”On tapahtunut herääminen”, osa 2

Teaser lienee nyt katsottu puhki? Netti-intoilusta päätellen kyllä. Reilun minuutin videoksi, jossa on pohjimmiltaan vain seitsemän lyhyttä väläystä (Boyega aavikolla – pallodroidi aavikolla – stormtrooperit hyökkäämässä – Ridley kiiturilla aavikolla – Isaac X-Wingissä – mystinen hahmo lumisessa metsässä – Millennium Falcon taistelussa aavikon yläpuolella), tässä on selvästi ollut useimmille ihan tarpeeksi pureskeltavaa.

 

Muutama ensi-ihmettelyn jälkeinen ei-enempää-spoilaava näkökulma ensimmäiseen väläykseemme episodista VII:

Huhuja seuraamattoman kannalta:
Katsojalle, joka on vältellyt tai välttynyt kaikilta mahdollisilta huhuilta ja tietovuodoilta, seitsemässä kuvassa on enemmän paljastuksia kuin perjantai-iltana tulin ajatelleeksikaan. Päällimmäisin juttu heti ensimmäisessä kuvassa ei suinkaan pitäisi olla John Boyegan ihonväri, josta joissain netin kolkissa on viikonlopun aikana kuohuttu paljonkin, ja johon en itse aio tarttua. Ei, vaan se, että kuvassa on stormtrooper. Kun meillä on vielä (kerrankin uhkaavalta tuntuvia!) stormtroopereita hyökkäämässä ja TIE fightereita taistelemassa Falconin kanssa, teaser siis vahvistaa, että Imperiumi (tai sitä seurannut valtajärjestelmä) on elossa ja potkukunnossa vielä 30 vuotta Jedin paluun jälkeen. Puhumattakaan sitten siitä, että ensimmäinen kuvahan vihjaa heti, että elokuvan päähenkilö olisi keisarillinen iskusotilas, tai ainakin pukeutunut sellaiseksi.

Huhuja seuranneen kannalta:
Kuten jo perjantaina kirjoitin, teaser enemmänkin vahvistaa eräitä huhuja paikkansapitäviksi kuin paljastaa täysin uusia kulmia elokuvaan. John Boyegan ja Daisy Ridleyn hahmoista on huhuttu paljonkin, Oscar Isaacista vähemmän, ja esimerkiksi Lupita Nyong’on rooli, josta liikkuvat huhut ovat perin kummallisia, jää teaserissa yhä pimentoon. Pallodroidi, pahiksen miekka ja X-Wingien seuraajat oli paljastettu tietovuodoissa. Mutta vahvistus on huhumyllylle tietoa sekin, ja näin kuvamme tarkentuu. Esimerkiksi X-Wingien liidon veden yllä voi halutessaan yhdistää siihen, että tiedämme elokuvaa kuvatun veden äärellä Skellig Michaelin saarella. Toinen näkökulma huhujenrakastajalle on se, että nyt tiedämme, että huhusivuista ainakin IndieRevolverilla on pätevä lähde: tuo sivu kun paljasti uudenlaisen valomiekan, joka ei tosiaankaan ollut konseptina aivan itsestäänselvimmästä päästä (ja jonka epävakaus puolestaan taas tuntuisi vahvistavan eräitä huhuja pahishahmosta). Kaikkien näitä pohtivien kannattaa muistella, mitkä aiemmista huhuista ja konseptitaiteista olivatkaan IndieRevolverin paljastamia. Kyllä, se eräs pahisluonnos muun muassa.

Näyttelijöitä ajatellen:
Kertojanäänen, johon palaan myöhemmin, lisäksi kiintoisin uusi tieto teaserissa oli tarkemmin ajatellen se, mitä meille oli valittu näyttää. Tunnistettavista ihmishahmoistahan näimme nyt stormtrooper-Boyegan, aavikkotyttö-Ridleyn ja pilotti-Isaacin, vaikka useampi muukin uusi näyttelijä olisi ollut tarjolla. Tarkoittaako tämä, että tässä on uusi päähenkilötriomme? Näin voi olla, joka muuten tarkoittaisi, että päähenkilötriossa ei ole yhtään valkoista miestä. Oma virallinen veikkaukseni on kuitenkin yhä, että uusi päätrio on Boyega, Ridley ja Adam Driver. Boyega ja Ridley ovat jo pitkään vaikuttaneet elokuvan ilmiselviltä päähenkilöiltä, mutta en yllättyisi, jos Isaac olisi oikeastaan valikoitunut teaseriin enemmänkin X-Wing-kohtauksen kautta kuin hahmona. Isaacin hahmon veikkaan muuten paljastuvan Wedge Antillesin jälkeläiseksi, ja roolin kenties samantapaiseksi päähenkilöiden tukimieheksi.

