Viimein traileri: ”Voima kutsuu sinua”

Star Wars: The Force Awakensin traileri, olkaa hyvät. Isolla ja kovalla:

Näin siksikin, että itse video itse asiassa räjähtelee silmille yllättävänkin vähän. Vaikka räjähteleehän siellä, silmillekin. Mutta tarkoitan, että taisin odottaa räiskyvämpää menoa, kun taas tämä on hahmovetoinen, tunnelmallinen, oikeastaan melkein hillitty. Pidän, pidän kovasti!

trailer-cave

Upea kuva. Tätä ei Lucas meille näyttänyt!

Visuaalisestikin tässä trailerissa, edellisiäkin enemmän, ollaan ns. minun starwarsini ytimessä. Esimerkiksi alun kuvat Reystä tutkimassa hylättyä Star Destroyeria ovat juuri sitä, mitä episodien IV-VI ”käytetyn galaksin” tunnelmaa rakastavan pitäisi toivoa: tällaista näkyä ei olisi voinut loihtia 1970-luvulla, mutta mikään siinä ei varsinaisesti huuda tietokonetehostetta. Hylätty miljöö tuntuu…aidolta. Tykkään trailerien perusteella kovasti myös tämän elokuvan kamerankäytöstä: tyyli ei ole Lucasin, mutta ei onneksi myöskään aivan sama kuin ohjaaja Abramsin Star Trekeissä.

Ja ai että, miten hienolta tuntuu viimein kuulla ”oikeasti” Kylo Renin repliikki ”I will finish what you started”, joka alunperin paljastui meikkipaketin mainoksesta ja sittemmin kuultiin leluhahmon kaiuttimesta äänitettynä. Onhan tässä tietysti ollut tätä piirileikkiä pelattavaksi, mutta kamoon, oisko nyt kuitenkin voitu saada tuo aito hetki ennen noita muita?

Reyn, Finnin ja Kylo Renin perusmotivaatioiden asettamisen ja kypsyneen, muuttunein silmin galaksia katsovan Han Solon lisäksi silmällä voi pitää esimerkiksi ensimmäisen teaserin X-Wing-kuvan yhdistymistä nyt suurempaan taisteluun, ihka-ensimmäisen kuvauksista paljastuneen lavasteen AT-AT:n jalan esiintymistä, välähdystä Kylo Renistä ilman kypärää sekä koko seitsemän Renin ritarikuntaa.

Vanhan expanded universensa lukeneet taas huomannevat trailerissa kuultavien repliikkien muuttavan ns. kaiken. Aiemmissa tarinoissahan Luke Skywalker elvytti ja uudisti jedijärjestön keisari Palpatinen kuoleman jälkeen. Tämän uuden kaanonin galaksi ei vaikuta kuulleen jedeistä ja Voimasta 30 vuotta Jedin paluun jälkeen mitään muuta kuin legendoja.

trailer-rey

Tunnistattehan trailereista, missä Rey tässä itkee? Mutta kuka on etualalla?

Ja jos elokuvan juonta haluaa tässä nähdyn perusteella miettiä: kukaan ei itke syyttä, eikä katsojille jätetä syyttä näyttämättä heidän odottamaansa keskeistä hahmoa.

The Force. It’s calling to you. …just let it in.

14 thoughts on “Viimein traileri: ”Voima kutsuu sinua”

 1. Veikkaisin että Rey ei itke ainakaan Lukea. Han? Chewie?

  Räyhäkkä lopetus trailerille oli Kylon ja Finnin välinen miekkojen kalistelu lumisessa metsässä. Tuossahan innostuu jo ikämieskin!

 2. Eikös tuo alun hylyn tutkinta ole aika suora viittaus nimenomaan Kadonneen aarteen metsästäjiin? 😉

  Ja jos tämän trailerin jälkeen vedetään kikkakolmonen jossa ”Rey” ei ole Skywalker eikä Solo, niin teatterit palavat. Itkukuva on selvästi lumisesta metsästä, mutta etualalla voi olla kuka tahansa. Ylläriveto olisi tosin että ”Finn” kuolisi, mutta ”Rey” on tuntenut tämän vasta niin vähän aikaa että mennään Hanilla. Entäs jos etualalla muuten onkin Luke?

  • Jaa niin, aluksi katsoessa näytti että siinä on jonkun olkapää jota vasten ”Rey” kohta itkee, mutta siinähän joku makaa maassa. No veikkaukset vainajasta ovat edelleen Finn tai Han.

   • Finnin kuolema tuntuisi tosiaan hiukan oudolta tulevia osia ajatellen, koska Force Awakensin yksi tärkeä tarkoitus on myös sisäänajaa uusia hahmoja. Toisaalta se olisi mainio yllätys, jos hän kuolisi eikä oletusruumis Han, tai ”alkuperäishahmo”.

