Aiemmin julkaistua: Prinsessa ja puoli valtakuntaa

Uutinen tavoitti minut myöhään illalla tiistaina 30. lokakuuta 2012. Olin töissä, ja lehti oli juuri saatu kiinni & painoon. Omasta mielestäni uutinen Lucasfilmin myynnistä Disneylle olisi – tietenkin – oikeuttanut vaikka ”etusivuun uusiksi”, mutta siihen emme sentään ryhtyneet.

Sen sijaan soitin seuraavana päivänä (joka muuten oli vapaa) kulttuuritoimituksen esimiehelle ja kerroin kirjoittavani jutun. Pakkohan minun oli, eikö totta? Näin kirjoitin:

PRINSESSA JA PUOLI VALTAKUNTAA

Disney osti Star Warsin ja sai yrityskaupassa kovan luokan kylkiäiset.

Aki Jörgensen

Myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa internet vavahteli kuin samanaikaisen Sandy-myrskyn riepottelemana. On vaikea kuvitella ainakaan kulttuurin alalta suurempaa nettiuutista kuin Lucasfilm-yhtiön myyminen Disneylle. Etenkään, kun se tarjoiltiin jo pressitiedotteessa saatesanoilla ”Star Wars episodi 7 tulossa vuonna 2015″.
Sosiaalisessa mediassa nähtiin heti mahdollisuudet. Kultabikinityttö Leia Disney-prinsessana. 2000-luvun vihatuin elokuvahahmo Jar Jar Binks Disneylandin paraatissa. Samanhenkisiä uusia Star Wars -elokuvia.
Tai: tuore näkökulma väsähtäneeseen sarjaan. Toisille riitti onneen pelkkä uutinen avaruussaagan valkokangasjatkoista.

Disney maksoi Lucasfilmistä 4,05 miljardia dollaria eli runsaat kolme miljardia euroa. Summa ei ole aivan tähtitieteellinen: esimerkiksi Helsingin pörssissä on tusinan verran markkina-arvoltaan arvokkaampia yhtiöitä. Disney-yhtiö väitti laskeneensa arvon lähinnä pelkän Star Warsin perusteella.
Yhdelle miehelle se on toki kelpo tili: Lucasfilmin omisti kokonaisuudessaan yhtiön perustaja George Lucas.
Mitä Disney miljardeillaan saa? Kokoaan huomattavasti merkittävämmän elokuvastudion. Lucasfilmin 20 viime vuoden filmografia koostuu lähinnä kolmesta Star Warsista ja yhdestä Indiana Jonesista (Disney omistaa nyt Indynkin oikeudet).
Mutta sarjaelokuvien lisäksi, tai niiden edellä, George Lucasin rakkaudenkohde on aina ollut tekniikka. Lucasfilmin tytäryhtiöt, erikoisefektipaja Industrial Light & Magic ja äänituotantofirma Skywalker Sound, esiintyvät melkein jokaisen tehoste-elokuvan lopputeksteissä. Disney omistaa nyt nekin.
Neljäs iso kimpale on tietokonepelifirma LucasArts, joka nykyisin keskittyy Star Wars -peleihin. Bisnes-arvoltaan vähäinen ei liene myöskään Lucas Licensing, jonka kautta Disney saa nyt osansa siitäkin Star Wars -tavarasta, jota Lucasfilm ei itse tuota.

Tämä kaikki tarkoittaa, että Aku Ankan ja animaatioelokuvat mieleen tuovan Disneyn siivu länsimaisesta viihdeteollisuudesta paisuu entisestään.
Muutama vuosi sitten Disney osti supersankarisarjakuvatalo Marvelin, suunnilleen samaan hintaan kuin Lucasfilmin nyt. Oman televisioyhtiön ABC:n se on omistanut jo pitkään. Elokuvapuolella Disneyn kruununjalokivi on nykyisin Toy Storyista tunnettu animaatiostudio Pixar – joka muuten sai alkunsa osana Lucasfilmiä 1970-luvun lopussa.
Tiistain uutisen mukaan Disney aikoo säilyttää Lucasfilmin yksiköt ja työntekijät toistaiseksi paikoillaan. Tytäryhtiöiden välille on silti helppo visioida yhteistyökuvioita.
Miten olisi vaikkapa LucasArtsin rakastettuun Monkey Island -tietokonepeliin perustuva Pixar-elokuva? Kymmenen vuotta kypsytellyn Star Wars -televisiosarjankin luulisi nyt nytkähtävän eteenpäin.

Ja sitten on tietysti se pääpotti: Star Wars episodi 7. Ja kahdeksan, ja yhdeksän, muutaman vuoden välein. Lopputuloksen laadusta riippumatta lopullinen lupa painaa rahaa.
Ensijärkytyksen jälkeen ajatusta kannattaa sulatella. Disneyn omistaman Lucasfilmin tuottama Star Wars ei välttämättä ole mikään katastrofi. Vuosien 1999-2005 Star Warsien perusteella George Lucasin olisi pitänyt luovuttaa soihtu eteenpäin jo 1990-luvulla. Netissä moni huuteli apuun Joss Whedonia, joka äskettäin päivitti hittileffaksi Marvelin Avengers-sarjakuvan.
Eniten hirvittää tiistaina asetettu aikataulu. Ei ole temppu eikä mikään ponkaista pikavauhtia pystyyn tuotanto, joka tähtää uuteen Star Warsiin jo jouluksi 2015. Mutta jos George Lucas kehitteli omia jatko-osiaan vuosikausia, johtaako vauhti parempaan lopputulokseen?
Lohtua sen sijaan voi hakea vaikka siitä, että tiistain yrityskaupan jälkeen alkuperäiset, 2000-luvun efekteillä korjailemattomat Star Warsit (1977-1983) julkaistaneen viimein bluraylle. George Lucas ei ole halunnut niitä faneille tarjota, mutta Disneylle Star Wars on tuote.

Puolensa siinäkin.

(julkaistu Savon Sanomissa 1.11.2012)

3 thoughts on “Aiemmin julkaistua: Prinsessa ja puoli valtakuntaa

  1. Päivitysilmoitus: Michael Arndt sai potkut | Tähtien jatkosota

  2. Päivitysilmoitus: Ekoja kertoja | Tähtien jatkosota

  3. Päivitysilmoitus: Viisi vuotta Disneyn aikaa | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s