Prequel-vihaajan näkökulmasta:
Mitä enemmän sitä ajattelen, pallodroidin sijoittaminen teaserin toiseksi kuvaksi oli JJ Abramsilta perin rohkea veto. Vaikka konsepti perustuisi kuinka Ralph McQuarrien alkuperäiseen R2-luonnokseen, autiomaassa pyörivä cgi-pallo ei voi olla tuomatta joillekuille prequel-viboja. Sitä lukuunottamatta teaser oli rytmiltään ja tunnelmaltaan toista maata kuin millaisena prequelit muistetaan, mutta sittenkin: toisena kuvana uudesta Star Wars -aikakaudesta meille näytetään – sen kummemmin kohtausta motivoimatta – autiomaassa pyörivä iloinen droidi?

Teaserin vastaanotosta:
Suurin osa, ehkäpä yllättävänkin ylivoimaisesti, tuntuu ottaneen teaserin innostuneesti vastaan – jopa sen pallodroidin. Netissä tuntuvat olevan vallalla riemu Star Warsin paluusta ja usko seiskaosan onnistumiseen. Purnaajat ovat vähemmistössä – heistä muuten ensiluokkaisen viihdyttävä esimerkki tässä. Rakastavasta vastaanotosta kertoo myös se uskomaton meemien, fanitaiteen ja traileriparodioiden määrä, joka nettiin on muutamassa päivässä tulvinut. Näkemistäni minua ovat huvittaneet ainakin fanien varmuudella hyväksymäksi leikattu teaser ja George Lucasin special edition.

Teaserista teaserina:
Sanoin jo perjantaina olevani tyytyväinen siihen, että teaser vain kiusaa, eikä paljasta varsinaisesta juonesta mitään. Tämä oli ehdottomasti tarpeeksi tässä tilanteessa, jossa meille ei oltu tätä ennen kerrottu mitään elokuvan premissistä. Samaan aikaan on todettava, että teaser oli myös aikamoista fan servicea, John Williamsin teemoineen ja Millennium Falconeineen. Star Warsinsa vähän huonomminkin tunteva katsoja saattaa kyllä kiinnostua tästäkin (”hei, tuohan näyttää kivalta”), mutta aiemmat elokuvat satunnaisesti katsonut niin sanottu suuri yleisö jäänee kyllä ihmettelemään, mistä fanilaumat intoilevat. Palatakseni siihen, mitä pohjimmiltaan saimme: seitsemän kuvaa, jotka eivät edes tyylillisesti sovi kovin hyvin yhteen, vaikka edustavatkin kaikki vauhdin ja kiireen tuntua. Synkkää sotaa ja pyörivä pallodroidi? Muistellakseni vanhoja: prequel-aikakauden (ja netistä modeemeja uhaten katsottavien teaserien aikakauden!) aloittanut Episodi I:n teaser oli monien mielestä parempi teos kuin lopullinen elokuva. Se sisältää melkein kaikki leffan muistettavimmat repliikit, eikä ihme, koska niin monet muistavat sen selkäpiissään ulkoa. Episodi II:n teaser hämmensi äänettömillä väläyksillään, mutta oli juuri siksi prequel-teasereista lähimpänä tätä tuoreinta. Ja sitten oli vielä Episodi III:n teaser, SW-trailereista kenties suurin suosikkini, joka sai minut kahdessa minuutissa innostumaan elokuvasta, jonka uskoin sitä ennen olevan menossa aivan väärään suuntaan: ”Vader was seduced by the Dark Side of the Force…”

Siitä, mistä puhumme nyt:
Suurin teaserin esittämä arvoitus, suorastaan haaste meille spekuloijille, on tietenkin ääniraita. Miesääni, joka sanoo ”There has been an awakening. Have you felt it? The Dark Side…and the Light.” Ääni, joka kuulostaa The Force Awakensin julkistettuja näyttelijöitä enemmän Benedict Cumberbatchilta, mutta ei ole. Ääni kuuluu tiettävästi Andy Serkisille, jonka ääniskaala onkin kyllä laaja. Serkisin hahmosta taas tiedetään, että kyseessä on motion capture -rooli, mutta edes huhuissa ei ole liikkunut veikkauksia hahmosta. Eräissä vuotaneissa luonnoksissa tosin esiintyy todennäköisesti tietokoneella rakennettava pienikokoinen alien-hahmo, mutta tuo hahmo vaikuttaa sidekickilta, ei Voiman vavahtelujen havainnoijalta. Onko Serkisin hahmo siis jotain aivan uutta ja huhuilematonta? Repliikin sisällöstä voisi veikata hahmon olevan jopa juonen alullepanija: joku, joka tuo nuorten sankariemme tietoon muutoksen Voimassa. Toinen vaihtoehto on ulkopuolinen tarkkailija, joka havainnoi repliikissä tuntemuksensa jollekulle. Vai voisiko olla, että Serkis olisikin uuden trilogian Palpatine? En tarkoita välttämättä pahista, vaikka sitäkin epäilen, mutta ”mies verhon takana”, joka ei juurikaan vielä paljasta itseään avausosassa? Hahmo venyttää sanat ”Dark Side” hyvin palpatinemaisesti, mutta varsinaisesti mikään kertojan sanoma ei anna syytä varmuuteen hahmon sijoittumisesta pahis/hyvis-akselille.

