Haluatko sotien tähdeksi?

Käsikirjoituksen kuohujen ja aikataulun avartumisen ohella viime viikot on kiehunut myös castingin kattila. Jäsennän tilannetta itsellenikin avaamalla tilanteen kronologisena linkkilistana.

The Times 2.11.: Chiwetel Ejiofor kävi tapaamassa J.J. Abramsia
Itse asiassa vain piskuinen tiedonmuru Abrams-haastattelun alussa (täysi haastattelu on maksumuurin takana). Ejiofor on joka tapauksessa vilahdellut huhuissa aiemminkin, ja näyttelijällä on scifi-uskottavuutta. Ejiofor on nigerialaisista sukujuuristaan huolimatta britti, mikä onkin hyvässä linjassa viime viikkojen teeman kanssa.

BBC ym. 5.11.: näyttelijöitä haetaan avoimella haulla 
Disney saattoi ensin yrittää piilottaa mistä oli kyse, avatessaan tämän kampanjan viikko sitten puhuen ”Disney-elokuvasta” ja ”Rachelin” ja ”Thomasin” hahmoista, mutta äkkiähän tuon monet äkkäsivät. LFL vahvisti asian 8.11. ja kas, nyt virallinen Twitter-acco ja nettisivu puhuvatkin jo suoraan Star Warsista.

The Guardian 6.11.: Gary Kurtz kertoo, miksi avoin casting-tilaisuus on viisautta
Veteraanituottaja saatiin kommentoimaan nopeasti. Kurtz muistelee, kuinka alkuperäisen elokuvan pääosakolmikko täytettiin avoimella haulla: ”satoja ihmisiä” testattiin, ja Carrie Fisheriin ja Mark Hamilliin päädyttiin ”muistaakseni kolmantena päivänä”. Myös Han Soloa haettiin avoimesti, mutta Harrison Ford oli vahvoilla jo ennen hakua – mikä kannattaa muistaa tämänkin haun vakavuutta pohtiessa.

BBC 6.11.: bristolilaislähtöinen David Prowse suosittelee Bristolin castingin hakijoille aksentin peittämistä
Voisikohan ”Rachel” joutua James Earl Jonesin dubbaamaksi?

Lightsaber Rattling 6.11.: kerrassaan erinomaista analyysia Rachelista ja Thomasista
Kirjoittaja päättelee muun muassa, että koska näyttelijöitä haetaan molemmilta mantereilta ja brittinäyttelijät näyttelevät useammin jenkkiaksentilla kuin toisin päin, nyt etsittävien hahmojen halutaan puhuvan todennäköisemmin amerikkaa kuin brittiä. Tämä tarkoittaisi, että hahmot eivät edustane ainakaan galaksin eliittiä, joka yleensä SW:ssä puhuu brittienglantia.

IndieWire 6.11.: Saoirse Ronan ei saanut roolia
Harmi, harmi.

BBC Newsnight 8.11.: Abrams puhuu Neil Gaimanin kanssa
Aihe on oikeastaan mysteerikirja S, mutta Abrams sanoo SW-castingista, että ”Star Wars ei olisi Star Wars ilman fantastisia näyttelijöitä, jotka sattuvat olemaan brittejä”.

Peter Morrison 8.11.: Rachel/Thomas-kohtaus, jota hakijat esittävät
Tällä ei tietenkään liene mitään tekemistä tulevan elokuvan kanssa, ja ihan hyvä niin.

The Telegraph ym. 9.11.: Tuhansia jonottajia Bristolissa
Hienolta näyttää: sadetta, kylmää ja järjetön jono. Sai kuulemma seistä kevyesti 15 tuntia. Kuinkahan paljon väkeä olisi tullut, jos tästä olisi ilmoitettu parin päivän sijaan viikkoja aiemmin? TheForce.Net keräsi muitakin medioita, sillä niitäkin riitti. (Hauska yksilö: The Guardianin toimittaja yritti sisään, mutta jäi jonoon.) Haastattelujen perusteella ensimmäisellä kierroksella kysyttiin vain nimeä, näyttelijäkokemusta ja osalta suosikkileffasi-tyyppinen yleiskysymys. Tämän jälkeen tarjokkaat lähetettiin ulos kiitoksin, paitsi se pieni osa, joka sai mukaansa kutsun toiselle kierrokselle ja edellä mainitun kohtauksen opeteltavaksi. Jedi Newsin mukaan haastatteluja ei edes filmattu, joskin käsitän väitteen niin, että ensimmäistä kierrosta ei.

