketä. Emmekä vieläkään tiedä kaikkea!

Ensin kuitenkin pari sanaa tuosta aiemmasta kirjoituksestani, jossa väitin dekoodanneeni casting callin. Väärinhän se nimittäin meni, ainakin yhdestä kohtaa: tarkemmalla hahmokuvauksella haettu ”Rachel”-hahmo osoittautui sittenkin rooliksi, johon valittiin Daisy Ridley. Toinen virheeni oli sivuuttaa kokonaan Rachel/Thomas-hakujen juoneen viittaavat hahmokuvaukset, joiden mukaan ”Thomas” eli Finn on kasvanut ilman isän vaikutusta ja ”Rachel” eli Rey on menettänyt vanhempansa nuorena, joutuen kasvamaan yksin. Aikanaan järkeilin, että oikeasta juonesta ei haluttaisi paljastaa mitään, ja että nämä luonnehdinnat olisivat siksi täyttä hämäystä tai korkeintaan esillä siksi, että rooliin löydettäisiin tietynluonteinen näyttelijä. Nyt tiedot näyttävät sittenkin täsmäävän hämmästyttävänkin suoraan Finnin ja Reyn hahmoihin, edellisen ollessa First Orderin sotimaan kasvattama stormtrooper ja jälkimmäisen autiomaaplaneetalle viisivuotiaana hylätty käytännön-orpo.

Kahden ja puolen vuoden takaisiin näyttelijähakuihin on syytä palata yhä, koska ne liittyvät edelleen kuukauden päästä nähtävän elokuvan suurimpiin arvoituksiin: siihen, keitä Rey, Finn, Kylo Ren ja muut uudet hahmot ovat. Lähden kuitenkin helposta päästä, ja käsittelen pari uutta hahmoa alta pois.

tfabanner1

Finn (John Boyega) on stormtrooper FN-2187. Hänellä tuskin on sukunimeä lainkaan, ja nimi Finn on vain lyhenne tunnuksesta – tai kenties ei sitäkään, vaan vasta nimi, jonka hahmo ottaa loikattuaan sotilasrivistä seikkailuun. Tämä ei ole enää spekulaatiota, vaan Before the Awakening -kirjan takakansitekstin paljastamaa faktaa – tosin kirja ei ole vielä kaupoissa, eikä takakansiteksti vielä esimerkiksi Amazonissa, joten tämä lasketaan yhä spoileriksi. Ja ei, en usko Finnin olevan sukua sen enempää Landolle kuin Mace Windullekaan. Finn on uusi hahmo, tämän trilogian yhdistelmä jokamies Lukea ja maailmanmies Han Soloa, jonka on etsittävä uudenlainen kohtalo.

Poe Dameron (Oscar Isaac) oli saman takakansitekstin mukaan alunperin Tasavallan lentäjä – ennen liittymistään First Orderia vastaan taistelevaan Vastarintaliikkeeseen, siis. Shattered Empire -sarjakuvan mukaan Poen vanhemmat olivat Endorin taistelussa mukana olleita kapinallisia. Poenkaan perimästä ei siis ole odotettavissa yllättäviä sukulaisuuksia kehenkään aiempaan ystäväämme. Viime aikoina olen muuten alkanut epäillä Poen roolin elokuvassa pienentyneen tuntuvasti leikkauspöydällä, sillä ”trio of new young leads” -tyyppisestä markkinoinnista on siirrytty tämän viikonlopun tv-pätkään, jossa sankarikolmikoksi kutsutaan Reytä, Finniä ja BB-8 -droidia. Julisteessakaan Poe ei päässyt esiin yhtä hyvin kuin vaikkapa Star Wars Celebrationin lavalla kesällä.

Kenraali Hux (Domhnall Gleeson), jonka motivaatioista Entertainment Weekly kirjoitti juuri, ei hänkään liene kenenkään tuttumme jälkeläinen, vaikka häntä jossain vaiheessa Luken pojaksi ja kaksoisagentiksi epäiltiin. Eräässä Rebels-sidonnaisessa lastenkirjassa on jo mainittu Berol Hux -niminen keisarillinen. Uskon, että armoton kenraali Hux on The Force Awakensin Tarkin: keskeinen pahishahmo yhdessä tarinassa, mutta ei saagan suuressa kuvassa kovin merkittävä hahmo. Jos minun pitäisi veikata, kuka episodi VII:n pahiksista ei elä pahistelemaan episodiin VIII, veikkaisin Huxia.

