Viimein traileri: ”Voima kutsuu sinua”, osa 2

Kuten aiempien teaserienkin kanssa (yksi ja kaksi), tässä hieman ensireaktiota syvempiä mietteitä. Tämä on puhtaasti spekulatiivinen kirjoitus, eli ei siis spoilaa huhuja vältteleviä. Ensin vielä kerran, encore ja hei:

Päällimmäinen ensin: tämä traileri on huikean lisäksi haikea. Ensimmäinen teaser oli pelkkää vauhtia, ja se esitteli yleisölle tulevan ensiväläykset. Toisin kuin minä aamuisin, siinä oli herätty virkeinä (”There has been an awakening”). Toinen teaser oli toiveikas, ja siinä muistutettiin yleisöä siitä, mitä se oli kaivannut. Siinä oli löydetty jälleen perhe ja koti (”Chewie…we’re home”).

Tämä trailer on surumielinen – etten sanoisi surullinen. Tässä trailerissa kaikki hyvät tyypit ovat hukassa. Lohduttoman yksinäiseltä vaikuttava Rey ei usko olevansa yhtään kukaan. Finn on kasvatettu vain taistelemaan, eikä enää voi niin tehdä. Rey ja Leia itkevät, Poe Dameronkin kidutettaessa. Finn ei enää vaikuta vain hengästyneeltä, vaan aidosti post-traumaattisesta stressistä kärsivältä.

Ainoa hahmo, jolla on selkeä suunta teoilleen, on pahan voima Kylo Ren. ”Mikään ei seiso tiellämme”, hän lausuu trailerin kutakuinkin kohottavimmassa (ja siten karmivimmassa kohdassa). Vaikka trailerissa toki on toivoakin (vastarintaliikkeen ilmataistelumenestystä, Maz Kanatan eli Lupita Nyong’on loppusanat Voiman kutsusta), voi kai sanoa, että edellinen teaser oli Voiman valoisa puoli, ja tämä on se pimeä.

sw-ren2

”Mikään ei seiso tiellämme”, lausuu Kylo Ren. Enpä ole ennen uskonutkaan kaveria, joka puhuu sulaneelle kypärälle.

Kaikkein lohduttomin on kuitenkin kohtaus Reyn, Finnin ja Han Solon välillä Millennium Falconissa. 30 vuotta sitten Kapinaliitto voitti pahan keisarin ja hänen Kuolemantähtensä, eikä Imperiumia (tuolla nimellä) ilmeisesti enää ole. Luke Skywalker, jedien viimeinen toivo, jäi viimeksi tavatessamme hymyilemään isänsä, Obi-Wan Kenobin ja Yodan haamuille, jotka katsoivat poikaansa tyytyväisenä. Ja mitä on tapahtunut? Galaksi on yhä sodassa, jossa ainakin paha puoli uskoo taistelevansa edellisen sodan jatkoa – ja uskoo voittavansa. Entinen skeptikko Han Solo uskoo nyt Voimaan, mutta jedejä ei tunnu olevan missään, sillä Rey suhtautuu heihin kuin legendaan. Aivan kuin kaikki, mitä episodeissa IV-VI saavutettiin, olisi unohdettu – tai peräti tapahtunut turhaan.

Vaikka ehkä synkistelystä pidänkin, toivon, että aivan tämä ei ole elokuvan tulkinta edeltäjistään. En pidä ollenkaan ajatuksesta, että The Force Awakens mitätöisi koko originaalitrilogian lopun. Pikemminkin kai toivon selviävän, että tilanne on kääntynyt uudelleen synkäksi – ja että jossain vaiheessa myös Jedin paluun voitolla näyttää taas olleen merkitystä ns. isossa kuvassa. Kyllä, todellisessa historiassa sodat ovat perinteisesti johtaneet uusiin sotiin ja konflikteihin, mutta tämähän onkin avaruusfantasiaa. Pahalta kuitenkin näyttää, erityisesti jedien kannalta. Huhuihin nyt menemättä en vieläkään keksi, mikä on se selitys, miksi Luke Skywalker näyttää hylänneen tehtävänsä uusien jedien kouluttamisesta. Vai onko se äärinihilistinen tulkinta vanhasta kunnon ennustuksesta Voiman tasapainosta: tottahan nimittäin on, että Jedin paluun jälkeen todellinen tasapaino koittaisi, kun keisarin ja Vaderin jälkeen viimeinen jedikin olisi poissa.

trailer-leia

”Älä ota itseesi, ei se kiittämätön jedinkutale ole soitellut viime aikoina minullekaan.”

