Meillä on uusi Han Solo

Disney-Lucasfilm ei ole tiedottanut tästä virallisesti, mutta emmeköhän voi ottaa sen totuutena: Alden Ehrenreich on nuori Han Solo vuoden 2018 elokuvassa. Uutisen skuuppasi Page Six, jonka perässä tiedon vahvistivat muun muassa Variety ja The Wrap.

Ehrenreichin oli jo pitkään huhuttu olevan vahvoilla rooliin, johon epäilemättä tutkittiin nelinumeroista lukua nimiä. Loppuvaiheessa olivat tiettävästi Ehrenreichin kanssa Jack Reynor ja Taron Egerton.

Kuka Alden Ehrenreich, sopii tietysti kysyä. Eine ordentliche Name, mann sagt!

aldenehrenreichjpg

Alden Ehrenreich, pian nuori Han Solo.

Ehrenreich (s. 1989) on todennäköisesti tutuin vanhojen suosikkieni Coenin veljesten tuoreesta ja aika kauheasta komediasta Hail, Caesar!. Ehrenreich on sen paras pala: kaveri näyttelee hauskasti satulassa (ja tynnyrissä) kasvanutta lännenleffojen tähteä, josta studion paineissa yritetään epätoivoisesti leipoa salikelpoista draamanäyttelijää. Tässä hauska klippi Ralph Fiennesin kanssa. Isoja nimiä ei Ehrenreichin taustasta puutu: The Hollywood Reporter kreditoi hänen löytäjäkseen Lucasfilmin pomon Kathleen Kennedyn entisen pomon Steven Spielbergin. Sen jälkeen mies on näytellyt pienissä rooleissa niin Francis Ford Coppolan kuin Woody Alleninkin ohjauksessa, mutta selvää on, että Christopher Millerin ja Phil Lordin ohjaama Solon soolo on hänelle tie tähtiin.

Tai, tietenkin, vaihtoehtoisesti tie puolen maailman inhokiksi. Harrison Fordin kengät ovat suuret täytettäväksi. Kuten mainituista nimistä näkee, Lucasfilmillä oli selvästi haussa nuori kaveri, joka ei ole aivan Daisy Ridleyn lailla ihka ensimmäisessä roolissaan, mutta jota voi hädin tuskin kutsua tutuksi kasvoksi. Ratkaisu on varmasti viisas: Han Solo on niin ikoninen hahmo, että häneksi on vaikea kuvitella ketään tuttua. Koeluvuissa käyneistä jopa Miles Teller (Whiplash, Fantastic Four) tuntui esimerkiksi minusta liian isolta nimeltä.

Samalla tuntematon on tietysti myös riski, mutta ehkäpä ei sellainen, josta meidän yleisön tarvitsisi välittää. Lucasfilmin valtaapitävät olisivat saaneet kenet tahansa, joten emmeköhän voi luottaa siihen, että he ovat valinneet viisaasti. Vaikka, tietysti, ihan tästä saagastakin on esimerkkejä paitsi Daisy Ridleyn, myös Hayden Christensenin verran…

Han Solo -leffa on toki meille katsojille vielä melko kaukana. Sitä ennen näemme ensi-illassa ensi jouluna Rogue Onen ja seuraavana Episodi VIII:n. Mutta koska Lucasfilmillä ja Pinewoodin studioilla siirrytään nyt saumattomasti tuotannosta toiseen, ei Solo-leffa tuotantonsa kannalta niin kaukana olekaan. Sitä saatetaan kuvata jo ensi syksynä. Lego-elokuvan ohjaajina tunnettu kaksikko on ainakin jo innoissaan:

Jossain vaiheessa pitäisi kai siis innostua tästäkin projektista, joka tällä hetkellä tuntuu vielä itsestäni vaikealta. Solo-leffan – jonka nimi ei siis välttämättä ole ”Han Solo – A Star Wars Story”, vaikka pidän sitä kyllä erittäin todennäköisenä – käsikirjoittaja Lawrence Kasdan on onneksi luvannut, että filmi ei olisi totaalinen alkuperätarina: ”It will not be, ’Here’s where he was born and this is how he was raised’. I think what it will be is what was he like 10 years earlier”, Kasdan sanoi alkuvuodesta. Se on hyvä, sillä ainakin oma kauhuskenaarioni on Solo-tarina, jossa klikkaillaan kaikki mahdolliset origin-boksit, vitsaillaan ”you go first” Greedon kanssa ja pelataan se sabacc-erä, jossa Millennium Falcon vaihtaa omistajaa.

Solon oma elokuva tapahtuu siis noin kymmenen vuotta ennen Episodi IV:ää. Juonesta emme kuule vielä pitkään, pitkään aikaan mitään, joten tässä vaiheessa turvallisimpana veikkauksena voinee pitää Hanin ja Chewbaccan ensitapaamista – eikä vähiten siksi, että Disneyn toimitusjohtaja Bob Iger on suorastaan kutsunut tätä projektia ”origin storyksi Hanista ja Chewiesta”.

