Pimeydestä nousee Snoke

Vanity Fairilla oli sittenkin vielä yksi eksklusiivi hihassaan, mutta lehti jätti (epäilemättä sovitusti) tämän paljastuksen viralliselle sivulle. Eilen starwars.com:ssa julkaistussa valokuvaajamestari Annie Leibovitzin haastattelussa pudotettiin, tälle tuotannolle tyypilliseen näennäisen huolimattomaan tapaan, Andy Serkisin näyttelemän hahmon nimi.

Ja sehän on: Supreme Leader Snoke.

Ensimmäinen ajatukseni: Thihihihih.
Toinen ajatukseni: Enemmän harrypotter kuin starwars.
Kolmas ajatukseni: Hmm, Supreme Leader Snoke, hmm…sehän maistuu ihan hyvältä.

Uskon siis, että nimi kasvaa hihihih-tason ohi nopeasti. Tosiasiahan on, että Star Wars -universumi on täynnä erisnimiä, jotka ovat hassuja, mutta toimivat omassa maailmassaan mainiosti: Obi-Wan, Yoda, Mace Windu ja niin edelleen. Tämä juontaa juurensa jo luojamieheen: nimet olivat George Lucasille tunnetusti vaikeita. Siksi esimerkiksi juuri Mace Windun nimi esiintyy jo Lucasin 1970-luvun käsisluonnoksissa aivan eri hahmolla: löydettyään mielestään hyvän nimen Lucas yleensä käytti sen ennemmin tai myöhemmin. Tästä kipuilusta kasvoivat ”starwarsmaiset” nimet, joiden perinnettä The Force Awakens jatkaa yllättävänkin rohkeasti. Kylo Renin ja Maz Kanatan nimet ovat monia Lucasin prequel-nimiäkin hupsumpia (tosin ”kreivi Dookua” ja hänen salanimeään ”Darth Tyranusta” ei helposti ylitetä). Silti esimerkiksi Kylo Ren tuntuu jo nyt toimivalta, vaikka elokuva on vielä näkemättä ja hahmo tapaamatta.

Sitä paitsi: jos hahmo on tarpeeksi paha, tuo pahuus kyllä leimaa vielä nimenkin. Ja paha, hyvin paha, Andy Serkisin hahmo nyt viimeistään varmuudella on. Vai haluaako joku esittää, että ”Supreme Leader” olisi kapinallistitteli?

Screenshot_39

Seisooko kuvan keskellä Supreme Leader Snoke?

 

Tiedämme Andy Serkisin näyttelemästä ylijohtajasta sen, että juuri Snoke lausuu ensimmäisen teaserin sanat ”Have you felt it? There has been an awakening. The Dark Side…and the Light.” Lisäksi Snoke on todennäköisesti, tittelinsäkin perusteella, First Orderin kokoontumisen korokkeella seisova hahmo toisessa teaserissa, vaikka tätä emme tietenkään vielä varmaksi tiedä. Vielä tiedämme sen, että käsikirjoitusten ja kuvausten koodinimi tälle hahmolle oli tiettävästi Uber, minkä oletan viittaavan enemmän ylivoimaisuuteen kuin taksipalveluun.

AndySerkis

Andy Serkis, pahan kasvot. CGI:n alla, siis. (kuva: RanZag, CC BY 2.0)

Ja tiedämme nyt, virallisen sivun kuvan perusteella, sen, mikä on itse asiassa käynyt jo ilmi tuotannon rivien välistä ja mitä osasimme odottaa heti Serkisin valinnan myötä. Kyseessä on motion capture -hahmo, jonka alieniys rakennetaan Serkisin suorituksen päälle tietokoneella. Tämähän sopii, koska Serkis on liikkeentunnistuksen supreme leader, cv:ssään Klonkku, King Kong, kapteeni Haddock ja uusien Apinoiden planeettojen Caesar. Itse pidän Serkisistä kovasti ja se, että juuri hän näyttelee uuden Star Wars -elokuvan (ja trilogian?) suurta pahaa, on minusta valtavan kiehtovaa. Aiemmat Star Wars -elokuvien pahikset ovat olleet voittopuolisesti ihmisiä, korkeintaan maalimaskeissa, merkittävimpänä poikkeuksenaan Jabba hutt. Nyt on sitten vieraamman olennon vuoro.

Sitä emme tietenkään tiedä, kuka tai mikä Snoke sitten on. Alieniys voi toki tarkoittaa, että Snokessa on häivähdyksiä vanhan expanded universen eli Legends-tarinoiden rakastetuimmasta pahiksesta, keisari Palpatinenkin pelkäämästä strategisesta nerosta, chiss-rodun suuresta pojasta Mitth’raw’nuruodosta eli suuramiraali Thrawnista. Aivan yhtä hyvin se voi tarkoittaa, että kyseessä on kuin onkin Palpatinen opettaja Darth Plagueis, kuten moni on aiemmin spekuloinut.

Se on ainakin varmaa, että Star Warsissa salanimet ja valehenkilöllisyydet ovat arkea. Siksi nimipaljastuksen darthittomuus ei todellakaan ratkaise sitä, onko hahmo sith vai ei.

4 thoughts on “Pimeydestä nousee Snoke

  1. Kun luki tämän ja edellisen paljastuksen niin tulee mieleen että haluaako Snoke edes käyttää lisänimeä Darth? Jos Kylo Ren haluaa uskotella olevansa Darth Vader niin Snoke, mikäli olisi oikeasti Darth Plagueis, tuskin näkee tarvetta paljastaa korttejaan. Erityisesti jos kerran tuon hetken mahtavin jedi, Luke Skywalker, on ajanut itsensä piiloon ja maanpakoon.

    Kylo Ren ryhtyy riehumaan ja esittämään Darth Vaderia ja Luke päättää tulla esiin piilostaan pistämään pojan järjestykseen. Samalla Supreme Leader tuntee värinöitä Voimassa ja lausuu nuo kuolemattomat sanansa.

    • Aivan oikein! En muutenkaan toivo, että episodissa VII olisi uusia Dartheja, mutta totta on, että jos siellä olisikin tuon yhden Plagueisin verran vanhoja dartheja, ei hahmo varmaankaan käyttäisi nimeä avoimesti.

      Ehkä Snoken oikea henkilöllisyys ei tässä tilanteessa edes paljastuisi vielä tässä episodissa?

  2. Päivitysilmoitus: Kuka Luke Skywalker ei ole The Force Awakensissa | Tähtien jatkosota

  3. Päivitysilmoitus: Näillä saatesanoilla ensi-iltaan | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s