Entäpä tosiaan se kuuma kysymys Skywalkerien ja/tai Solon jälkeläisistä? Rouva Lucasfilm itse, Kathleen Kennedyhän sanoi äskettäin, että saagaelokuvat todella kertovat ”Skywalkerien suvun tarinan”, ja siten vahvisti, että ainakin joku uuden trilogian päähahmoista on Skywalker. Tietenkään uusi traileri ei paljasta tästä aiheesta sen enempää kuin aiemmatkaan. Lisähämmennystä se kyllä tarjoaa: ilmeisin Skywalker, sunnuntaina paljastetussa julisteessakin keskiöön nostettu Rey, vaihtaa Han Solon kanssa mainitussa Falcon-kohtauksessa repliikit, joiden perusteella heidän voisi kuvitella tapaavan ensimmäistä kertaa. (Ainoa hyvis, jonka edelleenkään on nähty käyttävän uudessa elokuvassa valomiekkaa, on Finn, eikä Voimaa vaikuta käyttävän trailereissa kukaan muu kuin Kylo Ren.)

Muutaman muunkin kysymyksen tahdon trailerin perusteella kysyä. Kärjessä nämä kolme:

 1. Kuka makaa maassa kohtauksessa, jossa Rey itkee? Paikkahan on se metsä, jossa Finn taistelee Kylo Renin kanssa – Finnkö siis? (Veikkaan, että leikkaushuoneessa on käyty pitkä ja syvällinen keskustelu siitä, voiko kuvasta päätellä, kuka siinä makaa, ja todettu, että ei voi.)
 2. Missä ovat Renin ritarikunnan jäsenet sateisessa yökohtauksessa? Vai kuuluuko kysymys aloittaa sanalla milloin – vaikka Star Warsissa ei ole aiemmin flashbackeja harrastettu? Kaikissa muissa kohtauksissaan kun Kylo Ren tuntuu pyörivän pikemminkin First Orderin seurassa kuin omassa lahkossaan.
 3. Mitä on tapahtunut Leian ja Hanin halauksen hetkellä? Huhuraporteissa kohtausta kuvailtiin ”tunteikkaaksi”, mutta trailerissa Leian ilme on pikemminkin järkyttynyt. Onko hän ehkä kuullut juuri jotain kauheaa? Vai olisivatko halaajat voineet käydä vain perin järkyttävän keskustelun?
sw-ren

Renin ritarikunta ei pelkää ruostetta. Hetkinen, ovatko nuo kiviä vai…

Näyttelijöistä haluan vielä huomioida sen verran, että Daisy Ridley näyttää jo tämän perusteella tekevän sarjan aivan ehdottomaan parhaimmistoon kuuluvaa työtä. Siksipä annan Daisylle tämän merkinnän viimeisen sanan:

https://instagram.com/p/9CzDvblE6W/

9 thoughts on “Viimein traileri: ”Voima kutsuu sinua”, osa 2

 1. Yksi selitys sille, miksi Rey on kuullut vain tarinoita ja huhuja on, että Jakku on niin perhanan takapajuinen paikka, ettei tieto sinne yksinkertaisesti kulje reaaliajassa, jos ollenkaan, ja kaikki on kolmannen tai neljännen käden tietoa rikkinäisen puhelimen kautta. Tämä toki vaatii sen, että Rey on planeetalle päätyessään ollut niin nuori, ettei muuta muista, ja myös ettei ole päässyt poistumaan sieltä (ja päässyt käsiksi HoloNettiin tms.).

 2. Mä olen tässä kuunnellut trailerin musiikkia. Olen yrittänyt tunnistaa, onkoo alun pianosävelien sointukulku viittaus johonkin tuttuun teemaan. En vielä päässyt selvyyteen, mutta se ilahdutti, että ensimmäinen tunnistettava teema on Han Solo and the Princess, mukavasti juuri hetkeä ennen kuin Han itse ilmaantuu ruutuun. Tuo on ehkä lempparini originaalitrilogian teemoista, ja otin sen heti vahvistuksena siitä, että Leia ja Han ovat yhdessä, jo ennen kuin häntiin se hali. 🙂 Vaikka eihän kumpikaan näistä mitään todista. Loppupuoli traikusta onkin sitten varattu geneeriselle Voima-teemalle, ja ihan lopussa sitten kaikuu vielä Main Theme. Niillä tuskin on sen suurempaa sanomaa.