Toinen vahva vaihtoehto on Solon, Chewien ja Boba Fettin välinen yhteenotto, jolla Disney saisi tavallaan kuitattua Boba-elokuvan tekemättä suoraa sooloelokuvaa pahiksesta. Molemmat tuntuvat kuitenkin sikäli isoilta tarinoilta, että oletan Disneyn valitsevan niistä toisen tai jonkin aivan kolmannen. Ehrenreichin sopimuksessa on taatusti joka tapauksessa pykälät mahdollisista jatko-osista, joita Disney tekee mielellään, jos tämä projekti vain ei kosahda, joten useampaankin seikkailuun on mahdollisesti vielä aikaa.

Kannattaa muistaa, että koska vanha expanded universe siirrettiin Legends-universumiin, emme tiedä nuoren Solon taustasta kovinkaan paljon: kaanonia olevat Marvelin uudet sarjakuvathan ovat jo paljastaneet Hanin menneisyydestä uuden exän. MakingStarWarsin melkein vuoden vanhan huhuraportin mukaan tosin Solon ja Chewien tapaaminen olisi pääpiirteittäin entisellään: Han vapauttaa Chewien Imperiumin orjuudesta, ja täten wookiee on elämänsä velkaa corelliaanille. Mutta tapahtuiko tämä Hanin ottaessa hatkat Imperiumin akatemiasta vai jotenkin aivan toisin?

Tuorein asia, mitä voimme jännittää Solo-leffaan liittyen on se, mitä huhuttiin aiemmin talvella: että nuoren Hanin valintaa kiihdytettiin, jotta näyttelijä saataisiin heittämään cameo Rogue Oneen Marvel-leffojen esimerkin mukaan. En yllättyisi, vaikka näin tosiaan olisi.

Vielä kiinnostava tiedonmuru Lucasfilmin fanisuhdemies Pablo Hidalgolta: Han Solo -elokuva oli nimenomaan yksi George Lucasin(kin) ideoista Star Wars -spinoffeiksi:

7 thoughts on “Meillä on uusi Han Solo

 1. ”Mitä minä tahtoisin tältä elokuvalta”: Siitä lähtien kun Solon sooloelokuva julkistettiin, olen nähnyt sen päässäni seuraavasti. Elokuva seuraa yhtä ensimmäisistä Hanin ja Chewien yhteisistä keikoista. Ehkä tähän tarinaan olisi mahdollista ajaa sisään introjaksolla, jossa Han tulee tavanneeksi ja vapauttaneeksi Chewien. Pitäisin melko varmana, että kaksikko on yhdessä suurimman osan leffan kestosta. Ei siis mitenkään niin, että ensin sooloiltaisiin 1,5 tuntia ja sitten vapautetaan Chewie ja elokuva loppuu näiden aloittaessa yhteisen uransa.

  Jostain hassusta syystä ongelma on mielestäni Millennium Falcon. Nimittäin, ei yhdessä elokuvassa voida selittää SEKÄ sitä kuinka Han saa Falconin että kuinka hän tapaa Chewien. Vai voidaanko? Minusta ei. Ja Kasdanit ovat tarpeeksi fiksuja tietääkseen, ettei se ole tarpeellista. Näkisin siis, että Hanilla on jo Falcon mutta kenties apupilottina on ensin joku muu. Kenties jopa love interest. Joku nainen täytyy olla. Ehkä se voisi olla tyyliin jokin sininen alien kuten Kirkin petikumppani Abramsin Star Trekissä. No – naisihminen kuitenkin. Tai naisalien. Miten vain. Mutta sen kanssa täytyy olla varovainen – emme halua laimentaa Hanin ja Leian tarinaa mitenkään. Hanin ja nuoruusvuosien tyttöystävän välillä täytyy olla erilainen dynamiikka kuin Hanin ja Leian välillä. Kasdan ymmärtää kyllä tämänkin, joten ei hätää. Koska kaanonissa nyt tosiaan on Hanin eksä… Mielenkiintoista. Mutta onhan se aina ollut selvää, että kuten Indyllä, myös Hanin historiassa on daameja riittänyt.