    • Eilisestä lähtien olen mietiskellyt vakavissani, että sehän tosiaan olisikin melkoinen twist, jos uusi hahmo kuolisi lähes varmana pidetyn vanhan hahmon kuoleman sijaan! Brändinrakennuksen kannalta epävarmaa, mutta katsojan yllättämisen kannalta mahdollista – ja katsojan yllättämiseenhän tämä salamyhkäinen tuotanto pyrkii. Kohtaus olisi vieläpä voitu tallentaa samantapaisesti kuin Imperiumin vastaiskun kuuluisa paljastuskohtaus, jossa kuvauksissa lausuttiin ”Obi-Wan is your father” ja oikea repla vaihdettiin tilalle vasta jälkituotannossa. Nyt olisi voitu kuvata kohtaus, jossa kuolevan näyttää Solo, ja myöhemmin retusoida pienemmällä porukalla kuolevaksi Finn.

 3. Minua kiinnostaa, heilutteleeko lopun taistelussa Finn valosapelia siksi, että jotain oli pakko napata käteen, vai siksi, että hän on Luken tai Leian perillinen. (Näin siis yhtään mitään huhuja tai vuotaneita juonikuvioita lukemattomana, tietty.)

 4. Tässä on julisteen ja trailerin julkistamisen jälkeen sw-hype noussut huippuunsa, ja oli ilo huomata että tälläistä
  blogia on rustattukkin jo pitkään. Viime päivinä onkin tullut käytettyä rutkasti tunteja tämän blogin tutkimiseen. Aloitetaan kirjoitus ”spoiler”-vaaralla, vaikka lähinnä huhupuheisiin perustunutta spekulaatiota alla onkin.

  Nyt viime päivinä on tullut toden teolla mietiskeltyä elokuvan juonta. Mitä ilmeisemmin Han & Chewie-tehokaksikko saa nyt rutkasti ruutuaikaa uusien päähahmojen ohella. Sen sijaan Leia lienee enemmän taustalla seikkailun sijaan, ja Luke ilmeisesti on melko piilossa trailerin ja julisteen lisäksi myös itse elokuvassa. Droidit C-3PO ja R2-D2 taas oletettavasti ovat joko Luken piilopirtissä tai Leian ja Hanin hallussa. Ehkä ovat seikkailuporukkamme matkassa, tai sitten ruutuaika jää pieneksi. Tai vaihtoehtoisesti droideille kehitetään oma sivujuonensa ja he seikkailevat (sekoilevat) omana yksikkönään.

  Han Solo on siis suuressa roolissa, ja tuntuu erittäin loogiselta, että hahmo myös päättää päivänsä elokuvassa. Huhut tähän ovat vahvasti viitanneet, niin Hanin tai sitten vain ”jonkun originaalihahmon” kuolemaan. Toinen uhri voisi olla Chewbacca, mutta minusta se tuntuisi turhalta. Chewbacca ei ole kuitenkaan kovin näyttelijäsidonnainen hahmo, eikä hahmolla ole koskaan ollut kovin suurta merkitystä kokonaiskuvassa. Sen sijaan Han Solo jos kuka sitä on. Harrison Ford kuitenkin on tainnut olla vähän nihkeä Star Warsin suhteen, ja työstön alla on mm. Blade Runner 2 sekä ilmeisesti myös Indiana Jones 5. Joten on helppo päätellä, että Ford ei ole omistanut seuraavia vuosia Star Warsille, ainakaan suurissa määrin. Loppupäätelmänä voisi pitää sitä, että Solo joko kuolee ja näin Ford on vihdoin ”vapaa” roolistaan, tai sitten ruutuaika seuraavissa osissa vähintäänkin pienenee olennaisesti. Leian kuolema olisi myös kummallinen teoria, koska hän mitä ilmeisemmin pysyttelee hallintotehtävissään taustalla. Solo taas lienee mukana seikkailemassa ja sotimassa. Jotenkin toivon kuitenkin, että käsikirjoitus yllättyisi ja Solo jäisikin henkiin.

  Mielenkiintoinen on tapaus Lando. Koska Episodi 7 on kuitenkin varmasti melkoista nostalgiatykitystä, ja mukaan on otettu alkuperäistrilogian legendaarinen kuusikko (Luke, Han, Leia, Chewbacca + droidit), tuntuu jotenkin tympeältä jättää Lando noin vain ulos. Kun kerran Wedgeäkin haviteltiin cameoon, miksei Landoakin? Tämä nostaakin Landon arvoon arvaamattomaan. Yksi teoria voisikin olla se, että kun Han kuolee, hyppää Lando ikäänkuin tämän tilalle seuraavaan(/-viin) episodiin. Olisi järkeenkäypää, ja näin Landon poisjättämiselle olisi jokin täysin looginen selitys.

  Veikkaisin myös, että jos Luke jää nyt takaa-alalle, seuraavissa osissa hänen ruutuaikansa kasvaa selkeästi. Droidit ovat kasissa ilman muuta mukana, ja Leia on edelleen pikkuroolissa. Tämä kaikki ikävä kyllä tarkottaisi sitä, että legendaarista kuusikkoa (tai seitsikkoa) ei nähdä yhdessä, vaan heidät on heitelty vähän sinne sun tänne ympäri avaruutta. Luke piilopirtissään, Han&Chewie päähahmoina seikkailemassa Falconillaan, Leia taustalla johtotehtävissä ja droidit joidenkin näiden mukana tai sitten omilla teillään. Lando sitten ehkä hyppää mukaan vasta seuraavassa osassa, kun Han on kuollut. Sinänsä suurimmille nostalgikoille harmi, mutta ehkä liian päälleliimattua tunkea koko seitsikko samaan kuvaan vain sen takia että ”se on siistiä”.

