Hahmot vaihtoivat käsikirjoittajan

The Hollywood Reporterin Heat Vision -blogi väittää tietävänsä, miksi Michael Arndt sai lähtöpassit pääkäsikirjoittajan paikalta. Väite on kerrassaan niin hyvä ja järkeenkäypä, että kunnes parempaa tietoa saadaan (ja siihen voi mennä jopa vuosia), olen valmis uskomaan tämän:

THR:n ”useiden lähteiden” mukaan Arndtin lähdön takana oli perustava erimielisyys tarinan päähenkilöistä. Arndt halusi keskittyä seuraavaan sukupolveen eli Luken, Leian ja Hanin jälkeläisiin. Arndtia myöhemmin palkattu ohjaaja J.J. Abrams taas halusi painottaa vielä episodi seiskassa vanhaa trioa. THR:n mukaan myös George Lucas myöntyi väittelyssä Abramsin kannalle. (THR jättää mainitsematta, että tämä on varsin mielenkiintoista, koska Arndt oli nimenomaan Lucasin jo ennen Lucasfilm-Disney -kauppaa valitsema käsikirjoittaja, joka tarkoittaa, että alunperin Lucasin on täytynyt kannattaa Arndtin versiota.)

Väite on erittäin uskottava sen perusteella, mitä tiedämme riidan päähenkilöistä. Vaikka Arndt osaa todistettavasti kirjoittaa uutta tarinaa vanhoista hahmoista (Toy Story 3), hän varmasti halusi luoda Star Warsistaan uutta kokonaisuutta. Myös Lucasin voisi olettaa haluavan luomuksensa kasvavan hänen jälkeensä mahdollisimman kauas hänen ”kuuden elokuvan sarjastaan Anakin Skywalkerista”, joten käy hyvin järkeen, että heidän yhteistyönsä aikana vanhat hahmot on jätetty taaemmalle. Abrams sen sijaan on paitsi suuri klassisen Star Warsin fani, myös parantumaton nostalgikko (Super 8), joka mielellään käsittelee teoksissaan yleisölle tuttuja hahmojakin (Star Trek). Abramsin tärkein tavaramerkki on myös tarinoiden high conceptius, ja kyllähän ”Luke Skywalkerin ja Han Solon uudet seikkailut” on ainakin markkinointimielessä parempi high concept kuin ”jotain aivan muuta vanhassa galaksissa”.

THR:n mukaan tekeillä on nyt siis elokuva, jossa vanhat hahmot ovat pääosassa, ja uudet vielä sivurooleissa. Nuorison on kuitenkin tarkoitus nousta päärooleihin episodeissa VIII ja IX. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi yhden tai useamman klassikkohahmon traagista kuolemaa seiskaepisodissa, tai toisaalta kenties episodien I ja II kaltaista useamman vuoden hyppäystä episodien VII ja VIII välillä.

Painotuseron myötä osa Arndtin aikaisista hahmoista on ymmärrettävästikin kadonnut, ja tilalle on nostettu uusia. Tähän nähden kannattanee muistella eräitä aiempien casting-huhujen hahmoja. THR nostaa esimerkeiksi muutoksista ”20-vuotiaan mieshahmon, jota nyt kirjoitetaan uudelleen 40-vuotiaalle” ja sen, että 18-vuotias Tye Sheridan oli lehden mukaan aiemmin vahvoilla johonkin rooliin, mutta nyt tekeillä olevassa elokuvassa näin nuorta näyttelijää ei tarvita. Näistä tiedoista voi kenties päätellä, että nyt tekeillä oleva Episode VII tapahtuisi SW-aikajanassa myöhemmin kuin Arndtin versio, mutta se ei välttämättä ole oikea päätelmä: vanhan trion nostaminen pääosaan kun voisi yhtä hyvin tarkoittaa, että tarkoitus on sijoittaa uudesta trilogiasta ainakin ensimmäinen osa vielä suhteellisen lähelle trion vetreitä vuosia. (sivuhuomiona: SW-entusiastit Devin Faraci ja Ali Arikan irvailivat juuri Twitterissä, että Mark Hamill on nyt lähes Alec Guinnessin New Hope -iässä, ja Harrison Ford jo 10 vuotta tätä vanhempi.)

Aivan yleisellä ja korkealla tasolla olen sitä mieltä, että olisin mieluummin nähnyt uuden sukupolven jo ensimmäisen uuden elokuvan pääroolissa. Perustan tämän sisäelintuntuman kahteen seikkaan. Ensinnäkin siihen, että ajatus kolmen trilogian Star Wars -sarjasta edellyttää, että pohjimmiltaan uuden trilogian täytyy kertoa kolmannesta sukupolvesta. Toisena painokohtana vetoan juuri ennakkotapaukseen: etenkin jälkikäteen ajatellen yksi prequel-trilogian kaikkein suurimmista ongelmista on se, että Phantom Menace on pikemminkin episodi nolla kuin ykkönen, ja että Anakin Skywalkerin varsinainen tarina jää kahdessa elokuvassa kerrottuna lyhyeksi (puhumattakaan sitten siitä, että kloonisodat taistellaan melkein kokonaan expanded universen puolella!). Toivon mieluummin yhtenäistä kolmen elokuvan tarinaa kuin toisintoa prequelien rakenteesta, jossa episodi VII ainoastaan johdattaisi yksittäisseikkailun myötä katsojat uuteen aikaan.

Tämä yleinen ja korkea taso olkoon kuitenkin täysin merkityksetön, jos Episodi VII on Hyvä Elokuva. Mikään tästä paljastuksesta johdettava ei tarkoita, etteikö se voisi sitä olla. Sen sijaan paljastus selittää uskottavasti ja selkeästi, mistä projektin hiljaisten kulissien takana viime vuonna oikein tapeltiinkaan.

5 thoughts on “Hahmot vaihtoivat käsikirjoittajan

  1. Päivitysilmoitus: Kuusi uuden trilogian uutta hahmoa | Tähtien jatkosota

  2. Päivitysilmoitus: 30 vuotta vähemmän kauan sitten | Tähtien jatkosota

  3. Päivitysilmoitus: Juonihuhut: Luken etsintä ja kas, siinähän hän jo onkin | Tähtien jatkosota

  4. Päivitysilmoitus: Arndtin jälkeen Whitta: Joku vaihtoi taas käsikirjoittajan | Tähtien jatkosota

  5. Päivitysilmoitus: 20 asiaa, jotka putosivat pois The Force Awakensista | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s