Kuka on kuka, osa 2: Casting calls uncoded

Tämänpäiväisten näyttelijäjulkistusten myötä uskallan viimein blogata ratkaisseeni vuodentakaisen casting callin ja syksyn avoimen Rachel/Thomas-haun. Rachelin ja Thomasin tarkat hahmohistoriat ovat hämäystä ja/tai tietyntyyppistä hahmoa kuvailevia eivätkä välttämättä ole Episode VII -faktoja sen enempää kuin hahmojen ”nimet”, joten vedän ne siksi yli.

 • Late-teen female, independent, good sense of humour, fit. -> Daisy Ridley
 • Young twenty-something male, witty and smart, fit but not traditionally good looking. -> Adam Driver
 • A late twentysomething male, fit, handsome and confident. / Young man to play 19-23 years old ”Thomas”. Must be handsome, smart and athletic. Must be over 18. Has grown up without a fathers influence, without the model of being a man. He doesn’t have the strongest sense of himself, despite this he is smart, capable and shows courage when it is needed. He can appreciate the absurdities in life and understands you can’t take life too seriously.-> John Boyega
 • Seventy-something male, with strong opinions and tough demeanour. Also doesn’ t need to be particularly fit. -> Max von Sydow
 • A second young female, also late teens, tough, smart and fit. / Young woman to play 17-18 year old ”Rachel”. Must be beautiful, smart and athletic. Open to all ethnicities (including bi and multi racial) must be over 16. Rachel was quite young when she lost her parents. With no other family she was forced to make her way in a tough, dangerous town. Now 17 she has become street smart and strong. She is able to take care of herself using humor and guts to get by. Always a survivor, never a victim, she remains hopeful that she can move away from this harsh existence to a better life. She is always thinking of what she can do to move ahead. -> Lupita Nyong’o
 • Forty something male, fit, military type. -> Oscar Isaac
 • Thirtysomething male, intellectual. Apparently doesn’t need to be fit. -> Domhnall Gleeson

Olen melko varma asiastani, mutta virheitäni saa tietysti osoittaa. Mitä näistä tiivistelmistä nyt sitten voikaan päätellä, on toki arvailun varassa, mutta kannattaa muistaa, että monessa roolihahmossa esiintyvä termi ”fit” antaa perusteita veikkailla hahmon toimintakohtausten määriä.

Arvaillut olen toki jo monta kertaa minäkin. Mutta osin jo kerratakseni, osin hioakseni ennustuksiani:

 • ”new trio of leads” on Ridley, Boyega ja Driver.
 • koska Star Wars on Skywalkerien saaga, Ridley ja Driver ovat molemmat Leia Organan ja Han Solon lapsia.
 • kaikki kolme edellämainittua ovat jedejä. Boyega löytynee seiskaepisodin aikana originaalitrilogian Luken tai Han Solon tapaan jostakin galaksin unohdetusta kolkasta, mutta paljastuu jedikykyiseksi hänkin.
 • Driver on se hyvis, joka vähintään uhkaa kääntyä pimeälle puolelle, koska sellainenkin hahmo SW-saagaan tarvitaan, ja koska sellainen ei ole Ridley, Boyega eikä tietenkään Luke tai Leia. Ei ole mahdotonta, etteikö kasvaisi dramattisesti jopa trilogian pääpahikseksi.
 • Koska olen näin korjannut aiempaa veikkaustani siten, että pidän nyt koko uutta trioa jedeinä, Gleesonin täytyy olla jotain muuta. Koomisempi hahmo, vastaparinaan mahdollisesti cgi-hahmo, jota taas esittää Andy Serkis.
 • Tämänhetkinen ennustuksekseni on siis, että Luke Skywalkerilla ei ole lapsia.
 • Nyong’o on pahis, koska nuorten hyvisten tasapainoksi tarvitaan nuori pahis, eikä tässä joukossa enää muita vaihtoehtoja ole, ja koska naispahiksen puolesta on monia hyviä argumentteja. Valomiekan käyttäjä tämäkin – en lausu vielä sanaa sith.
 • Von Sydow on, jossain määrin typecastatusti, pahis. Edellisen kohdan kääntöpuoli: vanhojen hyvisten vastapainoksi tarvitaan vanha pahis.
 • Isaac on sotilaallinen sivuhahmo, mutta mikään ei anna hyvää perustetta veikata hyvis/pahis-akselille mitään. Ilmiselvä selitys olisi imperiumilainen, mutta Imperiumia ei välttämättä (toivottavasti?) enää Episode VII:ssä ole.

