”Olemme kotona”, osa 2: Kolmetoista kysymystä

Viikko The Force Awakensin toista teaseria ja muita Celebration Anaheimin uutisia sulateltuamme on aika nostaa esiin kolmetoista kysymystä, jotka jäävät kenties pintatason alta huomaamatta.

Tämä kirjoitus ei spoilaa – eli ei tarjoa vastauksia huhujen puolelta. Jos taas laskette teaserin itsensäkin spoileriksi, voitte katsoa alla olevan oikean teaserin sijaan tämän version.

Teaserin lisäksi on syytä listata Celebrationin muut Episodi VII -paljastukset:

Jonka jälkeen niihin kysymyksiin.

 1. Screenshot_32Tuttu päähine. Kenellä ja missä Darth Vaderin kypärä on – ja mikä on sen provenienssi? Meidänkin galaksissamme toki keräillään muun muassa natsiesineistöä, joten Luke Skywalkerin olisi ehkä kannattanut tsekata isänsä hautajaisrovio Endorissa vielä voitonjuhlien dagen efterinä. Joku kypärän sieltä kuitenkin haki – ja jollakulla on se visusti tallessa vielä 30 vuotta myöhemmin.Screenshot_34
 2. Tuttu kahva. Kenellä ja missä Luke Skywalkerin vanha valomiekka on – ja mikä on sen provenienssi? Niin, teaserhan paljastaa melkein peräkkäin kaksi vanhasta trilogiasta tuttua esinettä – jotka molemmat kuuluivat aikanaan Anakin Skywalkerille. Vaikka miekka annettaneen kuvassa (ääniraidan perusteella) Leialle, voisi kai ajatella, että kypärän omistaja on kiinnostunut myös miekasta. Liekö kiinnostus ihan vain keräilijän kompletismia, vai onko siihen syvempiä syitä?Screenshot_33
 3. Lälläslää, ettepä näe meitä 1 ja 2. Onko siihen, että meidän annetaan ymmärtää näkevämme teaserissa Luken ja Leian, mutta meille ei näytetä heidän kasvojaan, jokin muukin syy kuin yleisön kiusaaminen? Vertailun vuoksi: aikanaan Babylon5:ssa oli tulevaisuuteen sijoittunut kohtaus, jossa Minbarin suurlähettiläs Delennin kasvot oli rajattu pois kuvasta hyvin samaan tapaan kuin Leian tässä teaserissa. Tähän oli syy: Delennin ulkomuoto muuttui myöhemmin radikaalisti.Screenshot_39
 4. Itella nyt vain on kansainvälinen sana postille. Mitä on tapahtunut, että Imperiumista on tullut The First Order ja Kapinaliitosta Resistance? Nimet antavat ymmärtää, että Imperiumi on uudelleenbrändätty (kenties keisarittomaksi?) – ja että kapinaliitto on edelleen sodan altavastaaja. Etenkin jälkimmäinen on minusta yllättävä tieto, sillä odotin ennemminkin kahden galaktisen supervallan viileää sotaa. Yllättävä on nimivalintakin: miksi Rebel Alliance on muuttanut nimensä liki synonyymiksi itselleen? Mistä menneisyyden taakasta siinä uudelleenbrändäyksessä on kyse? Ja: miten Imperiumin uusi nimi tulee kääntää suomeksi? Ensimmäinen järjestys?
 5. Imperiumin perillinen. Millainen ylipäätään on The First Order verrattuna Imperiumiin? Sotisovat ja avaruuskalusto tuntuvat suoralta jatkumolta. Johtajan paikalla seisova tummiin pukeutuva hahmokin vaikuttaa kovin keisarilliselta.
 6. Onko se lintu, onko se lentokone. Mitä trooperit itse asiassa kääntyvät Leni Riefenstahl -henkisessä kohtauksessa katsomaan (yläviistoon!), jättäen esiintymislavan taakseen?Screenshot_38
 7. Jokainen imperiumi tarvitsee punamiekkaheppunsa. Mikä on Kylo Renin asema tässä First Orderissa? Hänhän näyttää taistelevan stormtrooperien rinnalla. Ja tietysti: Kylo Renhän pukeutuu mustiin, kuten esiintymislavan hahmokin.
 8. Lälläslää, ettepä näe meitä 3. Kylo Renin naamio on tyylikäs, mutta mikä on tarinansisäinen syy naamioon? Tarvitseeko hahmo naamiota vadermaisista syistä, jonkin vamman vuoksi? Vai naamioituuko hän peittääkseen todellisen identiteettinsa?Screenshot_45
 9. Remontti kesken. Mikä oikein on kromitrooper-kuvan tapahtumapaikka, jossa imperiaalinen seinärakenne sulautuu luolastomaiseen kiviseinään?Screenshot_50
 10. Hei kuka lentää. Koska meille näytetään teaserissa (originaalitrilogiamainen) kuva TIE Fighter -pilotista, pitäisikö meidän olettaa tämä pilotti nimettäväksi hahmoksi? Vai lentääkö siinä kromitrooper?Screenshot_51
 11. Missäs sitä oikein on oltu. Missä ja kenellä Millennium Falcon oikein on ollut, kun Han Solo ja Chewbacca selvästi tuntuvat ”olevan kotona” ensimmäistä kertaa pitkään, pitkään aikaan? (Niin pitkään, että Harrison Ford hymyilee ensimmäistä kertaa kahteenkymmeneen vuoteen.)
 12. Näitä planeettoja tallaan mä (muistattehan). Montako planeettaa teaserissa nähdään? Ilman muuta vähintään kaksi: hiekkaplaneetta Jakku ja Imperiumin sotilaiden lumiplaneetta. Värimaailmaltaan Mustafarin mieleen tuova leiritulikohtaus voisi tapahtua Jakkulla, mutta yhtä hyvin jossain aivan muuallakin. Entä olisiko X-Wing -kuvan ”suomalaistyyppinen” järven ja metsän lokaatio sitten toisaalla, vai kenties sekin lumiplaneetalla? Olisiko Star Wars -planeetalla ensimmäistä kertaa peräti ilmastovyöhykkeitä?Screenshot_31
 13. Reyn paskaduuni. Kuinka surkea on romuraudan, -mekaniikan ja raaka-aineiden hinta galaksissa? Jakku-planeetalla lojuu kokonaisia tähtituhoojia. Eikö ketään kiinnosta?

