Episodi VIII:n ensi-ilta siirtyy

Niin siinä näyttää käyvän, että joulukuusta tuleekin uusi Star Warsien ensi-iltakuukausi.

Lucasfilm julkisti juuri, että Rian Johnsonin ohjaaman Episodi VIII:n ensi-ilta siirtyy toukokuulta 2017 joulukuun 15. päivään 2017.

Tämä tarkoittaa, että joulukuun 2015 The Force Awakensia ja joulukuussa 2016 yhä edessä olevaa Rogue Onea seuraa seuraavakin Star Wars -elokuva ”vasta” joulukuussa 2017 – kun alunperin tuohon väliin meinasi jäädä vain olematon puolivuotinen.

Vaikuttaa näin siltä, että vuosittaisen Star Wars -elokuvan paikaksi ollaan suorastaan vakiinnuttamassa joulukuuta. Tähän viittaa Lucasfilm tiedotteessaankin ylistäessään The Force Awakensin kassamenestystä. Episodi VII:stahan tuli jo Yhdysvaltain kaikkien aikojen menestynein elokuva, vaikka se julkaistiin sikäläisen perinteisen pääleffapaikan eli kesäkauden ulkopuolella. Itsevarmuudesta kertoo sekin, että uusi ensi-iltapäivä asettaa Episodi VIII:n samalle päivälle kilpailevan studion ja Steven Spielbergin suhteellisen samalle yleisölle suunnatun Ready Player Onen kanssa – ja vain parin viikon päähän Avatar 2:sta.

trailer-ren-rey

”Uusintamatsi!” ”Ei Kylo, vasta joulukuussa 2017.”

Onkin ihan mahdollista, että merkittäväkin syy siirtoon on yksinkertaisesti joulun havaitseminen tälle franchiselle sopivaksi ajankohdaksi. Sekin on voitu nyt laskea uusiksi, onko bisnesmielessä parempi julkaista Star Wars -leffoja vuoden välein vai vuonna 2017 vain puolen vuoden välein toisistaan – yleisöähän ei kannata karkottaa aiheen parista sotaväsymykseen. Silti, en jaksa uskoa, etteikö siirron takana olisi myös tuotannossa huomattuja aikalisätarpeita. Episodi VIII:n kuvausten piti alkaa tammikuussa, ja tämän tiedotteen mukaan ne alkavat helmikuussa. Todennäköisesti kuvauksiin tai jälkituotantoon – tai Episodi IX:n esituotantoon! – on siis todettu tarvittavan jonkin verran lisää aikaa.

Viivästymisiä pidetään Hollywoodissa herkästi merkkinä siitä, että jokin on pahasti pielessä. Koska näitä heikkouden merkkejä vältellään, tullaan tuottaneeksi siksi heikkoja elokuvia: ison rahan leffoja saatetaan aloittaa kuvaamaan ilman valmiita käsikirjoituksia, ja puskea niitä väkisin valmiiksi vuosia aiemmin julkistettuihin päivämääriinsä. Mutta kun Star Warsin kansiossa tuoreimpana on tosiaan nyt se Yhdysvaltain menestynein elokuva, josta on pian tulossa maailman toiseksi menestynein elokuva, on Disney-Lucasfilmillä ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä aikatauluun siirtoja kylmän rauhallisesti. Paljon kuumottavampia keskusteluja käytiin varmasti pari vuotta sitten, kun Kathleen Kennedy ja JJ Abrams pyysivät (ja onneksi saivat!) The Force Awakensille tarvitsemansa samanmittaisen puolen vuoden siirron kesästä 2015 joulukuuhun.

Sittemmin on paljastunut, että viime kerralla tärkein syy siirtoon olivat ongelmat käsikirjoituksen kanssa. Käsikirjoituksen viime hetken pöyhimisistä on huhuttu nyt VIII:nkin kuvausten lähestyessä. Näin varmasti tapahtuukin, mutta megaleffojen käsisten uudelleenkirjoittamisissa ennen kuvauksia ei oikeastaan ole mitään outoa. Se, että Episodi VIII:n kuvauksia ei kuitenkaan ole siirretty muutamaa viikkoa enempää, vaikka ensi-ilta nyt siirtyikin, on itse asiassa vahva merkki. Tuntuu siltä, että mitään tavallisesta poikkeavaa kriisiä ei ole päällä.

han-leia-tfa

”Älä välitä, Rogue Oneen on enää 11 kuukautta.”

