Kuka Luke Skywalker ei ole The Force Awakensissa

Viime viikolla sitten tapahtui se, mitä ehdin jo odottaakin. Niin sanottu suuri yleisö heräsi huomaamaan, että The Force Awakensin markkinoinnissa ei näytetä Luke Skywalkeria, alkuperäisen Star Wars -trilogian päähenkilöä. Luken naamaahan ei näy virallisessa julisteessa eikä uudessakaan trailerissa.

Yritän kirjoittaa tämän kirjoituksen mahdollisimman spoilaamattomasti – tietenkin termin tavallisilla määrityksilläni, joiden mukaan virallisesti julkistettu informaatio ja esimerkiksi näyttelijän roolinimet eivät ole spoilereita. Varsinaiset spoilaavat vastaukset – tai siis vuotoihin ja huhuihin perustuvat sellaiset – Luken roolista elokuvassa eivät ole tässä kirjoituksessa.

sw-kylo

Traileri näytti meille tämän naamion, mutta ei Luke Skywalkerin naamaa.

Traileria edeltävänä päivänä kirjoitin toivovani, että traileri viittaisi Luken poissaoloon jollakin tavalla. Tarkoitin esimerkiksi vain yhtä repliikkiä: siis sellaista, joka käytännössä (vaikkei kirjaimellisesti) sanoisi ”Mutta missä on Luke Skywalker?”. Repliikin funktio olisi ollut muistuttaa satunnaisemmalle katsojalle, että kyllä, Luke Skywalker on merkittävä, ja kyllä, Luke Skywalker puuttuu trailerista, mutta että kyllä, vielä hänet nähdään.

Toivoni oli turha. Mysteerilaatikon vartijat pitivät päänsä, ja Luke pysyi yhtä piilossa kuin hänen poissaolonsa pysyi poissa puheista.

Trailerin jäljessä nettiin tulvi huhuja siitä, että Luke Skywalker onkin Kylo Ren, elokuvan maskiin pukeutunut, Darth Vaderia seuraava pahis. Nyt ei puhuttu Episodi VII -spoilereita levittelevistä huhuilijoista, vaan esimerkiksi The Hollywood Reporterin kaltaisista isoistakin medioista. Tämä oli kai lopulta yhtä väistämätöntä kuin se, että varmasti osa satunnaisista katsojista nyt olettaa, että vanhan trilogian tuttu päähenkilö on unohdettu kokonaan pois joulukuun episodista. Tai kenties häntä näytelleen Mark Hamillin kuolleen (bongasin tämänkin epäilyksen Twitteristä).

Spoilaamatta, huhuja seuraamattomille tiedoksi: Luke Skywalkerin rooli on ollut Episodi VII -huhujen vahva punainen lanka lähes alusta alkaen. Tässäkin blogissa olen kirjoittanut mitä moninaisimmista Luke-on-sitä-ja-sitä -huhuista (spoilereita pelkäämättömät voivat tutustua niihin vaikkapa tästä kirjoituksesta).

Tässä viisi vastausta The Force Awakensin Luke Skywalkerista epätietoisille:

 1. Luke Skywalker ei ole Kylo Ren.
  Kylo Reniä näyttelee Adam Driver, ei Mark Hamill. Jossain vaiheessa tuotantoa minäkin epäilin, että Kylon näyttelijä yritettäisin pitää salassa elokuvaan asti ja että katsoja siten saattaisi arvuutella loppuun asti, onko maskin alla esimerkiksi Luke tai joku muu tuttu. Näin ei kuitenkaan tehty: Adam Driverin rooli paljastettiin viime toukokuussa. Uusimman trailerin lopussa nähdään jopa Kylon hiustyyli: se on tosiaan Driverin, ei Hamillin, ja itse asiassa sama, joka näkyi Vanity Fairin valokuvassa jo juuri tuolloin toukokuussa. Sitä emme tiedä, kuka Kylo Ren hahmona naamionsa ja valenimensä takana on. Mutta hän ei siis ole Luke Skywalker.
 2. Luke Skywalker ei ole First Orderin johtaja.
  First Orderin suuri johtaja on nimeltään Snoke, ja häntä näyttelee Andy Serkis. Tämäkin paljastettiin viime toukokuussa. Snoke on, jos mahdollista, Kyloakin suurempi arvoitus, eikä todellakaan ole esimerkiksi varmaa, että hahmon oikea nimi on Snoke. Tiedetään vain, että Snoke on ensimmäisen trailerin ääni (”There has been an awakening”), ja että rooli tallennetaan motion capturena. Mutta: Snokekaan ei siis ole Luke Skywalker.
 3. Luke Skywalker ei ole kuollut.
  Mark Hamill on kuin onkin mukana The Force Awakensissa: hänen nimensä on kolmantena julisteen näyttelijälistassa. Eikä siinä kaikki: hän on mukana myös Episodi VIII:ssä, jonka ensimmäiset kuvaukset on jo tehty.
 4. Luke Skywalker ei ole kokonaan piilossa trailereista.
  Luke nähdään trailereissa asettamassa mekaanisen kätensä R2-D2:n päälle. Hänen kasvojaan ei tosiaan näytetä, ja mekaaninen käsikin on vaihtunut sitten Imperiumin vastaiskun ensiasennuksen, mutta kyllä se Luke on – senhän kertoo keskimmäisen trailerin ääniraitakin (”I have it”). Ja niin tosiaan: Lukehan lausui tuon trailerin Jedin paluusta trimmatun monologin. Itse asiassa Luke esiintyi keskimmäisessä trailerissa aivan yhtä selvästi kuten Leiakin: kasvoja näyttämättä, mutta suoraan vihjaten.
 5. Luke Skywalker ei (todennäköisesti) ole paha.
  Tätä en tietenkään voi varmaksi sanoa ennen joulukuun 16:tta päivää. Mutta se on varmaa, että toinen traileri ei esitä Luke Skywalkerin olevan Episodi VII:n aikaan mitään muuta kuin entinen itsensä: ”jedi kuten isänsäkin”, joka keisari Palpatinen edessä oli valmis mieluummin kuolemaan kuin kääntymään pimeälle puolelle. ”You have that power too”, Luke lausuu lempeästi. Repliikki on Jedin paluusta, jossa se lausutaan Leialle, mutta trailerin kontekstissa se annetaan ymmärtää lausuttavan uudelle hahmolle, joka niin ikään kuuluu perheeseen ja jolla on Voima. (Itse asiassa trailerissa kuullaankin kaksi Mark Hamillia: uusi äänitys on vanhojen repliikkien kaikuna ja kuiskauksena.)
sw-luke

