Rogue One, Schmogue One

Joulukuussa ensi-iltansa saa ensimmäinen ”Star Wars Story” (yleiskielellä ensimmäisen episodinumeroidusta saagasta irtoavan spinoff-elokuvan) Rogue One, mutta mitä otsikon ”konna ykkönen” itse asiassa tarkoittaa?

Sitä olen minä ja moni muu miettinyt siitä lähtien, kun otsikko julkistettiin – joka muuten tapahtui, episodinumeroiduista saagaelokuvista väkevästi poiketen, jo paljon ennen kuvauksia. Itse asiassa otsikko julkistettiin ennen elokuvan aihetta, ja niinpä puolentoista vuoden takaisessa blogikirjoituksessani minäkin ilmoitin itsevarmasti nimen ”tarkoittavan, että luvassa on X-Wing-lentelyä” ja epäilin otsikon nimihenkilöksi Wedge Antillesia. Olihan Rogue Squadron, suomeksi Konnalentue, kuitenkin myös originaalitrilogiassa – ei siis vain expanded universen kirjoissa ja sarjakuvissa – Kapinaliiton lentäjäryhmä!

Mutta väärin ja väärin. Sittemmin paljastettiin, että elokuvan idea oli kertoa ensimmäisen Kuolemantähden suunnitelmien sieppaamisesta. Hiljattain on nähty trailereita, joiden perusteella kyse ei juurikaan ole X-Wing-lentelystä (vaikka sitäkin siellä sentään vähän on). Jos otsikolla edes on nimihenkilö, se on Felicity Jonesin esittämä kapinoiva kapinallinen Jyn Erso. Wedge-parka tuskin saa edes cameota (mutta namecheck olisi kyllä kiva lahja meille vanhoille!).

rogue-atat

”Ajatella, jos meillä olisi mukana Imperiumin vastaiskun ’Rogue One’! Se kaveri kuulemma tietää, miten noita kaadetaan!”

Rogue Onen nimen keksijäksi ilmoittautui myöhemmin käsikirjoittaja Gary Whitta, joka oikeammin oli ensimmäinen käsikirjoittaja: tiettävästi Rogue Onen käsistä ovat viilanneet idean keksineen John Knollin ja ensimmäisen draftin jättäneen Whittan jälkeen Chris Weitz, Scott Z. Burns, Christopher McQuarrie ja viimeisenä, huh, Tony Gilroy. Selitystä ei ole kuulunut heistä keneltäkään, vaikka, jos nyt totta puhutaan, juonta koskevia haastatteluja ei toki ole vielä kovin monta annettukaan.

Silti, elokuvan tekijöillä olisi ollut monta tilaisuutta antaa yleisölle jonkinlainen selitys otsikolleen. Tänään kysymykseen vastasi ohjaaja Gareth Edwards Empirelle, ja vastaus jättää, valitettavasti, ainakin minut melkein järkyttyneeksi:

”I’d been thinking about it.What does it mean? ’Rogue One’ is a military call sign to some extent, but this is the first film that’s gone off-piste and is not part of the saga – or the Anakin story – so it’s the ’rogue’ one, you know?”

Edwardsin hakiessa selityksen elokuvan markkinoinnillisesta luonteesta pääni huutaa: siis ihan oikeastiko teillä ei edes ole vastausta?

Edwards jatkaa (jutun kirjoitustavasta epäilen, että toimittajan johdattelemana), että villiä ja vapaata luonnehtivan rogue-sanan voi toki tulkita viittaavan myös Jyn Ersoon. Mutta siinä se.

rogue-jyn

”Sano suoraan, tekeekö tämä asu minusta konnan näköisen?”

On totta, että Star Wars -elokuvilla on pitkä perinne monitulkintaisista otsikoista. Esimerkiksi Return of the Jedi saattoi viitata Anakinin paluuseen pimeältä puolelta, mutta myös kauaskatseisemmin jedien mahdolliseen paluuseen galaksiin Keisarin ja Vaderin hirmuvallan päättyessä. Puhumattakaan siitä, että emme todellakaan vielä tiedä, mitä tarkoitti Episodi VII:n nimen ”Voiman herääminen” – mutta selväksi tuli, että sen merkitys kyllä vielä trilogian edetessä avautuu.

