Reclamation: Lähellä, mutta ei sikaria

Päivä velvoittaa bloggaamaan: May The Fourth Be With You!

Lasse toivoi jo jokin aika sitten minun kantaani nettiin vuotaneeseen Star Wars Reclamation -tv-sarja-aihioon. Yritetäänpä nyt, vaikka myöhässäkin.

reclamation logo

Kuvakaappaus vuotaneen käsikirjoitusotteen nimiösivulta.

Kyse on siis tästä: Imdb:n foorumeille postattiin huhtikuun alussa seitsemän ensimmäistä sivua uuden SW-animaatiosarjan treatmentista. Sivut vuoti Imdb-käyttäjä fantasmographer, joka profiilinsa mukaan on työskennellyt Lucasfilmillä vuodesta 2008, mutta postauksen mukaan sai potkut LFL:n pienennyksen yhteydessä tänä keväänä. Kirjoittajan mukaan treatmentille näytettiin jo vihreää valoa tammikuussa, mutta irtisanomisten yhteydessä kaikki pistettiin seis.

First things first:

 • veikkaan, että käyttäjä on aito (imdb-profiilikin on luotu jo maaliskuussa 2006)
 • edelliseenkin liittyen, olen valmis uskomaan treatmentin aidoksi, vaikka kelpo argumentteja feikki!-väitteiden tueksi on kyllä helppo huomauttaa (vaikkapa täältä).
 • jos näin, koska treatment on päivätty marraskuun alkuun 2012, se on käytännössä kirjoitettu ennen Disney-LFL -kaupan julkistamista (30.10.2012)
 • tästä seuraa, että kyseessä on tosiaan vasta treatment, ei lopullisesti päätetty sarja-aihio
 • treatmentin seitsemästä sivusta vain neljällä on tekstiä, eikä kyseessä ole siis koko dokumentti
 • vaikka uskoisin käyttäjän ja dokumentin aidoksi, en ole lainkaan varma, uskonko väitettä greenlightista. Tammikuussa LFL oli jo uuden omistajan alaisuudessa, ja minusta tuntuu hyvin oudolta, jos siinä vaiheessa olisi lukittu näin isoa projektia – maaliskuussa Disney ilmoitti lopettavansa Clone Warsin ja huhtikuussa sulkevansa LucasArtsin.

Lisäksi, ja olennaisesti: jos uskomme alkuperäisen lähteen vilpittömyyteen, on huomattava, että kirjoittaja ei väitä, että kyseessä olisi Dave Filonin uusi sarja, vaikka moni nettilinkkaaja vetääkin tämän johtopäätöksen. (Tuoreehko Filoni-haastattelu julkaistiin muuten huhtikuun alussa fanipodcast Rebel Force Radiossa, ja siinäkin hän puhuu toiveistaan jatkaa SW-animaation parissa.)

Aivan yhtä hyvin Reclamation voi olla jonkun aivan toisen tahon treatment, joka nimenomaan on hylätty. Se taas tarkoittaisi, että Filonilla on tekeillä jotain ihan muuta.

Sitten Reclamation-treatmentin sisältöön. Nopea referaatti, vaikka paremman kuvan toki saa lukemalla sivut itse:

Star Wars Reclamation olisi uusi, ”hahmovetoinen” animaatiosarja, joka johtaisi suoraan Episode VII:aan. Hahmovetoisuudella saatetaan tosin tarkoittaa lähtökohtaa, joka kuulostaa minusta melkein hahmovetoisuuden vastakohdalta: Reclamation esitellään Clone Warsin tyylisenä yksittäisistä jaksoista ja välillä muutaman jakson mittaisista juonista koostuva tarinankerrontana, jossa jaksojen päähenkilöt vaihtuvat. Pääosassa olisi sekä uusia että vanhoja hahmoja: esimerkiksi Tasavallan johtajat Mon Mothma ja Leia Organa, mutta myös uusia jedejä ja ilmeisesti pakollisena salakuljettajahahmona Landon tytär. Tavoitteissa mahdollisimman suuri yleisö, mutta tähtäimessä Clone Warsia paremmin myös aikuiset katsojat.

