Kloonisotien lopun ei pitäisi yllättää

swcw_wallpaper_jedi_800x600Maanantaina tiedotettiin, että Star Wars: The Clone Wars -animaatio päättyy meneillään olevaan viidenteen kauteensa (Hollywood Reporterin uutinen). Tai no, tarkkaan ottaen Lucasfilm ilmoitti ”ajavansa sarjaa alas” (to wind down, joku voisi kääntää vähän toisinkin) ja täsmensi ”bonus-jaksoja” olevan vielä tulossa, mutta sarjan päättymisestähän täytyy olla kyse. Ehkäpä tv-elokuva tai pari vielä, ja sitten loppu?

Sen sijaan LFL ilmoitti valmistelevansa uutta animaatiosarjaa, joka sijoittuu elokuvissa tai tv-sarjoissa ennen näkemättömään ajanjaksoon. Erittäin, erittäin vahva veikkaukseni: Return of the Jedin jälkeen, ennen Episode VII:ää.

Esimerkiksi Wikipedia väittää, että Clone Wars -piirretyn odotettiin vaihtavan levittäjäkanavaa Cartoon Networkilta Disneyn kanavalle ja jatkuvan kuudennelle kaudelleen. Wiredin mukaan kuudes kausi oli tekeillä ja tarkoitettu viimeiseksi. Mutta täytyy sanoa, että minä ainakin ounastelin tätä uutista Episode VII -paukusta lähtien.

Ei siksi, ettäkö sarjan veto loppuisi. Clone Wars on pitänyt suosionsa yllättävänkin hyvin: 1,7 miljoonaa viitoskauden lopussa ei ole paha pudotus, jos ensimmäisten kausien ennätyksetkin olivat noin kolmessa miljoonassa, ja varmasti erinomainen suoritus Cartoon Networkilla. Ja vaikka itse luovutin paikallaan junnaavan ja vakavoitumista viimeiseen asti välttelevän sarjan kanssa jo muutama vuosi sitten, moni väittää sen parantaneen juoksuaan viimeisillä kausillaan. Mikäpäs siinä, hyvä jos on. Kieltämättä vitoskauden traileri saa minut melkein kiinnostumaan uudelleen.

Ei, vaan siksi, että uusi Lucasfilm haluaa selvästi jättää vanhan taakseen. Aiempiin – monien vihaamiin, muistattehan! – prequeleihin suoraan viittaava animaatiosarja ei enää sovi kuvioon. Tilanne voisi olla toinen, jos Clone Wars -piirretty olisi vasta aloitettu, mutta viiden vuoden aikana sen asetelmaa on jo ehditty jauhaa. Jos sarjalla vielä meneekin hyvin, tuskin enää kauaa. Tietysti, jos kuudes kausi oli tarkoitettu viimeiseksi, ei kauaa olisi tarvittukaan, mutta nämä tarinathan voidaan tosiaan yhä julkaista tv-leffoina tai dvd:lle. Kun vielä otetaan huomioon katsojakato, jonka kanavanvaihto aiheuttaisi (ja markkinointipanostukset, joita muutenkin päättyvään sarjaan vaadittaisiin), ei Disney-LFL todellakaan tapa lypsävää lehmää. Pikemminkin aikansa palvelleen satatonnarin.

Meidän katsojienkin kannalta ratkaisun pitäisi olla ainoastaan tervetullut, vaikka sarjalla faninsa onkin. Olen jo ehtinyt hieman nalkuttaa siitä, kuinka hölmöä on, että Attack of the Clonesin ja Revenge of the Sithin väliseen lyhyeen ajanjaksoon yritetään tunkea loputtomiin yhdentekeviä seikkailuja, joissa on tapahtuvinaan hirveästi, muttei kuitenkaan oikeasti voi tapahtua saagan kokonaisuuden kannalta mitään. Mielestäni George Lucas teki suuren virheen – yhden prequelien suurimmista – jättäessään kloonisodat elokuviensa tapahtumien ulkopuolelle, mutta yritykset korjata tämä virhe on varmasti nyt nähty. Itse pidin Genndy Tartakovskin lyhytanimaatioista, en tästä Dave Filonin pitemmästä sarjasta, inhosin syvästi Filonin sarjan aloittanutta elokuvantekelettä ja asenteeni Dark Horsen tämän ajan sarjakuvatarinoihin on so-and-so. Muut voivat olla toista mieltä, mutta yhtä kaikki: eiköhän tämä ollut tässä.