Rogue One on toista maata, koska se on kovin konkreettisen kuuloinen otsikko – ja erityisesti, koska se totisesti viittaa olemassaolevaan käsitteeseen Star Wars -universumissa. Kunnes toisin todistetaan, Rogue One on konnalentueen johtajan kutsumanimi kuten Imperiumin vastaiskun katsomalla voi kuulla, enkä voi kuin hämmästellä, jos samannimisessä elokuvassa ei tähän mitenkään viitata.

On toki mahdollista, että joulukuussa valmis elokuva paljastaa vielä hyvinkin nokkelan perusteen nimelleen. Kenties se jopa on sikäli juonellinen, ettei sitä ole haluttu paljastaa etukäteen. Haluaisin niin kovin, että Star Wars -elokuvan otsikko ei olisi valittu ihan vain onomatopoeettisin perustein: ”I don’t know, but it sounds good, doesn’t it?”

Olisi kiva olla väärässä, mutta tässä vaiheessa pelkään pahoin, että Rogue Onen otsikko ei tarkoita mitään.

6 thoughts on “Rogue One, Schmogue One

 1. Surkuhupaisinta avaruustaistelujen (ainakin tähänastisen tiedon perusteella) unohtamisessa on, että aiempien haastattelujen mukaan John Knoll sai idean nimenomaan originaaliwarssin alkuskrollista, jossa annetaan ymmärtää varkauden olleen pikemminkin sen suuren avaruustaistelun sivutuote: ”Rebel spaceships, striking from a hidden base, have won their first victory against the evil Galactic Empire. During the battle, Rebel spies managed to steal secret plans to the Empire’s ultimate weapon, the DEATH STAR, an armored space station with enough power to destroy an entire planet.” Tämä olisi antanut odottaa isompaa lentelypainotusta. Unohtamatta tietenkään, että pelkkä warssiavaruustaistelu on myynyt maailmalla vuosien saatossa jokusen miljoonan videopelin ja ryövännyt taskut tyhjiksi peliluolissa, mikä ainakin teoriassa voisi kertoa suuren yleisön kiinnostuksesta, ja oma vahva tuntuma on, että jopa kasuaalifanit (hc-faneista puhumattakaan) katsoisivat mielellään enemmän avaruustaistelua kuin mitä leffoissa nykyään edes on!

  Mitä oikeasti tapahtui, ja miksi Disneyn sisäissä hypetysdokumenteissa killunut Red Five (jonka piti olla tuotantojärjestyksessä vasta kolmantena) mitä ilmeisimmin hylättiin (ja korvattiin Boba Fett -elokuvalla, jonka alunperin väitettiin olevan ensimmäinen; Solo-soolon piti aina olla toisena), sitä tuskin koskaan saamme tietää.

  Rupesiko joku studiopomo pelkäämään Wing Commander -ilmiötä? Sen leffan kyllä upotti avaruustaistelupainotteisuuden sijaan itkettävän surkea käsikirjoitus, joka kaatoi kaikki kliseet samaan soppaan, kompressoi peleissä vuosikymmenen aikana tapahtuvan juonen elokuvankin sisäisessä ajassa muutamaan tuntiin, ja oli paitsi epäuskottava myös täysin vailla sisäistä logiikkaa.

  Vai sekoiliko Trank itsensä tosiaan ulos ensimmäisen spin-offin ohjaajan paikalta, kuten epäilyttävän tarkat huhut väittivät, sillä löytyykö planeetalta muka oikeasti oikeustoimikelponen henkilö, joka on aluksi saanut sopimuksen ohjata warssi (ymmärtäen, että faniuden äärimmäisen ilmentymän hintana on se, ettei sen kanssa ihan mitä tahansa voi vapaasti säätää, kuten moni ”vakavakin” ohjaaja joka tunnustautuu warssifaniksi tuntuu ymmärtävän) mutta jättää projektin ”kaikessa yhteisymmärryksessä”?

  Jotenkin tuntuu, että jos on sen verta ollut kiinnostunut warssista että kerran on suostunut laittamaan nimen paperiin, niin vaikka tekijän koko muu siihenastinen tuotanto olisi pelkkiä mustavalkoisia mykkäelokuvia, niin luulisi silloin ymmärtävän tuotannon rajoitukset ja haluavan silti jättää puumerkkinsä populaarikulttuuriin vaikka pelkkänä kumileimasimena*, koska jonoa olisi oven takana vaikka kuinka – paitsi, niin, jos ”henkilökohtaiset syyt” tosiaan tulivat eteen, jolloin palaamme takaisin lähtöruutuun. Eipä ole Trankista muuten kuulunut yhtään mitään ”sopueron” jälkeen, mikä kyllä viittaisi vahvasti siihen, että jotain muutakin kulississa tapahtui kuin että ei löytynyt tarpeeksi inspiraatiota ja/tai yhteistä säveltä.