Juoni? Sarja tapahtuisi 15 vuotta Return of the Jedin jälkeen. Jediritarikuntaa on ainakin jonkin verran elvytetty. Imperiumi on valtioliittona kaatunut, mutta sen perinteelle uskollinen epämääräinen joukko aurinkokuntia taistelee Uutta Tasavaltaa vastaan. Galaksissa vallitsee siis tavallaan Kapinaliitto vs. Imperiumi -asetelma nurinpäin. Sarjan alussa osapuolet päätyvät kuitenkin epävarmaan liittoon, kun molemmat yllättää uusi uhka: Coruscantin itsensä alakerroksesta 1313 nousevat ”mustat droidiarmeijat”.

Niin, aivan: 1313. Treatment siis kytkeytyy suoraan LucasArtsin suurprojektiin 1313, joka julkistettiin jo kesällä 2012 ja jonka ei tuolloin (tai myöhemminkään) käsittääkseni tiedetty liittyvän mitenkään uusin Star Wars -elokuviin. Pelin piti olla viime vuosien SW-pelejä synkempi 3D-präiskintä Coruscantin rikolliskerroksessa 1313, ja siinä pelattaisiin palkkionmetsästäjillä (lue: ei Voimaa käyttävillä hahmoilla). Peli näytti kieltämättä kiinnostavalta, jopa tällaisen ei-enää-pelaavan silmiin. Mutta, se on siis lopetettu. Slut, Finito, The End. Ellei matskua sitten myydä alihankkijalle, mutta jos pelin tekijät saivat jo potkut, tämä ei taida olla kovin todennäköistä.

Viimeistään tämä johtaa minut tulkitsemaan, että tuskinpa myöskään Reclamation on tekeillä enää, jos koskaan olikaan. Spekuloida voi tietysti, että kenties George Lucas tosiaanoli kehitellyt Episode VIII:tä varten jotain tällaista, mutta Disney-LFL vaihtoi talven aikana suuntaa, ja hylkäsi siten toisenlaiseen elokuvaan johtavat 1313-pelin ja Reclamation-sarjan. Vastaavasti, sekin on toki mahdollista, että todella näemme jotain tällaista tulevassa elokuvassa, mutta Disney-LFL haluaa johdatella katsojat sen pariin toisella tavalla. Tai samallakin tavalla, mutta vasta parin vuoden päästä.

