Rebels: Jotain tuttua, jotain uutta, jotain sinistä

​Suuramiraali Thrawn.

Vihkiytyneelle fanikunnalle Star Wars -universumin sisältöpuolen uutiset, tuotejulkistukset siis sivuuttaen, eivät tästä juuri suurene. Rebelsin kolmannen kauden paneelin yleisö Star Wars Celebrationissa Lontoossa puhkesi taputtamaan seisoen. Suuramiraali Thrawn, Legends-universumin rakastetuin (tai pahimmillaankin toiseksi rakastetuin) hahmo, esiintyy aninaatiosarja Rebelsin kolmannella kaudella.

Suuramiraali Thrawn. Nyt. Kuva Rebelsin kolmannen kauden trailerista.

Mahtavaa, upeaa, parhautta, wizard! Timothy Zahnin Imperiumin perillinen -romaaniinsa 1990-luvun alussa luoma taktinen nero Mitth’raw’nuruodo, taiteiden rakastaja ja vihollistensa ymmärtäjä, kun on totisesti koko Star Wars -universumin parhaita hahmoja. Kun expanded universen vanhoista romaaneista tehtiin kaanonista erillinen Legends-universumi, minä ja monet muut surimme Thrawnin ”menetystä” melkein isoimpana surunamme.

Mutta nyt Thrawn siis on kaanonia, vaikka Imperiumin perillisen ja sen jatko-osien tapahtumat eivät olekaan. Eikä siinä vielä kaikki: Tim Zahn kirjoittaa parhaillaan uutta Thrawn-nimistä romaania, joka ilmestyy huhtikuussa 2017. Tämä on erityisen mielenkiintoista, koska, totta tosiaan, tämä Thrawn henkilöhistorioineen ei ole ”sama” kuin tuntemamme, vaikka sama Zahn hänet jälleen meille toimittaa. Eikä Thrawnin kohtalokaan siten ole sama… Legends-tarinoissahan pääsaagan sankarit kohtaavat ja kukistavat Imperiumin rippeiden johtoon nousseen Thrawnin viisi vuotta Jedin paluun jälkeen, kun taas Rebelsissä mennään nyt aikaa muutamaa vuotta ennen Uutta toivoa.

Pelko pois, kuitenkin: Celebrationissa tänään näytetty Rebelsin kolmannen kauden tuplapitkä avausjakso samoin kuin nettiinkin julkaistu traileri näyttävät jo Thrawnin, ja hän vaikuttaa aivan itseltään. Rooliin on valittu ehdottoman osuva näyttelijä, rauhallisesti puhuva, tanskalaisista tv-sarjoista tuttu Lars Mikkelsen. Rebelsin vetäjä Dave Filoni muuten kuvaili roolitusta kaikkein vaikeimmaksi ja vitsaili Mikkelsenin perheen joulupöytäkeskusteluista (veli Madshan näyttelee Rogue Onessa). Paneelissa myös kerrottiin, että Thrawnin kehittelyssä sarjaan on konsultoitu Zahnia, mikä onkin viisasta, mutta Zahn itse antoi videotervehdyksessä vastapalloon hyväksyntänsä sarjan tekijöiden tulkinnalle.

Samassa Rebels-trailerissa on muuten toinenkin tervetullut hahmon paluu: ilmeisesti näemme kolmoskaudella Wedge Antillesin liittymisen Kapinaliittoon. Muutoinkin Rebelsin kolmoskausi vaikuttaa kiinnostavalta. Sanon siitä vielä pari sanaa, vaikka paneelin täyden raportoinnin jätän toisille. Tähän väliin kuitenkin spoilerivaroitus: ellet ole nähnyt Suomessa esittämätöntä kakkoskautta, spoilaannut kuvan alla.

Rebels on siitä taitavasti rakennettu sarja, että se tuntuu kypsyvän sitä mukaa kuin sarjan aika lähestyy originaalitrilogiaa. Kakkoskausi oli jo aikuisempi kuin ykkönen, vaikka sillä toki koomiset kevennysjaksonsa olikin (lapsillekin sarjaa kun markkinoidaan). Kakkosen avaus, vuosi sitten samaan tapaan Celebrationissa viime vuonna ensiesitetty The Siege at Lothal oli minusta sarjan tähänastinen ehdoton huippuhetki, mutta vaikka se oli hurja, on kolmoskauden avauksen hurjuus puolestaan sen tapahtumia enemmän sen hienostuneessa synkkyydessä. Sarjan lapsitähti Ezra on aikuistunut näyttämään popparilta, mutta hiippailee pelottavan lähellä pimeää puolta. Kakkoskauden lopussa sokeutunut Kanan on henkisesti(kin) pimeässä paikassa. Kapinaliittokin tuntuu yhä enemmän käyvän oikeaa sotaa: aiemmin Rebelsissä on usein selvitty PG-tason toiminnalla, ja valkohaarniskaiset vihulaisetkin usein kuhmuilla, mutta tässä jaksossa ei jää epäselväksi, että teini-ikäinen Ezra todella tappaa lukuisia vastustajiaan – tiedättehän, tappaa niinkus kuoliaaksi asti.

