”No, tehdään sitten nuo elokuvat”

BusinessWeek julkaisi tänään erittäin kiinnostavan artikkelin How Disney Bought Lucasfilm—and Its Plans for ’Star Wars’. Poimintoja:

 • Disney teki sittenkin aloitteen, ei Lucas.
 • Disneyn pomon Bob Igerin henkilökohtainen suhde Lucasiin (Young Indiana Jones -ajoilta) oli kuviossa oleellinen pala. Samoin se, miten Disney oli käsitellyt Pixaria (jonka Lucas aikanaan perusti).
 • Lucas halusi myydä LFL:n ja Star Warsin sellaiselle, jonka kautta hänellä säilyy jonkinlainen kontrollintynkä sarjaansa. Disney kuitenkin teki selväksi, että lopullinen päätösvalta on kaupan jälkeen heillä.
 • Lucasin mukaan episodit VII-IX pantiin alulle ennen Disney-neuvotteluja, mutta tietäen, että ne olisivat edessä: “When Kathy (Kennedy) came on, we started talking about starting up the whole franchise again. I was pulling away, and I said, ‘Well, I’ve got to build this company up so it functions without me, and we need to do something to make it attractive.’ So I said, ‘Well, let’s just do these movies.’ ” Tämän jälkeen palkattiin käsikirjoittajat, ja vasta sitten soitettiin Disneylle.
 • Tästä huolimatta Lucas ei aluksi halunnut näyttää Disneylle uuden trilogian luonnoksia: ”Ultimately you have to say, ‘Look, I know what I’m doing. Buying my stories is part of what the deal is.’ I’ve worked at this for 40 years, and I’ve been pretty successful.” 
 • Iger tykkäsi luonnoksista, kun ne viimein näki: “We thought from a storytelling perspective they had a lot of potential”.
 • Lucas osallistuu uuden trilogian kirjoittajatapaamisiin. “I mostly say, ‘You can’t do this. You can do that.’ You know, ‘The cars don’t have wheels. They fly with antigravity.’ There’s a million little pieces. Or I can say, ‘He doesn’t have the power to do that, or he has to do this.’ I know all that stuff.”
 • LFL neuvotteli Fordin, Hamillin ja Fisherin kanssa rooleista jo ennen Disney-diiliä.
 • Live action tv-sarja on taas pöydällä, Disneyn omistaman ABC:n kautta.

Muutama kysymys/huomio:

 • Pistikö Lucas uudet käsikirjoitukset alulle (vain) siksi, että nekin tulisivat olemaan ”hänen elokuviaan” – sen sijaan, että myisi joskus aikanaan firmansa jollekulle, joka sen jälkeen varmuudella sepittäisi täysin omat tarinansa?
 • Jos näin, onko kyseessä tarina, jonka Lucas todella haluaa kertoa? Tarina, jonka siemen on itänyt 30 vuotta, vai tarina, joka keitettiin kokoon, jotta olisi jotain myytävää?
 • Lucas on ennenkin tarjoillut meille tarinan, joka piti tehdä vasta sitten, kun aiempien arvoinen idea on kasassa. Sen idean nimi oli Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta. Hmmm…
 • Osa Star Wars -faneista saattaisi olla eri mieltä siitä, että Lucas tietää mitä tekee SW-tarinoidenkin sepittämisen kanssa.
 • Mistä päästäänkin pääkysymykseen: Kuinka tarkkaan Disney seuraa Lucasin tarinaa? Tiedostan, että kysymys on hieman hoopo niin kauan kuin emme tiedä siitä tarinasta mitään, mutta hei, tästä tässä nyt kuitenkin on kysymys.
 • Pienemmällä painoarvolla: kuinka suuri Lucasin vaikutusvalta nyky-Lucasfilmiin on? Tarinamaailman sisäisen logiikan konsultin rooli kuulostaa muuten ihan passelilta, paitsi että mieleen tulee aika monta LFL-tyyppiä Steve Sansweetista ja Pablo Hidalgosta alkaen, jotka olisivat Lucasia itseään parempia continuity-asiantuntijoita.
 • Arvasin heti the uutisen julkistamishetkellä lokakuussa, että nyt ABC:llä aletaan heti puuhata kauan haudottua SW-tv-sarjaa. Silloin en vain arvannut, että tekeillä olisi spinoff-elokuviakin. Jos nyt saisin toivoa, en puskisi näitä kaikkia maailmalle samanaikaisesti – tarkoittaen sekä teko- että julkaisuvaihetta. Jos niitä spinoffeja on putkessa Episodien välivuosille, en pitäisi kiirettä telkkarisarjan kanssa.

Valtakunta Michael Arndtin haastattelusta. Taitaisi maksaa moni.