Jokos tämän muuten pian voi nähdä Suomen elokuvateattereissa?

14 thoughts on “”On tapahtunut herääminen”, osa 2

 1. Jos Serkis näyttelee vain pienikokoista motion capture -alienia, ei tuo ääni sovi yhteen ollenkaan. Voitteko kuvitella tuon tulevan pienen alienin suusta?

  Ei. Tulkintani tilanteesta tällä hetkellä on, että Serkisillä on elokuvassa kaksi roolia, sekä motion capture- että live action -rooli. Teaserissa kuulemamme ääni kuuluu jälkimmäiselle. Kuten Aki spekuloitkin, tämä hahmo voi olla ainakin Episodi VII:ssa vielä enimmäkseen taustalla, mutta voi nousta myöhemmin enemmän esiin.

  • Erinomainen teoria. Ei ole tullut itse asiassa mieleenikään, että Serkisillä voisi olla useampiakin rooleja. Ja tottakai juuri niin voi olla.

   Tai niinkin voi olla, että se toinenkin rooli on motion capture -rooli. Siitä olen joka tapauksessa samaa mieltä, että ääni ei voi kuulua sille pienikokoiselle otukselle, oli se sitten Serkis tai ei.

 2. ”päähenkilötriossa ei ole yhtään valkoista miestä”
  Öh? Olenko siirtynyt 60-luvun Alabamaan ja luin juuri tulkinnan ”one-drop rulesta” vai mitä oikein tapahtui? Jos laittaa Isaacin ja Boyegan vierekkäin, niin vaikka onkin guatemalalais-kuubalais-ranskalaista sukujuurta niin Isaac kyllä kummasti näyttää minun silmiini valkoiselta eikä edes ”puoliveriseltä”, menisi hyvin vielä pohjoiseurooppalaisestakin. (Puusilmilläni en olisi ikinä arvannut miehen etnisyyttä ilman wikisemistä.) ”Latin” on paitsi ”weasel word” myös tietääkseni kulttuurinen, ei biologinen määre. Vai onko nykyään /pol/:in ulkopuolellakin jo vakaa usko siihen, että vain etninen pohjoiseurooppalainen, tai englanninkielinen, pohjoiseurooppalaistaustainen amerikkalainen on enää ”valkoinen”? :p

  X-Wingien liidosta veden yllähän oli hiljaittain ”tietoa”, mutta siitä huolimatta herää epäilys: luonnoskuvissahan on nähty toinenkin vesiplaneetta jonka ei pitänyt olla Skellig vaan ”Pirates Cove” (olettaen siis, että RAF Greenham Common esittää Uuden tasavallan tukikohtaa eikä tätä, mutta toisaalta onhan tuolla trailerin vesiplaneetalla silmin nähden maatakin). Tai entä jos Skelligin saaren esittämä paikka ja ”Pirates Cove” sijaitsevatkin samalla planeetalla?

  • Saatoin heittää käännöstermin turhan kevyesti. Tarkoitin siis juuri sitä, että amerikkalaisessa etnisyyden katsannossa pidetään jostakin minulle pohjimmiltaan käsittämättömästä syystä tärkeänä erottaa ”latinot” ja ”valkoiset”. Minun puolestani Star Wars -elokuvan päähenkilön ihonväri tai etninen tausta saavat olla aivan mitä tahansa, kunhan näyttelijät sopivat rooleihinsa. Mutta nimenomaan siksi, että nämä tuntuvat (ainakin Yhdysvalloissa) monille merkityksellisiä olevan, ja ottaen huomioon töhänastiset sitkeät keskustelut naisten ja ”ei-valkoisten” aliedustuksesta tässä elokuvasarjassa, on minustakin hyvin kiintoisaa, että trailerissa kasvoillaan esiintyvät kolme henkilöä ovat nyt sitten kaikki ”ei-valkoisia”.

   Juuri tämän enempää asia ei minusta huomiota ansaitsekaan. Erityisesti Boyegaan liittyvät rasisminpurkaukset haluaisin vaieta kuoliaaksi.

 3. Kylillä kuulin, onnenkeksissä luki ja sähkönmyyntiehdoissa sanottiin, että teaserin Suomi-ensi-ilta teattereissa olisi Hobitin ensi-illassa.

 4. Päivitysilmoitus: Asiat ja nimet ovat aina kiinni toisissaan | Tähtien jatkosota

 5. Päivitysilmoitus: Valkokankaalla Suomessakin: Abrams! Kennedy! Traileri! | Tähtien jatkosota

 6. Päivitysilmoitus: Celebration Suomesta seurattuna | Tähtien jatkosota

 7. Päivitysilmoitus: Viimein traileri: ”Voima kutsuu sinua”, osa 2 | Tähtien jatkosota

 8. Päivitysilmoitus: Viimein traileri: ”Voima kutsuu sinua”, osa 2 | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s