Sitten kun niitä lapsia alkaa tulemaan

Pari muuta aihetta saa yhä odottaa, sillä on syytä jatkaa edellisen kirjoituksen aihepiiristä. Siinä pohdiskelin ylätasolla sitä mahdollisuutta, voisiko Luke Skywalkerilla olla uudessa trilogiassa jälkeläisiä, kuten äskettäinen huhu väitti. Tuo edellinen kirjoitus ei spoilaa, mutta tämä spoilaa (tai siis, käsittelee huhuja).

Jos joku kaipaa vahvistusta sille, että JJ Abramsin ja muiden Star Warsin paluun kapellimestarien salaperäisyyden säilyttämisen ”mysteerilaatikkostrategia” toimii, ei sille ole parempaa vahvistusta kuin kysymys Luke Skywalkerin, Leia Organan ja Han Solon lapsista. Episodi VII:n ensi-iltaan on tällä hetkellä 10 kuukautta ja huhuissa on esiintynyt jo pitkään yksityiskohtaisiakin väitteitä elokuvan sisällöstä, mutta silti jopa huhumyllyn keskeisimmäksi nettisivuksi nousseen MakingStarWarsin päätoimittaja Jason Ward ei tiedä, ketkä uuden trilogian nuorista hahmoista ovat sukua originaalitrilogian sankareille. Itse asiassa Ward menee niin pitkälle, että epäilee tällä hetkellä, olisiko heistä sitä kukaan!

star-wars-episode-VII-cast

Tietokilpailukysymys: Kuinka monta Skywalkeria on kuvassa?

Foliohatut päähän, täältä pesee liskoja ja salaliittoteoriaa. Tässä vaiheessa nimittäin epäilen, että mysteerilaatikkoa varjellaan hybridisodankäynnillisin menetelmin. Tarkoitan, että väistämättömien oikeiden vuotojen ja huhujen sekaan on voitu tarkoituksellisesti ujuttaa väärää informaatiota – nimenomaan sellaista, joka ohjaisi meidät spekulaattorit väärille jäljille tai ainakin estäisi meitä olemasta varma mistään. Ilmeisimpänä esimerkkinä tällaisesta pidän autiomaaplaneettaa: kaikki järkevät syyt antavat edelleen olettaa, että uudenkin elokuvan autiomaa on kuin onkin Tatooine, jolle Star Wars -elokuvissa aina palataan, mutta silti vakavasti otettavat huhusivut toistavat säännöllisesti vakavasti otettavina pitämiensä lähteiden väitteen, ettei se ole. Jos nämä vastaväitteet olisivat Lucasfilmin omaa disinformaatiota, niillä pidettäisiin meidät varuillaan jopa kaikkia todennäköisyyksiä vastaan. Paljastavaa luettavaa oli myös Wardin maanantaina postaama yhden huhusähköpostittajan viestiliikenne – nimittäin juuri siksi, että osa viestien sisällöstä on ilmestynyt jo aiemmin täsmälleen samoilla sanoilla muille nettisivuille, ja Ward nimenomaan kirjoittaa, ettei luota sähköpostittajaan. Mitkä kaikki huhut perustuvat hänen viesteihinsä?

Jos taas tällaista on meneillään, sellaista on hyvin todennäköisesti meneillään myös hahmojen identiteetteihin liittyen. Abramsilla on suuri kiusaus sijoittaa tarinaan ainakin yksi perhetwist klassisen ”I am your father” -kohtauksen tapaan – jolloin tällaisen sukulaisuussuhteen pitäisi olla juonen varjelluimpia palasia. Ei siis sinänsä ihme, että hahmoista on tiettävästi käytetty kuvauksissa koodinimiä: valtaa pitävät voimat eivät todellakaan halua, että lavastaja, puvustaja, kahvinkaataja ja best boy saisivat selville, kuka hahmoista ja näyttelijöistä on kuka. Koodaus voi ulottua hyvin syvälle: kenties esimerkiksi taannoisten näyttelijähakujen luonnehdinnat, joiden perusteella ”Rachelin” hahmo ei olisi voinut olla Skywalker, koska rooliin haettiin näyttelijää ihonväristä riippumatta, olivat pelkkää fuulaa, ja rooleihin haettiin näyttelijöitä kuvauksesta riippumatta.