Näin ollen kesän 2013 casting callin arvoituksellisin hahmo on marraskuussa 2015 ”a second young female, also late teens, tough, smart and fit”, koska elokuvassa ei vaikuta enää olevan tällaista hahmoa. Aikanaan veikkasin Lupita Nyong’oa, mutta tämä päätyi näyttelemään motion capture -hahmoa Maz Kanataa, johon tuo kuvaus ei tunnu enää kuuluvan. Gwendoline Christiekään ei tunnu sopivalta, sillä kapteeni Phasman haarniskan sisään tuskin olisi tarvinnut etsiä juuri tietynikäistä naista. Sitä paitsi Phasman hahmoon etsittiin huhujen mukaan alunperin miestä. Olen siksi taipuvainen veikkaamaan, että tällä roolilla tarkoitettiin joko Maisie Richardson-Sellersin tai jonkun muun hahmoa, jonka alunperin tarkoitettiin päätyvän käsiksessä isompaan rooliin, tai mahdollisesti sitä hahmoa, jonka lopulta tapaammekin vasta episodissa VIII.

tfabanner3

Mutta näin päädyn siis siihen, mihin varmasti arvasittekin minun päätyvän. Yhdessä kädessäni on kysymys siitä, kuka tai ketkä elokuvassa edustavat Skywalkerien seuraavaa sukupolvea, josta tv-spotit puhuvat jo suoraan ja jonka rouva Lucasfilm Kathleen Kennedykin on vahvistanut elokuvassa nähtävän. Toisessa kädessäni taas pitelen jäljellä olevia hahmoja Reytä (Daisy Ridley) ja Kylo Reniä (Adam Driver). Hahmoja, jotka vähemmän sattumoisin ovat hahmot, joiden alkuperään tiedämme liittyvän mysteerejä: toisen perhe on kadonnut, toinen on ottanut itselleen pseudonyyminimen liittyessään pimeää puolta ihannoivaan salaseuraan.

Tässä kohtaa palaan jälleen (kestäkää!) casting calleihin. Haluan vielä kerran muistuttaa tämän elokuvatuotannon ehkä eniten minua kiusanneesta faktasta: siitä, että ”Rachelin” rooliin eli Reyksi haettiin näyttelijää, joka saattoi ”edustaa mitä tahansa etnisyyttä”. Tämän vuoksi en pitkään suostunut edes uskomaan, että ”Rachel”-haussa oli kyse juuri Reystä. Nyt, kaksi ja puoli vuotta tämän tosiasian jälkeen, en voi edelleenkään todeta kuin olevan kaksi vaihtoehtoa: joko kohta oli ovelaa hämäystä (vaikka saman tekstin hämäykseltä vaikuttanut kohta orpoutuneesta hahmosta ei ollutkaan!), tai sitten Rey ei ole tosiaankaan ole Skywalker. Ja jos jälkimmäinen pitäisi paikkansa, saattaisi hyvinkin pitää paikkansa se huhu, jonka mukaan kohtaisimme Han Solon tyttären vasta seuraavassa episodissa.

Mutta en minä niin usko. En etenkään, kun meillä on nyt joukko trailereita ja tv-spotteja, jotka puhuvat sanoja Reyn ”silmien tuttuudesta” ja vihjaavat musiikillisesti yhteyksistä Han Solon ja Reyn välillä. Enkä edelleenkään siksi, että Daisy Ridley todellakin näyttää Amidalan ja nuoren Leian suvun naiselta. Jos episodi VII ei sisällä kohtausta, jossa Rey yllättäen paljastuu Leia Organan ja Han Solon kadonneeksi tyttäreksi, olen oikeasti yllättynyt. Ainoalta todennäköiseltä vaihtoehdolta tuntuu paljastuminen Luke Skywalkerin kadonneeksi tyttäreksi, joka kyllä toki on mahdollista.

tfabanner2

Mutta jos Reystä olenkin yhä aavistuksen epävarma, Kylo Renistä en ole. Draamallisesti tuntuu nimittäin koko ajan järkevämmältä, että Kylo Ren puhuttelee biologisen isoisänsä sulanutta kypärää ja uskoo seuraavansa tämän asettamalla tiellä, korjaten asiat oikeiksi vääräoppisen Luken pilattua välillä kaiken. Asiaa voi katsoa kääntäen: jos Kylo ei ole Skywalker – Reyn veli tai serkku – uuden trilogian tavoite on liiankin yksinkertainen. Sankariemme tehtävä olisi vain voittaa paha, ja sillä hyvä. Jos taas paha onkin perhettä, tilanne on, kuten Luke Skywalker hyvin tietää, paljon monimutkaisempi – mutta juuri sellaisista monimutkaisuuksista Star Warsissa on perinteisesti ollut kyse.