Silti, jos nyt unohdetaan tämäkin, arvioinpa vielä Reclamationista vuotaneita sivuja muutamalla määreellä:
+ Galaktinen asetelma. Mieluummin uusi uhka kuin ikuinen Imperiumi. Toisaalta se, että keisarillisia ei olisi täysin kukistettu uuden uhan ilmetessä, antaa jänniä tarinallisia mahdollisuuksia poliittiseen pelaamiseen – ja vieläpä sellaisia mahdollisuuksia, mitä ei ole täysin koluttu expanded universessa.
+ Jedit. Treatmentin mukaan Voiman käyttäjiin suhtaudutaan epäluuloisesti Uudessa tasavallassa. Tämä on minusta hieno idea, ja käy täysin järkeen, kun muistetaan Imperiumin vähätelleen jedejä parinkymmenen vuoden ajan (”that ancient religion”, muistattehan!). Oikeastaan jännä juttu, että vanhassa expanded universessa jedien asemanpalautus otettiin aina selviönä, toki yksittäisiä planeettoja lukuunottamatta. Eikö itse asiassa huomattavankin osan galaksia voisi kuvitella suhtautuvan jedeihin (ja koko Uuteen Tasavaltaan!) kuten Timothy Zahnin noghrit: vihamielisesti, koska heidän näkökulmastaan Imperiumi oli vapauttaja? Tässä voisi olla yksinkertaisuudessaan nokkela kulma, jolla Star Wars -maailmaa voisi nykyaikaistaa Episode VII:ssa.
+ Leia. Treatmentin mukaan Leiaa muistetaan sankarina kapinan ajalta mutta hänen jedi-sympatioistaan ei pidetä. Lisäksi treatmentissa vihjataan ”cover-upista” liittyen Leian suhteeseen Anakin Skywalkeriin. Jälleen, tällaista en muista expanded universessa nähneeni, ja tämä kuulostaa hyvin kiinnostavalta.
+ Tunnelma. Edellisiin kohtiin liittyen: Reclamation vaikuttaa aidosti vakavammalta tarinankerronnalta kuin, no, ainakaan Clone Wars oli. Ja iso osa EU:sta.
+/- Keisarillisen liiton johtaja Rath Zel-Quul. Chiss, joka joutui Palpatinen Imperiumissa ongelmiin omantuntonsa vuoksi. Siis älykäs vastapuolen johtaja, jota ei voi pitää pahana an sich. Eli – lajia myöten! – suuramiraali Thrawn uudella nimellä. Niin paljon kuin Thrawnista pidänkin, tämä tuntuu vähän tylsältä vedolta. Ja miksi ihmeessä nimessä on Batman-viittaus?
– Uudet hahmot. Jedi- ja salakuljettajahahmot vaikuttavat treatmentissa kovin geneerisiltä. Pahaenteisin on silti ”The Shade”, valomiekalla aseistautunut naamioitunut kostaja. Veikkailla sopii, keneksi vanhaksi hahmoksi tämä mysteerio ekan tuokkarin päätöksessä paljastuisi (moni netissä epäili heti Lukea, minä pistäisin ehkä sittenkin rahani Mace Winduun).
– Suuri paha. Droideja Coruscantin kellarikerroksista? Öö, ei. Ei oikeasti ei. Ehkä mieluummin jopa se Imperiumin uusi nousu.
– Juonimahdollisuudet. Ensimmäinen tekstisivu antaa minusta ymmärtää, että loppujen lopuksi tekeillä olisi synkemmistä sävyistä huolimatta sarja, joka Clone Warsin tavoin polkisi paikallaan ja vaihtelisi tyyliä humoristisen jakson yksittäisjaksosta aina vähän kunnianhimoisempaan parin jakson kaareen – pääsemättä silti mihinkään (”any character can be the star”). Tämä ei ole minun käsitykseni hahmovetoisesta kerronnasta, eikä juonivetoisesta.

Kaikkiaan: Star Wars -sarja voisi minusta mennä paljon pahempaankin suuntaan kuin Reclamation-luonnoksessa, mutta ihan tällaisenaan tämä ei kuitenkaan ole Se Juttu, johon toivon sen menevän. Pikemminkin kyseessä on Clone Wars -animaation fanien päiväuni vanhan expanded universen päänmenoksi.

Niin, ja sitten meillä on Lucasfilmin vastaus TheForce.Netille, että Reclamation-kässäri ei olisi aito. Ehkäpä siis niin. Sillä eihän kukaan narraisi sammuttaakseen ikävän totuusperäistä huhua, eihän…?

5 thoughts on “Reclamation: Lähellä, mutta ei sikaria

 1. LFL:n kiisto on nollainformaatiota. Milloin on kuultu studion tms. myöntävän, jotta ”joo-o, kyllä se on totta, käsikirjoituksen voi ladata netistä ja se kaikki nörttiraivo perustuu 130% faktaan”? Vaikka palaute olisi 90% positiivistakin, niin se 10% on kuitenkin riski jota pörssiyhtiö ei voi myöntää todeksi ennen kuin liput on saatu myytyä hyväuskoisille hö… anteeksi, valistuneille avainasiakkaille.

  Mitä spoilereihin tulee, niin PT:n aikoihin onnistui vielä ”spoiler game” jossa muutama nörö istui varastetun käsikirjoituksen päällä josta sitten spoilasi sen pari vuotta, nykytrendi alkaa olla, että moinen pistetään jakoon jos ei nyt täysin julkisesti niin ainakin epävirallisia kanavia pitkin (rapidshare yms. linkit kiertävät fooruilla). Jos tuo on oikea – ja/tai eteni tuosta mihinkään – niin ennakoin vahvasti, että lisää vuotoja seuraa.