Absoluuttinen fakta, josta en edes keskustele, on se, että uudessa trilogiassa on oltava Skywalkerien suvun jälkeläinen, mieluummin useampia. Näin on, koska episodiotsikoitu Star Wars -sarja on Skywalkerien saaga. Näin on, koska olisi perhekeskeisen tarinankerronnan suuressa kuvassa suorastaan synkkää, jos originaalitrilogian sankareidemme suku ei jatkuisi kohti parempaa huomista. Ja näin on, koska uusikin trilogia tarvitsee sitä perheen tai suvun sisäisten suhteiden tuomaa draamallista painoa, joka Star Wars -sarjaa hallitsee. Jos uudet sankarit eivät olisi sukua Lukelle, Leialle ja Hanille, heidän emotionaaliset siteensä noihin katsojille tuttuihin hahmoihin olisivat ohuet. Sellaisen tarinan voisi kyllä kertoa, mutta se ei toimisi yhtä hyvin ”soihdunvaihtona”. Vielä olennaisempaa on, että uusien hahmojen siteet toisiinsakin ovat vahvemmat, jos ainakin osa heistä on sukua toisilleen.

Niin, aion nyt mennä täysin toiseen ääripäähän kuin Jason Ward ja argumentoida, että on täysin mahdollista, että yhden tai kahden sijaan kaikki kolme pääkandidaattia ovat Skywalkereita: Rey (Daisy Ridley), Domhnall Gleesonin tuntematon hahmo sekä Kylo Ren, jota näyttelee Adam Driver, ellei sitä disinformaatiota ole liikkeellä aivan massiivisia määriä.

ReyRey on selvin tapaus. Jos uuden trilogian miespääosassa on Finn (John Boyega), joka ei ole Skywalker, naispääosan on loogista kuulua pääsukuun. Siitä, että Rey on Han Solon ja Leia Organan tytär, on lukemattomia todisteita alkaen cast-valokuvan plaseerauksesta ja päättyen sukunimen puutteeseen nimienpaljastuskorteissa. Pohjimmiltaan minulle riitti yksikin: Daisy Ridley näyttää Leia Organan ja Padme Amidala Naberrien jälkeläiseltä. Reyn skywalkeriudessa minua epäilyttää oikeastaan vain yksi ainoa asia: eräistä huhuista huolimatta en vieläkään oikein ymmärrä, miksi Rey Solo/Skywalker olisi asunut pitkään yksin autiomaaplaneetalla. Mutta enpä minä olekaan lukenut käsikirjoitusta, joten.

Domhnall Gleesonin hahmo, josta puhuin edellisessä kirjoituksessa, on luonnollisesti hämärämpi tapaus, koska tiedämme hänestä niin vähän. Gleesonista ei ole nähty vilaustakaan kuvauspaikkojen ympäristön paparazzikuvissa, ei vuotaneissa luonnoksissa eikä tietenkään teaserissa. Huhu siis väittää, että hahmo toimii jonkinlaisena kaksoisagenttina tai jopa täysin omine agendoineen Imperiumin puolelle soluttautuneena, mutta koska huhu puhuu komentavasta upseerista, pitäisi tämän kaksoisagenttiuden olla jatkunut pitkään. Ja huhu väittää, että hahmo paljastuu twistinä Luke Skywalkerin pojaksi. Jos siis on erikoista, että Rey olisi piilotettu autiomaaplaneetalle, niin vielä oudompaa on, että Luken poika olisi ujutettu Imperiumin puolelle jo nuoressa, herkässä iässä.

Kuitenkin juuri hahmon salaperäisyys saa minut uskomaan, että huhu voi pitää paikkansa jopa aivan tuollaisenaan. Mikäli Gleesonin hahmo viettää elokuvan kokonaan tai pääasiassa Imperiumin aluksella, hän ei ehkä olisi poistunut kuvauksissa Pinewoodin studioilta lainkaan, ja tämä selittäisi hyvin, miksi hänestä ei ole huhuja samassa määrin kuin siellä täällä kuvanneista Ridleystä ja Boyegasta. Mutta jos näin on, Gleesonin voisi hyvinkin kuvitella esittävän hahmoa, jonka identiteetti paljastuu vasta elokuvan loppupuolella, ja joka nousee episodeissa VIII-IX isompaan rooliin. Gleeson kun esiteltiin yhtenä päänäyttelijöistä, ja hänelle sopii siksi odottaa ainakin henkisesti (ellei valkokangasminuuteissa) painavampaa roolia kuin vaikkapa Gwendoline Christielle. Lisäksi on aihetodiste siitä, että Episodi VII:ään kävi ilmeisesti hakemassa roolia myös Jesse Plemons. Jos hänet olisi valittu, olisi hahmo ollut todennäköinen Luken poika jo ulkonäkösyistä.

Kylo-RenTodellinen villi kortti on Kylo Ren, tällä hetkellä eniten mieltäni kutkuttava palanen The Force Awakensia.

