Celebration-pyykki, osa 1: Vähän villoja

Saksan Essenissä viime viikonloppuna järjestetty Star Wars Celebration Europe II oli, meni ja hyvä oli. Koska matkustin muinaisaikaisesti ilman kännykkää kummempia nettivälineitä, pikakirjoitan nyt ajatuksiani näin puoli viikkoa myöhässä.

Kathleen Kennedy: viihdyttävää puhetta, ei juuri puhettakaan paljastuksista. (Kuva: Aki Jörgensen)

Kathleen Kennedy: viihdyttävää puhetta, ei juuri puhettakaan paljastuksista. (Kuva: Aki Jörgensen)

Blogin päälanka ensin. Jos joku todella odotti Celebrationista Episodi VII:n nimen kaltaisia isoja uutisia (ja moni kyllä odotti), sai pettyä karvaasti. Warwick Davis ja muut juontajat tekivät hyvin selväksi, että uusiin elokuviin liittyviä kysymyksiä ei kysytä. Siellä, missä joku yleisöstä ehätti niitä kuitenkin kysymään, niihin ei vastattu. Ja vaikka minäkin kuvittelin, että esimerkiksi muutaman näyttelijäjulkistuksen aika olisi ollut sopivasti juuri Essenissä, valmiiksi käännytetyn kuoron edessä, niin ei. Suorastaan ironista oli, että toisen päivän iltana Saksan teksti-tv:ssäkin kerrottiin huhusta Ryan Goslingista ja Leonardo DiCapriosta Epis7:ssa, ja samana viikonloppuna Mark Hamill ja Carrie Fisher kävivät Essenin messukeskuksen lavalla aivan kuin eivät itsekään todella vieläkään tietäisi, onko heillä rooleja tulevissa elokuvissa vai ei. Voiko olla, etteivät tiedäkään?

Käsittääkseni ainoa tapahtumassa paljastettu aito elokuvauutinen oli se, jota minä ainakaan en juuri uutiseksi laske: John Williams säveltää uuden trilogian musiikin. Valinta varman päälle, ja varmasti sellainen, jonka tekemättä jättäminen olisi kirvoittanut vastalauseita. Minä en ole enää vuosiin ollut erityisesti Williamsin alleviivaavan tyylin ystävä, mutta juuri Star Warsiin hänen kädenjälkensä on toki tähän asti sopinut kuin nakutettu. En siis vastusta, mutten olisi vastustanut uudempiakaan tuulia. Virallinen julkistusvideo oli tämä.

Mutta sitten pari pienempää, kenties kiinnostavampaa tiedonmurua melkein rivien välistä:

 • Kathleen Kennedy kertoi JJ Abramsin olevan ”itse asiassa lomalla juuri nyt”. Koska netissä huhuttiin juuri tapahtumaa edeltäneellä viikolla JJ:n harkitsevan projektista lähtemistä taiteellisten ja/tai tuotannollisten ristiriitojen takia, ainakin minä höristin tälle maininnalle korviani. Lomailuhan ei sinänsä vahvistaisi huhua, mutta ei missään nimessä diskreditoisi väitteitä ristiriidoista. Mutta samassa esityksessä Kennedy mainitsi sopineensa säveltämisestä yhteislounaalla Williamsin ja JJ:n kanssa ”viime perjantaina” (tarkoittaa 19. elokuuta), sekä kertoi vaihtaneensa sähköposteja JJ:n kanssa juuri Celebrationin toisena aamuna. Gossip controlin mahdollisuus on näissä toki olemassa, mutta toistaiseksi äänestän tulkintaa ”Abrams on täysillä mukana kunnes toisin ilmoitetaan”.
 • Kennedy toisti monta kertaa, kuinka he tekijöinä tuntevat ”suuren vastuunsa” episodista VII. Hyvä, syytä on.
 • Yllättävää kyllä, sekä Kennedyn puheista että concept artistien Ian McCaigin ja Doug Chiangin sanavalinnoista päätellen vaikutti siltä, että elokuva oikeasti on vielä suhteellisen varhaisessa työvaiheessaan. ”It is all about the stories, the stories are literally all we talk about at this point”, Kennedy esimerkiksi sanoi. Veikkaan Kennedyn silti tässä vähän sievistelevän mutkia, sillä oli Bad Robotin julkaisemassa mysteerikuvassa mitä tahansa, olisin hämmästynyt, ellei seiskasta olisi tässä vaiheessa menossa jo muutamaskin kässäriversio. Tarinoiden pitäisi olla jo hahmottumassa, jos vuoden 2015 ensi-ilta on todella tähtäimessä. Mutta edellinen sitaatti kontekstiinsa: Kennedyn repliikki jatkui ”…We know ILM can do the effects”, mikä sinänsä kyllä on huojentavaa. Puhukaa tosiaan mieluummin niistä tarinoista, prequeleita tehdessäkin olisi kannattanut.
 • Käsikirjoittaja ja Rebels-sarjan tuottaja Simon Kinberg viittasi videotervehdyksessään originaalitrilogiaan kaikkien innoituksena ja toivoi, että uusissa tarinoissa päästään tähän fiilikseen. Syy, miksi mainitsen tämän tässä enkä seuraavassa postauksessa, jossa hölisen lisää Rebelsistä, on tietysti se, että Kinberg on mukana myös episodin VII kirjoitustiimissä ja vastuussa yhden spinoff-elokuvista kässäristä.
 • Pablo Hidalgo ja Ian McCaig. He tietävät niin paljon enemmän kuin kertovat. (kuva: Aki Jörgensen)