Tässä on Luke Skywalker. Ai missä? No, se jää nähtäväksi joulukuussa.

Kun näin, miksi Lukea ei sitten näytetä? Mahdollisia syitä on ainakin neljä. Voi esimerkiksi olla, että Luken ulkonäkö on muuttunut radikaalisti, eikä meidän haluta tietävän tätä ennen elokuvaa (tosin radikaaliksi muutokseksi tuskin lasketaan parta, jonka Mark Hamill tunnetusti joutui roolia varten kasvattamaan).

Voi myös olla, että Luken näyttäytymiselle elokuvassa halutaan yksinkertaisesti ladata voimaa sillä, että häntä ei näytetä missään ennen ensi-iltaa. Haussa olisi samantapainen vaikutus katsojaan kuin Han Solon ”We’re home” -repliikillä oli toisessa trailerissa. Tällöin efektille voisi olla eduksi sekin, jos osa suuresta yleisöstä ei edes odota Luke Skywalkerin olevan mukana, Mark Hamillin kreditoinnista huolimatta. Luulkoot vaikka tosiaan näyttelijän kuolleen, saattaa mysteerilaatikkomenetelmäänsä uskova ohjaaja JJ Abrams ajatella.

Kolmantena: tietysti on mahdollista, että Luke Skywalker tosiaan on nyt enemmän tai vähemmän paha, ja että tämä näkyisi hänestä jo päällepäin. Kieltämättä tämä olisi hyvä syy yllättää meidät Luken näyttämisellä vasta itse elokuvassa – ja samalla se voisi olla syy siihen, miksi Luke ei olekaan kouluttanut uusia jedejä 30 vuotta keisarin kuoleman jälkeen. Mutta: tämä mitätöisi koko Luken tarinakaaren originaalitrilogiasta, ja käytännössä myös asettaisi hänet tarinallisesti Darth Vaderin kopioksi uuteen trilogiaan. En usko Abramsin ja toisen käsikirjoittajan Lawrence Kasdanin ryhtyvän tällaiseen, vaikka he leikittelisivätkin ajatuksella.

sw-renhead

Tässä on Kylo Ren (Adam Driver) ilman kypärää. On on.

Mutta se neljäs syy… Niin, en voi olla epäilemättä, että Abrams itse asiassa saattaa haluta, että suuri yleisö pohtii juuri tällaisia. Kyseessä voisi jopa olla kompromissi markkinoinnin vaatimusten ja ohjaajan salaisuuksien säilyttämisen välillä: koska Kylo Renin naamio ja näyttelijä oli pakko paljastaa ennen ensi-iltaa, voidaan Luken peittelyllä sentään saada aikaan se, että jotkut katsojat luulevat naamion takana olevan Luken.

Foliohattuni alta huomautan, että netistä tiettävästi löytyy sellaisiakin, jotka uskovat Abramsin palkanneen Driverin näyttelemään Kylo Reniä vain trailer-kuvissa ja ennakkohaastatteluissa, jotta Luken rooli peittyy.

1 thought on “Kuka Luke Skywalker ei ole The Force Awakensissa

 1. Päivitysilmoitus: Yllätystraileri: ”Toivo ei ole menetetty” | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s