Episodi VIII:n kamerat pyörivät jo

Episodi VII:n ensi-iltaan on täsmälleen kolme kuukautta, mutta olettehan huomanneet, että myös Rian Johnsonin ohjaama trilogian kakkososa Episodi VIII lähestyy meitä jo kovaa vauhtia. Niin, näin hulluksi on tosiaan mennyt maailma, että meillä on vielä näkemättä uusi Star Wars -elokuva, kun kahta seuraavaa jo kuvataan (Rogue Onen ollessa tietenkin se toinen).

Episodi VIII:n varsinaiset kuvaukset alkavat vasta talvella. Vuoden 2017 toukokuussa ensi-iltaan luvassa oleva elokuva hyrähtää siis tosissaan tuotantoon The Force Awakensin ensi-iltalaineiden tuskin vielä edes laannuttua. Se, että Skellig Michaelin Unescon maailmanperintökohdesaarella Irlannissa on kuvattu täyttä häkää jo tällä viikolla, johtunee siitä, että saarella kuvattaviin kohtauksiin haluttiin juuri tämä vuodenaika. Silti, mistään taustalle projisoitavien maisemien tallentamisesta ei ole kyse: näissä kuvauksissa olivat läsnä muun muassa ohjaaja Johnson, pääkuvaaja Steve Yedlin ja näyttelijöistä ainakin itse Mark Hamill sekä ilmeisesti myös Daisy Ridley.

Kahdeksannen episodin juonesta emme tietenkään tiedä halaistua sanaakaan, mutta kaikkein spoilerikammoisimmat saattavat säikkyä jopa niitä tietoja, mitä tällaisten tuotantojen yhteydessä tulee paljastuneeksi. Onhan, tarkkaan ottaen, Mark Hamillin nimenkin mainitseminen vahvistus Luke Skywalkerin selviytymisestä Episodi VII:stä Episodi VII:aan. Minulle tällaiset tekniset kuvaustiedot ja niillä sisällöllinen spekuloiminen ovat silkkaa iloa ja parhautta, mutta pieni varoituksen sana siis tähän väliin.

Stairs_on_Skellig_Michael

Skellig Michaelin saarella Irlannissa kuvattiin tällä viikolla Star Warsia, muttei ehkä tällaisessa säässä. (kuva: Devek)

Tiedämme tietenkin, että Skellig Michaelin saarella kuvattiin muutaman päivän ajan kohtauksia jo Episodi VII:ään. Mitä siellä tarkalleen kuvattiin, emme tiedä – saaren lokaatio ei esiinny esimerkiksi tähänastisissa teasereissa. Päänäyttelijöistä paikalla olivat tuolloin ilmeisesti vain juuri Mark Hamill ja Daisy Ridley. Lisäksi kameran edessä tarvittiin stuntteja. Tuolloin oli myös huhunomaista puhetta, että saarella olisi haluttu kuvata pitempään, mutta muun muassa lintujen pesinnän vuoksi kuvauslupa ei hellinnyt pitemmäksi aikaa.

Tämä voi tarkoittaa, että vuosi sitten kesällä haaveillut kohtaukset olisi siirretty seiskasta kahdeksikkoon – tai että tuolloin olisi haluttu kuvata kerralla ne kohtaukset, jotka oli koko ajan tarkoitus käyttää Episodissa VIII, ja jotka palattiin nyt kuvaamaan erillisellä reissulla. Mieleni tekee veikata pikemmin ensimmäistä vaihtoehtoa. Viime kerralla saaren kuvausten herrana kuitenkin hääri The Force Awakensin ohjaaja JJ Abrams, ja nyt megafoniin puhuu Rian Johnson. VIII:n ohjaaja on myös VIII:n käsikirjoittaja, joten tuntuisi erikoiselta, että Abrams olisi edes voinut kuvata jotain hänelle odottamaan tulevaa käyttöä. Nyt kuvattiin joka tapauksessa VIII:aa.

Tiedetään, että kaunista saarta ei ainakaan tällä viikolla tallennettu vain kirkkaassa päivänvalossa. Kuvauslupakin haettiin tiettävästi myös yölle, ja silminnäkijöiden mukaan paikalle pystytettiin tuuli- ja sadekoneita. Ironista sitten olikin se, että maanantain kuvaukset jätettiin väliin huonon sään takia – mutta ymmärrettävää toki myös, sillä turvallisuus ennen kaikkea.

Raporteissa ei nytkään esiinny muita päänäyttelijöitä kuin viimeksikin saarella nähdyt Hamill ja Ridley. Kuvauksia tarkkaan seuranneen StarWars7Newsin lähteiden mukaan mukana oli lisäksi nytkin Ridleyn stuntti Chloe BruceJimmy Vee -nimisen näyttelijän puolestaan sanotaan nyt näyttelevän Artoo-Detoota. Kenny Bakerin terveys taisi sittenkin estää saagan jatkumisen hänen kohdallaan.

Pelkillä näillä tiedoilla spekulaatioiden kärki osoittaa jonnekin eristäytyneen jediopiskelun suuntaan. Ajatelkaapa vain, keitä olisi tarvittu kameran eteen Dagobah-kohtauksissa: Hamill, Yoda-nuken käsittelijät ja Baker Artoon koppaan. Jostain yllättävämmästäkin voi silti oikein hyvin olla kyse: paikallahan voi olla vihulaisiakin, vaikkei tunnettujen näyttelijöiden (tai ihmishahmoisten!) esittämiä. Lisäksi kannattaa muistaa, että tiedämme tähän mennessä John Boyegan esittämän Finnin emmekä Reyn tarttuvan valomiekkaan Episodi VII:ssä, vaikka itse kyllä odotankin myös Reyn suuntaavan jedin tielle elokuvan loppuun mennessä.