Uusi trilogia näyttää joka tapauksessa tarjoilevan meille Kylo Renissä pahiksen, joka poikkeaa kiinnostavasti niin Darth Maulista kuin Vaderistakin. Kylo Ren on nuori ja vahva uskossaan, mutta samalla arvaamme hänen oppineen esikuvansa Vaderin elämästä jotain muuta kuin minkä Luke Skywalker olisi kertonut. Kylon voidaan epäillä olevan aivopesty, mutta kiinnostavampaa on, jos hän on vahva, itsepäinen ja kuitenkin naiivi: väärin asiat ymmärtänyt, omin päin kaidalta tieltä hairahtunut. Se, että hän ylipäätään puhuttelee Vaderin kypärää, herättää kysymyksiä hänen mielenterveydestäänkin. Kylo Ren tuskin on tiensä päässä Episodi VII:n alussa tai lopussakaan, ja on hyvin mahdollista, että hänen tiensä pimeydestä valoon (tai syvempään pimeyteen!) on yhtä tärkeä osa uuden trilogian suurta kaarta kuin Reyn tai Finnin sankariksi kasvaminenkin. Kaikkeen tähän sopii erinomaisesti se, että Kylo kuuluu suoraan seuraavaan sukupolveen ja samaan sukuun: että hyvästä pahaksi muuttuvan Anakinin ja isänsä pelastajaksi kasvavan Luken jälkeen meidän olisi vuoro tällä kertaa seurata päähenkilön matkaa pahasta hyväksi.

Ja jos menisin tässä kirjoituksessa vielä syvemmälle oikeasti juoneen liittyviin huhuihin, voisin osoittaa savuavan aseenkin. Niitä seuranneet tietänevät mitä tarkoitan (siihen liittyy Millennium Falcon), mutta jos haluatte lukea, se löytyy vaikkapa tästä Making Star Warsin kirjoituksesta. Jos se kohtaus elokuvassa aikanaan nähdään, sitä tuskin kannattaa odottaa tv-spotteihin.

4 thoughts on “Kuka on kuka, osa 3: Kuka on oikeasti kuka

  1. Todellinen ”ollako vai eikö olla” -hetki sen kypärän kanssa, siis.

    (Äh, miksi klikkasin spoilerilinkkiä, miksi. En ole henkisesti valmis.)

  2. Rakennetaankohan Reyn ja Finnin välillä romanttista tenssionia? Se on kuitenkin ollut keskeinen osa saagaa, joskus enmmän joskus vähemmän onnistuneesti.

  3. Kaksi mahdollista selitystä sille, miksi ”Rachelin” etnisyydellä ei ollut väliä —
    1) Todellisuudessa oli jo päätetty valita valkoihoinen, mutta saatiin ”edistyksellisempi” vaikutelma kun haettiin kaikenvärisiä. En usko tähän teoriaan. Varsinkin jos Rey osoittautuiskin Hanin ja Leian tyttäreksi (jolloin roolitushaku paljastuisi huijaukseksi), tumblr-raivo olisi 9001 kertaa isompi kuin jos olisi suoraan haettu valkoihoista näyttelijää. Tai helpompaa olisi moisessa tapauksessa ollut jättää maininta etnisestä alkuperästä kokonaan pois ja vain lähettää suoraan ei-vastaukset profiiliin sopimattomille. Vahva epäilys siis on, että tuossa haussa oikeasti haluttiin jättää mahdollisuus kaikenvärisille.
    2) Etnisyydellä ei oikeasti olekaan (paljon) merkitystä, jos Rey on Luken tytär, ja äiti kuolee kameran ulkopuolella – tai on elossa mutta näkymättömissä, tai mistäs me tiedämme vaikka olisikin castattu ”Rachelin” valinnan jälkeen pikkurooliin vilahtamaan. Maskeerauksella – ja ”epäuskon jäähylle laittamisella” – saadaan ihan monoetninenkin näyttelijä näyttämään ”puoliveriseltä”. Itse kallistun enemmän tämän hypoteesin kannalle.

    Mitä ”second young female” rooliin tulee, epäilen että tämä kyllä todella roolitettiin, muttei ole julkistettu vielä, ja että hahmon isompi rooli tosiaan siirtyy sinne kasiepisodiin. Bonusspekulaatio: kyseessä voisi tietysti olla Hanin ja Leian tytär (jos siis Rey on Luken tytär). jota joko tarkoituksella tai onnekkaan sattuman kautta päätyi esittämään Fisherin oma tytär Billie Lourd (jonka hahmon nimeä ei ole vieläkään kerrottu, miksei?). En nyt muista, oliko tässäkin erikseen täsmennetty jotta ”etnisyydellä ei väliä” vai jätettiinkö asia vain mainitsematta. Mahdollistahan on (jos siis uskoisimme tähän skenaarioon) että Lourdia olisi alun perinkin kaavailtu rooliin, ja että roolituksen kautta olisi lähinnä haettu sparrausta, löytyykö merkittävästi parempaa vai voidaanko mennä tällä.

  4. Onhan se mahdollisuus olemassa että samalla kun tehtiin tämän joulukuussa ensi-iltansa saavan leffan näyttelijävalintoja, mukaan uutisointiin pääsi hahmoja, joiden suurempi rooli onkin tulevissa leffoissa. Tämä voi olla kyseessä esim juurikin tuon ”second young female” osalta sellainen tilanne. Liekö sitten Billie Lourdin roolihahmo kyseessä?

    Mitä tuohon romanttiseen jännitteeseen tulee niin mene ja tiedä. Onhan näitä nähty, romansseja Tähtien Sodassa. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s