Aiemmin julkaistua: Lehtimäen pienet sotilaat kirjan kansiin

Tämä Vesa Lehtimäen Lego Star Wars -kuvia ja niistä koottua tuoretta kirjaa koskeva kirjoitus on julkaistu Savon Sanomissa 13.11.2015:

pienetsotilaat

Valokuvaus:
Vesa Lehtimäen Lego Star Wars -kuvat koottiin kirjaan.

PIENET SOTILAAT

Aki Jörgensen

Sanotaan, että mielikuvituksen siivillä lentää kauas. Vesa Lehtimäen tapauksessa ne kantoivat ensin kaukaiseen galaksiin ja äskettäin kansainvälisiin kirjakauppoihin.
– Tarkoitus oli alun perin vain kuvata oman lapsen leluja talteen, lätkiä vain kuvia pöydällä. Lähti sitten lapasesta se homma, Lehtimäki sanoo.
Lehtimäen Lego Star Wars -valokuvista julkaistiin marraskuussa kansainvälisesti kustannettu kuvateos. Kyseessä on samalla ensimmäinen suomalaisen tekemä Star Wars -kirja.

Oli vuosi 2009, ja kameran etsimessä olivat pojan lelut. Lehtimäellä oli oma yhteytensä Star Wars -Legojen aiheisiin: alkuperäinen Tähtien sota -elokuva oli kolahtanut kovaa jo ilmestyessään 1977 tuolloin 11-vuotiaaseen Lehtimäkeen.
Kuvatessa yhteys palasi. Legojen kuvaaminen ”lätkimällä” ei tullut kyseeseen, eikä pelkkä lavastaminenkaan riittänyt.
Lehtimäen kuvissa Star Wars -hahmot, erityisesti pahan Imperiumin valkohaarniskaiset iskusotilaat, harrastavat kaikenlaista elokuvista piiloon jäänyttä. Kuten leikkivät lumisotaa, laskettelevat ja viettävät joulua.
– Tunnen sen tarinan niin hyvin, että ei minua motivoinut vain kopioida sitä toiseen formaattiin. Keksin siksi omaa tarinaa näistä rivijampoista, jotka pitävät Imperiumin kioskia pystyssä, Lehtimäki kertoo.
Alkupään kuvat sijoittuivat yleensä Imperiumin vastaisku -elokuvan talviselle Hoth-planeetalle, mutta myöhemmissä otoksissa ollaan myös Tatooinen autiomaassa ja Endorin metsässä.
– Snowtrooperiin olen viehättynyt, koska sillä ei ole mitään ilmettä, eikä edes Lego-ukon päätä voi kääntää. Siinä on Buster Keaton -henkistä hiljaista komediaa, Lehtimäki vertaa.
Varsinaiselta ammatiltaan Lehtimäki on graafinen suunnittelija. Suomalaisille lehtitaloille tehtävät työt ovat kuitenkin kuvituksia, kun taas Lego-kuvista kansainvälisille viihdejäteille poikineet työt ovat valokuvia.

Ensin kuvista tuli jättiläisluokan nettihitti. Kiihkeimpinä aikoina, Buzzfeedin kaltaisten nettimedioiden huomattua Lehtimäen kuvat Flickr-palvelussa, ne saivat päivässä 1,3 miljoonaa osumaa.
Lehtimäen kuvaamana Legot näyttävät heräävän eloon. Avaruusalukset näyttävät isoilta ja kohtaukset todellisilta, vaikka syntyvätkin palikoista rakentaen.
– Kun Lego tekee jotain, sen pitää vaikuttaa ympäristöönsä. Juostessa lumen pitää lentää, Lehtimäki kuvaa yhtä kuvien perusideaa.
Se, miten Lehtimäki tämän tekee, kiinnosti tanskalaista lelufirmaa ja Hollywoodiakin. Lehtimäeltä kysyttiin vinkkejä Lego-elokuvan visuaalista ilmettä suunniteltaessa.
– Olin lisännyt kuviin atmosfääriä savuilla ja muilla elokuvaajien kikoilla. Leffan tekijöitä kiinnosti, miten nämä oli tehty, koska he halusivat animaationsa näyttävän oikeilla Lego-ukoilla kuvatulta, Lehtimäki kertoo.
– Harmittaa vain, että en älynnyt pyytää nimeäni lopputeksteihin.
Myöhemmin Lego palkkasi Lehtimäen kuvaamaan Hobitti-Legojen promokuvia.

Toisenlaista todentuntua Lehtimäen kuviin tuo se, että ne syntyvät oikeasti kameran edessä – eivät siis tietokoneella käsitellen.
– Poistan kuvista ripustuslangat ja vastaavat, mutta en periaatteessa kokoa kuvia palasista. Jos taivaalle pitää saada kuu, diaprojektorilla taustapahviin heijastettu ympyrä on minun kuuni.
Itse asiassa Lehtimäki liittyy kuvillaan aiheensa suureen jatkumoon: alkuperäisten Tähtien sota -elokuvien avaruusaluksethan olivat aidon näköisiä pienoismalleja.

Kirja kuvista syntyi Legon aloitteesta. Tosin Lehtimäki ehti laatia pienen, yhden kappaleen painoksen kirjan pojalleen syntymäpäivälahjaksi jo vuosia sitten, ja tarjota sitä kustantajillekin.
– Kirjassa on myös uusia kuvia, joita ei ole julkaistu netissä, Lehtimäki sanoo, ja kertoo, että tulossa on myös suomenkielinen painos.
Lehtimäki ei ole kuvissaan koskenut Tähtien sota -elokuvien toiseen, niin sanottuun esiosatrilogiaan. Mutta onko nyt, kun jouluna ensi-iltansa saa seitsemäs episodi The Force Awakens, luvassa aluelaajennus?
– Pitäydyn originaalissa. Vaikka houkutus on kyllä suuri.
Uutuuselokuvaa Lehtimäki kyllä odottaa.
– Kaiken perusteella se on siinä rajoilla, lainaavatko liikaa vanhaa tuttua kuvastoa, vai tekevätkö sen juuri oikein. Tähän mennessä olen jälkimmäisellä kannalla.

Lego Star Wars: Small scenes from a big galaxy (Dorling Kindersley) julkaistiin 10. marraskuuta. Suomenkielinen painos ilmestyy ensi keväänä.

1 thought on “Aiemmin julkaistua: Lehtimäen pienet sotilaat kirjan kansiin

  1. Päivitysilmoitus: Suomi 100 Special Edition: Kymmenen kotimaan ja Star Warsin kytköstä | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s