  Vertailun vuoksi viimeaikaisia genre-esimerkkejä: sekä Dredd että Pacific Rim käsikset vuosivat pari vuotta ennen laskettua aikaa; Masters of the Universen ja Escape from New Yorkin (silloiset) remake-viritelmäkäsikset vuotivat melkein tuoreeltaan, World War Z:kin killunut 2008 asti kovalevyllä, kovasti on Marveleitakin näkynyt, jne. Nolanin Batmanit muodostavat valtiosalaisuus-tason paranoiasuojelussaan poikkeuksen, niistä vuosi irrallisten kohtausten lisäksi (jotka nekin hukkuivat miljoonan väärän huhun sekaan) vasta tosi myöhään. Disneyn kokoisen talon sisällä dokumentteihin on pääsy niin monella, että varmasti vuotaa.

  Itse Reclamationista, epäilen, että ”Uusi Tasavalta ja Imperiumin jämät lyövät hynttyyt yhteen droidiarmeija 2.0:aa vastaan” on vain keino selvitä sensuurista: kun (jälleen kerran) ei-inhimilliset robot mättävät robotin kaltaiseen haarniskaan puettuja iskusotilaita (niin kuin Clone Warsissakin), pysyy ikäraja alempana kuin jos väkivalta kohdistuisi tunnistettaviin ihmishahmoihin. Mikä on jopa niin järkeenkäypä idea, että uskon vahvasti, että tämä on todella ainakin ollut kehitteillä jossain vaiheessa. Ellei ole edelleen: pelihän saatettiin keskeyttää osana suurempaa kuviota, jos uusi isäntä vaikka tiedosti, miten kamalaa ällökakkaa warssipelit ovat viimeiset 10 vuotta olleet (The Force Unleashed, katson juuri sinua) ja halusi aloittaa puhtaalta pöydältä. Tai jos ei haluttu paljastaa liikaa piirrossarjan juonta tuomalla peli liian aikaisin ulos.

  • Samaa mieltä. Kuten sanottua, en todellakaan osta LFL:n väitettä, että Reclamation olisi fanihuijaus. Itse asiassa ihmettelen suuresti, kuinka moni taho tuntuu ostavan! Lucasfilmin historia todenpuhujana ei muistaakseni ole ihan aukoton.

   Kysymykseksi jää, kuinka vakavissaan Reclamation on ollut tekeillä. Rebel Force Radion podcastissa, jota kuuntelin tätä kirjoittaessani, spekuloitiin, että tämänkaltaisen tekstin voisi kirjoittaa ”jopa yhdessä yössä”, jos Disneyn omista riveistä löytyviltä SW-fani-käsikirjoittajoilta olisi tilattu villejä ideoita. Varmasti voisikin, mutta ehkä sekään ei tunnu ihan uskottavalta selitykseltä.

   Ydinkysymys on varmasti juuri tuo puhtaan pöydän merkitys. Lopettiko Disney-LFL LucasArtsin, 1313-pelin ja, kenties, tämän animaatiosarjan viedäkseen omistamaansa Star Warsia tietoisesti aivan toiseen suuntaan? Nämähän olivat kaikki Lucasin aikaisia siirtoja, eikä ole lainkaan sanottua, että Disney seuraa Lucasin asettamaa polkua. Vai onko suunta sittenkin sama, mutta tahti vain toinen?

 2. The plot thickens. Dave Filoni postasi Facebookiin: ”It’s hard to believe that I have worked at Lucasfilm almost eight years, and this is the first time I have ever gotten to draw a TIE fighter.” Nosturista roikkuvia TIE:itähän siinä kuvassa on, eli uusi sarja sijoittunee joka tapauksessa NT:n aikaan.

  • En taida edes laskea uutiseksi, että Filoni kehittelee uuteen trilogiaan johtavaa animaatiosarjaa. Ihan varmasti kehittelee. Mutta kehitteleekö Reclamationia vai jotain muuta?

 3. Päivitysilmoitus: Uusi Lucasfilm aloittaa kapinoimalla | Tähtien jatkosota

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s