Kaksikymmentäkuusi kuukautta

Kirjaimellisesti keskellä tämän kirjoituksen syntyä Disney-LFL:n virallinen pressitiedote kolahti: Episodin VII ensi-iltapäivä on 18. joulukuuta 2015.

Kyseessä ei ole vahvistus tai päivämäärätäsmennys, vaan siirto. Ensi-illan piti olla kesällä, kuten SW-elokuvat on perinteisesti tuotu teattereihin, ja vielä aivan hiljattain Disney esitteli virallisissa tiedotteissaan jopa ilmausta ”kevät/kesä 2015”. Järisyttävänä yllätyksenä siirto ei kuitenkaan enää tullut: siitä oli huhuttu tihentyvästi viime viikkoina. Itse asiassa tuore uutinen jopa lipsahti Disneyn sisältä Twitteriin pari päivää sitten, tosin ilman tarkkaa päivämäärää.

Ensisilmäyksellä uutinen on huojentava. Kesä 2015 on aivan, aivan liian lähellä elokuvalle, johon haetaan vielä näyttelijöitä ja jonka kuvaukset on nyt ilmoitettu alkavan ”keväällä 2014” aiemman tammikuun sijaan. Aikataulu, joka tuntui minusta ahdistavalta korsetilta jo ennen käsikirjoitus- ja casting-vaiheen venymistä, on jo pitkään näyttänyt sulalta mahdottomuudelta.

Uutinen on hyvä myös bisneksen, ja tavallaan myös blockbuster-elokuvien fanien näkökulmasta. Kesä 2015 on niin tupaten täynnä isoja elokuvajatko-osia (mm. Avengers, Jurassic Park, Terminator, Independence Day, Batman/Superman…), että on vain hyvä, että Star Wars ottaa etäisyyttä noihin. Brändinä Star Wars on tietysti sitä luokkaa, että muiden tulisi pelätä sitä eikä toisin päin, mutta on ylipäätään tyhmää ahdistaa kaikki jättimäjäykset samoille viikoille. Ja noista jättimäjäyksistä erityisesti Avengers 2:n läheisyys on voinut pyöriä Disneynkin päässä: omistaahan hiirifirma myös Marvelin.

Mieleni tekee silti pitää kiinni aikataulupessimismistäni. Uutinen voi jopa lisätä ahdistustani siksi, että tarkan päivämäärän julkistaminen tarkoittaa, että Disney-LFL aikoo nyt pitää siitä kiinni. Olin nimittäin jo ajatellut, että siirto vuoden 2015 loppuun on välttämätön, ja myöhemmin Disney voi joutua siirtymään vielä siitäkin. Nykyään ei ole tavatonta, että isojen tentpole-elokuvien ensi-iltapäivät lukitaan jo vuosia aiemmin, mutta koska SW:lle niin ei vielä oltu tehty, ei sitä olisi ollut ihan pakko tehdä vielä nytkään. Olisi voitu odottaa vaikkapa siihen, että ne näyttelijät sentään saadaan valittua.

Nyt vahvistunutkin aikataulu on nimittäin korsetti. Joulukuuhun 2015 on kaksikymmentäkuusi kuukautta. Elokuvan käsikirjoitus on kesken ja sen näyttelijöitä etsitään yhä. Efektipainotteisuuden vuoksi jälkituotanto vie joka tapauksessa aikaa. Vertailun vuoksi: kun The Phantom Menacen tuotanto polkaistiin seiskaleffan tavoin käyntiin tyhjästä, kesti tuotanto viisi vuotta. Nyt yritetään ehtiä vähän yli kolmessa. Tekniikka on kehittynyt 1990-luvun lopusta, mutta koska myös rimat ovat nousseet, oikeastaan vain lavasteiden rakentamisessa päästään vähemmällä. Disney-Lucasfilmillä on tosin se etu aiempaan Lucas-Lucasfilmiin verrattuna, että isolla studiolla riittää kyllä koneistoa. SW-prequelithan olivat käytännössä maailman suurimmat indie-elokuvat, joista etenkin juuri ensimmäistä tehtiin melko pienimuotoisesti trial-and-error -hengessä.

Mutta mikä kaikkein eniten minua huolettaa, on The Hollywood Reporterin viikon takainen uutinen. Sen mukaan Kathleen Kennedy anoi ensi-illan siirtämistä vuoteen 2016 – ja tästä kieltäytyi Disneyn toimitusjohtaja Robert Iger itse. 

Kathleen Kennedy tietää, että onnistuneen elokuvan, ja siis myös viihde-elokuvan, ytimessä on käsikirjoitus. En voi olla ynnäämättä tätä Michael Arndtin lähtöön (useiden lähteiden haisu tuntuisi nyt olevan, että Arndt tosiaan pikemminkin lähti kuin sai potkut), ja saan tulokseksi, että projektin viivästykset johtuvat tässä vaiheessa tosiaan käsikirjoituksesta. Ja jos Kathleen Kennedy sanoo – vaikka ei siis ole julkisesti sanonut – että käsikirjoitusvaihe kaipaa vieläkin aikaa, niin minä kyllä uskon.

Vaara on, että nyt kiirehditään hätäisesti tuotantoon. Käsiksen yksityiskohtia ehtii vielä korjailla, saattaa joku ajatella, vaikka ei siis oikeasti ehdi (paitsi jos tekee valmiista elokuvasta sitten parin vuoden päästä rekonstruoidun special editionin, eheheh). Näyttelijät olisi pirun hyvä valita nyt aika äkkiä, mutta kuitenkin parhaat mahdolliset, koska kuvausten aikaisiin vaihdoksiin ei kyllä ainakaan ole aikaa. Valituilla sietä olla tilaa kalenterissaan, koska tuotanto pitää puskea läpi vauhdilla. Nykyinenkään aikataulu ei tosiaan jätä juuri sijaa erehdyksille. Tästä hetkestä alkaen seuraava hengähdystauko on jossain jälkituotannossa. Mutta: efektituotannon ja leikkausvaiheen aikana on mahdotonta muuttaa kokonaan kurssia, jos virheet ovat käsikirjoituksessa. Kuten, sattumoisin, episodien I-III anteeksiantamattomimmat virheet olivat.

Kaiken kaikkiaan: jos minulta kysytään, bisnesnäkökulmista huolimatta elokuva on siinä määrin taiteenlaji, että se tulisi tehdä aikataululla, jonka sen tekijät tarvitsevat. Eikä aikataululla, joka on luvattu osakkeenomistajille ennen elokuvan esituotannon alkamista.

7 thoughts on “Kaksikymmentäkuusi kuukautta

  1. Päivitysilmoitus: Sota kaipaa yhtä jalkaa | Tähtien jatkosota

  2. Päivitysilmoitus: ”No, tehdään sitten nuo elokuvat”, osa 3: …mutta kenen elokuvat? | Tähtien jatkosota

  3. Päivitysilmoitus: Kaksikymmentä poimintaa Comic Con -paneelista | Tähtien jatkosota

  4. Päivitysilmoitus: Episodi VIII:n ensi-ilta siirtyy | Tähtien jatkosota

  5. Päivitysilmoitus: Näin syntyi The Force Awakens | Tähtien jatkosota

  6. Päivitysilmoitus: Episodi IX:n ensi-iltapäivä: Toukokuun paluu | Tähtien jatkosota

  7. Päivitysilmoitus: Episodi IX:n uusi ohjaaja: Ei RJ, vaan JJ | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s