Julkistetuista näyttelijöistä casting callin ulkopuolelle jäävät siis (vanhoja tähtiä lukuunottamatta) vain Andy Serkis ja juuri julkistettu Gwendoline Christie. Serkisin puuttuminen johtuu siitä, että hän motion capture -näyttelee cgi-hahmoa. Christien puuttuminen taas voi selittyä yksinkertaisesti vaikkapa tämän esittämän roolin pienuudella – jolloin hänen julkistamisensa nyt Nyong’on rinnalla voisi selittyä damage controlina kuukauden takaisen sukupuoliraivon lepyttämiseksi.

9 thoughts on “Kuka on kuka, osa 2: Casting calls uncoded

 1. Meinasin ehdottaa, että jos Nyong’o onkin teinihyvis ja Ridley pahis, mutta toisaalta Ridleyssä on ehkä liikaa Fisherin näköä, mikä kielisi kyllä sukulaisuudesta, vaikka eihän se pahisosuutta toki poissulje… Ridleystä löytyisi kuitenkin myös vähän sellaista pahisolemusta.

  • Voisi löytyäkin. Mutta Nyong’o ja Boyega eivät voi olla Luken eivätkä Leian lapsia. Ridleyn on, jo sitten ulkonäkösyistäkin, aikalailla oltava. Nyt mennään tietysti mutu- ja sisuskalutuntumalle, mutta vaikea minun on kuvitella tyttö-Skywalkeria mustana jedinä.

   • Mutta entä jos uusissa leffoissa Lukella ei ole lapsia, jolloin pelataan vain Hanin ja Leian jälkikasvun kanssa? Jos näistä sitten vielä toinen (Ridley) lipeäisi pimeälle puolelle, ei mahdollisesta hyviskolmikosta tarvitsisi kuin yhden olla sukua. Toisaalta, kun leffoja on tulossa useampi, tyydyn ehkä veikkaamaan, että Ridley tai Driver alkaa lähinnä flirttailla pahan puolen kanssa. SInänsä mie olisin kyllä ihan valmis myös sellaiseen skenaarioon, jossa ekassa leffassa ei näillä hahmoilla esitellä kuin yksi vanhojen hahmojen jälkeläinen, koska kaksi lasta tuntuisi äkkiseltään pikemminkin rajoitteelta kuin voimavaralta kässärin kannalta, ellei heitä sitten heitetä vastakkaisille puolille ainakin jollakin tasolla. Jotenkin kliseiseltä tuntuisi sellainen ”hyvissisarukset kivasti yhdessä auttavat toisiaan ja pelastavat maailman”-ratkaisu…

    Periaatteessa nykyisten nälkäpelien ja muiden jatkoksi sopisi myös aihio, jossa hyviksinä olisi kaksi tyttöä ja poika (Nyong’o voisi muodollisesti olla vaikkapa Ridleyn bestis tai henkivartija tai jotain), ja toinen poika (Driver) heittäytyisi pahaksi. Toisaalta mikä lie Gleesonin asema leffoissa sitten…

    Ei tosin sillä, että en pitäisi siun alkuperäistä veikkausta toistaiseksi uskottavimpana, mutta kunhan spekuloin. 😀

    • Sinäpä sen sanoit: ”hyvissisarukset pelastavat kirkasotsaisina maailman” ei jostain syystä oikein toimi (enää). Jos Ridley ja Driver ovat Soloja (totta tietysti on, että emme tätä varmaksi tiedä!), jompikumpi varmaankin tuntee Voiman pimeän puolen kutsun. Luotan tässä huhuihin – ja pinnallisesti näyttelijöiden ulkonäköön – ja veikkaan siis synkistelijäksi Driveria.

     Kaksi tyttöä ja poika -pääasetelma taas tuntui minusta vuosi sitten, mm. juuri tuon casting callin vuoksi, jopa todennäköiseltä, mutta castingin myötä en siihen enää usko. Boyega/Driver/Nyong’o -kolmikko tarkoittaisi etnisyyssyistä, että pääkolmikosta vain yksi olisi Skywalker-sukua, ja uskon vankkumatta, että Skywalkerien tarinaa tässä meille kerrotaan.

     Mutta, spekulaatiotahan tämä on meiltä itse kultakin! Jatkakaamme siis vain!

 2. Hei, se on JJ, niin hyvässä kuin pahassa. Jos joku asetelma voidaan kääntää nurinpäin, niin myös tehdään, ihan vain koska voidaan (vrt. KHAAAAAAAAAAAN!). Tosin etnisyydelle on paha voida mitään.