7 thoughts on “”Olemme kotona”, osa 2: Kolmetoista kysymystä

 1. 13. Hinnan täytyy olla mitä ilmeisimmin todella surkea, koska muutenhan tuolla olisi ollut jo vuosikymmeniä sitten ammattimaisia romunpilkkojia lastaamassa kaiken vielä toimiviin rahtialuksiin. Mikä herättääkin kysymyksen: miksi Reynkään kannattaa niitä tonkia? En jaksa uskoa, että noin valtavaa avaruustaistelua olisi käyty täysin tuntemattomassa aurinkokunnassa, eli että romunkerääjät eivät olisi muka löytäneet paikalle. Mahdollinen säteilyvaarakaan ei liene syy, koska Reykään ei liiku hazmat-puvussa.

  Kysymys kietoutuu ylipäätään tähtienvälisen kaupan järkevyyteen scifissä. Warssissa selkeästi tavaran rahtaamiseen kuluva energia ei ole ongelma eikä mikään. Nähtävästi myöskin raaka-aineissa ja jopa jalosteissa on siirrytty ”post-scarcity” vaiheeseen tai ainakin lähelle sitä (päätellen siitä, että resurssit riittävät useamman Kuolontähden rakentamiseen). Niinpä Jakkun tai Tatooinen kaltaisella takapajulalla jossa ei ole ainakaan näytetty olevan mitään omavaraisviljelyä kummempaa teollisuutta, ei ole mitään, josta paikalle sattuva avaruuden kauppamies maksaisi killinkiäkään: miksi ostaa romuja, jos tuliterääkin kamaa saa jostain muualta ilman mainittavaa hintaeroa, ja miksi ostaa maanviljelystuotteita aavikkoplaneetalta (ellei kyseessä ole Arrakisin rohtomelanssi)? Korkeintaan paikalliseksotiikalla tai palveluilla saattaisi olla jotain lisäarvoa… ai mutta, Tatooinehan on kaukaisen galaksin Kouvola, eikä nyt Jakkukaan miltään trendimatkakohteelta tai kulttuurikeskukselta näytä.

