Rebels ei ole Episodin VII prequel

Slashfilm haastatteli tuottaja-käsikirjoittaja Simon Kinbergiä Rebelsin ja muiden SW-projektiensa ääreltä ja sai paritkin kiintoisat tiedonmuruset:

  • Kinbergin osuus Episodi VII:ssä oli käsikirjoituksen ideointi ennen ja jälkeen JJ Abramsin palkkaamista. Saan sen kuvan, että ”creative consultant” -homma (Kinbergin veikkaus (!) tittelistään) olisi pitkälti takanapäin, liittyen nimenomaan käsikirjoitusvaiheeseen. Käy järkeen.
  • Kinberg oli avainhenkilö Josh Trankin palkkaamisessa spinoff-ohjaajaksi. Tätä uumoilin minäkin jo Trankin kiinnityksen julkistuksen aikaan: miehet kun tekevät parhaillaan Fantastic Fouria yhdessä. Vaikuttaa myös siltä, että Kinberg melkein tunnustaa Trankin olevan juuri hänen tuottamansa ja kirjoittamansa spinoffin ohjaaja, mikä kuulostaakin luonnolliselta, vaikkei sitä ole julkistettu.
  • Ja sitten, the big one: ”But in terms of a responsibility for Rebels to sort of connect to Episode VII? We haven’t really talked about that. And there is such a huge time gap between them that really what we focus on is the connection and responsibility to Episode IV.”
Simon_Kinberg

Käsikirjoittaja-tuottaja Simon Kinberg (kuva: Gage Skidmore, CC BY-SA 2.0)

Monet huhut ja spekulaatiot ovat yhdistäneet Rebelsiä ja Episodia VII toisiinsa. On esimerkiksi epäilty, että Episodin VII pahis voisi olla vanhentunut Inkvisiittori, tai että Rebelsissä esiteltäisiin hahmoja, jotka tai joiden jälkeläiset nousisivat suurempaan rooliin pääsaagassa.

Jos luotamme Kinbergin sanaan, merkittäviä kytköksiä ei sittenkään ole. Tai: ainakaan niitä ei ole Rebelsin ensimmäisellä kaudella, josta Kinberg nyt puhuu, ja joka nähdään jo ensi talvena eli reilusti ennen Episodia VII. Pieniä kytköksiä Kinbergin vastaus ei tietenkään poissulje: koska tiedämme, että Rebelsissä sivutaan Lando Calrissianin, Bail Organan ja droidien kaltaisia vanhoja hahmoja, voisi kuvitella, että jossain vaiheessa sarjassa nähtäisiin tuleviakin elokuvahahmoja tai -paikkoja. Mutta että Rebels, Disney-Lucasfilmin Star Wars -aikakauden varsinainen aloitus, johdattaisi katsojat suoraan kohti uutta trilogiaa? Ei varsinaisesti.

Vuosi sitten olisin ollut tästä tiedosta hämmentynyt. Hemmetti, silloin olin hämmentynyt jo siitä tiedosta, että Rebels tosiaan sijoittuu aikaan ennen originaalitrilogiaa eikä siis aikajanalla sijoitukaan lähemmäs uutta trilogiaa.

En ole enää. Tässä välissä olen hoksannut, mitä Disney-Lucasfilm tekee: se ei itse asiassa yritäkään vielä johdattaa katsojia kohti uuden trilogian aikaa. Rebels, samoin kuin nollatun kaanonin ensimmäiset kirjat ja sarjakuvat, pyörivät kaikki alkuperäisen elokuvan, A New Hopen, ympärillä. Ne huokuvat vanhan Star Warsin kuvastoa: valkohaarniskaisia stormtroopereita, TIE fightereita ja X-Wingejä, originaalitrilogian päähenkilöitä nuoruutensa ilmiasussa.

Osa vanhoista faneista saattaa puuskahdella, kuinka nämä on nähty jo moneen kertaan. Kyynisemmät saattavat tulkita tällaiset julkaisut lämmittelyksi, fillereiksi, jopa silkaksi rahastukseksi. Kärsivällisimmät muistuttavat, että Episodiin VII liittyviä tai episodien VI ja VII väliin sijoittuvia tarinoita ehditään julkaista tulevien vuosien aikana vielä satoja, vaikkei niillä nyt aloiteta.

Samaan aikaan kuulemme koko ajan – sekä Rebelsiin että Episodiin VII liiittyen – kuinka tekijät hakevat originaalitrilogian tunnelmaa. Ralph McQuarrien alkuperäisluonnoksista taidetaan tähän mennessä olla kopioidut jo taustan ruohonkorretkin. Eikä välttämättä ole sattumaa sekään, että Kevin Smithin kaltaiset Episodin VII kuvauksissa käyneet kaverit hehkuttavat kyyneleet silmissä Abramsin tuoneen heidän lapsuutensa takaisin.

Strategialle on minusta selvä selitys, jota Lucasfilm tuskin tohtii lausua ääneen. Kaiken tämän A New Hope -henkisen vyörynnän tarkoitus on luoda oheistuotteellinen ja markkinoinnillinen perusta, jossa joulukuussa 2015 ensi-iltansa saava elokuva näyttäytyy ennen kaikkea ja nimenomaan jatko-osalta vuosien 1977-1983 klassikoille, ei niille tuoreemmille episodeille. Runollisia titteleitä käyttäen: Lucasfilm haluaa nuijia alitajuntaamme uskon siihen, että Episodi VII on nimenomaan uusi toivo, ei pimeä uhka.

7 thoughts on “Rebels ei ole Episodin VII prequel

  1. Päivitysilmoitus: Juonihuhut: Luonnoskuvien paljastama pahis | Tähtien jatkosota

  2. Päivitysilmoitus: Mä näitä planeettoja tallaan kai viimeiseen asti | Tähtien jatkosota

  3. Päivitysilmoitus: Obi-Wanin omat seikkailut: Spinoff-rintamalta vähän uutta | Tähtien jatkosota

  4. Päivitysilmoitus: Lucasfilmin iso, iso, iso kuva | Tähtien jatkosota

  5. Päivitysilmoitus: Uuden Star Wars -sarjakuvan ensimmäiset puoli vuotta | Tähtien jatkosota

  6. Päivitysilmoitus: Kohti 2021:tä ja sen ylikin | Tähtien jatkosota

  7. Päivitysilmoitus: Star Wars Celebration 2017: Rebels päättyy, eläköön Rebels | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s