Kaikkein kutkuttavin informaatiopala löytyi paikallisesta pubista. Minäkin olen kerran viettänyt erään unohtumattoman hienon illan irlantilaisessa puolen matkan krouvissa keskellä ei mitään, ja hauskaa näyttää kaikesta päätellen olleen samantapaisissa olosuhteissa Hamillillakin. Mutta niin ikään parratonta – ja se on se kiintoisa tiedonmuru. Tiedämmehän, että Episodi VII:n kuvauksissa Luke Skywalkerin leukaa koristavat ”sopimuksin säädellyt” haivenet. Koittaako siis episodien välissä parturivierailu – vai voiko tästä päätellä jotain elokuvien ajallisesta etäisyydestä? (Ei oikeasti voi.)

Näistä pohdinnoista huolimatta: parin päivän kuvauksista ei voi päätellä juurikaan ainakaan Skellig Michaelilla kuvattujen kohtausten merkittävyydestä. Luonnoltaan herkän saaren kuvausluvat tuntuvat olevan sellaiset, ettei siellä heiluta turhan päiten (onnea vain kaikkien tulevien leffaturistien vastaanottamiseen). Saarella kuvattiin siis varmasti vain pakolliset ulkokohtaukset, ja elokuvassa samassa lokaatiossa tapahtuvia kuvia voidaan ottaa lisää studiossa tai jossain muuallakin – voipa niissä kohtauksissa sitten esiintyä joku saarella käväisemätön näyttelijäkin. Ja vaikka Episodi VII -huhut tarjoavatkin yhden selityksen, emme tosiaan virallisesti edes tiedä, mikä Skellig Michaelin saaren lokaatio elokuvassa on. Taannoiset huhuthan ehdottivat esimerkiksi amiraali Ackbarin vetistä kotiplaneettaa.

Mitä muuta tiedämmekään Episodi VIII:stä? No, ainakin casting on jo pitkällä, vaikkei julkistettu. Tällä kertaa toivon, tähänastisten tapojeni vastaisesti, ettei vielä julkistettaisikaan. Nimilistahan nimittäin paljastaa Episodi VII:n henkiin jäävät hahmot ja antaa ainakin vahvan vihjeen siitä, ketkä eivät selviä, ja olisi todella, todella tyhmää, jos se tieto paljastuisi ennen ensi-iltaa, kun paljon pienempiäkin yksityiskohtia on varjeltu niin tarkoin.

Uusien näyttelijöiden esiintulot sen sijaan ovat tervetulleita. Kuten on laajalti raportoitu, uuteen rooliin on jo valittu ainakin nimekäs laatunäyttelijä Benicio del Toro, joka vastasi alunperin lehdistölle hövelisti olevansa filmin pahis. Äskettäin del Toro peruutti sanojaan mystisemmiksi, mutta veikkaan tämän johtuvan vain siitä, että Lucasfilmin pressitoimistosta soiteltiin ja kerrottiin, kuka nämä julkistukset tekee. Del Toro siis korvannee jonkun Episodi VII:ssä kuolevan pahishahmon.

Uskottavat lähteet kertovat uudesta naishahmosta, johon testattaisiin näyttelijäkolmikkoa Tatiana Maslany, Olivia Cooke ja Gina Rodriguez. Heistähän Maslany, kuten ehkä muistatte, oli tiettävästi vahva vaihtoehto Felicity Jonesin rooliin Rogue Onessa. Tämän uskottavan huhun villimpi sivuhuhu sitten väittää hahmon olevan ”Han Solon tytär”. Siitä en taida sanoa mitään, mutta haluan muistuttaa, että Episodi VII:n päärooleihin haettiin alunperin kahta nuorta naista. Ellei toinen rooli supistunut iteraatioissa esimerkiksi Maisie Richardson-Sellersin rooliksi, en pidä mahdottomana, että tämä käsiksen varhaisemmassa versiossa mukana ollut hahmo olisi kokonaan siirretty kahdeksannen episodin puolelle.

Yhdestä asiasta tämä kaikki kielii kiertelemättömästi. Episodi VIII:lla mitä ilmeisimmin on jo käsikirjoitus, ja elokuvan esituotantovaihe on jo hyvin pitkällä. Jossain ihmiset piirtävät luonnoksia, rakentavat lavasteita ja ompelevat pukuja, jotka näemme valkokankaalla kahdeksannessa Star Wars -episodissa toukokuussa 2017 – nähtyämme sitä ennen seitsemännen episodin ja Rogue Onen. Huh huh!

5 thoughts on “Episodi VIII:n kamerat pyörivät jo

  1. Päivitysilmoitus: Kuka on kuka, osa 3: Kuka on oikeasti kuka | Tähtien jatkosota

  2. Päivitysilmoitus: Episodi VIII: Mitä kuvataan? | Tähtien jatkosota

  3. Päivitysilmoitus: Tervetuloa episodiin VIII | Tähtien jatkosota

  4. Päivitysilmoitus: Irlannin kuvaukset: Galaktinen matkakohde syntyy | Tähtien jatkosota

  5. Päivitysilmoitus: Näin syntyi The Last Jedi | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s