  Entäs sitten pahikset. Helpointa ehkä olisi liittää tähän Jabba jotenkin. Mutta haluammeko sitä? Jabba liittyy Hanin tarinaan OT:ssä ja vaikka tiedämme heillä olevan historiaa, tarvitseeko sitä kuvittaa? Mielestäni ei. Jabban mainitseminen ainakin ohimennen saattaa olla väistämätöntä, mutta ehkä blasterista saa kuitenkin joku muu. Toivottvasti se on kuitenkin jotain vähän paremmin muotoiltua kuin Tasu Leechin jengi ja Kanjiklub Gang TFA:ssa. Tietysti, jos Han lähtee tarinassa lipettiin imperiaalien hoteista, ei alamaailman edustajista niin kauheasti tarvitse huolehtia. Mutta heitä täytyy olla. Tuleehan rakastamastamme Solosta sentään kuulu salakuljettaja.

  Muuten, toivoisin melkein että elokuvassa olisi pari muutakin Wookieeta kuin Chewie. Ja koska vierailu Kashyyykillä oli ROTS:ssa (kaiken muun ohella) niin umpisurkea, ehkä Solo-leffassa tai sen jatko-osassa aikanaan voitaisiin korjata tuokin epäkohta. Ja tietysti meidän täytyy päästä Corellialle. Mutta ei mitään iskän ja äiskän moikkausreissua. Se olisi Lucasia, Kasdan tietää paremmin.

  Vielä näyttelijävalinnasta. Kommentoin jo johonkin nillittäjäboardille, että luotan kyllä Lucasfilmin casting directoreihin ja Lord/Milleriin sen verran vahvasti, että meillä on rooliin oikea mies. Monet tuntuvat kaipaavan rooliin Fordin lookalikea, mutta hei ihmiset, tässä on kyse paljon muustakin kuin vain nassusta. Tärkeintä on, että hahmolle tehdään oikeutta.

  • Oikein, oikein hyvä!

   Juuri sellainen olisi minun kauhuskenaarioni, että Han Solo pelastaisi Chewbaccan, saisi haltuunsa Falconin _ja_ riitelisi Jabban kanssa yhden tfa-maisen vuoristoratavuorokauden aikana. Haluan, että nämä asiat ja muutkin Hanin rakennuspalikat ovat tapahtuneet vuosien aikana! Sitä paitsi, kyllähän ANH antaa ymmärtää, että velka Jabballe on tuolloin tuore juttu, ja sitä ennen Solo on työskennellyt Jabballe kauan.

   Mutta helppoa tämä ei ole, kun vauhdikkaan vuoristoradan konseptia lupaa ohjaajavalintakin. Falcon-on-jo-Hanilla olisi luonteva ratkaisu muuten, mutta silloin meillä olisi helposti Han Solo, joka on jo salakuljettaja, ja olisiko se sitten hauskaa? Tosin, yhdistettynä tuohon tyttökaveri-apupilottina -konseptiin pystyn kyllä hyvin näkemään tämän mielessäni: suunnilleen tehosekoittamalla Abramsin Trekkiä ja Guardians of the Galaxya (jonka päähenkilö olikin hyvin Han Solo -vaikutteinen).

   Olisiko mahdollista, että Han _ei_ vielä lentäisi Falconia pelastaessaan Chewien? Falconittomaan Solo-elokuvaan en toki usko, mutta voisihan tuolloin-vielä-nuorekasta romua vaikkapa, krhm, lainata kamu Landolta elokuvan lopputaisteluja/takaa-ajoja varten? Alkupuolella voitaisiin joko lentää jotain vielä romumpaa, vaikka sitten jonkun muun kanssa, ja kenties paeta sitä Imperiumia.

   • Miksipä ei, miksipä ei!

    Tai sitten Hanilla voisi ennen Falconia olla jokin vielä paljon pahempi piece of junk.

    Ei ole helppoa tasapainotella näiden asioiden kanssa, kun toisaalta pitäisi olla sitä Hania jonka me tunnistamme, ja yhtäältä Hania joka ei ihan vielä ole se mitä tunnemme.

    Itse asiassa Guardians of the Galaxy ei olisi lainkaan pöllömpi esikuva Solo-leffalle. Tässä tarvitaan pitkälti samoja asioita. Toimintaa ja epäilemättä saagaepisodeja huomattavasti tujumpi annos huumoria, toivottavasti. Ennen TFA:ta GOTG oli starwarsmaisinta mitä kankailla oli nähty vuosiin – se ja Abramsin eka Trek. (Eikä ole salaisuus, että allekirjoittanut rakastui siihen täysin).

    Lord & Miller eivät ole huono valinta ohjaajiksi, jos jotain tällaista tahdotaan saada aikaan. Uskoisin, että millaiset painotukset tarinalla sitten onkin, vauhdikas pläjäys on luvassa.

 2. Päivitysilmoitus: Rogue One ei ole vaarassa epäonnistua – vaan keventyä | Tähtien jatkosota

 3. Päivitysilmoitus: Solo-ohjaajien potkut kertovat katastrofista, joka olisi pitänyt nähdä ennalta | Tähtien jatkosota

 4. Päivitysilmoitus: Näin syntyi Solo | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s