Edessä on uusi aika. Toivottavasti parempi.

Maanantain tiedotteessa kerrottiin niin ikään, että Seth Greenin ja kumppanien tulossa ollut Star Wars Detours -parodiasarja (traileri) pistetään hyllylle ”uuteen suuntaan sopimattomana”. En jää kaipaamaan, vaikka hylly olisi syvä ja sijaitsisi sokkeloisessa varastossa, vaikkapa siinä Indiana Joneseista tutussa. Haluan ajatella, että nämä siirrot tarkoittavat sitä, että seuraava Star Wars -animaatio on aivan toista maata, ja johdattaa odotuksia herättävästi sarjan elokuvien uuteen aikakauteen.

7 thoughts on “Kloonisotien lopun ei pitäisi yllättää

 1. Voisiko se olla? Voisiko se olla? Merkki siitä, että koko Expanded Universe heivataan roskiin nimittäin. Uusi sarja aloittaisi jo sitten ”yhtenäisen” monimediauniversumin puolella.

  Kun Tartakovskin piirrostyyliin tottuu, niin miehen lyhärit elokuvan mittaiseksi kerättynä (Adigitalman Episode II.5 Clone Wars) ovat oikein ilkeästi sanottuna parempi elokuva kuin Lucasin leikkaus Kloonien hyökkäyksestä. Irvokkaintahan on, että Kloonisodista nähtiin loppujen lopuksi elokuvissa vain niiden ensimmäinen ja viimeinen taistelu. Joskus muinoin Pilvariin horisinkin tämän oman näkemykseni, jossa I & II käyttökelpoiset ideat olisi tiivistetty yhdeksi elokuvaksi ja varsinainen II episodi olisi sitten ollut kokonaan Kloonien sotaa.

  Puolituntisten piirrettyjen pilotti-DVD on edelleen koskemattomana muoveissaan. Altistuin kerran yhdelle jaksolle odotellessani Top Gearin alkua, mikä vain vahvisti päätöstä olla pilaamatta niitä vähiäkin hyviä prequel-muistoja.

 2. Etenkin epis3:n jälkeen katsottuna Phantom Menace on pikemminkin episodi nolla kuin ykkönen. Totisesti olisi ollut parempi, jos ykkösen ja kakkosen aihiot olisi yhdistetty ja väliin olisi mahtunut kunnon avaruudellinen sotaleffa. Ennen kolmososaa ajattelin virheen tapahtuneen vasta siinä vaiheessa, ja ihmettelin suuresti Lucasin päätöstä jättää kloonisodat ”kuin yllättäen” expanded universen puolelle. Mutta jälkikäteen ajatellen kolmosen sodan loppumainingit toimivat ihan hyvin, ja ongelma on pikemminkin siinä, ettemme näe aiempia tapahtumia.

  Filonin sarja on sentään onneksi tasokkaampi kuin se pilottileffa, mutta ainakin kahdella ensimmäisellä kaudellaan täydellisen yhdentekevä. Lisäksi tasonvaihtelu on suurta: voi tulla pari ihan kelpoa jaksoa pienellä jatkuvuudellakin varustettuna, sitten taas vaikkapa Jar-Jarin tai droidien omia yksittäisepisodeja. Ilmeisesti myöhemmät kaudet ovat sitten parempia, mutta onko reilua vaatia, että jaksaisimme sinne asti?

 3. Päivitysilmoitus: Uusi Lucasfilm aloittaa kapinoimalla | Tähtien jatkosota

 4. Päivitysilmoitus: Arndtin jälkeen Whitta: Joku vaihtoi taas käsikirjoittajan | Tähtien jatkosota

 5. Päivitysilmoitus: Star Wars Celebration 2017: Rebels päättyy, eläköön Rebels | Tähtien jatkosota

 6. Päivitysilmoitus: The Clone Wars saa uusia jaksoja – ja prequelit pääsevät pannasta | Tähtien jatkosota

 7. Päivitysilmoitus: Animaatiosarja Rebels ei nimestään huolimatta ollut Kapinaliiton tarina | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s