  Sitten tietysti voidaan palata alkuperäiselle linjalle, eli että ”there is another” ei tarkoittanut kumpaakaan Skywalkeria, vaan joku uusista on se, joka olisikin voinut olla suunnitelma C (sen jälkeen kun Yodakin puhui taas kerran totta tietystä näkökulmasta kun Lucasin mieli muuttu).

  Tosin idea siitä, että useampikin jedi heiluu harmaalla vyöhykkeellä, koska sithejä ei enää ole eikä ehkä Imperiumiakaan, ja selkeä vastustajakin on hukassa koska pahuus osaa (Hutteja lukuunottamatta) kätkeä kasvonsa entistä paremmin, olisi kerrankin tuore, mutta onko liian moderni asenne avaruusoopperaan pantavaksi?

  Ellei Gleeson ole Skywalker Jr, niin sitten voisi heittää paranoiateorian, jonka mukaan Christie on joko Tasavallan tai (jos siis tätä Legends-jäännettä roikotetaan mukana) Imperiumin sotilasammattihenkilö, josta tulee alkukitkan jälkeen Luken tulevien lasten äiti. Eli tehosekoittimeen olisi heitetty alkuperäinen idea Luken siskosta (Imperiumin upseeri joka näiden ensikohtaamisella yrittää tappaa tämän), joka kierrätettiin kiepin kautta Mara Jadeen (koska tahaton siskorakkaus OT:ssa), höystettynä Daala/Isard-tyyppisellä pätemisellä.

  Pahin mahdollinen vaihtoehto tietysti on, että nähty tusken-kylä tarkoittaa, että olisikin ollut Lucasin idea tunkea A’Sharad Hett uudeksi sithiksi Legacy-sarjixiin, ja että idea siis olisi päätynyt sellaisenaan jo Lucasin treatmentiin NT:stä. Jolloin esmes tyyppiä sopisikin esittämään naama maskin peitossa vaikkapa Serkis. (Kuten lärvilaudalla jo totesin, toiseksi pahin pelko ko. kuvasta on tietysti se, että kyseessä on sama kylä jossa Anakin aikanaan linjasi REMOVE SANDPEOPLE – ja JJ tunnetusti rakastaa viittauksia. Eiköhän jollain tekosyyllä ole NT:ssä pakko käydä myös Yavinin kuulla, Hothilla ja Dagobahilla, ja Kokooja meitä varjelkoon, Endorilla.)

  Kauhuskenaariosta tuleekin mieleeni jaaritella, jotta ylipäätänsähän on valitettavan vähän dokumentoitu, mitä kaikkea Lucas oikein onkaan sanellut Expa— köh, Legendsiin, ja mitä ideoita siis hän olisi todennäköisesti itsekin lähtenyt kehittämään NT-treatmentia kynäillessään. Virallinen ”totuushan” oli vuosikaudet, että ”Lucasia ei kiinnosta” (totuusarvoltaan samaa luokkaa kuin ”tällaiseksi elokuvat oli aina tarkoitettu” aina uutta vuosipäivitystä julkaistaessa), mutta kuitenkin mies aina silloin tällöin nykäisi hihnasta ja silloin oltiin jo ilmassa, vrt. Chewien kuolema tai hampaita kirskuttava Jacenin ja Anakinin vaihto päikseen noin yhden kirjan aikana. Ymmärsin jotenkin, jotta Thrawn-trilogiaa varten Zahn oli (ainoana?) päässyt tutustumaan Lucasin silloisiin muistiinpanoihin (mitä todistaa jo em. ideakierrätys, plus nimi ”Coruscant”), joten siinä saattaisi olla enemmänkin aineksia, jotka olivat Lucasilta mutta eivät enää ROTJin luonnoksista. Ei olisi mahdotonta ajatella NT:henkin juonikuviota, että joillekin galaksin väestöryhmille Imperiumi todella oli tuonut hyvää, ja nyt oltaisiin lähtemässä kostamaan ”Vaderin murhaajille” ennen kuin sydän- ja verisuonitaudit ehtivät ensin (tai että Tasavallan paluuta vanhaan menoon, jossa yksityisarmeijat ja orjakauppiaat olivat aikanaan päässeet rellestämään mielin määrin, vastustaisivat nimenomaan nämä ainekset, eivät niinkään ”Imperiumin jäänteet”).