  • Surumielistä tunnelmaahan lietsoo lisää ainakin minulla se, että HSATP-teema linkittyy mielessäni nimenomaan TESBin haikeaan loppukohtaukseen (vaikka toki sitä on pitkin elokuvaakin kuultu).

   Se, mitä esmes Slaten analyysi (http://www.slate.com/blogs/browbeat/2015/10/20/star_wars_the_force_awakens_trailer_premiered_new_john_williams_music.html) sanoo ”uudeksi” musiikiksi, on useammankin kirjoittajan mielestä (tähän on helppo yhtyä kunhan tarpeeksi kuuntelee) dekonstruktio juurikin tuosta teemasta. Aluksi piano soittaa ”melodiana” sen, mikä on todellisuudessa sointukulkua teeman taustalta, sitten orkesteri liittyy ”bassolinjaan”, ja lopulta itse melodia tulee kuorona päälle. (Miksi sitten tämä teema soi samalla kun ”Rey” ja ”Kylo” esitellään, siitä voi sitten spekuloida rauhassa.) Tuosta tredistä (http://www.jwfan.com/forums/index.php?showtopic=25713&page=1) löytyy ihan esimerkki nuotinnettunakin sivulta 6 (tarpeettoman ulinan, ad hominemin ja typerien vitsien seasta).

   Mikään osa musiikistahan ei ole suoraan aiemmilta soundtrackeilta (edelliset sovitukset, The Force Theme jämeränä marssina, pääteema yksinäisen käyrätorven soittamana) vaan vapaasti sovitettua, ja niinpä nettifooruilla nyymit riitelevät siitä, onko tämä aitoa Williamsia (sikäli kuin maestro itse enää oikeasti säveltää mitään paitsi että hyräilee ehkä perusmelodian ja tuhertaa pari sointumerkintää, vrt. Hans Zimmer, jolloin ero ”alkuperäisen” ja sovituksen välillä on veteen piirretty viiva) vai ovatko kerettiläiset opetuslapset sovituksineen oma-alotteisesti pilanneet nyt koko Star Warsin musiikin taannehtivastikin.

 3. Voima on mennyt ”nukkumaan” kun Anakin tappoi Palpatinen ja kuoli itsekin samalla. Luke on halunnut erakoitua ja pitää näin itsekin Voiman piilossa. Mikä ikinä sitten saakaan Voiman väreilemään ja heräämään eloon kolmenkymmenen vuoden jälkeen, tähän päästään varmasti kiinni leffassa.

  Tässähän ikämieskin innostuu!

 4. Törmäsin keskusteluun siitä paljastiko traileri elokuvan alkukohtauksen. Traileri alkaa kun Rey poistaa ”pölykapselin tms.” tieltään päästäkeen sisään romuttuneeseen tähtihävittäjään. Aluksi se näyttää tähtitaivaalta kuin heti alkutekstien jälkeen ja siirtyy sivuun paljastaen Reyn aavikkopuvussa.

  Kaukaa haeuttua IMHO, mutta kaipa se olisi mahdollista ja virkistävä poikkeus.

  • Ei minusta lainkaan kaukaa haettua. Mutta: olisiko tokan teaserin kuva Reystä ohittamassa kiiturillaan Star Destroyeria ennen vai jälkeen sisäänsukelluksen?

 5. Meinasin tuohon Voiman, Jedien ja Paremman puolen olemassaoloon huudella lähinnä A New Hopen hengessä. Tarkin-setähän toteaa, että Vader on viimeinen lajiaan ja miten pitkä aikaväli RotS:lla ja ANH:lla olikaan? Siitä sitten originaalitrilogian muutama vuosi plus RotJ:n ja TFA:n välinen aika = jokunen vuosikymmen aikaa unohtaa, että jedit olivat joskus yleisempikin näky galaksissa.
  Jos Luke olisikin ollut etsimässä koulutettavia tai peräti kouluttamassakin jotain Voimalle herkkiä hiippareita, galaktisen jedilukeman nostaminen yhdestä mitenkään havaittavaan lukemaan. Niin ja jos Lukekin räveltää koulutusprosessinsa niin kuin Obi-wan taannoin, niin…

  Kunhan rutisen.

 6. Päivitysilmoitus: Kuka Luke Skywalker ei ole The Force Awakensissa | Tähtien jatkosota

 7. Päivitysilmoitus: Yllätystraileri: ”Toivo ei ole menetetty” | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s