Lelulaatikon Episodi VII -spoilerit

Episodi VII -oheistuotteiden ensimmäisen aallon julkistuspäivän Force Fridayn pölyn laskeuduttua on aika katsoa, mitä rytäkässä paljastui.

Suurimman huomion kaappaajat on ainakin helppo nimetä. Leluista ylivoimainen ykkönen on Spheron kauko-ohjattava BB-8 – siis jos se leluksi lasketaan. 150 dollarin hinnallaan sen kohderyhmä ei varsinaisesti ole perheen pienimmät.

Rey

Julisteita ja muuta virallista promomatskua romahti sitäkin nettiin.

Puhutuin ja kiistellyin tuote taas oli sitä ihan sisällöllisin perustein: Chuck Wendigin Aftermathin Amazon-sivun arvostelupalsta alkaa lähestyä vihapuheen määritelmää. On oikeastaan jännittävää, että romaani, joka ensimmäisenä sai luvan johdattaa meitä Jedin paluusta kohti The Force Awakensia (ja jonka paineet olivat siis jo lähtökohtaisesti suuret) otetaan näin negatiivisesti vastaan. Yleensähän Star Wars -kirjojen ongelma on pikemminkin ollut, että ne on kirjoitettu niin sanotusti varman päälle ja siten käytännössä mitäänsanomattomasti. Tai sitten ne ovat vain jakaneet mielipiteitä: Suomen fanipiireissä takavuosina rakastaen vihatut Kevin J. Andersonin Jediakatemia-kirjat ovat toisaalla ihan vihaamatta rakastettuja. Kyllä Aftermathiakin jotkut ovat kehuneet, mutta mielipiteiden keskiarvo on synkähkö. (Kirja on tilauksessa minullakin, joten palaan jossain vaiheessa asiaan.)

Mutta entäpä sitten ne lelulaatikkojen ja muiden julkistusten väistämättä paljastamat Episodi VII -uutiset? Niin, kyllä niitäkin on, vaikka Rey ja Finn ovatkin sukunimettömiä vielä figuurilaatikoissaankin, eikä kokonaan piilossa pidettyjen hahmojen Maz Kanatan ja suurjohtaja Snoken figuureja vielä tässä aallossa nähty. Olkaapa hyvät:

  • Starwars.comin viralliseen tietokantaan ilmestyivät ensimmäiset The Force Awakens -merkinnät. Täälläkin päähenkilöiden, esimerkiksi Reyn merkintä on täysin spoilaamaton, mutta pienempiä paljastuksia tietokannan lyhyet luonnehdinnat kyllä tarjoilevat. Isoin löytö: First Orderin jääplaneetan Starkiller-tukikohdassa on ase, joka pystyy tuhoamaan ”kokonaisia aurinkokuntia”. Superase vahvistettu.
  • Legon The Force Awakens -tuotteiden mainokset näyttäisivät kuvittavan legomaisesti elokuvan kohtauksia. Spoilerivaroitus on mieto, ja tuskin kohtaukset elokuvassa aivan noin menevät, mutta jotenkin tuohon suuntaan hyvin mahdollisesti. Tällaisista vihjeistä kiinnostuneiden kannattaa katsoa ainakin Millennium Falconin, Kylo Renin komentosukkulan ja Reyn kiiturin puoliminuuttiset videot.
  • Nuortenromaanit Weapon of a Jedi, Smuggler’s Run ja Moving Target eivät, kuten arvata saattoi, paljasta suuria. Niissä on pieniä vihjeitä galaksin tilasta The Force Awakensin aikaan ja niissä vilahtaa hahmoja, jotka esiintyvät (todennäköisesti pienissä) rooleissa tulevassa elokuvassa, mutta mitään pakkoluettavaa ne eivät todellakaan ole. Esimerkiksi Luken seikkailussa esitellään Sarco Plank -niminen hahmo, joka Vanity Fairin kuvien perusteella tavataan elokuvassa Jakkulla. Ja vaikka Leian kirjan prologi paljastaa Leian The Force Awakens -aikaisen tittelin, Luken kirjan prologissa ei näy piilottelevaa jedimestariamme itseään.
  • Mielestäni merkittävin – ja ikävin – spoileri: Kylo Renin, Finnin ja Phasman leluhahmot puhuvat elokuvarepliikein. Merkittävin siksi, että erityisesti Kylo Renin repliikeistä voi ihan oikeasti päätellä eIokuvan tapahtumia. Ikävin siksi, että juuri tällaisia paljastuksia en tahtoisi meidän kuulevan lelun lausumina – vaan mieluummin vaikkapa trailerissa. Mysteerilaatikkostrategia on muutoin pitänyt monien mielestä harmillisenkin hyvin, mutta tässä se sitten vuoti ja harvinaisen pahoin. Pelkät spoilerit sikseen- jo se, että saimme kuulostella kolmen hahmon Star Wars -ääniä ja aksentteja ensimmäistä kertaa lelukaupassa äänitetyistä videoista ei ollut toivelistallani. Oletettavasti ja valitettavasti puhuvia leluja on vielä tulossa lisääkin.
aftermath

Aftermath: Kirjallisuussota ei ole ohi.

The Force Awakensin Suomen ensi-iltaan on tänään 99 päivää (sillä kyllä, me tosiaan saamme elokuvan jo 16. joulukuuta, kaksi päivää ennen jenkkejä!). Huomenna keskiviikkona elokuva on yhden päivän lisäksi sen verran lähempänä, että Marvelin Shattered Empire -sarjakuvan ensimmäinen numero ilmestyy. Sekin sijoittuu aikaan heti Jedin paluun jälkeen – saa nähdä, otetaanko se vastaan suopeammin kuin Aftermath.

1 thought on “Lelulaatikon Episodi VII -spoilerit

  1. Päivitysilmoitus: Viimein traileri: ”Voima kutsuu sinua” | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s