Episodi IX:n ensimmäinen näyttelijä on…Greg Grunberg?

Odotellessamme edelleen tiedonmurusia tai vilauksia esimerkiksi Domhnall Gleesonista ja Max von Sydowsta, jotka sentään paljastettiin ensimmäisessä näyttelijäsatsissa päähahmojen rinnalla, on vähälle huomiolle jäänyt erään näyttelijän rooli The Force Awakensissa. Tämä spekulatiivinen kirjoitus käsittelee castingia eikä siis ainakaan termin oikeassa merkityksessä spoilaa.

GregGrunberg

Greg Grunberg (kuva: momento mori, CC BY 2.0)

Vaikuttaa siltä, että olemme aliarvioineet Greg Grunbergin roolin Episodi VII:ssä. Ohjaaja JJ Abramsin paras kaveri on tuttu lukuisista tv-rooleistaan mukavana miehenä (Felicity, Alias, abramsiton Heroes…), ja ainakin minä oletin aluksi, että Grunberg heittäisi Star Wars -universumissa lähinnä cameon. Abramshan toi Grunbergin myös Lostin pilottiin, rooliin, josta häntä ei välttämättä ehdi tunnistaa: Grunberg näytteli Oceanic 815:n lentäjää, jonka savuhirviö syö noin 30 sekunnin esiintymisen aikana.

Grunberg ehti kuitenkin jo aiemmin, ET:n haastattelussa helmikuussa, kertoa olleensa paikalla The Force Awakensin kuvauksissa Lontoossa kuusi viikkoa. Kirjoitin jo tuolloin, ettei hahmo sillä perusteella kuulosta lainkaan cameolta – vaikka on tietysti mahdollista, että Grunberg olisi ohjaajan ystävänä viettänyt kuvauksissa vähän pitempäänkin aikaa kuin hänen omat kohtauksensa olisivat edellyttäneet.

Vielä vakuuttuneempi olen Grunbergin hahmon merkittävyydestä kuunneltuani Nerdistin podcastin, jossa näyttelijä paljastaa leppoisan jutustelun lomassa yllättävänkin monta seikkaa roolihahmostaan. Nimittäin:

  • Hänellä on sopimus kolmesta elokuvasta.
  • Hän ei ole motion capture -hahmo, eikä häntä maskeerattu ”with prosthetics”. Sen sijaan hahmolla on ilmeisesti parta: ilmaus oli ”facial hair”.
  • Hänen hahmostaan julkaistaan action-figuuri.
  • Hän oli kuvauksissa ”6-7 viikkoa Pinewoodin studioilla”, mutta:
  • Hänen(kin) täytyi siirtyä autostaan huputettuna, koska kuvauspaikalla oli drone-kameroiden vaara. Tämä ei viittaa Pinewoodiin, vaan ulkokuvauksiin Greenham Commonissa.

Erityisen hauska on kohta, jossa Grunberg näyttää haastattelijoille puhelimestaan kuvia, ja katsojien innostuksen kuulee, vaikkei kukaan paljasta, mitä kuvissa näkyy. Yhden kuvan Grunberg kuitenkin kuvailee: call sheet, jossa ovat nimet Harrison Ford, Carrie Fisher, Adam Driver, Oscar Isaac, Lupita Nyong’o, Peter Mayhew, Greg Grunberg ja ”viimeinen nimi, jota ei voi sanoa koska se on yllätys”.

Tältä pohjalta, virallinen spekulaationi Greg Grunbergin roolista:

Uskon, että Grunberg näyttelee hahmoa, joka saattaa esiintyä myös seuraavissa osissa. En edelleenkään usko hänen olevan aivan niin merkittävä hahmo, että hänen mukana olonsa episodeissa VIII ja IX olisi aivan varmaa – jos niin nimittäin olisi, näyttelijä varmaankin tiedostaisi sen paljastamisen haastattelussa spoileriksi. Grunberg voisi näytellä esimerkiksi ”uuden trilogian Wedge” -tyyppistä X-Wing-pilottia tai vastarintaliikkeen johtoon kuuluvaa hahmoa, esimerkiksi sotilasjohtajaa, poliitikkoa tai neuvonantajaa.

En usko, että Grunberg näyttelee pahista. Suoraan sanoen muun muassa siksi, että hän ei näytä siltä. Call sheetin kaikki muut näyttelijät Driveria lukuunottamatta ovat tiettävästi elokuvassa hyviksiä, ja jos Grunbergin rooli olisi vaikkapa First Order -upseerin, hän tuskin esiintyisi tuossa seurassa. Huput ja dronetkin viittaavat Greenham Commonin kuvauspaikkaan, jossa sijaitsee juuri niiden drone-kameroiden raporttien perusteella kapinall…vastarinnan tukikohta. (Call sheet eli päivän kuvausten ja näyttelijöiden listahan ei sinänsä tarkoita, että siinä luetellut henkilöt esiintyisivät samassa kohtauksessa tai edes samalla suunnalla valmista elokuvaa, mutta kylläkin sitä, että heitä kaikkia on tarvittu samalla kuvauspaikalla samoihin aikoihin.)

Näiden tietojen jälkeen en enää yllättyisi, vaikka Greg Grunbergin rooli olisi ruutuajaltaan suurempi kuin vaikkapa Max von Sydown. Jälkimmäinen saanee silti nimensä ylemmäs lopputeksteissä, mutta sellaista se on tähtibisneksessä.

Nerdistin Grunberg-podcast kestää melkein kaksi tuntia ja Star Wars -osuudet siinä ovat hyvin lyhyitä. Pääosan ajasta puheena on televisionäyttelijän elämä koekuvausten ja epätoivoisten pilottijaksojen parissa. Viihdyttävää ja kiintoisaakin kuunneltavaa kyllä.

1 thought on “Episodi IX:n ensimmäinen näyttelijä on…Greg Grunberg?

  1. Päivitysilmoitus: Episodi VII -hahmot: Kohta piilossa on enää Gleeson | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s