Daily Record 12.11.: Glasgown tilaisuutta siirretään kahdella viikolla
Bristolin tilaisuuden suuri suosio taisi yllättää, vaikkei kyllä olisi pitänyt. Seuraaville tilaisuuksille etsitään isompia tiloja. En ihmettelisi, vaikka päätös avata casting call myös nettiin liittyisi sekin Bristolin jonojen pituuteen.

Omia lisähuomioitani:

 • avointa hakua edelsi suljettu, oikeille näyttelijöille tarkoitettu haku: se, jossa Saoirse Ronanin mukaan ”kävivät kaikki”. Se, että vielä tässä vaiheessa ryhdyttiin avoimeen hakuun, voi nähdäkseni tarkoittaa kolmea asiaa: 1) sitä, että näihin rooleihin ei löytynyt ehdottoman vahvaa valintaa ammattiriveistä, 2) ”varmuuden varalta” -hakua, jossa etsitään vielä vaihtoehtoa ammattinäyttelijälle tai 3) valehakua, joka itse asiassa on pr-temppu. Kannattaa huomata, että ainakin Britanniassa tämä hakuprosessi on varmasti isointa ilmaista julkisuutta Episodi VII:lle sitten Lucasfilmin myynnin tai kenties sen mukaanlukien – ja se tulee juuri sopivasti hetkellä, jossa käsikirjoittajavaihdos ja aikataulunsiirto uhkasivat näyttää ainakin bisnesmielessä huolestuttavilta.
 • Aiemmin paljastuneessa casting-listassa etsittiin seitsemää näyttelijää, nyt vain kahta. ”Rachel” ja ”Thomas” ovat selvästi listan kaksi ensimmäistä. Pitäydyn aiemmassa tulkinnassani siitä, että hahmokuvausten perusteella ”Rachel” on todennäköisesti Episodi VII:n päähenkilö. Avoin haku näistä kahdesta tarkoittanee myös, että muut listan roolit on jo täytetty.
 • Se, että ”Rachel” ja ”Thomas” ovat niin selvästi samat hahmot kuin aiemmassa listassa, käy vahvistuksesta sille, että Michael Arndtin lähtö ei tarkoittanut käsikirjoituksen pistämistä kokonaan uusiksi.
 • ”Rachel” on todennäköisesti se hahmo, jota Saoirse Ronan haki, ja jota muun muassa Rachel Hurd Wardin on väitetty hakeneen. That said, kannattaa muistaa, että aiemmassa casting-listassa esiintyi myös ”a second young female, also late teens, tough, smart and fit” – eli se, että Ronan paljasti kokeilleensa koe-esiintymisessä valomiekkaa, ei ole ehdoton vahvistus sille, että ”Rachel” on jedi.
 • Niin ikään on otettava huomioon, että sen lisäksi, että ”Rachel” ja ”Thomas” ovat peitenimiä, myös hahmojen kuvaukset voivat olla täyttä peitetarinaa, joilla vain haetaan tietyntyyppisiä näyttelijöitä. En siis lukitsisi faktaksi, että Episode VII:n päähenkilö olisi välttämättä täsmälleen orpo, mutta kylläkin sen, että Racheliksi kutsuttu hahmo on sisukas ja tulee toimeen omillaan.

 • Sen sijaan casting callin kohta ”open to all ethnicities” on vastaansanomaton todiste siitä, että ”Rachel” ei ole kummankaan Skywalkerin jälkeläinen. Tunnustan olevani yllättynyt, jos uuden trilogian pääosassa ovat aivan muut kuin tuttu sukumme, mutta hei, saa minut yllättää.
 • Otti tämän avoimen haun tosissaan tai ei, tosiasia on, että kyse on hakuammunnasta. Hakijoita ei tässä vaiheessa edes haastattele kukaan LFL:ltä, vaan brittipalkollinen. Vertailun vuoksi: vastaavilla avoimilla hauilla on haettu muun muassa Golden Compass -elokuvasovituksen Lyraa ja uusimman Les Miserablesin Cosettea. Edellisessä avoimesta hausta löydettiin amatööri Dakota Blue Fanning – jälkimmäisessä päädyttiin lopulta kuitenkin ammattilaiseen Amanda Seyfriediin.

5 thoughts on “Haluatko sotien tähdeksi?

 1. Päivitysilmoitus: Vanhan vuoden summaus, uuden veikkaus | Tähtien jatkosota

 2. Päivitysilmoitus: Kuusi uuden trilogian uutta hahmoa | Tähtien jatkosota

 3. Päivitysilmoitus: Sithin musta lady? | Tähtien jatkosota

 4. Päivitysilmoitus: Kuka on kuka, osa 2: Casting calls uncoded | Tähtien jatkosota

 5. Päivitysilmoitus: Sitten kun niitä lapsia alkaa tulemaan | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s