  Kauhuskenaario olisi luokkaa Alien3, eli kokissa oli liian monta soppaa, ja että suunnilleen jokaisen tarinaidean (miten ”story treatment” sitten kääntyykään) ja käsikirjoitusversion pohjalta tehtiin lavasteita, puvustusta, 3D-malleja yms. esituotantoa koska alkoi olla jo kiire, ja viimeisimmälle pahaa-aavistamattomana projektiin mukaan tulleelle saneltiin studion toimesta, jotta teepäs näistä elokuva, mutta muista että kaikkea mitä on tehty pitää käyttää ja minimimäärän saat enää teettää uutta. Ai niin, ja efektiaikataulu ei salli enää kuin x minuuttia lentokohtauksia.

  *) Sentään Lucasin jäätyä pois kuviosta enää ei tapahtune samanlaisia skenaarioita kuin vaikka että Lucas soittaa Marquandille Jedin kuvauspaikalle ja ohjaa kohtauksen linjoja pitkin…

  • Hmm…ei. Pari korjausta:

   Gareth Edwards julkistettiin alunperinkin nimenomaan ensimmäisen näistä spinoffeista ohjaajaksi. Kyseessä oli juuri Gary Whittan kirjoittama käsis: siis Rogue One.

   Josh Trankin piti ohjata toinen spinoff, joka ei siis koskaan ollut Rogue One. Todennäköisesti ja lähes varmasti se oli Boba. Han Solo siirrettiin sen ohi.

   Ns. ”Boba Fett-Solo-RedFive” -muistion aitoutta ei koskaan vahvistettu mistään. Jälkikäteen katsoen minusta mikään ei viittaa siihen, että ainakaan juuri tuo järjestys olisi koskaan ollut pöydällä.

 2. Ah niitä aikoja, kun Rogue One siinsi tulevaisuudessa koukulla ”oikea sotaleffa, mutta SW-universumissa.” Sen leffan minä halusin palavasti nähdä. Kyllähän uusi materiaali nykyisestä leffasta aina oikeita fani-nappuloita painaa, mutta ajatus siitä, että joku uskaltaisi tehdä ”oikean” elokuvan fantasiaympäristössä (kuten Winter Soldier vähän jo teki) oli niin herkullinen, että nyt muotoutunut ihan tavis fantasia-pläjäys on vähän pettymys. Lätkäisemällä nimen ”Star Wars” minkä tahansa kylkeen voi myydä nähtävästi muroja, keksejä ja tulostinmustetta, joten miksei näillä anthology-elokuvilla voitaisi kokeilla jotain aidosti erilaista lähestymistä universumiin? Kaikkihan tietävät jo vastauksen (”koska samalla vanhalla saa enemmän rahaa”), mutta huonolta tekosyyltähän se haiskahtaa.

 3. Mitähän Lucasfilm vuonna 2020 julkaisee? Tällä hetkellä julkistettuja leffoja on vuoteen 2019 asti, joka onkin tuplavuosi (Episodi IX ja Indiana Jones 5).

  Boban oma elokuvan varmaan sitten. Mutta kyllä minä haluaisin ennemmin Obi-Wanin. Voitaisiinko ensi vuoden Celebrationissa julkistaa seuraava spin-off? Ja millainen Star Wars -elokuvien julkaisukalenteri ylipäätään tulee olemaan sitten, kun ST on paketissa? Spinoffeja joka vuosi? Vai kaivetaanko se Lucasin jo kymmenen vuotta sitten suunnittelema live action -tv-sarja naftaliinista, koska aina välillä huhuja tv-suunnitelmistakin kuuluu (kenties Netflixiin, kuten Marvelinkin sarjat?)

 4. Päivitysilmoitus: Rogue One Traileri 2: ”Meillä on toivoa” | Tähtien jatkosota

 5. Päivitysilmoitus: Rogue One -arvioni: Sotatarina, johon komitea päätyi | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s