  Pablo Hidalgo ja Ian McCaig. He tietävät niin paljon enemmän kuin kertovat. (kuva: Aki Jörgensen)

  Ian McCaigilta kysyttiin omassa haastattelutilaisuudessaan episodi seiskan puvustuksesta ja hahmoista. McCaig painotti, ettei voi vastata, mutta kannusti yleisöä esittämään ideoitaan, luvaten piirtää ne kaikki, tietenkin lupaamatta, pääseekö mikään elokuvaan asti. Erääseen kysymykseen taisi kuitenkin vähän lipsahtaa. Kysyjä toivoi nimittäin seiskaan rokokoovaikutteista puvustusta, johon McCaig vastasi: ”Se tarkoittaisi, että galaksin pitäisi siirtyä taaksepäin siitä selkeästä tyylistä [mikä originaalitrilogiassa oli]. Niinkin voi tietysti tapahtua, mutta…”

Mutta tämä siis, ihan oikeasti, oli kaikki, mitä tuleviin SW-elokuviin liittyvää poimin tapahtumasta, joka kuitenkin oli maailman suurin Star Wars -kokoontuminen kahteen vuoteen. Kun Celebration seuraavan kerran järjestetään Anaheimissa huhtikuussa 2015, episodin VII pitäisi olla jo ihan nurkan takana (ellei projekti viivästy). Silloin ei samanlaista paljastusten momentumia enää ole. Ja tämä tilaisuus käytettiin näin.

3 thoughts on “Celebration-pyykki, osa 1: Vähän villoja

 1. ”It’s all about the stories”. Virkistävää vaihtelua, PT:n dokkareiden(kin) perusteella viime kerralla oli kyse siitä, kuinka teknologian ihmemaahan hukkunut heikkoitsetuntoinen kontrollifriikki mikromanageroi loputtomiin mitättömintäkin visuaalista yksityiskohtaa.

  Oikeasti, minulla on pitkästä aikaa hyvä kutina NT:stä. Tuntuu, että Kennedy on ymmärtänyt, mistä OT:n ja nimenomaan ANH:n menestyksessä oli kyse: laitetaan nuori nälkäinen tiimi samaan tilaan ideoimaan ja toisiaan sparraamaan, annetaan vain ylimalkaiset suuntaviivat ja katsotaan, mitä oikeasti saadaan aikaan innolla ja näytönhalulla. (Usein viljelemäni anekdootti tosin kuuluu, että jos kautta elokuvan tekoprosessin palautetta antaisivat Spielberg, Scorsese, Coppola, De Palma ja Milius, kuten Lucasille aikanaan, jopa Timo Koivusalo aikaansaisi katsomiskelpoisen elokuvan.)

  Ryan Gosling muuten tosiaan muistuttaa jonnin verran Hamillia, ja Drive kuuluu ehdottomasti viime vuosien suosikkeihini, eli en pahoittaisi mieltäni lainkaan miehestä Skywalker Jr:nä. Sen sijaan DiCaprio sopii paremmin jo niihin vanhempien veteraanien rooleihin, vaikkakin ikuisen lapsenkasvoisuutensa ansiosta menisikin vielä 25-30 -vuotiaasta. Tai no, toisaalta DiCaprio oikeasti osaa näytellä eikä vain esittää yhtä typecastattua hahmoa – mikä on nyky-Hollywoodissa todella harvinaista – joten miksikäs ei.

  • Aivan, sama hyvä hytinä on minullakin. Hieman harmitti suuresti ihailemieni Doug Chiangin ja Ian McCaigin puolesta, kun molemmat toistelivat esiintymisissään suunnitelleensa prequeleihin pinokaupalla kaikenlaista, joka sitten hylättiin, koska ”kaiken piti palvella tarinaa”. No joo, tavallaan tietysti niin, mutta jos minulta kysytään, Chiang ja McCaig kuuluvat prequelien sankareihin ja se tarinasta vastuullinen kaveri ei niinkään. Visuaalisuudessa ja suunnitelluissa maailmoissa vikaa ei tosiaankaan ollut.

   Viljelemäsi anekdootti on muuten sinänsä osuva, mutta minusta siinä on pieni sisällöllinen vika: 1970-luvulla George Lucas kyllä vielä osasi itsekin yhtä sun toista, ja kuului niihin nuoriin nälkäisiin. Sparraajista oli hänelle varmasti apua, mutta vielä enemmän siitä, että hän ylipäätään ei vielä kuvitellut osaavansa kaikkea, vaan keskittyi siihen, mitä osasi: visioimaan, ideoimaan ja ohjaamaan, noin lähinnä. Prequeleihin mennessä Lucas sitten oli saanut jostain päähänsä, että osaisi kirjoittaakin, luuli osaavansa yhä ohjata vuosien tauon jälkeen ja lakkasi kuuntelemasta muita visioidessaan.

   Mitä tulee Ryan Goslingiin, niin en minäkään vastustaisi, ja kaveri on sellaisessa nosteessa, että on ihan varmasti SW-roolitusten harkintalistalla. Mutta tuota huhua en tällä puheella vielä usko.

 2. Päivitysilmoitus: Celebration-pyykki, osa 2: Murusia ja tietoja | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s