  Tälläisiä ajatuksia, ei nyt täysin johdonmukaista välttämättä tämän blogitekstin alla nämä pohdinnat mutta koska uusin kirjoitus on niin heitetään nyt tähän.

  • Erinomaista spekulaatiota. Ja mainiota, että kirjoitukset löytävät lukijoita kirjoitushetkensä jälkeenkin! Eipä suurin osa aiemmasta spekuloivasta kirjoittelusta olekaan vielä vanhentunutta, koska niin moni asia on yhä auki…

   Pari vastauspohdintaani, samalla spoilaavuuden tasolla:

   Veikkaan, että Lando saa leffan dialogissa maininnan. Jonkinlaisen tunnustuksen rakastetun, peräti tosiaan originaalitrion neljänneksi jäseneksi (niin, siis ohi droidien ja Chewbaccankin) monen mieltämän hahmon olemassaolosta, ja samalla selitykseksi poissaolosta. Tekninen syy sille taas voi yksinkertaisesti olla se, että kaikkea ja kaikkia ei kannattanutkaan mahduttaa yhteen elokuvaan. Uskon siis, että Billy Dee Williamskin pääsee vielä palaamaan rooliinsa uuden trilogian aikana. Heittihän hän virallisen Lando-roolin viimeksi vain viime vuonna, Rebels-animaatiosarjan äänenä. Lando sai oman sarjakuvatarinansakin (ennen Imperiumin vastaiskua tapahtuvan) niin hiljattain kuin tänä kesänä.

   Viimeinen pohdintasi vanhan kuusikon näkemisestä yhdessä on, uskoakseni, erittäin ytimessä. Yhtä vanhusten ryhmäkuvaa ei varmaankaan elokuvassa ole. Mutta: jos toteutuisivat sekä eräiden äänekkäiden huhuilijoiden väite siitä, että Luke nähtäisiin elokuvassa vasta aivan sen vihoviimeisillä hetkillä, että sinnikäs uskomus/huhu Han Solon kuolemasta, tämä tarkoittaisi, että nämä kaksi eivät enää kohtaisi valkokankaalla. Tai, tosiaankin, kuten sanoit: että legendat olisivat tässä episodissa lähes erillään toisistaan. Jokainen voi itse päättää, kuulostaako tämä uskottavalta. JJ Abrams tiedetään nostalgikoksi hänkin, ja väitetään, että Abrams ja Kasdan halusivat nimenomaan painottaa vanhoja hahmoja enemmän kuin Lucasin ja Arndtin aiempi käsisluonnos olisi tehnyt. Olisivatko he jättäneet vanhat ystävät kohtaamatta?

   • Onko vanha voimakaksikko Han-Luke tosiaan ollut koko 30 vuotta tapaamatta toisiaan? Vai olisiko yhteyttä pidetty jollain tavalla ja kun tilanne alkaa lähteä pahasti käsistä niin Han Solo ohjaa vielä viimeisillä voimillaan nuoremman sukupolven seikkailijat nyt jo vanhemman mestarin luokse? Tai saa kutsuttua jollain tavalla Luken auttamaan? Tai Leia kutsuu Lukea telepaattisesti? Onhan hänkin Voimalle herkkä ihminen.

     • Eikös Luke ja Leia saaneet jo orkkistrilogiassa toisiinsa telepaattisen yhteyden? Imperiumin Vastaiskun lopussa kun Luke kutsui Leiaa hätiin ja Leia pakotti Landon kääntämään Millennium Falconin keulan takaisin kohti Pilvikaupunkia.

      • Tämän voi tulkita kahdella tavalla. Yhteyskokeilu voi onnistua siksi, että Leiakin on vahva Voimassa. Tämä tulkinta toki toimii, koska sisaruus paljastuu seuraavassa osassa.

       Toinen tulkinta, ja tätä Imperiumin vastaiskun käsiksessä varmaankin tarkoitettiin, olisi se, että Luke tavoittaa Leian samaan tapaan kuin Ben Kenobi vaikuttaa ”heikkoihin mieliin” New Hopessa. Originaalitrilogian aikaan Lucaskin mielsi Voiman olevan jotain, mitä kaikki voivat halutessaan ja opetellessaan tuntea. Ajatus mitattavasta, vain valituille aukeavasta kyvystä tuli vasta prequeleissa.

 5. Hei, kiitos mainiosta ei-liikaa-spoilaavasta kirjoituksesta! Kiva lukea tällaista analyysia aiheesta.
  Hype tosiaan nousee itse kullakin, joulukuuta odotellessa. 😉

 6. Päivitysilmoitus: Tulossa pian: Viimeisen jedin viimeinen traileri – ja markkinoinnin hyökyaalto | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s