  Ainoa toivo on, jos planeetta edes sijaitsee kauppareitin varrella, että ohikulkevat alukset pitäisivät sitä taukopaikkanaan, jolloin saattaa olla tarvetta varaosille, korjaamotoiminnalle, ruokavarastojen täydennykselle, holtittomalle päihtymiselle, ja mitä nyt (avaruus)merimiehet saattavatkaan kaivata satamalomalle päästessään. Mutta saa olla tosi vilkas kauppareitti jos tuolla kokonaisen planeetan elättää. Tai no, ei elätäkään, siksihän Tatooinekin on täynnä omavaraistalouksia joista tullaan kylille vain ylijäämäsato myymään ja ostamaan sellaista mitä ei itse osata valmistaa, sikäli kun jawakaravaani ei ole jo käynyt tai näillä ei ole haluttua tuotetta ollut.

  No, jakkulaisilla ei ole siis avaruuden ABC-asemana toimimisen lisäksi mitään mitä myydä toisaalle jotta voisivat ostaa jotain, joten joutuvat enimmäkseen sinnittelemään omillaan… hetkinen, miksei paljon useampi muu paikallinen sitten ryövää alusten hylkyjä, jos kellään ei ole rahaa ostaa muiden maailmojen teknologiaa? Vaikka planeetta olisi tuntematon ja kaikki olisivat haaksirikkoisia tai eksyneitä, niin eikö kenenkään muun tekninen osaaminen riitä edes tähän (paikallisten teollisuuslaitosten perustamisesta puhumattakaan)? Tatooinella tämä oli sentään jotensakin uskottavaa, jawat olivat hetkessä paikalla ja veivät kaiken mikä irti lähti myydäkseen sen tarvitsijoille, eikä ollut puhettakaan että kuutiokilometreittäin metalleja ja huipputeknologiaa lojuisi haaskuulla.

  Vai onko niin, että planeetta onkin suurimmaksi osaksi autio (tähän suuntaanhan se yksi viime aikainen huhu vihjaa…), ja vaikka kaikki asukkaat purkaisivat hylkyjä, eivät ole yksinkertaisesti ehtineet kaikkea perata? Tai kenties on jo saavutettu saturaatiopiste senkin suhteen, että kaikilla on jo suunnilleen ne laitteet joita tarvitsevat planeetalla elämiseen ja varaosiakin yllin kyllin näihin, eli kovin montaa romunkerääjää ei enää edes tarvita?

  Tai sitten taloustiede ei ole ensimmäisenä mielessä kun haetaan näyttäviä visuaaleja avaruusooperaan…

 2. Päivitysilmoitus: Vielä kerran Celebration | Tähtien jatkosota

 3. Päivitysilmoitus: Naamioista ja identiteeteistä: Teoria Kylo Renistä | Tähtien jatkosota

 4. Päivitysilmoitus: Syksyn kirjasato lähestyy: Uusi tasavalta bongattu | Tähtien jatkosota

 5. Päivitysilmoitus: Viisi pelkoa The Force Awakensista | Tähtien jatkosota

 6. Päivitysilmoitus: Viimein traileri: ”Voima kutsuu sinua”, osa 2 | Tähtien jatkosota

 7. Päivitysilmoitus: Näillä saatesanoilla ensi-iltaan | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s