  Muut mahdolliset Legendsissä jo esiintyneet ainekset ovat enimmäkseen täysin arvailun varassa, koska jopa muuten ansiokas The Secret History of Star Wars sivuuttaa kaiken elokuvien ulkopuolisen parilla maininnalla. Tietysti, nyt kun tarinat (kirjaimellisesti) syntyvät komiteamietintönä, niin muidenkin kuin Lucasin ideoiden vuotoa Legendsistä virallisille käsikirjoittajille voi hyvin pitää mahdollisena, jopa todennäköisenä. (Tosin toivon, ettei missään spinoffissa edes vitsinä näytetä vielä yhtä versiota Kapinaliiton perustamisesta tai Kuolontähden piirustusten varastamisesta.)

  • Ajatuksesi siitä, että Yodan viittaus ”there is another” kierrätettäisiin uusiin hahmoihin tarkoittaisi, että jediyden uuden toivon vastuu olisi siirretty myös yhden sukupolven yli. Ei tunnu minusta uskottavalta. Etenkin kun edelleen on muistettava, että uusi trilogia tekisi ylipäätään melkoisen täyskäännöksen, jos se yhtäkkiä linjaisi sarjan olemaan jotain muuta kuin Skywalkerien tarina. Sellaista täyskäännöstä en näe, kun pikemminkin kaikki tiedot viittaavat Luken ja Leian merkittävähköön osaan ainakin uuden trilogian avausosassa.

   Tuo sama ajatus pyörii minulla koko ajan mielessä myös uusien hahmojen rooleja ajatellessa. Vaikka minäkin tulkitsin vuosi sitten casting callia niin, että tärkeimmissä hahmoissa olisi tällä kertaa peräti kolme naista, minun on vaikea uskoa, että pääkolmikosta kaksi olisi ei-Skywalkereita. Nyong’on nostaminen korkeimmalle korokkeelle vaatisi tätä.

   Sen sijaan ehdotuksesi siitä, että hahmojen ”hyvyys” ja ”pahuus” tällä kertaa enemmän alati liikkeessä kuten tulevaisuus Yodan puheissa olisi, tuntuu minusta toimivalta. Voisin hyvin ajatella, että jos vaikkapa Driveria menetetään tarinassa hyvältä puolelta pimeälle (tai pelastetaan tällaiselta tieltä), vaikkapa sitten Nyong’o voisi tehdä elokuvan tai trilogian aikana matkaa toiseen suuntaan pahalta puolelta hyvälle. Tällainenhän olisi sitä paitsi, mitä suurimmassa määrin, Star Warsin hengen mukaista – ja kuitenkin jotain, mitä ei elokuvissa liiemmin käsitelty, kun vanhassa trilogiassa Vader/Anakin kääntyy aina vasta kolmannen elokuvan lopussa, ja etenkin originaalitrilogiassa vieläpä järkähtämättä sitä ennen vähääkään.

   Kuten sanottua, Christiestä voidaan kyllä kirjoittaa marajademainen hahmo, vaikka ikäero onkin tuntuva. Tämä liittyy aika suoraan myöhempään ”jaaritelmaasi”: kukaan ei kai koskaan ole paljastanut, mitä Lucasin vanhoissa kolmostrilogian treatmenteissa (saati sitten uusissa!) lukee. Yleisesti ottaen kai tiedämme lähinnä tosiaan Mara Jaden hahmon olevan välillisesti Lucas-lähtöinen, ja senkin Lucasin varhaisimpien, jo ajat sitten nollattujen suunnitelmien kautta. Lucas kai vähintään hyväksyi vanhan expanded universen Skywalkerien lapsimäärät ja ainakin joidenkin keskeisten hahmojen kuolemat, mutta en vetäisi tästä yhtäläisyysmerkkejä siihen, että Lucasin uudessa trilogiassa Chewbacca olisi kuollut samoin. Samoin kuin: siitä on käsittääkseni viitteitä, että 1990-luvun klooni-Keisari olisi ollut jonkinlainen Lucas-ajatus, mutta ei se sitä tarkoittane, että Lucasin uudessa trilogiassa klooni-Keisari esiintyisi.

   A’sharad Hett uudessa trilogiassa sen sijaan kuulostaa jo ihan kauhealta. Älä puhu tästä enää, pliis.

 3. Päivitysilmoitus: Juonihuhut: Jedimetsästäjiä, valtiomuotoväitteitä ja Tom Cruise | Tähtien jatkosota

 4. Päivitysilmoitus: Juonihuhut: Luken etsintä ja kas, siinähän hän jo onkin | Tähtien jatkosota

 5. Päivitysilmoitus: Kuka on kuka, osa 3: Kuka on oikeasti kuka | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s