Mitä meihin katsojiin tulee, on siirto aina siirto meillekin, ja osa voi olla tämmöisestä nyreissään. Minä en. Hiljaa parempi tulee.

Ja kun nyt kuitenkin elämme aikaa, jolloin saimme juuri äsken yhden Star Wars -elokuvan ja jolloin tosiaan saamme uuden heti ensi jouluna, olen kyllä valmis nauramaan jokaiselle, joka väittää ettei malta odottaa episodia VIII. Ajatelkaapa odotusten vuosia 1983-1999 tai 2005-2015, joiden aikana vuosiin ei sitä paitsi ollut jatkosta mitään toivoakaan. Tai jopa prequelien aikaisia kolmen vuoden ensi-iltavälejä – nekin olivat pitempiä kuin blockbustermaailmassa nykyään.

Rian Johnson, odotamme edelleen sinulta(kin) parasta Star Warsia sitten Imperiumin vastaiskun.

10 thoughts on “Episodi VIII:n ensi-ilta siirtyy

 1. Ainoa ongelma siirtämisessä on a) helvetin kylmä jonottaminen (jos sellaista tälläkään kertaa edes saadaan), sekä b) Suomen huono sää cosplayn kannalta. Toukokuu kun on usein Helsingissä edes hieman siedettävämpi kuin marraskuu noin sään puolesta.

  • Ai saakeli, tämmöisiä en ajatellutkaan! Totta puhut. Siis olettaen, että jonotusta tai edes kunnollista ensi-iltaa on. Edellistä en enää niin toivokaan, ensi-ilta olisi ensi kerralla kiva..

   • Juu, ihan oikea ensi-ilta tekisi taas hyvää. Jotenkin meni puolet ilosta sillä, että leffa oli ihmisten aikaan, ja hieman väsynyt ”fani-hysteria” jäi fiiliksestä puuttumaan.

    • Itse puolestani kannatan tällaista uuden tyyppistä ensi-iltaa. Ei mitään jonottamisia eikä muita lieveilmiöitä riesana. Taidan olla jo vanha.

     • Lippujen jonotukset taitavat olla iäksi mennyttä. Me Sormusherran jonossa seisseet voimme niitä kiikkustuolissa muistella. Ja ehkä ihan hyvä niin.

      Mutta yhden selkeän ensi-illan tällaisille elokuville tahtoisin. The Force Awakensin aamupäivänäytöksestä puuttui oikeaa tunnelmaa.

      • Näin digiaikaan voi tosissaan hyvin olla, että mitään jonottamisia ei tule. Täytyypä siinä vaiheessa sitten suosiolla pistää joku porukasta teatterin ulkopuolelle odottelemaan, serveri-kapasiteetti tuskin vuodessa nousee riittävälle tasolle 🙂

 2. Ready Player One siirtyynee alta pois. Saa nähdä mitä Avatar tekee.

  Julkaisuaikataulun suunnittelu in studioille kyllä aikamoinen palapeli. Pelkästään Disneyllä on jatkossa 2 Pixaria, tänä vuonna 2 ja ensi vuodesta lähtien 3 Marvelia sekä 1 Lucasfilm-tuotanto vuodessa. Tämän päälle Disneyn oman bannerin alla julkaistavat elokuvat. Ja tietysti kaikkien muiden studioiden leffat. Ei ihme, että ensi-iltapäiviä miehitetään vuosia etukäteen. Ja shakkipeli on koko ajan käynnissä. Omalle megaleffalle kun pitäisi jäädä vähän lebensraumiakin, tosin Star Wars kuuluu suurista suurimpiin jotka ottavat tilansa aina.

  Siksi onkin erittäin mielenkiintoista nähdä mitä Fox tekee Avatarille. VIII ehtii siinä kahdessa viikossa tosin tienata jo miljardin, kuten TFA…

 3. Päivitysilmoitus: Episodi VIII: Ketä kuvataan? | Tähtien jatkosota

 4. Päivitysilmoitus: Episodi IX:n ensi-iltapäivä: Toukokuun paluu | Tähtien jatkosota

 5. Päivitysilmoitus: Näin syntyi The Last Jedi | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s