10 thoughts on “”No, tehdään sitten nuo elokuvat”

 1. Joka tapauksessa Lucas keitti kokoon vain treatmentit ja oikea käsikirjoitus on Arndtin käsissä, onneksi.

  Luotan Arndtin olevan kyvykkäämpi kynämies kuin David Koepp (case KOTCS), jossa tapauksessa lopputulokseen vaikutti myös se, että kolmikon L-S-F piti olla yksimielisiä, ja vaikkeivät Lucasin ideoita rakastaneetkaan S ja F vaan suostuivat lopulta jotta elokuva saatiin tehtyä. Valitettavasti siis Lucasin jääräpäisyys ja väsytystaktiikka voittivat – just add David Koepp ja loppu on historiaa.

  Lucasin konsulttirooli on ehkä ennen kaikkea kädenojennus Disneyltä, koska Lucas nyt kuotenkin aloitti tämän kaiken ja Disney tosiaan teki selväksi, kellä on viimeinen sana, eikä se tosiaan ole Lucas.

 2. Aivan totta. David Koeppillakin tosin on filmografiassaan ainakin yksi lajinsa timanttikässäri (Jurassic Park) ja muutama muukin ihan kelpo (Mission: Impossible, joidenkin mielestä Carlito’s Way, miksei Panic Roomkin). Mutta se filmografia on aika pitkä, eikä yleistaso vakuuta (Spider-Man, Secret Window, War of the Worlds, Angels & Demons..eli juuri Indyn tapaisia ison profiilin varman päälle pelaamisia). Jurassic Parkista on aika kauan, oli jo Indyn aikaan. Ja olikos Crichton itse kuinkakin mukana Dinosauruspuistonsa leffakässärissä?

  Arndt taas on pikemminkin kirjoittamaton lehti kuin selvästi epävarma yksilö. Kaksi nähtyä leffakässäriä on aika vähän – mutta sitten toisaalta kahdesta elokuvakässäristä kaksi Oscar-ehdokkuutta ja yksi voitto on aika pirun hyvin. Minä en pitänyt Little Miss Sunshinesta, mutta tiedän olevani vähemmistössä. Lucas/Disney olisi saanut kenet vain, myös nämä Koeppin kaltaiset kyllä-herra-toki-herra -tyypit, joten Arndtin täytyy olla hyvä, koska hänet otettiin tuntemattomana varsinaisten piirien ulkopuolelta.

  Kädenojennus-teoriaa kannatan. Toivottavasti noin.

 3. Mielenkiintoinen artikkeli! Vai on Lucas kuitenkin mukana kirjoittajatapaamisissa.Toivottavasti se vaikutusvalta, jota hänellä vielä on, tulee käytettyä hyvään…

 4. Mutta ehkä tämä kuitenkin on enemmän semmoinen ”höperehtiköön nyt siinä niin pysyy tyytyväisenä” -tyyppinen diili.

 5. Lucasin rooli ”konsulttina” saattaa parhaassa tapauksessa olla harmiton ja lähinnä lepyttelyä; ainahan saattaa olla, että mies olisi vahingossa samaa mieltä jostain, jolloin voidaan ”myöntyä”.

  Olihan ”alkuperäisen” (muistanemme oikeusjutut Lucasia vastaan) Galactican luoja Glen A. Larsonkin mukana uudessa Galacticassa nimikkeellä ”Executive Consultant” aina pilotista The Plan -clipshow’hun asti, vaikka koko ajan vain ja ainoastaan löi kapuloita projektin rattaisiin ja aina välillä yritti nostattaa vapourware-hypeä vanhalle Galacticalle itse suunnittelemansa jatkon tueksi (joka ei 10+ vuoden seliselittelyjen jälkeenkään ole näillä näkymin lähtemässä koskaan lentoon).

 6. Onhan semmoinenkin teoriassa mahdollista, että Lucasilla edelleen olisi nimenomaan hyviä ideoita Star Wars -elokuvien tapahtumiin tai niiden maailmaan. Onhan tässäkin nyt jo moneen kertaan todettu, että Lucasin SW-visio välittyi 70-80-luvulla hyvin siksi, ettei partasuu vielä kuvitellut osaavansa kaikkea itse. Prequeleissakin on paljon hyviä ideoita, mutta jos joku rohkea käsikirjoittaja olisi tarttunut treatmentiin, niin eiköhän sieltä olisi lentänyt jartsat ja puoli rakettirekikisaa.

 7. Päivitysilmoitus: ”No, tehdään sitten nuo elokuvat”, osa 2 | Tähtien jatkosota

 8. Päivitysilmoitus: ”No, tehdään sitten nuo elokuvat”, osa 3: …mutta kenen elokuvat? | Tähtien jatkosota

 9. Päivitysilmoitus: George Lucasin katkera kausi | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s