Kuka on Kylo Ren? Aivan kiistatta hahmo on pahis: sen meille kertoo teaser, punaisine sithcalibur-valomiekkoineen. Vahvojen huhujen mukaan hahmo on pakkomielteisen kiinnostunut muinaisista sith-esineistä, ja tottavie, tällaiset huhut täsmäävät luonnoskuviin, huhuihin ja miksei siihen teaserin miekkaankin. Luonnoskuvissa on nähty myös hänen käyttämänsä naamio, jonka perusteella on mahdollista, että toisissa luonnoskuvissa esiintynyt kyborgimainen hahmo on käsikirjoituksen edetessä kehittynyt Kylo Reniksi. Ja edelleen on mahdollista, kuten minunkin kannattamani teoria esittää, että Kylo muuttuu elokuvan aikana luonnoskuvien suuntaan…

Mutta jos Kylo Ren on sith tai sith-fani, mitä Adam Driver teki Greenham Commonin kuvauksissa kapinallisten hävittäjälentäjäksi pukeutuneena? Niin syvälle en vedä foliohattua päähäni, että veikkaisin niiden kuvien olleen lavastettuja meidän hämäämiseksemme, mutta siitä olen varma, että mysteerilaatikon vartijan on täytynyt kiitellä Driverin tarttumista kuviin. Ilman niitä olisimme paljon varmempia (ja siis väärässä) Driverin hahmon luonteesta.

Skywalker-huhu menee kutakuinkin näin: meitä on hämätty nimillä, ja Leian ja Hanin lapset ovat Kira Rey Solo ja Kylo Ren Solo. Jos näin olisi, Kylo Renin sith-pakkomielle selittyy hänen halullaan saavuttaa isoisänsä Darth Vaderin voimat, mikä onkin paljon kiehtovampi selitys kuin pelkkä kiinnostus sith-esineisiin. Huhut väittävät myös, että juuri perheen sisäinen pahuus johtaa elokuvan aikana dramaattisiin seurauksiin, jopa Siihen Väistämättömään Originaalihahmon Kuolemaan (kyllä, tuon linkin takana on iso spoileri, jonka MakingStarWarsin Jason Ward kertoi tällä viikolla ja tällä kertaa ehdottoman varmana tietojensa totuudenmukaisuudesta, ja miksei olisikin, koska väite tuntuu niin todelta. Lukekaa, jos haluatte tietää.).

Syy, miksi haluan uskoa Kylo Renin olevan Reyn veli: se tekee uudesta trilogiasta paremman. Jos uuden trilogian pahis olisi vain kapinallispilotti, joka salaa mielii sithiksi, hän olisi Reylle, Finnille ja Poe Dameronille korkeintaan viimeksi mainitun ystävä. Jos taas uuden trilogian pahis on Reyn veli, Hanin ja Leian poika sekä Luken sisarenpoika, ollaan jo lähtökohtaisesti aivan toisella draaman tasolla. Siellä, jossa keskustellaan siitä, onko pimeältä puolelta mahdollista pelastua, vaikka olisi tehnyt todella kauheita. Star Warsin ytimessä.

Oikeastaan koko tämän elokuvahankkeen ajan olen pitänyt peukkuja juuri tämän perusasetelman puolesta: että uuden trilogian päähenkilö olisi Hanin ja Leian tytär, ja että vastapuolella olisi hänen veljensä. Nyt vaikuttaa siltä, että monen hämäyksen jälkeen olisin sittenkin juuri sen asetelman saamassa, ja bonuksena vielä kolmannen Skywalkerin, joka kenties sijoittuu hyvien ja pahojen tekojen vaakajanalla jonnekin näiden kahden väliin. Aion kannattaa tätä – kunnes toisin todistetaan.

5 thoughts on “Sitten kun niitä lapsia alkaa tulemaan

  1. Kyllähän se varsin loogiselta vaikuttaa että uudessa trilogiassa ainakin yhdessä pääroolissa on Skywalkerin jälkeläinen. Vielä tietenkin mielenkiintoisempaa on, mikäli niitä olisi jopa kolme.

    Sisarvihaa, serkkuvihaa, isänmurha. Kyllähän noista saa rakennettua melko topakasti hyvää elokuvaviihdettä.

  2. Päivitysilmoitus: Huhumyllyn akanat: Taas yksi Luke Skywalker | Tähtien jatkosota

  3. Päivitysilmoitus: Kolme hahmoa maskien takaa | Tähtien jatkosota

  4. Päivitysilmoitus: Kaksikymmentä poimintaa Comic Con -paneelista | Tähtien jatkosota

  5. Päivitysilmoitus: The Force Awakens: Kuka muu muka | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s