Celebrationin paneelissa kerrotun ja siellä näytetyn klipin sekä kolmoskauden tuoreen julisteen perusteella tärkeä rooli on luvassa myös Maulille (ent. Darth). The Clone Warsin ollessa minulle vieraampi olen edelleen kahden vaiheilla, pidänkö siitä, että Maul on virallisen kaanonin mukaan hengissä, mutta sen voin sanoa, että hahmoa käytetään kakkoskauden finaalissa ja Celebrationissa näytetyssä kolmosen klipissä todella kiinnostavasti. Maul etsii paikkaansa maailmassa, Filoni sanoo: pudottuaan kahdesti suuren vallan liepeiltä Maul ei ole enää sith eikä välttämättä täysin pahakaan, muttei missään nimessä myöskään ”hyvä”. Ezrassa hän näkee itselleen oppilaan, ja nostan cosplay-pukuni hattua sille, että Rebels lähtee tällaiselle tielle. Jos Maul pysyy kiinnostavana, mikäpä minä olen henkiinheräämistä tuomitsemaan?

Muut Celebrationin keskimmäisen päivän esitykset jäivät yllättävänkin uutisvapaiksi: ei esimerkiksi uusia peli- tai sarjakuvajulkistuksia, vaikka molemmills oli paneelinsa. Mutta huomenna, tapahtuman päätteeksi, vuorossa on Future Films -paneeli, jossa paikalla taitaa olla jopa neljä SW-elokuvan ohjaajaa. Colin Treverrowkin on nimittäin bongattu Celebrationista…

10 thoughts on “Rebels: Jotain tuttua, jotain uutta, jotain sinistä

 1. Päivitysilmoitus: Celebration Europe: Uupuneita impressioita | Tähtien jatkosota

 2. CW kehittyi omasta mielestäni todella upeasti lasten sarjasta ihan oikeaksi sarjaksi, ja ehkä jopa nopeammalla tahdilla kuin Rebels johtuen sarjan aloittamisesta elokuvalla -itse sarjassa voitiin tällöin siirtyä syvempiin aiheisiin suoraan. Kahta ensimmäistä kautta vaivaa omituinen jakson epäjärjestys, mutta 4. ja 5. kausi sisältävät yksiä hienoimpia juonikaaria mitä Star Warsin visuaalisen historian aikana on nähty.

  Maul käsiteltiin mielestäni sarjassa hyvin ja Rebels-jatko tuntuu luontevalta hahmon kaaressa. Filoni on mielestäni käsitellyt molempia sarjoja harvinaislaatuisella taidolla -mutta olen tietty itse puolueellinen, koska koko universumin lempihahmoni ovat nousseet kyseisistä sarjoista 😛

  • Minulla taas on, yhä, aukko Clone Warsin kohdalla. Nimenomaan ne kaksi ensimmäistä kautta katsoin aikanaan velvollisuudentunnosta, mutta en innostunut irtojaksoista ja lapsille suunnatusta meiningistä. Sitten lopetin, enkä ole päässyt vielä uuden yrityksen vaiheeseen, vaikka uskon kyllä, että juuri ne myöhemmät kaudet ovat parempia.

   Mutta itse asiassa nyt se alkaa olla lähellä, koska ostin äskettäin sarjaboksin…

   • Clone Wars on epätasaisempi kuin Rebels aikuisuuden ja lapsellisuuden kanssa, se on totta, ja itsellänikin jäi uusintakerros kesken juuri kakkoskauden kohdalla. Mutta suosittelen kitkuttelemaan kolmoskauteen, tai hyppäämään vaikka suoraan 3-4. kauden tienoille. Erityisesti kloonien elämä alkaa valoittua paljon paremmin, ja neloskauden alkupuoliskolla mennään todella raskaisiin asioihin. Puhumattakaan 5. kauden lopusta (=sarjan ”oikea” lopetus tällä hetkellä, 6. kausi ei oikein toimi kautena), jossa jedi-akatemian tilanne ja rappio aukeaa mielestäni hienosti.

    Mutta kuten sanottu, Ahsokasta kasvoi sarjan aikana koko universumin lempihahmoni, joten olen lievästi puolueellinen asian suhteen 😉

 3. Päivitysilmoitus: Vielä viisitoista kuvaa Celebration Europesta | Tähtien jatkosota

 4. Päivitysilmoitus: Kansalaisaloite haluaa Old Republic -sarjan | Tähtien jatkosota

 5. Päivitysilmoitus: Kevättalven 2017 Snoke-muotiteoria | Tähtien jatkosota

 6. Päivitysilmoitus: Star Wars Celebration 2017: Rebels päättyy, eläköön Rebels | Tähtien jatkosota

 7. Päivitysilmoitus: Rebelsiä seuraava animaatiosarja saattaa olla Resistance | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s